Tesko ti to dobro prepoznajes... izgleda meni.Topla voda wrote:pa covjek prica o dobru u ljudima...
a vi o necem drugom u ljudima..
jedino sto je zajednicko je ono"u ljudima"..
Sta kažeš vjerniče?
- Fair Life
#26 Re: Od Raspela do Hadzdza, ...
- Banksy
#27 Re: Od Raspela do Hadzdza, ...
Dirljiva priča. Mnogi imaju slične, ali teško će ih reći. Šta je bilo sa Salihom?Fair Life wrote:
- Fair Life
#28 Re: Od Raspela do Hadzdza, ...
Nas 528 zatvorenika je ukrcano u konvoj autobusa (ne sjecam se tacno datuma u decembru 1992. godine) pred predstavnicima ICRC sa zvanicnim obrazlozenjem predstavnika srpskih vlasti da nas voze u razmjenu...Banksy wrote:Dirljiva priča. Mnogi imaju slične, ali teško će ih reći. Šta je bilo sa Salihom?Fair Life wrote:
Nismo otisli u razmjenu nego smo bili "ukradeni" i prebaceni u drugi logor u Samberiju... Batkovic. Salih je ostao na Manjaci. Nekoliko dana poslije toga u dva navrata preostali logorasi Manjace (izmedju 2.500-3.000) su u dva navrata u pratnji predstavnika ICRC odvezeni u deportaciju. Medju njima i Salih. Prvih nekoliko godina pokusao sam kontaktirati odredjene osobe da bih nesto saznao o Salihu, ali bezuspjesno.
Taj zlatni privjescic Isusa na krizu je danas moja relikvija.
- Banksy
#29 Re: Od Raspela do Hadzdza, ...
Tužno.
Danas imaju kompletnije spiskove, možda bi ga danas mogao naći, možda je živ.
Tužna priča. Pokušaj je napisati.
Danas imaju kompletnije spiskove, možda bi ga danas mogao naći, možda je živ.
Tužna priča. Pokušaj je napisati.
- Ahmmed
#30 Re: Sta kažeš vjerniče?
Ma moj, pape......
Naravno da je događaj kojem si prisustvovao jedna sjajna i lijepa stvar. Prostor u kojem su tvoji susjedi muslimani, pripredili malu svečanost povodom svog odlaska na hadž, ni po čemu nije sporan. Dakle, nema nikakve šerijatske zabrane čak i za obavljanje namaza u crkvi, a kamoli ovoga o čemu si ti pisao. To je suštinski islam, to je poruka islama, zbog toga muslimani i vjeruju da je islam Univerzalna poruka.....To je selam, riječ kojom se muslimani pozdravljaju....To je rahmet, Božija milost, čiji je samo mikrodjelić dovoljan čovjeku da bude čovjek. To je dio Božijega Ruha, Duha, koji je udahnut u sve nas.....muslimane, kršćane,Jevreje, budiste, poklonike vatre, politesite, ateiste, agnostike.....To je iskon, bez obzira kuda nas život kasnije odvede i na kojem putu završimo....
Ispričat tću ti jednu priču:
Kad je halifa Omer r.a. ušao u Jerusalem, patrijarh jerusalemski mu je, jer je bilo vrijeme namazu, ponudio da klanja u Crkvi Uskrsnuća. Omer ponudu nije prihvatio, ali ne zbog toga što postoji bilo kakva zapreka za takav čin. On je odlučio klanjati van crkve, iz bojazni da muslimani ne bi odlučili da crkvu pretvore u džamiju.
Eto, takav je bio Omer....Za razliku od današnjih alima i učenjaka, čast izuzecima, kojih , Bogu hvala ima....
I znaš, pape, dugo sam razmišljao da li da uopće bilo šta napišem o ovoj temi....
Jer, ovdje, na forumu, kao gljive poslije kiše, niču teme, koje nisu dobronamjerne prema muslimanima i islamu....Znaš da se nas dvojica dugo čitamo na ovom forumu, znaš kako razmišljam, znaš dobro da nisam sklon teorijama zavjere, urotama protiv vascijelog ummeta i islamskoga svijeta.....Znaš koliko sam i sa koliko kritike pisao o muslimanima današnjice.Znaš dobro kakav je moj stav bio prema muslimanima na ovom forumu, koji su pod upalom imana, pisali sve i svašta, nespremni da uvaže drugašije mišljenje, nespremni da prihvate da postoje ljudi koji ne misle kao oni.... a zbog kojih sam se crvenio pred ovom spravom, kad bih čitao kako interpretiraju moju vjeru.
