Sta kažeš vjerniče?

Rasprave o vjerskim temama.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#101 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Latina »

pure_love wrote:
Isto pricaju Nigerijanci misleci da je to specificno za njih,kao i ostali:)

Gdje stanje tesko narod je uvijek bio darezljivi i blizi sa svojim komsijama ;)
Ne znam sta pricaju NigeriJCi, koliko mi je poznato kod njih je to ipak malo drugacije.

Ali ono sto znam je da - sto poneses iz kuce, uvijek nosis sa sobom !
Last edited by Latina on 26/11/2008 19:41, edited 1 time in total.
izvor

#102 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by izvor »

Dobri Bosanci i Hercegovci su uvijek bili darezljivi i gostoljubljivi. I ranije, a i danas, u ovim turobnim vremenima. I danas je u tim dobrim ljudima ostao taj duh tolerancije, bez obziora sto nam neko stalno namece da smo netolerantni, da smo ovakvi ili onakvi. (Mozda smo cak i previse tolerantni prema onima koji nam kroje svakodnevnicu)
I uvjek su znali za komsijski red. I ja se nadam da ce to ostati u nama, da ce ljudi prenijeti na djecu, na nova pokoljenja, taj duh tolerancije koji je imala @arzuhalova nana, koje su imale nase nane, bake, dede, djedovi...
Bilo je ljudi, Srba, pravih domacina, koji su u svojoj kuci imali gostinsku sobu, u njojh potećiju i tespih, ako musliman musafir navrati, da covjek moze Bogu se pomoliti. Ili jos jedan primjer,jeddan stariji Srbin, komsija mi, prije rata, kad bi dosao kod nas uz Ramazan, niko ga nebi mogao natjerati da zapali cigaru ili da mu se kahva ispece. Ovo su primjeri za koje znam, a ima ih jos....
Latina

#103 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Latina »

:)
portfast

#104 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by portfast »

Gori ste od Balaševića.

Patetika je utočište za sanjare.

Realnost je u Potočarima.
Ahmmed

#105 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Ahmmed »

portfast wrote:Gori ste od Balaševića.

Moguće da je patetika utočište za sanjare. No, navedeni primjeri su, ako ne preovlađujuća odlika sadašnjosti, a ono sigurno stvarna odlika prošlosti. Imamo li pravo vjerovati ili barem sanjariti, da neke stvari , barem neke, one obične ljudske, ponovo budu iste, da ako već nisu sadašnjost nama , a ono barem da budu sadašnjost nekim budućim generacijama....?
Jer samo ako tako bude, dugoročno, na duge staze, Bosna i Hercegovina će imati smisla.

I zar ne misliš da je jedan od razloga zbog kojih je počinjen genocid u Srebrenici, upravo želja da se muslimanima zgadi svaka pomisao o zajedničkom životu, kako bi velikosrbi, lakše i jednostavnije ostvarili svoje velikodržavne ciljeve?
Latina

#106 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Latina »

Realnost je i jedno i drugo. Ono sto ti nazivas "patetikom" je dio bosanske kulture i obicaja !
JThomas

#107 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by JThomas »

čudo i nana ne ispade islamofob, šiija ili inovator u vjeri...

fascinantno je kako ovim turbo vjernicima smeta svaki pozitivan primjer ljubavi i tolerancije, i još se uopšte i ne trude da to sakriju...on njima bode oči, on je njima gori od metka u čelo, jer ne tjera vodu na njihov mlin, jer ne odgovara njihovom govoru mržnje.
Compact

#108 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Compact »

JThomas wrote:čudo i nana ne ispade islamofob, šiija ili inovator u vjeri...

fascinantno je kako ovim turbo vjernicima smeta svaki pozitivan primjer ljubavi i tolerancije, i još se uopšte i ne trude da to sakriju...on njima bode oči, on je njima gori od metka u čelo, jer ne tjera vodu na njihov mlin, jer ne odgovara njihovom govoru mržnje.
Ti se ponašaš kao turbo nevjernik, i imaš veliku potrebu da se izražavaš sa atribucijom! Ako se ljudi pridržavaju vjere, nemoj ih odmah vrijeđati!
delightful

#109 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by delightful »

polako ljudi, polako...
JThomas

#110 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by JThomas »

