izvor wrote:Ma nisu stare nene bile sanjari. To su bile samo dobre osobe, cuvale i njegovale svoje, a postovale drugog. I ni mi ne treba da budemo sanjari. Treba da budemo dobri ljudi. Nista vise. Ni manje.
Jedna prica, kao prilog citiranoj konstataciji, ...
Radnja se desava u jednom gradicu na sjeveroistoku BiH, ... ranih 90-ih godina.
Otisli ti mi na teren, ... izgradnja jednog kapitalnog industrijskog objekta. Mi mladi i lijepi, ...

... energicni momci, puni entuzijazma i pratecih belaja, ...

Sretna vremena, ... imalo se para. Stanovali u mjesnom hotelu i istjerase nas iz njega, a ... samo smo sefu restorana prosuli dvije case pive na glavu, ...

Prvo ga Mujo okup`o, a onda, ... sta cu, ... mor`o sam i ja. Stvarno nema smisla da ti na ljetnoj zegi posluze toplu pivu, a kad se pozalis dobijes odgovor da kupis gajbu i hladis je u rijeci. Ali dobro, ... pokupimo stvari i kazemo im da im je smjestaj svakako KLJ kategorije i da ima bolji hotel na drugoj strani rijeke. I, ... mi ti preko rijeke. Tamo nas ljubazno docekaju i, .... nema mjesta, ...

Cuj nema mjesta, kako nema, znamo da ima, ... ali, ... "Nema za vas dvojicu, ... "
"Ne brini jarane, ... znam nekoliko nasih (tad su "nasi" bili svi) koji stanuju u jednoj finoj hadzijskoj kuci, a cuo sam da ima jos praznih soba, ... haj`mo tamo, mozda i zaspemo u krevetu." Poslusam Muju i odvezemo se do kuce pored dzamije.
Vrata nam otvori plecat, zivahan starac od nekih sedamdesetak godina.
- Dobro vece hadzija!
- Aksamhajrola djeco, ... kojim dobrom?
- Trazimo stan, ... pa eto, culi da bi kod vas moglo biti!
- Haj` izujte se i udjite, da vidimo sa nanom.
Prostrana svijetla soba, namjestena u tipicno bosanskom stilu. Na minderu sjedi, a po nasem ulasku u prostoriju ustade zena, otprilike domacinovih godina, pozdravi nas i ponovo sjede. Blagost izraza na njenom njegovanom licu i odmjerenost u razgovoru me od pocetka plijenila.
Lako smo se dogovorili oko smjestaja i cijene, ... unijeli stvari i uz fildzan kafe i eglen odakle smo i ciji smo, presli na hadzijina uputstva o "kucnom redu". Govorio je odsjecno, vazno i sve to popraceno mahanjem kaziprstom. Hadzinica je jedva primjetnim smjeskom uporedo odobravala, a kada je hadzija na trenutak izasao, dodala da ga ne shvatamo suvise strogo i da ce ona sa nama sve dogovarati.
Dalo se primjetiti da je ona "gazda kuce", sto mi se u narednim danima i mjesecima potvrdilo.