Ipak, nekako sam tužan koliko je zluradosti u zadnje vrijeme ovdje, kad se piše o hidžabu, o položaju muslimanke na ovoj planeti ,o apostaziji u islamu,s koliko se žara piše o vjeri kojoj pripadam kao o vjeri mraka, ognja, mača, tlačenja, primoravanja.....
Islam to nije. Islam je, najkraće rečeno, sazdan u četiri pojma: 'adl, ihsan, rahmet i hikmet – pravda, dobročinstvo, samilost i mudrost. I ova četiri pojma, nije izmislio Ahmo, kako mu neki pokušavaju imputirati, prigovarajući da svojim pisanjem o islamu na ovom forumu, prizivam herezu. Ove temelje islama objavio je Allah dž.š. kroz svoju Knjigu i misiju svoga posljednjeg Poslanika.
»A da je Allah htio, On bi vas sve jedne vjere stvorio, ali je On htio da vas iskuša, u onom što vam je objavio. Zato, u dobru se natječite, Allahu ćete se svi vratiti.« (5:48)
I na kraju:
Najveći broj muslimana danas, svakodnevno po ko zna koliko puta, izgovori dvije riječi: Rahman i Rahim.....To su najčešće ponavljane karakteristike Boga u kojeg muslimani vjeruju. Milostivi i Samilosni.....Takav Bog ne naređuje nasilje, krvoproliće, tlačenje, mučenje, ne propisuje tmine neznanja,ne tjera na vjeru....
Eto, moj pape....
p.s. Kladim se da je kadaif bio dobar, ali i da se ne može mjeriti sa našim, bosanskim
Naravno da je događaj kojem si prisustvovao jedna sjajna i lijepa stvar. Prostor u kojem su tvoji susjedi muslimani, pripredili malu svečanost povodom svog odlaska na hadž, ni po čemu nije sporan. Dakle, nema nikakve šerijatske zabrane čak i za obavljanje namaza u crkvi, a kamoli ovoga o čemu si ti pisao. To je suštinski islam, to je poruka islama, zbog toga muslimani i vjeruju da je islam Univerzalna poruka.....To je selam, riječ kojom se muslimani pozdravljaju....To je rahmet, Božija milost, čiji je samo mikrodjelić dovoljan čovjeku da bude čovjek. To je dio Božijega Ruha, Duha, koji je udahnut u sve nas.....muslimane, kršćane,Jevreje, budiste, poklonike vatre, politesite, ateiste, agnostike.....To je iskon, bez obzira kuda nas život kasnije odvede i na kojem putu završimo....
Kad je halifa Omer r.a. ušao u Jerusalem, patrijarh jerusalemski mu je, jer je bilo vrijeme namazu, ponudio da klanja u Crkvi Uskrsnuća. Omer ponudu nije prihvatio, ali ne zbog toga što postoji bilo kakva zapreka za takav čin. On je odlučio klanjati van crkve, iz bojazni da muslimani ne bi odlučili da crkvu pretvore u džamiju.
Eto, takav je bio Omer....Za razliku od današnjih alima i učenjaka, čast izuzecima, kojih , Bogu hvala ima....
I znaš, pape, dugo sam razmišljao da li da uopće bilo šta napišem o ovoj temi....
Jer, ovdje, na forumu, kao gljive poslije kiše, niču teme, koje nisu dobronamjerne prema muslimanima i islamu....Znaš da se nas dvojica dugo čitamo na ovom forumu, znaš kako razmišljam, znaš dobro da nisam sklon teorijama zavjere, urotama protiv vascijelog ummeta i islamskoga svijeta.....Znaš koliko sam i sa koliko kritike pisao o muslimanima današnjice.Znaš dobro kakav je moj stav bio prema muslimanima na ovom forumu, koji su pod upalom imana, pisali sve i svašta, nespremni da uvaže drugašije mišljenje, nespremni da prihvate da postoje ljudi koji ne misle kao oni.... a zbog kojih sam se crvenio pred ovom spravom, kad bih čitao kako interpretiraju moju vjeru.
