Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hister

#1 Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Hister »

Mediji nas redovno izvještavaju i pune glave o Čeli, Gašiju, Keljmendiju i ostalima.....Policija ih uhićuje,a tužitelji nastoje da ih smjeste iza rešetaka ukoliko prije ne stradaju u obračunu sa nekim drugim konkurentskim klanom. Oni očito predstavljaju problem Bosni I Hercegovini, ali…. da li su to svakodnevni problemi običnog BiH građanstva?
Naš problem, naš permanentni strah su manje poznati, medijski neeksponirani kriminalci, nerijetko ovisnici o teškim drogama, koji žive tu kraj nas, I čija smo svakodnevna žrtva mi, obični, “dodirljivi” građani Sarajeva.
Ovo je naša priča, koju nažalost dijelimo I sa stanovnicima drugih kvartova. Ali I oni poput nas, bespomoćno sjede iza blindiranih vrata, I vire iza rešetaka na svojim prozorima, I čekaju da se dogodi neko čudo. A čuda ni za lijeka!
Zato sa prvim sumrakom bježimo u svoje blindirane jazbine I pokušavamo zaspati dobro nakljukani sedativima, zato ne idemo na godišnje odmore kao normalne familije, nego k’o rudari “na smjenu”, zato djecu držimo “u teglama” I ne puštamo ih van…
U strahu odlazimo u Granap, nikada ne znajući šta ćemo zateći ili ne zateći kada se vratimo. Razvaljen Ili razbijen prozor, obijena vrata…
Mi, stanovnici Mejtaša, Čekaluše, Štetićeve, Vancaševe, Hadži Idrizove, Šantićeve, Gabeline ulice to živimo svaki dan u godini.
Negdje pri vrhu Hadži Idrizove ulice živi Armin Ahmedagić. U onim zgradama sa polukružnim balkonima. Kriminalac i ovisnik, dobro znan policiji, oličenje je najgorih noćnih mora svih stanovnika kvarta. Krađe, provale, reketarenja, te direktna povezanost sa desetinama kriminalnih djela koja je počinio, još uvijek ga drže slobodnog na ulici, gdje predstavlja realnu opasnost za sve što se kreće I ne kreće.
Pitamo se do kada? Možda dok neko ne strada ili dok Armin ne opljačka stan nekog ministra, možda?!
U čijoj nadležnosti će tada biti?
Policija ga privede, a javni tužilac mu ne odredi zatvorsku kaznu. Tako Armin ubrzo nastavi sa dobro uhodanim pljačkama, provalama, te ulijevanjem straha u kosti običnog puka.
Da li je Vlada ta koja nije odredila I donijela adekvatne pravne zakone? Ili smo možda krivi mi što nismo bolje organizovani, te gledamo samo svoje pupke, umjesto da pomažemo jedni drugima. Znam desetine ljudi koji čak nisu ni prijavljivali Arminove pljačke I provale, jer su znali da će on kad- tad biti opet na slobodi, I opet doći u “posjetu”.
Trebalo je da se dogodi svirepo ubistvo nedužnog dječaka u tramvaju, da bismo izašli na ulice. Mi jesmo odgovorni, jer ne djelujemo zajedno u pravcu pozitivnih promjena. BiH političari nisu jedini odgovorni, ali jesu krivi.
Krivi su jer ne razumiju jezik svog naroda, ne shvataju svoju odgovornost u cjelokupnoj situaciji. U nedavnom intervju-u, Bakir Izetbegović je branio gradonačelnicu Semihu Borovac, potkrepljujući to činjenicama da Ured Gradonačelnice nije odgovoran za poslove vezane za Policiju I pravdu, te da za to nema kompetencija.
Pobogu, pa Semiha Borovac je gradonačelnica! Nije li?
Mi, građani Sarajeva smo direktno njena odgovornost. Ona je trebala biti na čelu demonstracija, inicirati promjene, boriti se za nas.
Ne zaboravite, političari, da smo vas mi izabrali. Da radite za nas. Ne za sebe, ne za svoje partije. Ne za svoju djecu I koljeniće. Za nas, jer naš hljeb jedete!
Eto….rekoh! Sva pitanja ostaju I dalje otvorena…. Šta da radimo sa Arminom I sličnima njemu, koji su realan I poprilično nerješiv problem građana ovog grada?
Sve dok smo usamljeni slučajevi, postajaćemo lake žrtve. Moramo ujediniti naše snage I natjerati političare da izglasaju neophodne zakone, našu Policiju da hapsi, a naše Sudove da izreknu pravovaljane kazne takvim kriminalcima, smjestiti ih u Kazneno-popravne ustanove I na taj način ih spriječiti da budu daljnja prijetnja društvu.
vjesticanametli

