Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
shape of despair

#36301 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

u vrticu pozitivno jedno djete i sad hoce cijelu grupu i sve roditelje koji imaju djecu u toj grupi u izolaciju???
to je oko 15 djece i znaci 30 roditelja.
meni je ovo van svake pameti
zubi

#36302 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

shape of despair wrote: 30/11/2020 21:26 u vrticu pozitivno jedno djete i sad hoce cijelu grupu i sve roditelje koji imaju djecu u toj grupi u izolaciju???
Upravo ovo procitah

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... evo/634230
Edin H.

#36303 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

shape of despair wrote: 30/11/2020 21:26 u vrticu pozitivno jedno djete i sad hoce cijelu grupu i sve roditelje koji imaju djecu u toj grupi u izolaciju???
Imas neku bolju ideju da iskontrolises i sprijecih sirenje? :oops:
shape of despair

#36304 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

zubi wrote: 30/11/2020 21:30
Upravo ovo procitah

svakao i bez izolacije npr. da je ne odrede, djeca 10 dana ne idu u vrtic. ja i zena kod privatnika,sad se snalazi. jos ako mi stave izolaciju katastrofa, a nikakvih simptoma niko hvala Bogu
shape of despair

#36305 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Edin H. wrote: 30/11/2020 21:33
imam,nek npr. Novalic nazove mog direktora i objasni mu da ce mu uplatiti pola moje plate na racun firme i nikakav problem. sto vi ja isao u izolaciju,nit samnse testirao,nit ima iko ikakve simptome
kox

#36306 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Naslovnica wrote: 30/11/2020 20:47
laik1981 wrote: 30/11/2020 20:35
Naslovnica wrote: 30/11/2020 19:00

I mene interesuje koliko se ljudi u BiH revakciniše protiv tetanusa, preporuka je svakih 10 godina.
:lol:
Poznajes li ikoga ko se revakcinisao protiv tetanusa bez da se radilo o nekoj povredi? Ja ne poznajem nikoga.

A protiv gripe ne vjerujem da se vakcinise i 1% stanovnistva, a i to se svodi na starce i ljude u zdravstvenom sistemu.. Nevjerovatno mi je kako neki paraju usi sa nekom novokomponovanom pameti, a vjerujem da se nikad u zivotu nisu vakcinisali protiv gripe.. Neka izmisljena i nazor odgovornost izbija iz mnogih..
Naravno da ne poznajem nikoga ko se redovno revakciniše protiv tetanusa.
Ne poznajem nikoga iz moje okoline ko se vakciniše protiv sezonske gripe. Ne kažem da u tome ima nešto loše, dapače, ali ljudi se u apsolutnom broju ne vakcinišu i to je fakt. Jbjga, opet većina preživi nekako. 8-)
Ja sam se jednom vakcinisao zato što sam morao, vojna baza. 8-)
Doduše, kod nas nisam ni išao od čovjeka do čovjeka i raspitivao se da li si se vakcinisao protiv tetanusa ili ne. 8-)
Siguran sam da bi me u DZ blijedo pogledali kada bih tražio da me revakcinišu protiv tetanusa. :lol:
Eto, neka neko proba pa neka nam javi.

Nema ništa loše u revakcinaciji, ha ja, šta me gledate tako začuđeno, zavrnem rukav i čekam. Jbte, pa nema onih antitetanus injekcija ili šta već ide kada te šćene ugrize, a ne vakcina za revakcinaciju prdonja.
Ja sam se revakcinisao pretprošle i prošle godine, pošto je to vakcina iz dva dijela. Primio je nakon što sam se rasjekao na metalna vrata, doktorica me poslala pošto sam davno vakcinisan. Ne gleda niko čudno, menščini da su im takvi uobičajena pojava.
Naslovnica

#36307 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

kox wrote: 30/11/2020 21:47
laik1981 wrote: 30/11/2020 20:35
Poznajes li ikoga ko se revakcinisao protiv tetanusa bez da se radilo o nekoj povredi? Ja ne poznajem nikoga.