Ipak, nekako sam tužan koliko je zluradosti u zadnje vrijeme ovdje, kad se piše o hidžabu, o položaju muslimanke na ovoj planeti ,o apostaziji u islamu,s koliko se žara piše o vjeri kojoj pripadam kao o vjeri mraka, ognja, mača, tlačenja, primoravanja.....
Islam to nije. Islam je, najkraće rečeno, sazdan u četiri pojma: 'adl, ihsan, rahmet i hikmet – pravda, dobročinstvo, samilost i mudrost. I ova četiri pojma, nije izmislio Ahmo, kako mu neki pokušavaju imputirati, prigovarajući da svojim pisanjem o islamu na ovom forumu, prizivam herezu. Ove temelje islama objavio je Allah dž.š. kroz svoju Knjigu i misiju svoga posljednjeg Poslanika.
»A da je Allah htio, On bi vas sve jedne vjere stvorio, ali je On htio da vas iskuša, u onom što vam je objavio. Zato, u dobru se natječite, Allahu ćete se svi vratiti.« (5:48)
I na kraju:
Najveći broj muslimana danas, svakodnevno po ko zna koliko puta, izgovori dvije riječi: Rahman i Rahim.....To su najčešće ponavljane karakteristike Boga u kojeg muslimani vjeruju. Milostivi i Samilosni.....Takav Bog ne naređuje nasilje, krvoproliće, tlačenje, mučenje, ne propisuje tmine neznanja,ne tjera na vjeru....
Eto, moj pape....
p.s. Kladim se da je kadaif bio dobar, ali i da se ne može mjeriti sa našim, bosanskim
- Bosanac sa dna kace
#31 Re: Sta kažeš vjerniče?
cuuuuuj da ti onaj Kacavenda dozovli muslimanima da svoj odlazak na hadzdz proslave u nekoj od njegovih crkvi
eh da mi bi taj cirkuz gledat... zamislite doticni je tolko tolerantan da se cak nije udostojio skinut cipele prilikom posjete dzamiji u zvornickom kraju prije rata...
...a sto se tice hadzija i hadzinica iz Mostara pa oni vec idu na hadzdz ispod jednog velikog raspela...onog plusa nasoj toleranciji....uskoro bi i Sarajevo trebalo da dobije jedan takav plus
...a sto se tice hadzija i hadzinica iz Mostara pa oni vec idu na hadzdz ispod jednog velikog raspela...onog plusa nasoj toleranciji....uskoro bi i Sarajevo trebalo da dobije jedan takav plus
-
cocochanel
#32 Re: Sta kažeš vjerniče?
Ahmmede, tvoji postovi uvijek potaknu covjeka da pozeli biti bolji musliman..ili barem samo bolja osoba..
- turquoise
#33 Re: Sta kažeš vjerniče?
A sta bi bilo da se desilo obratno...
Recimo da su dosli krscani da proslave svoj odlazak i svoju radost odlaska u Medjugorje (da zijarete "majku boziju" ili "majku sina bozijeg", ko ce znati) sa svojim komsijama muslimanima i da su to organizovali u nekoj dzamiji, donijeli svijetine, cvaraka, vina, rakije, u dzamiju bez izuvanja cipela?
Zar i to ne bi bio lijep dogadjaj?
Recimo da su dosli krscani da proslave svoj odlazak i svoju radost odlaska u Medjugorje (da zijarete "majku boziju" ili "majku sina bozijeg", ko ce znati) sa svojim komsijama muslimanima i da su to organizovali u nekoj dzamiji, donijeli svijetine, cvaraka, vina, rakije, u dzamiju bez izuvanja cipela?
Zar i to ne bi bio lijep dogadjaj?
-
delightful
#34 Re: Sta kažeš vjerniče?
turquoise, post je tako jedna losa provokacija da se niko nece upecati (barem se nadam).
smatraj se opomenutim.
smatraj se opomenutim.
- turquoise
#35 Re: Sta kažeš vjerniče?
Provokacija u kom smislu?
Nije provokacija kad muslimani slave odlazak na hadzdz u crkvi, a jeste provokacija kada se predlozi da krscani slave odlakse na svoja sveta mijesta u dzamijama?
Ili jednostavno pokusavate spojiti nespojivo?