Compact wrote: Ti se ponašaš kao turbo nevjernik, i imaš veliku potrebu da se izražavaš sa atribucijom! Ako se ljudi pridržavaju vjere, nemoj ih odmah vrijeđati!
rečeni post je jedan od najljepših koje sam uopšte pročitao na ovom forumu.

ali uspjelo se, vidim, i njemu naći manu, jer pobogu, ne možemo dopustiti valjda da neko ispadne veći vjernik od nas...ako ne mogu standardni epiteti, e onda može bar "sanjar", samo da se omalovaže ljubav, tolerancija i čovječnost.
portfast

#111 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by portfast »

Ahmmed wrote:

Moguće da je patetika utočište za sanjare. No, navedeni primjeri su, ako ne preovlađujuća odlika sadašnjosti, a ono sigurno stvarna odlika prošlosti. Imamo li pravo vjerovati ili barem sanjariti, da neke stvari , barem neke, one obične ljudske, ponovo budu iste, da ako već nisu sadašnjost nama , a ono barem da budu sadašnjost nekim budućim generacijama....?
Jer samo ako tako bude, dugoročno, na duge staze, Bosna i Hercegovina će imati smisla.

I zar ne misliš da je jedan od razloga zbog kojih je počinjen genocid u Srebrenici, upravo želja da se muslimanima zgadi svaka pomisao o zajedničkom životu, kako bi velikosrbi, lakše i jednostavnije ostvarili svoje velikodržavne ciljeve?
Ja nigdje nisam rekao da sam protiv suživota.

Ali nemojmo ga graditi na patetici , razbice nam se od glavu opet.

Ciste glave i bistrog razuma u buducnost.
portfast

#112 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by portfast »

E moj Ahmede. Dobro si ti to sve srocio..

Dok smo mi sanjarili drugi su itekako budni bili.

A ti bi opet da sanjaris. Nije džaiz iz iste rupe da te dva put zmija ujede...
callmethebreeeze

#113 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by callmethebreeeze »

neko je napisao nesto u stilu sa da se islam ne treba uciti kroz vjernike. medjutim, ja i dalje imam pozitivnu sliku konkretno islama upravo zahvaljuci tim nasim nenama, komsijama, efendijama koji su tim teskim pojmovima poput smrti, vjecnosti, raja, pakla uspjeli dati jedno ljudsko lice. pogotovo su mi drage te nase nane koje su uspijevale pojmiti stvarnost oko sebe i dopustiti nam da budemo samo djeca i dopustali nam da se radujemo i deda mrazu i uskrsnjim jajima. mozda je to protiv ortodoksnih pravila, ali mislim da je to od nas ucinilo bolje ljude, otvorene i tolerante prema drugima. ja znam da je ovo pateticno, ali dok sam ziv nikada necu zaboraviti jednog rahmetli efendiju koji je nas djecu ucio surama u meketbu, ali je isto tako bio spreman igrati lopte s nama u dvoristu dzamije. taj pristup vjeri mi je bio puno bolji od prijetnji dzehenskom kaznom. ja sam sebi odabrao drugaciji put, ali i dalje gajim postovanje prema vjernicima poput ahmeda ovdje na forumu i drugih ljudi koji su u stanju "izaci izvan sebe" i sagledati stvari iz nekog drugog ugla.
Ahmmed

#114 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Ahmmed »

portfast,

Apsolutno se slažem da hladne glave i bistrog razuma treba ići u budućnost. Sam pojam suživot mi je čak otrcan, iako ga i sam često koristim. I ne mislim da se suživot( evo, vidiš, opet koristim ovaj pojam :D ) treba potencirati po svaku cijenu i bez pitanja. Preduvjet za njegovo puno obnavljanje je i prihvatanje vlastitih grešaka, zabluda, zločina....Na posljedice najvećeg zločina , podsjećaju Potočari....

No, ja i vjerujem i svjedočim da postoje ljudi, zbog kojih gore ispričane priče imaju smisla....
1941.

