Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- shalla
#1 Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Žaljene karakteristike su: 1.6 benzin, 80+kw/110+ KS, automatski mjenjač...
Moj favorit je Astra ali ne vidim na njihovoj stranici koliko Opel daje garancije, kod Renaulta je 5, kod Chevroleta 3, kod Citroena valjda 2 godine...
Hvala na svakoj pomoći
Moj favorit je Astra ali ne vidim na njihovoj stranici koliko Opel daje garancije, kod Renaulta je 5, kod Chevroleta 3, kod Citroena valjda 2 godine...
Hvala na svakoj pomoći
-
technoGeek
#2 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Kod Citroena mozes dobiti robotizirani mehanicki mjenac, znaci nije potpuni automatik. Sjedio sam u njemu, ima finog prostora i naprijed i nazad, samo sto te ta verzija izadje 35 hiljada sa PDV-om, iako imas sve u njoj osim xenona, mislim da ti je poskupo. Novi Focus te izadje 39 s PDV-om, opet s najjacom opremom gdje bi samo doplatio xenone.
Cruze 1.8 sa AT mjenacem je nekih 38 hiljada na akciji, mada je pisalo na stranici da se i 1.6 moze naruciti AT mjenac, samo nije bio izlistan u cjenovnik, tako da sam siguran da bi on bio jos dosta jeftiniji. Astra te izadje 30 hiljada s automatskim mjenacem, 6 brzina, 115 konja 1.6. Mozda ti je to i najbolja opcija, u startu jeftinija od ostalih, a mozes i dodati opreme po zelji.
Cruze 1.8 sa AT mjenacem je nekih 38 hiljada na akciji, mada je pisalo na stranici da se i 1.6 moze naruciti AT mjenac, samo nije bio izlistan u cjenovnik, tako da sam siguran da bi on bio jos dosta jeftiniji. Astra te izadje 30 hiljada s automatskim mjenacem, 6 brzina, 115 konja 1.6. Mozda ti je to i najbolja opcija, u startu jeftinija od ostalih, a mozes i dodati opreme po zelji.
-
citroen xm
#3 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Ako tražiš 1.6 motor izbacio bi kruza odmah jer je pretežak i prelijen sa tim motorom. Čak i sa 1.8 je dosta lijen.
Ovo ostalo šta god izabereš nećeš pogriješiti, zato gledaj ko najviše daje za iste novce. Mislim da Citroen ima najbolji benzinac u toj klasi(1.6) ,rađen u saradnji sa BMW-om, početni problemi riješeni, a motor ima odlične vozne osobine. Vuče dobro iz niskih obrtaja. Za Astru i Megana ne znam, mada čuo sam da je Meganov 1.6 motor sa 110 KS dosta lijen dok ga ne zavrtiš u više obrtaje.
A ako smijem pitati, zašto automatik?
Ovo ostalo šta god izabereš nećeš pogriješiti, zato gledaj ko najviše daje za iste novce. Mislim da Citroen ima najbolji benzinac u toj klasi(1.6) ,rađen u saradnji sa BMW-om, početni problemi riješeni, a motor ima odlične vozne osobine. Vuče dobro iz niskih obrtaja. Za Astru i Megana ne znam, mada čuo sam da je Meganov 1.6 motor sa 110 KS dosta lijen dok ga ne zavrtiš u više obrtaje.
A ako smijem pitati, zašto automatik?
- Optimist
#4 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Slucajno otvorim stranicu Hyundai-ja i pogledam cjenovnik za i30. Ovo je rasprodaja aktuelnog modela zbog dolaska novog. i30 benzinac je 19 990 KM a 1.6 CRDI je 22 990 KM. Mislim da trenutno nema povoljnije kupovine i boljeg odnosa ulozeno-dobijeno.
P.S. Postoji i benzinski model sa 1.6 motorom i automatskim mjenjacem za 23 500 KM.
http://www.hyundai.com/BA/en/wcm/groups ... novnik.pdf
P.S. Postoji i benzinski model sa 1.6 motorom i automatskim mjenjacem za 23 500 KM.
http://www.hyundai.com/BA/en/wcm/groups ... novnik.pdf
- Better Man
#5 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Sad imaš redizajniranog Megana sa 1,2 tce mašinom od 115 KS!