A protiv gripe ne vjerujem da se vakcinise i 1% stanovnistva, a i to se svodi na starce i ljude u zdravstvenom sistemu.. Nevjerovatno mi je kako neki paraju usi sa nekom novokomponovanom pameti, a vjerujem da se nikad u zivotu nisu vakcinisali protiv gripe.. Neka izmisljena i nazor odgovornost izbija iz mnogih..
Ne poznajem nikoga iz moje okoline ko se vakciniše protiv sezonske gripe. Ne kažem da u tome ima nešto loše, dapače, ali ljudi se u apsolutnom broju ne vakcinišu i to je fakt. Jbjga, opet većina preživi nekako. 8-)
Doduše, kod nas nisam ni išao od čovjeka do čovjeka i raspitivao se da li si se vakcinisao protiv tetanusa ili ne. 8-)
Siguran sam da bi me u DZ blijedo pogledali kada bih tražio da me revakcinišu protiv tetanusa. :lol:

Nema ništa loše u revakcinaciji, ha ja, šta me gledate tako začuđeno, zavrnem rukav i čekam. Jbte, pa nema onih antitetanus injekcija ili šta već ide kada te šćene ugrize, a ne vakcina za revakcinaciju prdonja.
Ja sam se revakcinisao pretprošle i prošle godine, pošto je to vakcina iz dva dijela. Primio je nakon što sam se rasjekao na metalna vrata, doktorica me poslala pošto sam davno vakcinisan. Ne gleda niko čudno, menščini da su im takvi uobičajena pojava.
Govorim i preporucenoj revakcinaciji protiv tetanusa - svakih 10 godina.
Prebranac2

#36308 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Prebranac2 »

shape of despair wrote: 30/11/2020 21:34
zubi wrote: 30/11/2020 21:30
Upravo ovo procitah

svakao i bez izolacije npr. da je ne odrede, djeca 10 dana ne idu u vrtic. ja i zena kod privatnika,sad se snalazi. jos ako mi stave izolaciju katastrofa, a nikakvih simptoma niko hvala Bogu
Uzmes da je vrijeme gripe kada su mnoga djeca bolesna ... doktori sto roditelji salju na besmislena testiranja i eto ti taj broj.
Mogy87

#36309 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 30/11/2020 19:00
laik1981 wrote: 30/11/2020 15:48 Zna li se otprilike koji je procenat ljudi u BiH koji se vakcinisu protiv gripe?
I mene interesuje koliko se ljudi u BiH revakciniše protiv tetanusa, preporuka je svakih 10 godina.
:lol:
Jesam ja. DTP vakcinom. Prvenstveno radi velikog kaslja koji kod nas kruzi u populaciji, a opasan je za bebe. Ali nije ni lose sto imam zastitu protiv tetanusa jer sam smotana :mrgreen
kox

#36310 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Naslovnica wrote: 30/11/2020 21:58
kox wrote: 30/11/2020 21:47

Govorim i preporucenoj revakcinaciji protiv tetanusa - svakih 10 godina.
To je valjda to, ana-te vakcina, samo što ja nisam išao preventivno nego sa konkretnim povodom. Ne zna onaj ko ti daje vakcinu zašto si ti tu, jesi li se rasjekao ili se revakcinišeš onako, samo vidi onaj papirić koji ljekar napiše. I vjeruj da ću se ponovo vakcinisati kada bude vrijeme, mirniji je čovjek. Tada sam u petak naveče završio u Hitnoj, pa ganjao u subotu u DZ da me vakcinišu pošto se valjda mora primiti tokom 24 sata od povrede.
Johnny_x

#36311 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

shape of despair wrote: 30/11/2020 21:36
imam,nek npr. Novalic nazove mog direktora i objasni mu da ce mu uplatiti pola moje plate na racun firme i nikakav problem. sto vi ja isao u izolaciju,nit samnse testirao,nit ima iko ikakve simptome
Bravo, lahko je ovima sa budjeta pricati o izolaciji, oni mogu godinu dana biti u izolaciji njihov nedolazak na posao se ne bi primjetio, jer u biti oni nista ne rade. Slovacka testirala za vikend pola svoje populacije, od pocetka pandemije ljudi govore testirajte testirajte i izolujte samo ljude koji su pozitivni, a nasi se prave mutavi, testiraju ljude kojji su bas zaglibili, ne testiraju blize kontakte, a sve zato jer se stedi na testovima. Je li se sjecate na pocetku pandemije da je jedna privatna labaratorija izasla u javnost da i oni mogu testirati, sutradan im je odma inspekcija dosla, nasi vlastodrscci jednostno nemaju pojma kako da vode ovo, testova nema, nisu nabavili nove, sjecate se da nam je prvu garnituru testova nabavio proizvodjac namjestaja, sada para nema, opuhale se, a i sad su javne nabavke pod lupom medija, ne zele da im se dogodi nova afera respiratori, jer nasi ljudi na vlasti ne znaju provesti konkurs koji je posten, toliko su namjestenih proveli da su jednostavno zaboravili kako provesti neku javnu nabavku bez da se neko ugradi.
biglebovski