#115 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by 1941. »

arzuhal wrote:Ovaj me snijeg podsjeti...
Moja nena, Allah da joj osvjetli kabur i nagradi lijepim džennetom, koja me prva naučila bismilli i fatihi, jednom davno reče:
"Ide božić. Da hoće snijeg past."
Djeca su uvijek voljela snijeg ali stariji baš i ne. Zato mi je bilo čudno, to njeno priželjkivanje. Imala je prijateljice katolkinje.
"Što da padne za božić?"
"Zato, sine, što katolici snijeg za božić doživljavaju kao ukras, kao kićenje božića. Zato, da se raduju."
I to je bilo to. Njoj sam uvijek vjerovao i nekako znao da zna sve na dunjaluku.
Tako je ta. skoro pa nepismena starica, u još vreli čelik utisnula, ne naku toleranciju o kojoj gude čuvari svjetske demokratije koji dolaze da nas uče već želju da komšijama bude uvijek lijepo i milo.
Allahimanet.
Naježio sam se,stvarno lijepo napisano.
Dobrota i znanje tih tzv. običnih ljudi me uvijek iznova fasciniraju.
popajic

#116 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by popajic »

Postao/la arzuhal dana 26 nov 2008, 07:51
Ovaj me snijeg podsjeti...
Moja nena, Allah da joj osvjetli kabur i nagradi lijepim džennetom, koja me prva naučila bismilli i fatihi, jednom davno reče:
Djeca su uvijek voljela snijeg ali stariji baš i ne. Zato mi je bilo čudno, to njeno priželjkivanje. Imala je prijateljice katolkinje.
"Što da padne za božić?"
"Zato, sine, što katolici snijeg za božić doživljavaju kao ukras, kao kićenje božića. Zato, da se raduju."
I to je bilo to. Njoj sam uvijek vjerovao i nekako znao da zna sve na dunjaluku.
Tako je ta. skoro pa nepismena starica, u još vreli čelik utisnula, ne naku toleranciju o kojoj gude čuvari svjetske demokratije koji dolaze da nas uče već želju da komšijama bude uvijek lijepo i milo.
Allahimanet.
:thumbup:

@portfast,
vrlo je pateticno da ovakve stvari,koje su bile sastavni dio zivota u BIH,koje su bile sasvim normalne i nicim nametnute,ti svrstavas pod patetiku.To je tek pateticno !
arzuhal

#117 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by arzuhal »

@portfast, nasuprot "merhametli nana" ne stavljaj "selektivno pamćenje", već možeš stavit "besćutnost mladalačkih srca". I ponekad pitaš ljude o slijeđenju Poslanika, alejhis-salatu ve-selam. Pa evo: "Držite se vjere starih žena!".
izvor

#118 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by izvor »

Ma nisu stare nene bile sanjari. To su bile samo dobre osobe, cuvale i njegovale svoje, a postovale drugog. I ni mi ne treba da budemo sanjari. Treba da budemo dobri ljudi. Nista vise. Ni manje.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#119 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by dr.gog »

Prestanite sa off-topicom.Kome je do razmatranja politike i njoj srodnih pitanja,ima podforum politika..Ovdje ne moze.@latinica,@portfast itd..popustite malo ili vodite diskusiju na odgovarajucem podforumu.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#120 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by pape »

izvor wrote:Ma nisu stare nene bile sanjari. To su bile samo dobre osobe, cuvale i njegovale svoje, a postovale drugog. I ni mi ne treba da budemo sanjari. Treba da budemo dobri ljudi. Nista vise. Ni manje.
Jedna prica, kao prilog citiranoj konstataciji, ...

Radnja se desava u jednom gradicu na sjeveroistoku BiH, ... ranih 90-ih godina.
Otisli ti mi na teren, ... izgradnja jednog kapitalnog industrijskog objekta. Mi mladi i lijepi, ... :D ... energicni momci, puni entuzijazma i pratecih belaja, ... :-) Sretna vremena, ... imalo se para. Stanovali u mjesnom hotelu i istjerase nas iz njega, a ... samo smo sefu restorana prosuli dvije case pive na glavu, ... :roll: Prvo ga Mujo okup`o, a onda, ... sta cu, ... mor`o sam i ja. Stvarno nema smisla da ti na ljetnoj zegi posluze toplu pivu, a kad se pozalis dobijes odgovor da kupis gajbu i hladis je u rijeci. Ali dobro, ... pokupimo stvari i kazemo im da im je smjestaj svakako KLJ kategorije i da ima bolji hotel na drugoj strani rijeke. I, ... mi ti preko rijeke. Tamo nas ljubazno docekaju i, .... nema mjesta, ... :oops: Cuj nema mjesta, kako nema, znamo da ima, ... ali, ... "Nema za vas dvojicu, ... " :oops:
"Ne brini jarane, ... znam nekoliko nasih (tad su "nasi" bili svi) koji stanuju u jednoj finoj hadzijskoj kuci, a cuo sam da ima jos praznih soba, ... haj`mo tamo, mozda i zaspemo u krevetu." Poslusam Muju i odvezemo se do kuce pored dzamije.
Vrata nam otvori plecat, zivahan starac od nekih sedamdesetak godina.

