moja poenta je da je povjerenje dato međunarodnoj zajednici a oni nisu ništa prijateljskiji nastrojeni prema bih od susjednih država. paradoklasno, čak manje. puno manje. narod to nije znao. i dan danas ne zna. ljudi misle da je međunarodna zajednica politički po defaultu bar neutralna.Mister Yes wrote:Naravno. Sve što je rađeno a što smo mi shvatali kao podršku nama je u stvari bilo pojačavanje kontrole nad Bošnjacima. Govorim o svim prenosima nadležnosti sa entiteta na državu. Cilj je kontrola nad Bošnjacima i ništa drugo. Svaki pokušaj da Bošnjaci kontrolišu zemlju biće osujećen.PerverzMusharaf wrote: zato ja govorim da ljudi koji očekuju od amerike ili eu da napravi bih kao centraliziranu državu ne kontaju svjetsku politiku i američke interese. takođe ne kontaju da ako bošnjaci krenu u bilo kakvu vrstu ofanzive da izmjene ili stanje na terenu ili ustv bih tako da će ukinuti entitete, gube formalnu podršku međunarodne zajednice.
Polako sad. Tačno je da u BiH Bošnjaci imaju samo 40% vlasti. Ali u toj nekoj krnjoj Jugoslaviji ne bi imali ni toliko. U stvari, pitanje je da li bi uopšte opstali kao politički faktor. Najvjerovatnije bi se asimilirali i polako nestali.PerverzMusharaf wrote: ono što je tragično jeste da je ovo bilo i namjenjeno bosni onda kada se alija ohrabrivao da raspise referendum a obeshrabrivao da prihvati kutiljerov plan. najveća greška bošnjačke politike desila se tada kada se tražila preuranjena nezavisnost od skraćene jugoslavije. tu grešku niko neće da prizna i svi konstruišu i prošlost i sadašnjost tako da se uklopi u objašnjenje da je nezavisnost bila jedina alternativa a rat nametnuta neminovnost. i tada su ljudi mislili da će amerika napraviti građansku državu od bih. ja se pitam, da su ljudi tada znali da je sve što mogu da dobiju konfederalna bih u kojoj se nista osim konsenzusom ne moze napravit, kako bi glasali na referendumu?
takođe, i dan danas zbunjuju pažnju koju dobijaju od strane zapada u vidu sažaljenja nad žrtvama kao neki vid političke podrške. amerikanci su totalno u stanju da naprave film kao onaj angeline jolie i da istovremeno politički podržavaju republiku srpsku. njihve simpatije su samo otklon od žrtve da bi se oni bolje osjećali.