#2 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by vjesticanametli »

Dodi na proteste, potpisi peticiju za smjenu hahara, gostuj u nekoj od emisija i iznesi to sto te muci javno jer forum cita 2% populacije (posalji pp ako mislis da mozes gostovati u bilo kojoj emisiji nebitno da li tv ili radio). Ako cemo svi samo pisati nista se nece promijeniti (lafo imaju mjere a niko nista :x ). Usput da kazem da svi koji zele i imaju vremena (makar jedan sat) ponekad mogu da se jave za stand sa peticijama i za sve ostalo vezano za proteste. Raja se uvezuje i djeluje zajedno :bih:
*mima*

#3 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by *mima* »

Nije se valjda Hister registrovao samo radi teme koja je prezvakana?
ajdin_ze

#4 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by ajdin_ze »

Nista.Dogovorite se u komsiluku i sklonete ga sa ceste.Mrak nema svjedoka a pogotovu ako vas je 20.Nemogu nikome nista konkretno a nece za takvim olosem niko ni tragat.
vjesticanametli

#5 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by vjesticanametli »

nek ga sredi neki maloljetnik ionako mu ne mogu nista :x ili SEMIHA sta ti kazes :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by ladyblue18 »

U mom slucaju komsiluk se samo kloni takvih likova, u komsiluku mi zivi ubica Tarika Silajdzica al eto nekako se klonimo i sutimo. Neces ga prebit sigurno.
Ima jos nekih sitnih riba, al on je ono za istaci :x
Lesli Eldridž

#7 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Lesli Eldridž »

ajdin_ze wrote:Nista.Dogovorite se u komsiluku i sklonete ga sa ceste.Mrak nema svjedoka a pogotovu ako vas je 20.Nemogu nikome nista konkretno a nece za takvim olosem niko ni tragat.
Nije loša ideja. Namlatiti mrcinu i to više puta i biće fin. :D
Šole

#8 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Šole »

Polomite ga onako mahalski i biće dobar. Prošla su vremena kada su kriminalci bili mangupi i valjani u svojoj mahali, imali su kodeks. Ovi danas, nemaju stila, časti niti bilo čega. Znači polomite ga onako mahalski.
Hister

#9 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Hister »

Šole wrote:Polomite ga onako mahalski i biće dobar. Prošla su vremena kada su kriminalci bili mangupi i valjani u svojoj mahali, imali su kodeks. Ovi danas, nemaju stila, časti niti bilo čega. Znači polomite ga onako mahalski.
8) Ma, rado bi ga ja polomio, ali cu onda postati kao on ili slican njemu. Ja jednostavno zelim da policija i sudstvo odrade svoj dio posla, a ne da se ja makljam po ulici i na kraju zavrsim u "prdekani". Za mene bi sigurno u Zenici bilo mjesta!!! :sad:
tech10

#10 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by tech10 »

Trebala bi ga Semiha pozvati u kabinet i reci mu da mu to sto radi ne valja.
JBT

#11 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by JBT »