- dottore
#6 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Koliko novca imas na raspolaganju?
- Better Man
#7 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Renault ima do 31 maja akciju, a to je da je cijena umanjena za iznos PDV-a!
- shalla
#8 Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Novca do 30 milja najvise. Danas sam bio u opelu, dakle ova nova astra u ovoj konfiguraciji koju ja zelim + enjoy paket opreme 29500 km...
Megane berline automatik ima jedino u dizelu, izvedba ja mislim 110 edc ali je 32000 km... Ne bih imao nista protiv tog dizela al jbg nisu bas ni 2000 za baciti :-(
Sent from my iPhone using Tapatalk
Megane berline automatik ima jedino u dizelu, izvedba ja mislim 110 edc ali je 32000 km... Ne bih imao nista protiv tog dizela al jbg nisu bas ni 2000 za baciti :-(
-
Melami
#9 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
mnogi ce ti reci da je chevrolet najlosiji od sivh navedenih.shalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
Istina, motor je lijen kod svakog chevroleta s obrizom koju jacinu ima, trosice vise nego sto je po papirima al zato ces imati najmanje popravki, s obziromd a je automatic. Amerikanci nemaju problema kod automatica dok kod evropljana nema ni jedna proizvoddjac da ima tako dugotrajne automatic mjenjace.
- spreca
#10 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Ja bih uzeo Megana..........nekad sam imo onog klasika i nisam s njim imo nikakvih problema 
- hadzinicasa
#11 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
bila u sličnoj dilemi nedavno!
doduše moj budžet i željene karakteristike su bile malo drugačije
s tim da ja nisam ni uzimala Chervolet u obzir, umjesto njega u opciji je bio Hyndai.
stavi pro et contra za svaki auto i probaj odvagati šta ti je najvažnije. moje mučenje je trajalo mjesec dana i uključivalo širi, pa uži izbor, nekoliko odlazaka, testne vožnje, excel sheet i da ne nabrajam više
koliko god se trudio, odgovor na svoje pitanje nećeš naći na forumu, na kraju to je tvoje odluka, tvoje auto koje ćeš ti voziti
za sve ostalo, tu je mastercard
doduše moj budžet i željene karakteristike su bile malo drugačije
s tim da ja nisam ni uzimala Chervolet u obzir, umjesto njega u opciji je bio Hyndai.
stavi pro et contra za svaki auto i probaj odvagati šta ti je najvažnije. moje mučenje je trajalo mjesec dana i uključivalo širi, pa uži izbor, nekoliko odlazaka, testne vožnje, excel sheet i da ne nabrajam više
koliko god se trudio, odgovor na svoje pitanje nećeš naći na forumu, na kraju to je tvoje odluka, tvoje auto koje ćeš ti voziti
za sve ostalo, tu je mastercard
-
lavic
#12 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Na sve izreceno ja mogu samo dodati,jeste vala bas si u pravu ZF ne zna napraviti automaski mijenjac.Melami wrote:mnogi ce ti reci da je chevrolet najlosiji od sivh navedenih.shalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
Istina, motor je lijen kod svakog chevroleta s obrizom koju jacinu ima, trosice vise nego sto je po papirima al zato ces imati najmanje popravki, s obziromd a je automatic. Amerikanci nemaju problema kod automatica dok kod evropljana nema ni jedna proizvoddjac da ima tako dugotrajne automatic mjenjace.
-
citroen xm
#13 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Problem je što na žalost taj korejski Ševrolet nema baš puno dodirnih tačaka sa američkim ševroletom. Ovo je bivši daevoo koga su oni kupili i sada dijeli mnogo dijelova sa Opel-om. Tačno je da su svi oni dio GM-a, ali nije baš sve isto. Mada i evropljani prave odlične automatik mjenjače.Melami wrote:mnogi ce ti reci da je chevrolet najlosiji od sivh navedenih.shalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
žA za postavljača teme, mislim da sada Citroen ima 4 godine garancije. Idi do svih salona, raspitaj se, traži test vožnje. Nemoj da žuriš, svima reci da imaš keš pa ćeš da vidiš kako se sastavljaju ponude.