Nije provokacija kad muslimani slave odlazak na hadzdz u crkvi, a jeste provokacija kada se predlozi da krscani slave odlakse na svoja sveta mijesta u dzamijama?
Ili jednostavno pokusavate spojiti nespojivo?
-
gold'n'brown
#36 Re: Sta kažeš vjerniče?
Muslimani ne bi smjeli obiljezavati nesto svoje (a pogotovo ne hadz) na mjestima gdje se nalaze raspece i krst sto simbolizuje skretanje sa pravog puta. U islamu je ono sto krscani rade strogo zabranjeno pa samim tim i simboli toga su zabranjeni. Nemam nista protiv da ljudi nemuslimani budu pozvani na takvo nesto ali na mjestu gdje nema simbola koji se kose sa islamom, naravno ako oni zele doci.
-
rebus
#37 Re: Sta kažeš vjerniče?
Lako mi je za njih..oni odoše na hadždž..sapraše grijehe..kad ću ja, dragi Bože
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#38 Re: Sta kažeš vjerniče?
na ovom forumu takav odgovor naci neces...to dobro znas...kad bilo ko napise nesto dobro da se desilo...to paznju ne plijeni...cim taknes u svetost dzamije, cim taknes u svetost pravoslavnih povratnika, cim taknes u nesto NACIONALNO, tu ces sabrati bruku postova...cim napises nesto o LJUDIMA, paznje nema...pape wrote:Gospodo vjernici, .... preskacete pitanje.
Pitanje nije bilo hoce li se kupiti crkva i pretvoriti u dzamiju.
Pitanje je bilo, ... vase razmisljanje o cinu ovih dobrih ljudi, kojima ni za trenutak nije zasmetalo to sto radost svoga odlaska na Hadzdz proslavljaju sa svojim komsijama u crkvi, ispod kriza. (dzamija postoji 4-5 km od mjesta dogadjaja)
Podijelio sam radost tog cina sa njima i onako, ... usput, ... razmisljao da li se nesto tako slicno moze desiti kod nas u BiH.
Dakle, ... ja sam bez zluradosti, otvorena srca, prije par sati sjedio sa tim ljudima. Ne trazite ovdje nista sem toga da zelim odgovor, .... da li je nesto slicno kod nas moguce.
Ahmmede, istina jeste da mnogi koji se deklarisu ko bosnjaci ovdje pricaju o islamu u negativnom smislu...
i vjeruj mi, da mene ko pita, ja bih podforum religija ukinula na ovom forumu...jer se na religiji i politici ispoljavaju sve negativne osobine koje od insana prave hajvana...uvrede pljuste ko kisa...al...mene niko ne pita...
- NIN
#39 Re: Sta kažeš vjerniče?
Mada nisam vjernik, sto mi ne oduzima pravo da imam misljenje i stav po ovom pitanju, bas naprotiv, misljenja sam da vecina nasih (novo)vjernika i nisu bas duhovno sazreli da bi davali iole smislene odgovore na ovakva pitanja, sto se da vidjeti iz prilozenog. Upaljen iman, kako rece jedan od zrelih, i meni dragih, u ovom slucaju je ono sto istinski inhibira zdrav razum jednog covjeka. A sto se tice samog dogadjaja, sa mog stajalista kao skeptika ovo je sasvim normalan cin - radi se o bozijoj kuci, a bog je jedan, zar ne.pape wrote:Interesuje me stav vjernika po ovom pitanju?
Pozdrav...
- arzuhal
#40 Re: Sta kažeš vjerniče?
@Ahmmed
@mIRCerka
@NIN
Eto, tako poredah poene
@mIRCerka
@NIN
Eto, tako poredah poene
-
istocnjak
#41 Re: Sta kažeš vjerniče?
NIN,NIN wrote:Mada nisam vjernik, sto mi ne oduzima pravo da imam misljenje i stav po ovom pitanju, bas naprotiv, misljenja sam da vecina nasih (novo)vjernika i nisu bas duhovno sazreli da bi davali iole smislene odgovore na ovakva pitanja, sto se da vidjeti iz prilozenog. Upaljen iman, kako rece jedan od zrelih, i meni dragih, u ovom slucaju je ono sto istinski inhibira zdrav razum jednog covjeka. A sto se tice samog dogadjaja, sa mog stajalista kao skeptika ovo je sasvim normalan cin - radi se o bozijoj kuci, a bog je jedan, zar ne.pape wrote:Interesuje me stav vjernika po ovom pitanju?