Nista se nece dogoditi dok se sistem ne promjeni. Pojedini protesti protiv pojedinih sektora vlasti i pojedincima u njima nista nece rijesiti. Ona budala, Samir Silajdzic bi u svakoj normalnoj drzavi letio sa posla ne kroz vrata nego kroz prozor, a Borovac bi bila svjesna da je ona u sluzbi gradjana, a ne obrnuto.
U cemu je razlika? U sistemu. A sistem je posljedica naseg mentalnog sklopa. A nas mentalni sklop nam ne dozvoljava da okrenemo broj policije i prijavimo svako djelo koje nije u skladu sa zakonima BiH. Pocinjeno od Armina pa do Silajdzica. Svakog je strah od svakog. Kao, necemo da cinkamo, a delikventi nas pljackaju, ubijanu.... nedaju nam da zivimo.
Kupite kartice za mobitele koje se ne mogu upratiti. Prijavljujete sve i uvijek. Ne dajte im da disu. Kad vas neko pretekne u gradu, a vi vozite maximalnom ogranicenom brzinom, onda mobitel u ruke i zovi.... ta i ta registracija tu i tu.... pa ce ga sacekati tamo, malo naprijed. Pa ce se drasticno smanjiti broj pregazenih, ubijenih, opljackanih. Lokalni kriminalci ce, ako vec ne zaglave u zatvor, poceti mjenjati mjesta stanovanja jer ce im dosaditi da ih policija posjecuje tri puta dnevno.
Sve je ovo pod uslovom da i policija odradi svoje. A ako ne bude odradjivala onda ih imamo za sta optuzivati i traziti smjene. Jer, na kraju krajeva, i njihov smisao postojanja je da servisiraju ljudima koji ih placaju, tj. poreskim obveznicima BiH.
Mina_sa

#12 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Mina_sa »

kod mene u ulazu mafija :-) , uh... nije prijatno nimalo, naročito naveče kući se vratit. samo vidiš kako se ganjaju po haustoru s nekim ženama koje su im bile u posjeti, a da ne govorim o međusobnim obračunima. trudim se da ih i ne sretnem u prolazu, a kad sretenm pozdravim i bježi :-D ...ipak mislim ak im se ne radi ništa i ne provocira sa "običnim" ljudima su ok, bar je tako s mojom porodicom :-D
Hister

#13 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Hister »

Mina_sa wrote:kod mene u ulazu mafija :-) , uh... nije prijatno nimalo, naročito naveče kući se vratit. samo vidiš kako se ganjaju po haustoru s nekim ženama koje su im bile u posjeti, a da ne govorim o međusobnim obračunima. trudim se da ih i ne sretnem u prolazu, a kad sretenm pozdravim i bježi :-D ...ipak mislim ak im se ne radi ništa i ne provocira sa "običnim" ljudima su ok, bar je tako s mojom porodicom :-D
Da je bogdo mafija u komšiluku....tad bi bilo reda!!!! :)
Mina_sa

#14 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by Mina_sa »

Hister wrote:
Mina_sa wrote:kod mene u ulazu mafija :-) , uh... nije prijatno nimalo, naročito naveče kući se vratit. samo vidiš kako se ganjaju po haustoru s nekim ženama koje su im bile u posjeti, a da ne govorim o međusobnim obračunima. trudim se da ih i ne sretnem u prolazu, a kad sretenm pozdravim i bježi :-D ...ipak mislim ak im se ne radi ništa i ne provocira sa "običnim" ljudima su ok, bar je tako s mojom porodicom :-D
Da je bogdo mafija u komšiluku....tad bi bilo reda!!!! :)
volim zbog pojedinaca u zgradi što im sve smeta i što se bune za sve, a njima ne smiju pisnuti :D :D :D
suncokret13

#15 Re: Šta kada vam u komšiluku živi kriminalac?

Post by suncokret13 »

Titina Milicija !!!!!!

ili

Titova Milicija samo ona moze rjesiti probleme,a sve drugo je presoipanje iz supljeg u prazno.
Post Reply