Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
zdruzdjo

#1276 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

deda_jr wrote: 10/04/2023 21:16
Obzirom da od iskustva imam 15 časova auto škole, nije :D Dogodine ću već da se crvenim..

Hvala :thumbup:
Pa to je to. Vise ti i ne treba. Zelja je dovoljna.

Ja jesam vozio od 16-te onako atx-ove bt-ove, mz, naravno bez vozacke.....ali prvi ozbiljniji motor vozio sa nekih 20-21 godinom. I to nekih 3-4 mjeseca. I nakon toga godinama pauza.
Ali prosle godine 29 oktobra kupim motor a sutradan uplatim vozacki. I to je to. Tokom zime svaki lijep dan iskoristio da ga malo provozam.
Sad cim je seva propjevala, udri. Po gradu, do pala, do konjica.....
Ali cjelu sam zimu iskoristio da pokupujem opremu jer je sve tada van sezone sve jeftinije.
I prosao sam ko zmaj.
Dvoje pantola sa protektorima, kratka jakna sa protektorima, duza touring jakna, kozna jakna tvrda, touring mekana, dublje cizme, plice cizme, dvije kacige, navlaka za usta sa zastitom za prsa, kozni pojas, rukavice. Sve navedeno sam platio nesto malo ispod 550 km.
deda_jr

#1277 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Ti si veći majstor cjenkanja od Delboya iz Mućki onda, ja kako god da skontam, to je bar 3.000KM..
zdruzdjo

#1278 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

deda_jr wrote: 11/04/2023 08:23 Ti si veći majstor cjenkanja od Delboya iz Mućki onda, ja kako god da skontam, to je bar 3.000KM..
Vala nisam nikakav cjenkaros. Cak naprotiv, uzasan sam u tome.
Budes li isao u prodavnice tipa OMS shop i slicne, onda tako i racunaj. ako ne i vise.
Zadas se po oglasima, second shop-ovima, auto pijaca....
Imas lika na auto pijaci svake sedmice odmah sa ulaza. Prodaje odjecu regularnu i ima svasta za motora. Kod njega sam uzeo touring jaknu za 50 i dvoje pantola 40 i 50. jos mi mi dao set protektora za pantole. U tarcinu nekakav second hand uz cestu, kupio koznu jaknu za 55, a u nekom shop-u ne bi bila ispod 500-600 sigurno.
Naletim u nekom second hand na jaknu i kupim je samo zato sto je imala sve moguce protektore. kragna joj losa skroz. Dadne mi je zena za 5 km. Dosao kuci i povadim protektore i posao da je bacim. Vidjela mater i uze mi jaknu iz ruku. odnjela kod prijateljice snajdera. Ova zamjenila kragnu. dao joj na kafu 10 km. Tako da samo polako. Malo se potrudis i moze ti puno para ostati u dzepu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1279 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Truba »

Throttle

#1280 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Pitanjce za znalce :D
Planiram ove sezone polagat za A kategoriju i nabavit neki motoric, do sad sam imao nekog nasviranog Piaggia 50 kubika, jace skutere ponekad vozikao kratko od raje, s mjenjacem nista. E sad, sta kupiti za vozikanje ljeti do posla i povremeni izlet sa hanumom, mozda cak i do mora? Budzet do 5000, koju marelicu preko ako mi se bas svidi? Pretezno gledam neke maxi skutere 250-500 kubika, Gilera nexus/aprilia sr max, yamaha majesty, suzuki burgman, piaggio xevo 400 i slicni. Ono sto me brine su kilometri, koliko kilometara moze izgurat skuter sa 300 kubika i jednim cilindrom? Vidim po oglasima neki imaju i 50.000km, drug ima burgmana sa, cini mi se, 130.000 na satu. I je li 300 kubika dovoljno za neki normalan put sa zenom do 200-300km? Nekad davno me to zanimalo, znam da sam citao da su talijani 500 kubika imali problem sa gorivom u ulju pa su masine crkavale zbog loseg podmazivanja. Zato bih prije isao na 250-300 jer su to vec i motori u godinama. I, zadnje pitanje, ako ne stignem od posla do kraja sezone rijesiti vozacki, budu li motori generalno jeftiniji zimi? U slucaju da se budem spremao za iducu sezonu :D
P.S. Godinama slinim kad sretnem Suzukija Gsr600 al mi je on izvan budzeta a i volio bih za pocetak nesto malo slabije pa nekad mozda preci na Gsra
ZoomZoomKiwi

#1281 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by ZoomZoomKiwi »

Burgman 650 ako se ikako može uklopiti u budžet je za puta možda najbolji od svih koje si naveo. Znam iz iskustva.