Pozdrav...
Vidi ovo gore što sam ti označio crvenom bojom. Malo si kontradiktoran zar ne? U tebi ima nekog dobra i tražiš Istinu jer nebi dolazio na podforum "religija" a to samo Allah dž.š. najbolje zna. A poenta ove priče je u tevhidu u tome je razlika.
Last edited by istocnjak on 22/11/2008 16:53, edited 1 time in total.
-
pure_love
#42 Re: Sta kažeš vjerniče?
sto te onda toliko brine?Mada nisam vjernik
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#43 Re: Sta kažeš vjerniče?
Postovani Ahmmede, hvala ti na odgovoru. Osjecam se pocascen tvojim ucescem i odgovorom na temi kojoj si, kao i u mnostvu drugih tema i postova, udahnuo dushu i vjeru u covjeka, ... podario je svojom mudroscu.Ahmmed wrote:Ma moj, pape......
Svi odgovori prije tvoga su u casi pokrenuli tamne kristale. Nakon tvoga odgovora, kristali u casi su biserno bijeli.
I bio bih zadovoljan tvojim odgovorom i da mi nisi dao za pravo u vlastitom odusevljenju cinom koji nam priredise ovi moji dobri susjedi.
Nisam mogao ostati ravnodusan. Njihov nacin, da podijele svoju radost sa svima nama iz kvarta, ... da to urade u lokalnoj crkvi da bi na taj nacin svima olaksali dolazak, .... njihova zelja da se svima nama priblizi dio te tople atmosfere, ... da nas ugoste i pocaste. Odusevio me njihov nacin, njihova zelja i teznja da tom nekom krscaninu iz susjedstva, ... nekome tko o Islamu zna onoliko koliko mu prezentiraju sredstva informiranja, ... a ti vjerovatno dobro znas na sta to obicno lici, ... pokazu, da mu priblize dio svoje kulture, dio svojih vjerskih ubjedjenja, obicaja. Da bi ga potaknuli na razmisljanje, da ga na neki nacin konfrontiraju sa vlastitim predrasudama.
I ako je samo jedna, od tih pedesetak prisutnih obitelji, nakon povratka kuci sjela i porazgovarala o dogadjaju i bila to vece u raspolozenju slicnom mome, ... onda su ovi dobri ljudi ostvarili cilj, ... pribliziti covjeka covjeku.
I uspjeli su, kako ti lijepo i slikovito rece, .... uspjeli su odjenuti najljepse ruho i na divan nacin iznjedriti svoj plemeniti duh.
Vjerujem da cesto osjecas mucninu citajuci more nedobronamjerno otvorenih tema, tema punih mrznje i neskrivene Islamofobicnosti. Na nasu zalost, sjeme je uhvatilo korijena i upravo zbog toga su nam kao nikada prije potrebni i ovi primjeri u kojima se ljudi zblizuju, nagnaju na razmisljanje i priblizavaju jedni drugima.Ahmmed wrote:I znaš, pape, dugo sam razmišljao da li da uopće bilo šta napišem o ovoj temi....
I znam da se neces kolebati, da ces nastaviti praviti prtinu ma koliko tesko izgledalo. Neka ti u tome bude podrska mnostvo onih koji te ovdje citaju i nerijetko odaju priznanje na tvome hikmetu/mudrosti.
Zar ovaj citat ne govori sasvim dovoljno o onome kako te mnogi od nas prepoznaju:
Zar ovo nije bit naseg postojanja.cocochanel wrote:Ahmmede, tvoji postovi uvijek potaknu covjeka da pozeli biti bolji musliman..ili barem samo bolja osoba..
I ne brini zbog nekih od "svojih", ... ima ih i uvijek ce ih biti, koji od vlastitog nosa nece dalje vidjeti. Isto kao sto ce ih dosta zamjeriti i meni, ... "vlashini" iz sarajevske mahale, sto ti kapu skidam i sto cu reci da si mi preci od, ... jel` k`o biva njih, ... "mojih".Ahmmed wrote:Islam to nije. Islam je, najkraće rečeno, sazdan u četiri pojma: 'adl, ihsan, rahmet i hikmet – pravda, dobročinstvo, samilost i mudrost. I ova četiri pojma, nije izmislio Ahmo, kako mu neki pokušavaju imputirati, prigovarajući da svojim pisanjem o islamu na ovom forumu, prizivam herezu. Ove temelje islama objavio je Allah dž.š. kroz svoju Knjigu i misiju svoga posljednjeg Poslanika.