#36312 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

A šta ti misliš zašto ovakvi flu-like virusi i respiratorne bolesti nisu do ovog govneta bile karantenske bolesti? Zato što svake godine imaš masu sličnih virusa, virusčića, a zatvaranjem ogromnog broja ljudi u izolaciju rušiš sve sisteme, nema ti policije, nema ti nastavnika, socijalne i druge upravne službe desetkovane, nema potražnje, nema proizvodnje, imaš masu ljudi koji iz straha preopterečuju zdravstveni sistem... Zato što nečije dijete u vrtiću šmrče?
Zdravstvene službe moraju biti efikasnije, konstantno strašenje virusom mora prestati.
Last edited by biglebovski on 30/11/2020 22:21, edited 1 time in total.
daddy-kool

#36314 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Čuj spriječiti širenje? To se kod nas ne radi.

Ili se bar do sada nije radilo, slični slučajevi ljetos (i do skora) su bili tretirani na način da potvrđeni pozitini idu na bolovanje a ostali nastavljaju sa redovnim radnim/učeničkim/dječijim aktivnostima. Ovo je baš neobično za naš pojam.
dječak sa šibicama

#36315 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Jel jos uvijek na snazi policijski sat iza 23 h i obavezno nosenje maske?
perfect_guy

#36316 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by perfect_guy »

dječak sa šibicama wrote: 30/11/2020 22:54 Jel jos uvijek na snazi policijski sat iza 23 h i obavezno nosenje maske?
da
Edin H.

#36317 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

daddy-kool wrote: 30/11/2020 22:46
Čuj spriječiti širenje? To se kod nas ne radi.

Ili se bar do sada nije radilo, slični slučajevi ljetos (i do skora) su bili tretirani na način da potvrđeni pozitini idu na bolovanje a ostali nastavljaju sa redovnim radnim/učeničkim/dječijim aktivnostima. Ovo je baš neobično za naš pojam.
Pa koji djavo onda ljude testiraju - ukoliko nije s ciljem sprijecavanja sirenja pracenjem kontakata i stavljanjem u izolaciju?

Sta te briga u tom slucaju imas li kovid ili ne - lijeka ionako nema, ako poplave usne i ne mozes disati znaces da moras u bolnicu da ti daju kisik.
Antibiotike raja ionako uzima bez veze, jer ne pomazu kod virusa, a aspirin mozes piti ionako ukoliko se ne osjecas dobro i bojis se ugruska.

Ne znam zasto novinari i raja ne vrsi veci pritisak na politicare da drzava plati procenat plate za one koji ne mogu dobiti platu, a od kojih se zahtjeva da budu u izolaciji?
Nivelacija

#36318 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

dječak sa šibicama wrote: 30/11/2020 22:54 Jel jos uvijek na snazi policijski sat iza 23 h i obavezno nosenje maske?
Zavisi ako zivis u mjestima gdje su Srbi i Hrvati vecina policijski sat nije na snazi.

Hrvat Čerkez je to uveo i to se postuje samo gdje su Bosnjaci vecina.
Edin H.

#36319 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

biglebovski wrote: 30/11/2020 22:19
A šta ti misliš zašto ovakvi flu-like virusi i respiratorne bolesti nisu do ovog govneta bile karantenske bolesti? Zato što svake godine imaš masu sličnih virusa, virusčića, a zatvaranjem ogromnog broja ljudi u izolaciju rušiš sve sisteme, nema ti policije, nema ti nastavnika, socijalne i druge upravne službe desetkovane, nema potražnje, nema proizvodnje, imaš masu ljudi koji iz straha preopterečuju zdravstveni sistem... Zato što nečije dijete u vrtiću šmrče?
Zdravstvene službe moraju biti efikasnije, konstantno strašenje virusom mora prestati.
Mijesas babe i zabe :P
Prebranac2

#36320 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Prebranac2 »

U vrticima ako i ima gripe ta djeca ne dolaze ostali regularno idu. Moj malac svako vece na sport vikendom planina ili park zdrava klopa i nema problema u vrticu :thumbup:
daddy-kool

#36321 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Edin H. wrote: 30/11/2020 23:03
Pa koji djavo onda ljude testiraju - ukoliko nije s ciljem sprijecavanja sirenja pracenjem kontakata i stavljanjem u izolaciju?