Kao suvozač obišao obalu od Živogošča do Zadra dva puta bez ikakvih problema.

Nexus je karina da izvineš, guzovi ti utrnu do Viteza a kamoli dalje.
Throttle

#1282 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

A nije toliko stvar budzeta, Burgman mi je zadnja opcija jer je bas veliki za grada iako je vjerovatno najpogodniji za puta. Na duze relacije ne bih isao konstantno tako da mi to bas nije presudno, vise bih volio da je motor okretniji u gradu. A i Burgmana bih vjerovatno ganjao 400, 650 je bas top a da ga trljam po gradu, sta znam, nekako mi nije za toga.
P.S. od svih je nexus najbolji izgledom :D
ZoomZoomKiwi

#1283 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne znam, ja kad vidim nekog na Nexusu odmah mislim da je diler :lol:

Yamaha Tmax, ili agilniji Xmax.

Piaggio Beverly Tourer isto nije loš.

Sve samo ne Nexus :lol:

Ja bih najradije Vespu GTS Super 300, i to plavu :mrgreen:

A i Peugeot Django mi je vrh retro fazon.
pajero

#1284 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by pajero »

Throttle wrote: 19/06/2023 20:30 A nije toliko stvar budzeta, Burgman mi je zadnja opcija jer je bas veliki za grada iako je vjerovatno najpogodniji za puta. Na duze relacije ne bih isao konstantno tako da mi to bas nije presudno, vise bih volio da je motor okretniji u gradu. A i Burgmana bih vjerovatno ganjao 400, 650 je bas top a da ga trljam po gradu, sta znam, nekako mi nije za toga.
P.S. od svih je nexus najbolji izgledom :D
Ja sam novi kolacic u svijetu maxi skutera. Sa 40 godina polozio A kategoriju (vise radi posla i obaveza po SA nego krize godina :) ) i uvijek sam bio zaljubljen u Beverly-a. I krenem da gledam motore od 4000-5000KM. Naravno ima svegaaaaa...neka ti je sa srecom. Da ne duzim, nakon izbjegnuta 3 losa Beverly-a naletim na X-max 250 2012 godina sa 23000km od covjeka koji je prvi vlasnik, svi servisi redovni itd... Dao sam 6600KM. Sad da mi neko ponudi 10 000KM ne bih ga prodao. Vazno je samo da nadjes odrzavan motor. Moja preporuka Xmax, Tmax (ako ima za te pare...tesko)... :thumbup:
zdruzdjo

#1285 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Kad imas 40 i plus godina apetiti brzo porastu. Jeee ga zene imaju meno pauzu a nas pocne tresti kriza srednjih godina. Neko pocne se svalerati, neko kupi kabrioleta, neko krene u teretanu,.....i tako.
E ja sam od onih koji su kupili motor. To jeste bila neka moja furka/zelja od teen godina ali vazda nesto bilo prece od preceg.
Kad kupis motor, vrlo brzo to preraste iz "da imam za grada i obaveza" u "odoh se malo provozati da napunim mentalne baterije".
Naravno da se moze to i sa skutereom ali nekako ispadne "sterilno".
Moj savjet svakako je neki ozbiljniji motor od 500-650 ccm. Nikako neki R. Neki cruiser ili naked uspravnog sjedenja. Vjeruj ne moze se opisati taj osjecaj kada vozis npr 90-ak kroz kanjon neretve prema Mostaru onako uspravljen i pjevusis u sebi nesto ili slusas na slusalicama.
Svi ti maxi skuteri jednostavno nisu gradjeni da pregargaju neke desetine hiljada.
Sve to je gargano, trano, zujano... po gradu. To se pravi da se voza par godina i onda razduzi.
Sigurno ti kazem da ces naci neki motor od 500 ccm koji ce biti isto tako agilan, okretan....u gradu kao i svaki skuter.
Sto se tice putovanja nekih, nema tu ogranicenja. Imas lika na yt zove se "peda" koji je balkan preputovao na 50ccm.
Isto tako lik se zove "slavko" koji na na nekoj yamahi od 250ccm dobacio do moskve iz zagreba.
Mislim na kraju samo malo rasiri perspektivu. Mozda malo i izmjenis misljenje.
Sto se tice cijena motora u sezoni i van sezone, svakako je jeftinije van sezone. Ali je problem probavanja.
Kupujes ga pred kraj sezone. Osim ako ne naletis na nesto povoljno, ili ako kupujes novo Oprema je puno povoljnija van sezone. Polaganje, sto prije. Cijene stalno rastu.
Sretno.
pajero