- Better Man
#14 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Dali je 32000 KM akcijska cijena ili nije? Dali baš isključivo želiš automatik ili može i manuelac? Megane Berlina u benzijskoj varijanti sa Dynamic opremom na akciji je oko 27000 KM!shalla wrote:Novca do 30 milja najvise. Danas sam bio u opelu, dakle ova nova astra u ovoj konfiguraciji koju ja zelim + enjoy paket opreme 29500 km...
- olensoner
#15 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Ne znam koliko godisnje prelazis kilometara, ali tih 2000KM vise kod dizel Megana se mogu isplatiti u smislu ustede goriva, a i kada budes planirao prodati auto, dosta ces lakse prodati dizelasa, nego benzinca.
- L.e.g
#16 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Ako kupovao Opela posalji broj na PP, pa da te povezem s nekimshalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
- drndalo
#17 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
@hadzinice
Sta ti kupi na kraju ?
Sta ti kupi na kraju ?
-
lavic
#18 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Evo pokusacu da ti pomognem koliko mogu, po meni prva bitna stvar kod takve kupovine su licne preference, ako ti je svejedno onda pored navedenih europskih auta mozes slobodno razmisljati o Hundai i Kia modelima.shalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
Ne znam sta te je ponukalo na ovu varijantu, 1.6 sa automatikom, jer je to smrt za vozne karakteristike i potrosnju/novcanik.
Ako zelis 1.6 jer je jeftin onda je bacanje para automatik osim ako ne postoji izrazena potreba za automatskim mjenjacem kao sto su: zena vozi isto auto, ima neko neki problem druge prirode pa se mora...
Automatik najbolje upariti sa dizelom ili jakim benzincem, ostalo sve je patnja.
Druga bitna stvar je da provozas sva auta koja ti se svidjaju pa da odaberes koje je zaista pravo za tebe, da li ti je bitan prostor u kabini, ili je to gepek, dizajn, garancija.
Meni je najbitniji motor, odatle sve pocinje, a o ostalom mozemo razgovatati, mislim da 1.6 "stari" atmosferski motori sa stanovista performansi i stedljivosti nisu neka sreca, ali zato sa njima nemas gotovo nikave brige jer su ti motori dugo u upotrebi i zaista dovedeni do savrsenstva koliko je to moguce.
Sretno pri izboru.
-
domaci.ba
#19 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Megane nude bez PDV-a, nazoves Bunju i Hare ti to za sekundu 
- ElRe
#20 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Vecina auto novinara je bas popljuvala Citroenom automatski mjenjac, razlog je izrazeno trzanje pri promjeni brzina...
Pa probaj.
Ne znam koliko kosta nova Elantra, Octavia automatik...
Pa probaj.
Ne znam koliko kosta nova Elantra, Octavia automatik...
- hamalalija
#21 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
A sto ti to ovako ne pokusas.
Znas u koliki budzet se moras uklopiti, skonas koje auto u tom rangu ti se najvise svidja, vizuelno i njega ne kupis, sve ostalo su nijanse.
Hebes automatik u astri ako ti i dalje balis za meganom ili cruzom koji imaju manuelni mjenjac, kontas.
Situacija je takva da sada kupujes novo auto i Boga pitaj hoces li moci i drugo novo da uzmes, ako Bog da hoces ali...
Zato uzmi ono koje ti se svijda vizuelno, koje kada ga i nakon 2 godine voznje pogledas ti se najezis, jeste da nije automatik ili nije zeljena kubikaza ali onaj filing najezenosti to sve sjebe i brzo zabiravis da li jeutomatik ili ne.
I naravno da se uklapa u buzdet i da je makar priblizno zeljenim karakteristikama.
P.S. obavezo se cjenkaj ili trazi felge, gume podmetace, budi cigan sto bi se reklo, ja sam tako dobio onu obaveznu opremu dzaba, to je oko 100 200KM
Znas u koliki budzet se moras uklopiti, skonas koje auto u tom rangu ti se najvise svidja, vizuelno i njega ne kupis, sve ostalo su nijanse.
Hebes automatik u astri ako ti i dalje balis za meganom ili cruzom koji imaju manuelni mjenjac, kontas.
Situacija je takva da sada kupujes novo auto i Boga pitaj hoces li moci i drugo novo da uzmes, ako Bog da hoces ali...