- Dobro vece hadzija!
- Aksamhajrola djeco, ... kojim dobrom?
- Trazimo stan, ... pa eto, culi da bi kod vas moglo biti!
- Haj` izujte se i udjite, da vidimo sa nanom.

Prostrana svijetla soba, namjestena u tipicno bosanskom stilu. Na minderu sjedi, a po nasem ulasku u prostoriju ustade zena, otprilike domacinovih godina, pozdravi nas i ponovo sjede. Blagost izraza na njenom njegovanom licu i odmjerenost u razgovoru me od pocetka plijenila.
Lako smo se dogovorili oko smjestaja i cijene, ... unijeli stvari i uz fildzan kafe i eglen odakle smo i ciji smo, presli na hadzijina uputstva o "kucnom redu". Govorio je odsjecno, vazno i sve to popraceno mahanjem kaziprstom. Hadzinica je jedva primjetnim smjeskom uporedo odobravala, a kada je hadzija na trenutak izasao, dodala da ga ne shvatamo suvise strogo i da ce ona sa nama sve dogovarati.
Dalo se primjetiti da je ona "gazda kuce", sto mi se u narednim danima i mjesecima potvrdilo.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#121 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by pape »

Veoma cesto smo znali sjesti i popricati o mnogo cemu, ... uz kafu i ruzice koje je izvrsno pravila. Uvijek se naslo i ponudilo nesto za vjecno gladnog "terenca". Bila je majcinski "prijekorna", sto se u znak zahvalnosti trosim za kahvu i kocku u refuzi.
Bilo mi je uzitak slusati o njenom zivotu, o porodici iz koje je potekla, ... o njenom skolovanju, o teskim ratnim vremenima na tim burnim prostorima, koji su vjecno bili necija granica. O udaji za covjeka koji joj objektivno, po svojim osobinama i sposobnostima, nije pripadao. O stednji i odricanju, da bi podigla djecu, iskolovala ih, i poslala "u svijet". Potom, o njenoj borbi da muza sklonog alkoholu, posalje na Hadzdz i na taj nacin od njega napravi insana i, ... napravila ga je.
Bilo ju je milina slusati, a htjela je i znala jako pazljivo oslusnuti sugovornika. Pravednost, nenametljivi iskreni merhamet i mudrost je zracila iz te stare majke. Neupitna je bila njena iskrenost u postivanju i interesovanju za drugog i drugacijeg.
Takvi osobe se jednostavno ne mogu zaboraviti, ... ostaju za vjecnost bogatstvo drugim ljudima.

Objekt smo uspjesno izgradili, ... kasabica je pocela ljepse i bogatije zivjeti, postala je grad.
Kad me put nanosio, uvijek sam rado svracao do hadzinice i hadzije na kafu i razgovor i uvijek bio primljen kao rodjeni.

Mujo je neslavno zavrsio podstanarstvo. Mjesec-dva prije zavrsetka objekta, noc pred Bajram, dos`o pijan (mada je to bilo strogo zabranjeno po "kucnom redu") i pogrijesio vrata.
Umjesto u sobu, usao je u ostavu i stao u tefsiju baklave, ... :oops:
Hadzinica se trudila da izgladi stvar, ali ... hadzija je bio neumoljiv.
istocnjak

#122 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by istocnjak »