#1287 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by pajero »

zdruzdjo wrote: 02/07/2023 12:03 Kad imas 40 i plus godina apetiti brzo porastu. Jeee ga zene imaju meno pauzu a nas pocne tresti kriza srednjih godina. Neko pocne se svalerati, neko kupi kabrioleta, neko krene u teretanu,.....i tako.
E ja sam od onih koji su kupili motor. To jeste bila neka moja furka/zelja od teen godina ali vazda nesto bilo prece od preceg.
Kad kupis motor, vrlo brzo to preraste iz "da imam za grada i obaveza" u "odoh se malo provozati da napunim mentalne baterije".
Naravno da se moze to i sa skutereom ali nekako ispadne "sterilno".
Moj savjet svakako je neki ozbiljniji motor od 500-650 ccm. Nikako neki R. Neki cruiser ili naked uspravnog sjedenja. Vjeruj ne moze se opisati taj osjecaj kada vozis npr 90-ak kroz kanjon neretve prema Mostaru onako uspravljen i pjevusis u sebi nesto ili slusas na slusalicama.
Svi ti maxi skuteri jednostavno nisu gradjeni da pregargaju neke desetine hiljada.
Sve to je gargano, trano, zujano... po gradu. To se pravi da se voza par godina i onda razduzi.
Sigurno ti kazem da ces naci neki motor od 500 ccm koji ce biti isto tako agilan, okretan....u gradu kao i svaki skuter.
Sto se tice putovanja nekih, nema tu ogranicenja. Imas lika na yt zove se "peda" koji je balkan preputovao na 50ccm.
Isto tako lik se zove "slavko" koji na na nekoj yamahi od 250ccm dobacio do moskve iz zagreba.
Mislim na kraju samo malo rasiri perspektivu. Mozda malo i izmjenis misljenje.
Sto se tice cijena motora u sezoni i van sezone, svakako je jeftinije van sezone. Ali je problem probavanja.
Kupujes ga pred kraj sezone. Osim ako ne naletis na nesto povoljno, ili ako kupujes novo Oprema je puno povoljnija van sezone. Polaganje, sto prije. Cijene stalno rastu.
Sretno.
Skoro sve potpisujem. Ja sam jos u fazi "da imam za grada i obaveza". Samo ja bih svima preporuci da prvo se uzma motor 200-300 ccm a nakon 2-3 godine nesto jace.
Moram pogledati tog "slavka" sto je opalio do Moskve :run:
zdruzdjo

#1288 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

pajero wrote: 02/07/2023 21:02
Skoro sve potpisujem. Ja sam jos u fazi "da imam za grada i obaveza". Samo ja bih svima preporuci da prvo se uzma motor 200-300 ccm a nakon 2-3 godine nesto jace.
Moram pogledati tog "slavka" sto je opalio do Moskve :run:
Ja bih to preporucio isto svima, ali koji planiraju neke R-ove da vozaju. Definitivno. Moje misljenje je da treba sazreti vozeci za voznju nekog jaceg R-a. Neki R od 500 ccm je pravi pastuh. Treba ga znati ukrotiti i jahati, a pocetniku to moze biti malo prezahtjevno. Probao robao sam par motora raznih kubika i vrsta. Definitivno sam dosao do toga da nisam za R motora.