Zato uzmi ono koje ti se svijda vizuelno, koje kada ga i nakon 2 godine voznje pogledas ti se najezis, jeste da nije automatik ili nije zeljena kubikaza ali onaj filing najezenosti to sve sjebe i brzo zabiravis da li jeutomatik ili ne.
I naravno da se uklapa u buzdet i da je makar priblizno zeljenim karakteristikama.
P.S. obavezo se cjenkaj ili trazi felge, gume podmetace, budi cigan sto bi se reklo, ja sam tako dobio onu obaveznu opremu dzaba, to je oko 100 200KM
-
Melami
#22 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
evropljani prave odlicne automatike koji nisu dugotrajni. VW-ov automatic je svaki pojeo para i para, istina, bolji je od americkih al u americke ne treba nikakve pare ulagati dugo vremena. Uglavnom, osnivac teme ako vec ima love da uzme novo auto, od 30ak milja, ne bi trebao ici na tu opciju koji ce biti dugotrajniji, vjerovatno ih nece voziti preko 100k km tako da nema tih briga. Treba gledati vecu garanciju ko ima i koji mu onako odgovara, udobnost vise opcija i sl.citroen xm wrote:Problem je što na žalost taj korejski Ševrolet nema baš puno dodirnih tačaka sa američkim ševroletom. Ovo je bivši daevoo koga su oni kupili i sada dijeli mnogo dijelova sa Opel-om. Tačno je da su svi oni dio GM-a, ali nije baš sve isto. Mada i evropljani prave odlične automatik mjenjače.Melami wrote:mnogi ce ti reci da je chevrolet najlosiji od sivh navedenih.shalla wrote:Dakle, kao što naslov kaže, ima li iko od forumaša iskustva sa gore navedenim autima i šta mislite da je best buy opcija?
Hvala na svakoj pomoći
žA za postavljača teme, mislim da sada Citroen ima 4 godine garancije. Idi do svih salona, raspitaj se, traži test vožnje. Nemoj da žuriš, svima reci da imaš keš pa ćeš da vidiš kako se sastavljaju ponude.
- shalla
#23 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Pa problem i jeste u tome što sam se ja zaljubio u ovu Astru, jučer kad sam sjeo u nju što kažeš naježio sam sehamalalija wrote:A sto ti to ovako ne pokusas.
Ovo što mi je ponudio (sa ovom Enjoy opremom) je auto koje imaju na lageru i koje mi mogu isporučiti za 15 dana, sve drugo što bih ja sastavljao mora se čekati nekih cca 60-90 dana što mi nikako ne odgovara jer smo bez auta a ne živim blizu nijednog javnog prevoza pa mi je odlazak na posao i meni i supruzi pravo jeben
- vedo_dz
#24 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
Meni u asi psa pri kupovini nove Seat Ibize spustili 500 km na kes jos sam kupio na pocetku prodaje pa bile cjene visoke ali kosto je gore napisano sta ti se svidja kupi jeli ti vozis i nemoj da te zbunjuju ovdje samo mos vidjeti iskustva korisnika navedeni modela
- hamalalija
#25 Re: Šta kupiti: Nova Astra, Megane Berline, C4, Cruze
E a zamisli sacekas 90 dana (jer tako otpilike i bude rijetko kad je 60) pa kad sjednes i najezsi seshalla wrote: Pa problem i jeste u tome što sam se ja zaljubio u ovu Astru, jučer kad sam sjeo u nju što kažeš naježio sam se![]()
![]()
Ovo što mi je ponudio (sa ovom Enjoy opremom) je auto koje imaju na lageru i koje mi mogu isporučiti za 15 dana, sve drugo što bih ja sastavljao mora se čekati nekih cca 60-90 dana što mi nikako ne odgovara jer smo bez auta a ne živim blizu nijednog javnog prevoza pa mi je odlazak na posao i meni i supruzi pravo jeben
Ja da sam na tvom mjestu ja bi je uzeo, samo zbog tog filinga, nek ima klimu servo abs i koji jastuk za vozaca i suvozaca
ostalo je manje vise ne bitno.
Zamisli stojis na semaforu ti u c4 kojeg si kupio et samo zato sto nisi imao strpljenja cekati 90 dana ili ti se nije svidjela oprema enjoy i dofuram ja u astri, sta ce ti proci kroz glavu kad vidis astru.
A btw koja je oprema taj Enjoy