Sta te briga u tom slucaju imas li kovid ili ne - lijeka ionako nema, ako poplave usne i ne mozes disati znaces da moras u bolnicu da ti daju kisik.
Antibiotike raja ionako uzima bez veze, jer ne pomazu kod virusa, a aspirin mozes piti ionako ukoliko se ne osjecas dobro i bojis se ugruska.
Pa testiraju da znaju da ljudima otvore bolovanje ili kod prijema u bolnicu da znaju da li si pozitivan, ali testiranje kod nas nema epidemiološku funkciju kontrole širenja virusa. Sve je na ličnoj (ne)odgovornosti i savijesti.

edit: otiđi na https://www.worldometers.info/coronavirus/ i sortiraj po broju mrtvih na milion stanovnika. BiH je na jedanaestom mjestu u svijetu, sutra prelazimo USA, a za 3-4 dana i UK.

edit2: I naši su skontali da džaba testiraju, pa su i počeli smanjivati testiranja.
Edin H.

#36322 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

daddy-kool wrote: 30/11/2020 23:21 Pa testiraju da znaju da ljudima otvore bolovanje ili kod prijema u bolnicu da znaju da li si pozitivan, ali testiranje kod nas nema epidemiološku funkciju kontrole širenja virusa. Sve je na ličnoj (ne)odgovornosti i savijesti.

edit: otiđi na https://www.worldometers.info/coronavirus/ i sortiraj po broju mrtvih na milion stanovnika. BiH je na jedanaestom mjestu u svijetu, sutra prelazimo USA, a za 3-4 dana i UK.

edit2: I naši su skontali da džaba testiraju, pa su i počeli smanjivati testiranja.
U Engleskoj ima NHS test and tracing app. u telefonu, samo dobijes poruku da se izolujes ako si bio u malo duzem kontaktu sa nekim ko je testran kao pozitivan. Takodje ako dolazis iz inostranstva iz zemalja koje nisu na zelenoj listi moras se izolovati. Takodje uvode neke brze testoce, za sat dobijes rezultat. To je vezano i za ovo otvaranje stadiona do dvije hiljade ljudi, pa da ih testiraju prije tekme. Eno u Velsu zabranili tocenje alkohola skoro kao za vrijeme prohibicije u Americi, valjda kontaju da kad raja popije opusti se, pa ne postuje mjere.
Last edited by Edin H. on 30/11/2020 23:43, edited 1 time in total.
daddy-kool

#36323 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Edin H. wrote: 30/11/2020 23:39
daddy-kool wrote: 30/11/2020 23:21 Pa testiraju da znaju da ljudima otvore bolovanje ili kod prijema u bolnicu da znaju da li si pozitivan, ali testiranje kod nas nema epidemiološku funkciju kontrole širenja virusa. Sve je na ličnoj (ne)odgovornosti i savijesti.

U Engleskoj ima NHS test and tracing app. u telefonu, samo dobijes poruku da se izolujes ako si bio u malo duzem kontaktu sa nekim ko je testran kao pozitivan. Takodje ako dolazis iz inostranstva iz zemalja koje nisu na zelenoj listi moras se izolovati. Takodje uvoze neke brze testoce, za sat dobijes rezultat. To je vezano i za ovo otvaranje stadiona do dvije hiljade ljudi. Eno u Velsu zabranili tocenje alkohola skoro kao za vrijeme prohibicije u Americi, valjda kontaju da kad raja popije opusti se, pa ne postuje mjere.
:thumbup: Super!

I kod nas je uvedena mjera za kontrolu epidemije - obavezna maska na otvorenom. :bih:
Edin H.

#36324 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

daddy-kool wrote: 30/11/2020 23:43

I kod nas je uvedena mjera za kontrolu epidemije - obavezna maska na otvorenom. :bih:
Ne mozes biti pametan, opet cini mi se da u prosjeku u BiH ima manje zarazenih i preminulih nego u Britaniji.
daddy-kool

#36325 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Edin H. wrote: 30/11/2020 23:45
daddy-kool wrote: 30/11/2020 23:43

Ne mozes biti pametan, opet cini mi se da u prosjeku u BiH ima manje zarazenih i preminulih nego u Britaniji.
Daj nam još koji dan.
Mi smo se u prvom naletu zatvorili i dobro prošli, ali zato sada nadoknađujemo sve što ne treba.
Locked