Svi ovi "pitomiji" motori od 500-700 ccm su prilicno povoljni za svakoga ko je ista vozao.
To je neka normalnija i opustena voznja do 150-170 gdje se mozes da osjecas komforno, moze dvoje da se vozi, a imas dovoljno snage za neko iznenadno preticanje bez stresa.
E sad ako te nose neki adrenalini, to je skroz drugi par carapa i tu ne bih ulazio u izbore i savjete.

Slavko. Lik koji je dokazao da za voznju ne trebaju kubici nego volja i zelja. Ovi sto sprase pola svijeta na nekom Bmw GS-u od par desetina hiljada km, mi nisu uopste nesto vrijedni divljenja.

https://youtube.com/@Slavkoadv
Throttle

#1289 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Nisam ja nikad bio za R-a. Kako napisah, malo mi je izvan budzeta Suzuki GSR600, pa recimo yamaha fz6, kawasaki er6n, bandit 600 i slicni. Svidja mi se naked a i masine su im malo prigusene u odnosu na R motore. Obzirom da nikad nisam nista slicno vozio, nekako mi je favorit neki maxi skuter. Ostaje mi jos premisljanja do zime, uštekat još sta para il sezonu-dvije pregulit s maxijem nekim. Svakako smatram da je 600 4 cilindra puno bolje od 400-500 sa 1 cilindrom
ZoomZoomKiwi

#1290 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by ZoomZoomKiwi »

MT03 onda.

Šteta što ne prave XSR300, meni je XSR700 želja i uzet ću si ga kad tad, iako mislim da bi mi kao početniku vjerovatno više odgovarao XSR300 prvih par godina.

Iako, imaju XSR125 :)
zdruzdjo

#1291 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote: 03/07/2023 15:18 Nisam ja nikad bio za R-a. Kako napisah, malo mi je izvan budzeta Suzuki GSR600, pa recimo yamaha fz6, kawasaki er6n, bandit 600 i slicni. Svidja mi se naked a i masine su im malo prigusene u odnosu na R motore. Obzirom da nikad nisam nista slicno vozio, nekako mi je favorit neki maxi skuter. Ostaje mi jos premisljanja do zime, uštekat još sta para il sezonu-dvije pregulit s maxijem nekim. Svakako smatram da je 600 4 cilindra puno bolje od 400-500 sa 1 cilindrom
Oh pa buraz ovo sto si nabrojao se sve moze kupiti u skoro istoj(mozda i nizoj) cjeni kao i neki dobar maxi skuter od 400-tinjak kubika.
a na kraju krajeva je to opet samo "skuter". Vozi se u japankama :-D :-D :-D .
Nemoj uopste bjezati od ozbiljnog motora. Favoriti su ti skroz realni cak i za pocetnika i ne bi trebao imati problem sa voznjom.
I ja sam gledao aktivno suzuki bandit 600.
Brzo ces se usteliti.
Evo pogledaj moj post gore.
Zadnji put ozbiljan motor(aktivnije) vozio sa 20-21 godinom. Sada mi je 47. Izmedju(tu i tamo) onako po malo zajahao na poneke skutere i ozbiljnije masine ali to je sve bilo par kilometara kad "skuham" koga od raje koji su vozili pa ono "daj krug".
Prosle godine kupio i odmah zajahao bez straha. Odmah sam sebe natjerao na polaganje. U to dodje zima i srecom bila je blaga pa se povremeno znalo napraviti koji krug dok seva nije propjevala.

Ja ti svakako savjetujem prvo motor pa onda polaganje.
Samo tako ces sam sebe stimulisati da gledas i aktivnije trazis motor.
Onako kad imas A vozacku a nemas motor, "ne svrbi" te gas necega sto te ceka u garazi. :D :D :D
Znam dosta ljudi koji su tako radili pa godinama ono "A" stoji u vozackoj, a ne koristi se.
Bilo kako bilo, sretno.
Bronco_Billy

#1292 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Bronco_Billy »

Da li je neko pazario ili bio u kontaktu sa Pedom tj. Tekken motorima? Znam da je kinez pod plaštom italijanske marke, nešto kontam ova varijanta od 250cc nije loš dil. Nemam iskustva sa motorima pa mi polovna varijanta dođe baš mačak u vreći.
Čitao sam malo i temu o kacigama, nema ništa novijeg datuma na forumu pa me interesuje šta uzeti, onako best buy do 3-4 stoje. I to je sve relativno od oblika glave informisao sam se, al gdje je najbolje su Sarajevu otići i testirati šta odgovara a da poslije 5 dana ne skontam da je negdje bilo nešto bolje
c0de