Naravno da takav Bog ne naredjuje nista od navedenoga, ali .... tmine neznanja i nedostatak zelje da upoznaju drugoga i drugacijega, .... strah od nepoznatoga ih tjera da mrze.Ahmmed wrote:I na kraju:
I ovo oko kadaifa si u pravu, ...Ahmmed wrote:Eto, moj pape....
Zdrav i sretan mi bio @Ahmmede, .... bogatstvo vec imas.
-
maxumic
#44 Re: Sta kažeš vjerniče?
Ovo je sigurno najkonstruktivniji i najpozitivniji post koji sam procitao u ove zadnje tri godine od kada pratim ovaj forum. Hvala vam sto mi vracate vjeru u normalne ljude i nadu u mozda bolju buducnost.pape wrote:Postovani Ahmmede, hvala ti na odgovoru. Osjecam se pocascen tvojim ucescem i odgovorom na temi kojoj si, kao i u mnostvu drugih tema i postova, udahnuo dushu i vjeru u covjeka, ... podario je svojom mudroscu.Ahmmed wrote:Ma moj, pape......
Svi odgovori prije tvoga su u casi pokrenuli tamne kristale. Nakon tvoga odgovora, kristali u casi su biserno bijeli.
I bio bih zadovoljan tvojim odgovorom i da mi nisi dao za pravo u vlastitom odusevljenju cinom koji nam priredise ovi moji dobri susjedi.
Nisam mogao ostati ravnodusan. Njihov nacin, da podijele svoju radost sa svima nama iz kvarta, ... da to urade u lokalnoj crkvi da bi na taj nacin svima olaksali dolazak, .... njihova zelja da se svima nama priblizi dio te tople atmosfere, ... da nas ugoste i pocaste. Odusevio me njihov nacin, njihova zelja i teznja da tom nekom krscaninu iz susjedstva, ... nekome tko o Islamu zna onoliko koliko mu prezentiraju sredstva informiranja, ... a ti vjerovatno dobro znas na sta to obicno lici, ... pokazu, da mu priblize dio svoje kulture, dio svojih vjerskih ubjedjenja, obicaja. Da bi ga potaknuli na razmisljanje, da ga na neki nacin konfrontiraju sa vlastitim predrasudama.
I ako je samo jedna, od tih pedesetak prisutnih obitelji, nakon povratka kuci sjela i porazgovarala o dogadjaju i bila to vece u raspolozenju slicnom mome, ... onda su ovi dobri ljudi ostvarili cilj, ... pribliziti covjeka covjeku.
I uspjeli su, kako ti lijepo i slikovito rece, .... uspjeli su odjenuti najljepse ruho i na divan nacin iznjedriti svoj plemeniti duh.Vjerujem da cesto osjecas mucninu citajuci more nedobronamjerno otvorenih tema, tema punih mrznje i neskrivene Islamofobicnosti. Na nasu zalost, sjeme je uhvatilo korijena i upravo zbog toga su nam kao nikada prije potrebni i ovi primjeri u kojima se ljudi zblizuju, nagnaju na razmisljanje i priblizavaju jedni drugima.Ahmmed wrote:I znaš, pape, dugo sam razmišljao da li da uopće bilo šta napišem o ovoj temi....
I znam da se neces kolebati, da ces nastaviti praviti prtinu ma koliko tesko izgledalo. Neka ti u tome bude podrska mnostvo onih koji te ovdje citaju i nerijetko odaju priznanje na tvome hikmetu/mudrosti.
Zar ovaj citat ne govori sasvim dovoljno o onome kako te mnogi od nas prepoznaju:
Zar ovo nije bit naseg postojanja.cocochanel wrote:Ahmmede, tvoji postovi uvijek potaknu covjeka da pozeli biti bolji musliman..ili barem samo bolja osoba..