U Bosni i Hercegovini vjekovima je bilo i sada ima ljudi za koje se misli da su bliski Allahu dž.š. pa se ti ljudi u narodu zovu "evlije" a to samo Allah dž.š. zna najbolje. Jednom prilikom sjedio ja sa nekom rajom sve ljudi obrazovani par ekselans kad u pola frke dolazi neki stari dedo i smije se, svi ustaju na noge sa poštovanjem i daju mu da sjedne. Dedo se zeza sa svima provaljuje a meni jedan kaže: "Znaš dedo je nepismen a šta ga god pitaš iz Islama odgovori tačno bez razmišljanja". Kontam sada šta da ga pitam? I hajde vidim svi ga nešto kroz šalu pitaju pa i ja postavim dedi ovakvo pitanje. "Halali dedo a kome se prvo dova čini odmah nakon namaza?" Kad' dedo ko iz topa drhtavim glasom "...mrtvima ... mrtvima" na to sam ostao ono "paf" jer kad skontaš ima logike, mrtvi su svoje završili a oni koji su još živi za njih ima nade da će im se Allah dž.š. smilovati. Dalje, svi mi koji smo u vjeri znamo da muškarcu je džennet pod majkinim nogama a ženi pod muževim. Čuo sam ovu priču dali je hikaja ili je istinit događaj stvarno ne znam, ali je veoma lijepa i poučna. Ne znam samo da li će te skontati poentu?
Kažu neki čovjek izgubio na hadžu sve pare a trebao ići kuči. Rekoše mu ima neka žena evlija pa da ode kod nje da je pita za savjet. On ode do te žene a ona mu kaže: "Zatvori oči i ne približuj mi se več samo svojim vrhovima cipela dotakni vrhove mojih". I čovjek tako uradi i ono kada otvori oči nadje se u Bosni kažu na Vratniku. Kada su se svi vratili sa hadža ode on da nadje tu ženu evliju i da joj da neki poklon. Raspita se za nju i sazna gdje živi. Ode tamo kad ona njemu kaže: "Nije mi muž sada kuči pa dodji kasnije". On dodje kasnije i vidi muž joj neki teški alkoholičar stalno je maltretira. U tom momentu vidi čovjek neki drveni štap zamotan krpom do pola u uglu sobe i pita on nju: "A zašto ti je onaj drveni štap u uglu zamotan krpom do pola. Na to se ona blago osmjehnu i reče: "To sam ja zamotala da mi muž ne povrijedi ruku kada me tuče"...

Zamislite sada samo kakva je to duša i koliko je vjere i dobrote ova žena imala u sebi?
Toliko ... oni koji su vjeri shvatiće odmah smisao ove hikaje a oni koji nisu i ne budu istu shvatili, neka je ne komentarišu da se ne bi svi zajedno griješili. Selam ...
maybelline

#123 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by maybelline »

arzuhal wrote:Ovaj me snijeg podsjeti...
"Što da padne za božić?"
Allahimanet.

Tako jednostavno i lijepo i poucno....
cocochanel

#124 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by cocochanel »

ovaj istocnjak mora da se cijelo vrijeme sali sa nama.. :-) dobrote..?? :-) :lol:
Raskoljnikov

#125 Re: Sta kažeš vjerniče?

Post by Raskoljnikov »

Mislis na Balasevica koji je napis'o 'covek sa mesecom u oku', na Balasevica koji je 1993. u Sava centru iz noci u noc govorio o Milosevicevom krvavom pohodu, mislis na Djoleta Balasevica ili na nekog Balasevica kojeg samo ti znas?
Ti nisi samo jednu toplu ljudsku intimnu(sto znaci da si i bezobziran) pricu proglasio patetikom, ti si i jednu STVARNU situaciju(a imali smo ih i prije rata i u ratu i poslije rata) izuzetne vrijednosti koja govori o suzivotu, toleranciji, postovanju, altruizmu(pretpostavljam, svim stvarima na koje se uzvrpoljis kad ih procitas...) pomnozio s nulom.
Da se osvrnem i na ovu ti poslednju recenicu...
Ja kad se probudim, ja fino sam sebi otvorim oci i vidim sta vidim, nije bas shiney happy people pogled, ali mi definitivno ne trebaju ljudi poput tebe, koji ne znaju odvojiti ljudskost od vjerskog pomodarstva pricati o tragediji u Srebrenici...
Da rezimiram-Sta ti bolan znas...
Post Reply