Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
aCme wrote: ↑26/07/2020 13:26
Broj aktivnih slučajeva u BiH
1. maj = 956
1. juni = 482
1. juli = 1.986
Prvog augusta će bit preko daleko preko 5k jer je trenutno haman aktivno 5k slučajeva. Kakve cifre
Da nije javasluk sistema i da se vodi ispravno broj oporavljenih imali bi slicno stanje kao u Hrvatskoj 700+ aktivnih slucajeva i bili bi sasvim ok...
Prvo, brojevi testiranih nisu kompletni.
Ali recimo da su kompletni... vec ranije sam mislim bas tebi @Ironmen npisao kako mozes izracunati brojeve oporavljenih ako te toliko zanimaju.
EDIT: evo zacas sam izracunao, (cifre su izvucene sa klix stranice iz njihovog grafa)
AmirBaa wrote: ↑26/07/2020 11:06
Jesu se to nasi vodili naukom i razumom? Naucno dokazano da policijski sat stiti od virusa? Dajte...
Btw klix kaze 54 u sarajevu, ostali 45
To sad Švedsku poredimo sa Bosnom?
Ne, nego ti tvrdis da se Svedska nije vodila naukom i razumom. Ko jeste onda, Kina? Srbija? Francuska? Meni je od pocetka bilo nelogicno sve zatvoriti, ljude drzati u kucama i nadati se da ce virus sam nestati kroz 2 mjeseca, kao da je prirodna nepogoda. Sad kad su se drzave otvorile opet imaju velike brojeve zarazenih, to je svako sa imalo mozga mogao ocekivati. Sta se tacno dobilo onda?
cak i danas imamo mnogo nepoznanica vezano za virus, a pocetkom marta nije se znalo gotovo nista. u isto vrijeme imali smo horor scene iz italije koje je svako normalan zelio izbjeci.
od pocetka se govorilo da je cilj 'flatten the curve', dakle cilj nije bio da virus sam od sebe nestane, nego da se vrhunac epidemije odgodi i ublazi kako bi se zdravstveni sistem pripremio, nabavila potrebna oprema, saznalo malo vise o virusu itd.
to sto su nasi taj period iskoristili za pljacku, to je druga prica.
splinter wrote: ↑27/07/2020 10:25
Danas 74 iz Sa.
Svi sa područja Općine Novi Grad
Kroz satak očekujem jedno 10-15 postova o zavjeri Klixa i tome kako je naslov netačan.
Da preduhitrim: naravno da je naslov CLICK-BAIT jer to je Klixov posao, da loži raju da klikču po stranici i tako stvaraju prihod sebi. Istina je da su podaci objavljeni u posljednja 24 sata, a odnose se na period od 23. do 26. jula. To i piše u članku kojeg niko ne čita već se svi odmah uhvate naslova.
splinter wrote: ↑27/07/2020 10:25
Danas 74 iz Sa.
Svi sa područja Općine Novi Grad
Kroz satak očekujem jedno 10-15 postova o zavjeri Klixa i tome kako je naslov netačan.
Da preduhitrim: naravno da je naslov CLICK-BAIT jer to je Klixov posao, da loži raju da klikču po stranici i tako stvaraju prihod sebi. Istina je da su podaci objavljeni u posljednja 24 sata, a odnose se na period od 23. do 26. jula. To i piše u članku kojeg niko ne čita već se svi odmah uhvate naslova.
Da ovo su repovi u zadnja 3 dana koji su tek danas dosli na red, mislim ako ce se raditi ovako na ovaj nacin sa javaslukom bolje onda da i ne testiraju nikako, jer nema smisla, na koji nacin uvezati klasteri i otrkiti zariste, na koji nacin staviti ljude u samoizolaciju i narediti bliskim kontaktima test kad se rezultati cekaju po 7-8 dana i vuku se neki repovi.
Ironmen wrote: ↑27/07/2020 11:19
Da ovo su repovi u zadnja 3 dana koji su tek danas dosli na red, mislim ako ce se raditi ovako na ovaj nacin sa javaslukom bolje onda da i ne testiraju nikako, jer nema smisla, na koji nacin uvezati klasteri i otrkiti zariste, na koji nacin staviti ljude u samoizolaciju i narediti bliskim kontaktima test kad se rezultati cekaju po 7-8 dana i vuku se neki repovi.
Pa više se ne otkrivaju ni klateri ni žarišta. To više nije naša strategija. Ova testiranja su više informativnog karkatera, a poštivanje mjera samoizolacije je svakako oduvijek na niskim granama bilo kod nas.
Pa dobro, kakve veze ima i ako racunaju tri dana unazad, ako od ponedeljka do petka imaju svaki dan 100 zarazenih racunano tri dana unazad, to znaci da za pet dana imaju 500 zarazenih odnosi se na 7 dana unazad i to ne komplet jer ce i u subotu i nedelju biti jos slucajeva.
U sustini bilo bi bitno da mi jedan dan imamo 5 a drugi dan 300 zarazenih, medjutim mi imamo svaki dan oko 300 ili iznad 200.
ma koga boli vise qujac, budjet su opljackali, stavili nove zakone o radu da se radi po 12 sati na dan a more ti dati crkavicu 200 KM... prose po belom svetu neke donacije u maskama i ventilatorima da samo ti prosljedis drugoj zemlji jer to qurcu ne valja, uglavnom ko prezivi pricat ce...
dječak sa šibicama wrote: ↑27/07/2020 12:14
Pa dobro, kakve veze ima i ako racunaju tri dana unazad, ako od ponedeljka do petka imaju svaki dan 100 zarazenih racunano tri dana unazad, to znaci da za pet dana imaju 500 zarazenih odnosi se na 7 dana unazad i to ne komplet jer ce i u subotu i nedelju biti jos slucajeva.