I ne brini zbog nekih od "svojih", ... ima ih i uvijek ce ih biti, koji od vlastitog nosa nece dalje vidjeti. Isto kao sto ce ih dosta zamjeriti i meni, ... "vlashini" iz sarajevske mahale, sto ti kapu skidam i sto cu reci da si mi preci od, ... jel` k`o biva njih, ... "mojih".Ahmmed wrote:Islam to nije. Islam je, najkraće rečeno, sazdan u četiri pojma: 'adl, ihsan, rahmet i hikmet – pravda, dobročinstvo, samilost i mudrost. I ova četiri pojma, nije izmislio Ahmo, kako mu neki pokušavaju imputirati, prigovarajući da svojim pisanjem o islamu na ovom forumu, prizivam herezu. Ove temelje islama objavio je Allah dž.š. kroz svoju Knjigu i misiju svoga posljednjeg Poslanika.
Naravno da takav Bog ne naredjuje nista od navedenoga, ali .... tmine neznanja i nedostatak zelje da upoznaju drugoga i drugacijega, .... strah od nepoznatoga ih tjera da mrze.Ahmmed wrote:I na kraju:
I ovo oko kadaifa si u pravu, ...Ahmmed wrote:Eto, moj pape....
p.s. Kladim se da je kadaif bio dobar, ali i da se ne može mjeriti sa našim, bosanskim![]()
Zdrav i sretan mi bio @Ahmmede, .... bogatstvo vec imas.
- Bosanac sa dna kace
#45 Re: Sta kažeš vjerniče?
a jel ono tebi rece hafiz Bugari za one koji nisu vjernici, muslimani,:....jel to znaci da samo sto nisu muslimani to znaci da ne mogu cinit dobro i pozitivno razmisljat....???????istocnjak wrote:NIN,NIN wrote: Mada nisam vjernik, sto mi ne oduzima pravo da imam misljenje i stav po ovom pitanju, bas naprotiv, misljenja sam da vecina nasih (novo)vjernika i nisu bas duhovno sazreli da bi davali iole smislene odgovore na ovakva pitanja, sto se da vidjeti iz prilozenog. Upaljen iman, kako rece jedan od zrelih, i meni dragih, u ovom slucaju je ono sto istinski inhibira zdrav razum jednog covjeka. A sto se tice samog dogadjaja, sa mog stajalista kao skeptika ovo je sasvim normalan cin - radi se o bozijoj kuci, a bog je jedan, zar ne.
Pozdrav...![]()
Vidi ovo gore što sam ti označio crvenom bojom. Malo si kontradiktoran zar ne? U tebi ima nekog dobra i tražiš Istinu jer nebi dolazio na podforum "religija" a to samo Allah dž.š. najbolje zna. A poenta ove priče je u tevhidu u tome je razlika.
-
Rambo-Amadeus
#46 Re: Sta kažeš vjerniče?
Dakle, bez zelje da ulazim u dubinu pojma "ljudskosti" i "tolerantnosti" te sličnih principa koje je obrazložio Ahmed, želim reći da meni, u najmanju ruku zvuči neukusno i nevjerovatno obilježavati odlazak na Hadzdz u crkvi! To se može uraditi i u kući, ili u nekom improvizovanom prostoru (mesdzidu) ali ispod raspela, jednog od simbola koji su najsuprotstavljeniji principima i temeljima Islama, to mi zaista izgleda toliko strano da ne mogu da vizualiziram tu situaciju. U dobrotu i dobronamjernost tih ljudi ne sumnjam, u nekom općem, ljudskom smislu, ali sa vjerskog aspekta, ne mogu da se složim da u tome nema ništa sporno.
Naravno, nisam nikakav ekspert za religiju (sto opet ne znaci da nisam upucen u neke stvari, pogotovu temeljne), ali i ono sto je neko rekao da nema striktne zabrane da se namaz obavlja u crkvi je pogresno. Zna se da su u Islamu zabranjene bilo kakve ikonografije sa likovima ljudi, POGOTOVO U DZAMIJAMA, a da se sad neko moli Bogu a ispred njega slika "Bog i njegova familija", to nije ispravno. To se moze rijesiti pretvaranjem crkve u dzamiju i njenim preuredjenjem, ali u klasicnoj crkvi obavljati islamske obrede, malo je opet ponavljam, u najmanju ruku neukusno.