#1293 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by c0de »

Throttle wrote: 03/07/2023 15:18 Nisam ja nikad bio za R-a. Kako napisah, malo mi je izvan budzeta Suzuki GSR600, pa recimo yamaha fz6, kawasaki er6n, bandit 600 i slicni. Svidja mi se naked a i masine su im malo prigusene u odnosu na R motore. Obzirom da nikad nisam nista slicno vozio, nekako mi je favorit neki maxi skuter. Ostaje mi jos premisljanja do zime, uštekat još sta para il sezonu-dvije pregulit s maxijem nekim. Svakako smatram da je 600 4 cilindra puno bolje od 400-500 sa 1 cilindrom
Pogledaj i Kawasaki Z400, licno ga planiram uzeti iduce godine, mada sam se dvoumio izmedju njega i MT-03.
c0de

#1294 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by c0de »

Bronco_Billy wrote: 05/07/2023 11:30 Da li je neko pazario ili bio u kontaktu sa Pedom tj. Tekken motorima? Znam da je kinez pod plaštom italijanske marke, nešto kontam ova varijanta od 250cc nije loš dil. Nemam iskustva sa motorima pa mi polovna varijanta dođe baš mačak u vreći.
Čitao sam malo i temu o kacigama, nema ništa novijeg datuma na forumu pa me interesuje šta uzeti, onako best buy do 3-4 stoje. I to je sve relativno od oblika glave informisao sam se, al gdje je najbolje su Sarajevu otići i testirati šta odgovara a da poslije 5 dana ne skontam da je negdje bilo nešto bolje
Ja sam uzeo MT Revenge 2 kacigu u OMS Motoshopu za nekih 250KM (na akciji, mislim da je inace oko 300KM?), nema neke napredne znacajke, ali je medju rijetkim "budget" kacigama koje su osvojile 5 zvjezdica na SHARP testu (https://sharp.dft.gov.uk/helmets/mt-revenge/). Takodjer sam uzeo adekvatni Pinlock umetak (50KM). Mislim da su dodatni viziri (smoked, mirror itd...) negdje oko 50KM. Meni je licno udobna i ima finu ventilaciju kao i zvucnu izolaciju.
pajero

#1295 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by pajero »

Bronco_Billy wrote: 05/07/2023 11:30 Da li je neko pazario ili bio u kontaktu sa Pedom tj. Tekken motorima? Znam da je kinez pod plaštom italijanske marke, nešto kontam ova varijanta od 250cc nije loš dil. Nemam iskustva sa motorima pa mi polovna varijanta dođe baš mačak u vreći.
Ja jedino znam da ne treba zuriti sa kupovinom. Bolje pogledati vise motora nego se na prvu zaletiti. Ja sam pregledao bar 10 dok sam ovaj kupio. Kacigu sam kupio na Bistriku AB shop ako se dobro sjecam. Imaju fin izbor od 150-400KM. Najbolje i to da probas koja ti najvise odgovara. :thumbup:
Bronco_Billy

#1296 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Bronco_Billy »

pajero wrote: 09/07/2023 21:15
Ja jedino znam da ne treba zuriti sa kupovinom. Bolje pogledati vise motora nego se na prvu zaletiti. Ja sam pregledao bar 10 dok sam ovaj kupio. Kacigu sam kupio na Bistriku AB shop ako se dobro sjecam. Imaju fin izbor od 150-400KM. Najbolje i to da probas koja ti najvise odgovara. :thumbup:
Koji si kupio na kraju :mrgreen:
pajero

#1297 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by pajero »

Bronco_Billy wrote: 10/07/2023 09:21
pajero wrote: 09/07/2023 21:15

Koji si kupio na kraju :mrgreen:
Ko onaj vic koju si ozeni na kraju...onu sa najvecim hahahahhaaa

Yamahu Xmax 2012 godina 250ccm presao 23000km.
Rothmans

#1298 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

EFD22 wrote: 19/06/2023 23:09 Ne znam, ja kad vidim nekog na Nexusu odmah mislim da je diler :lol:
Fak ju
Post Reply