Naravno, nisam nikakav ekspert za religiju (sto opet ne znaci da nisam upucen u neke stvari, pogotovu temeljne), ali i ono sto je neko rekao da nema striktne zabrane da se namaz obavlja u crkvi je pogresno. Zna se da su u Islamu zabranjene bilo kakve ikonografije sa likovima ljudi, POGOTOVO U DZAMIJAMA, a da se sad neko moli Bogu a ispred njega slika "Bog i njegova familija", to nije ispravno. To se moze rijesiti pretvaranjem crkve u dzamiju i njenim preuredjenjem, ali u klasicnoj crkvi obavljati islamske obrede, malo je opet ponavljam, u najmanju ruku neukusno.
-
istocnjak
#47 Re: Sta kažeš vjerniče?
Nisi me shvatio šta sam htio reci sa ovim gore jer neki se stide svoje vjere i onoga što jesu.Bosanac sa dna kace wrote:a jel ono tebi rece hafiz Bugari za one koji nisu vjernici, muslimani,:....jel to znaci da samo sto nisu muslimani to znaci da ne mogu cinit dobro i pozitivno razmisljat....???????istocnjak wrote:NIN,NIN wrote: Mada nisam vjernik, sto mi ne oduzima pravo da imam misljenje i stav po ovom pitanju, bas naprotiv, misljenja sam da vecina nasih (novo)vjernika i nisu bas duhovno sazreli da bi davali iole smislene odgovore na ovakva pitanja, sto se da vidjeti iz prilozenog. Upaljen iman, kako rece jedan od zrelih, i meni dragih, u ovom slucaju je ono sto istinski inhibira zdrav razum jednog covjeka. A sto se tice samog dogadjaja, sa mog stajalista kao skeptika ovo je sasvim normalan cin - radi se o bozijoj kuci, a bog je jedan, zar ne.
Pozdrav...![]()
Dobrih ljudi ima i uvjek će ih biti.
- Bosanac sa dna kace
#48 Re: Sta kažeš vjerniče?
@istocnjak nadam se da sam te pogresno shvatio... 
- Ahmmed
#49 Re: Sta kažeš vjerniče?
Kad se nema gdje drugo obaviti namaz, nema nikakve zapreke da se obavi u crkvi. Opet kažem, to nisam izmislio ja, nego rekli neki pametniji insani, a ja samo mislim da su bili u pravu. Naravno, pri tome, kao i kad čovjek obavlja namaz u sopstvenom domu, određeni uvjeti moraju biti zadovoljeni,pa ako se raspelo ili freska, odnosno ikona, nalaze u pravcu kible, onda takav namaz ne bi bio ispravan....Opet ponavljam, ako halifa Omer, u onaj vakat, nije vidio nikakvu doktrinarnu zabranu u obavljanju namaza u crkvi,ne znam zašto bih je pronalazio ja.Rambo-Amadeus wrote:Dakle, bez zelje da ulazim u dubinu pojma "ljudskosti" i "tolerantnosti" te sličnih principa koje je obrazložio Ahmed, želim reći da meni, u najmanju ruku zvuči neukusno i nevjerovatno obilježavati odlazak na Hadzdz u crkvi! To se može uraditi i u kući, ili u nekom improvizovanom prostoru (mesdzidu) ali ispod raspela, jednog od simbola koji su najsuprotstavljeniji principima i temeljima Islama, to mi zaista izgleda toliko strano da ne mogu da vizualiziram tu situaciju. U dobrotu i dobronamjernost tih ljudi ne sumnjam, u nekom općem, ljudskom smislu, ali sa vjerskog aspekta, ne mogu da se složim da u tome nema ništa sporno.
I nadam se da ovi što dobro poznaju temeljnu teoriju islama,obavljaju i temeljne praktične propise islama , a jedan od njih je i obavljanje pet dnevnih namaza
-
Rambo-Amadeus
#50 Re: Sta kažeš vjerniče?
Niđe veze...govorim o teoretskom poznavanju načeka i principa. Znaš li koliko nemuslimana poznaje iste te principe, pa šta bi sad oni trebali. obavljati namaz radi toga???Ahmmed wrote:
I nadam se da ovi što dobro poznaju temeljnu teoriju islama,obavljaju i temeljne praktične propise islama , a jedan od njih je i obavljanje pet dnevnih namaza