U sustini bilo bi bitno da mi jedan dan imamo 5 a drugi dan 300 zarazenih, medjutim mi imamo svaki dan oko 300 ili iznad 200.
Ima veze samo sto ljudi u manjim sredinama cekaju po 7-8 dana na rezultate testova u Sarajevo evo malo manje 3-4 dana, za to vrijeme idu slobodno na posao, secu se po pijacama i marketima i mogu zaraziti na 1000 drugih ljudi dok dobiju odgovor dali su pozitivni ili ne i onda idu u izolaciju, o tome se radi, brojka trenutna dali imamo 100 000 ili 10 000 je nebitna skroz uz ovakav javasluk sistema, ako me razumijes sta ti hocu reci.
pici wrote: ↑27/07/2020 12:26
ma koga boli vise qujac, budjet su opljackali, stavili nove zakone o radu da se radi po 12 sati na dan a more ti dati crkavicu 200 KM... prose po belom svetu neke donacije u maskama i ventilatorima da samo ti prosljedis drugoj zemlji jer to qurcu ne valja, uglavnom ko prezivi pricat ce...
I zabranili okupljanja vise od 50 ljudi na otvorenom, sve regularno
Medjutim ne treba gledati sve tako crno, evo ovo je dobar primjer za sve ove sto se omisljaju dali svoju buducnost i buducnost svoje djeci potraziti u nekoj zemlji zapada, nadam se da vam je vrijeme korone sirom otvorilo oci i da znate taj odgovor.
Evo Majkicka upravo zatrazila pauzu da se malo dogovore oko budzeta dok ovo pisem
pici wrote: ↑27/07/2020 12:26
I zabranili okupljanja vise od 50 ljudi na otvorenom, sve regularno
yesyesyes a pare pokrali, pa bolan nebijo premijer ti je osumljiceni lopov, sta treba dalje... crtati nekome da mu dodje do gusterskog mozga...
Ironmen wrote: ↑27/07/2020 12:29
Medjutim ne treba gledati sve tako crno, evo ovo je dobar primjer za sve ove sto se omisljaju dali svoju buducnost i buducnost svoje djeci potraziti u nekoj zemlji zapada, nadam se da vam je vrijeme korone sirom otvorilo oci i da znate taj odgovor.
Evo Majkicka upravo zatrazila pauzu da se malo dogovore oko budzeta dok ovo pisem
Ako nekome nije otvorilo oci, aj nas ti prosvijetli
Ima veze samo sto ljudi u manjim sredinama cekaju po 7-8 dana na rezultate testova u Sarajevo evo malo manje 3-4 dana, za to vrijeme idu slobodno na posao, secu se po pijacama i marketima i mogu zaraziti na 1000 drugih ljudi dok dobiju odgovor dali su pozitivni ili ne i onda idu u izolaciju, o tome se radi, brojka trenutna dali imamo 100 000 ili 10 000 je nebitna skroz uz ovakav javasluk sistema, ako me razumijes sta ti hocu reci.
To je tako, to je ovaj način borbe sa virusom. Mi resursa za više nemamo, a kako je sve pušteno (ovdje prije svega mislim na prevenciju, traženje kontakata, izolaciju zaraženih i sl) ušli smo fazu "treba naučiti živjeti sa virusom". E to je ovaj sistem. Mi imamo vrlo ograničen kapacitet testiranja, vrlo ograničen broj infekologa, epidomiloga, opreme. S obzirom na sve, stanje je i dobro.
Pa sto se secu po pijacama ako sumnjaju da su zarazeni? Valjda bi trebali pokazati malo odgovornosti i ne ici medju ljude dok ne dodju rezultati?
Pa sto se secu po pijacama ako sumnjaju da su zarazeni? Valjda bi trebali pokazati malo odgovornosti i ne ici medju ljude dok ne dodju rezultati?
Po svakom normalnom rezonu, dok čekaš rezultate testiranja trebalo bi se biti u izolaciji. Ali, s obzirom da mi nismo uređena država, u nas i oni dokazano pozitivni se šetkaju po ulici.
Zato što "neće njemu niko govoriti kuda da hoda" i "pustite narod da živi".
Imaju malinari za to zaduzeni
Ozb ne kontam....
Otvorilo oci da se ide vani ili ostane ? Koji odgovor ?
Malo duzi post
Vecina drzava na svijetu je imala slican ili isti odgovor ili odgovore.
1. faza: negiranje i umanjivanje opasnosti (januar i feburar), brojevi iz Kine kao i manjak informacija su dale za pravo za ovakvo misljenje, 90k oboljelih i nesto vise od 3k mrtvih nije znak za globalnu uzbunu. Uzimimo jos i potpuno promasen politicki nacin funkcionisananja WHO, tacnije primjer Tajvana koji je prije Kine objavio da se virus prenosi sa covjeka na covjeka ali je WHO iz birokratskih razloga odlucio da ovo ignorise i ceka potvrdu. BiH tu radi isto kao ostatak svijeta osim Kine.
2 faza: Zatvaranje i karantin. (mart, april, dio maja) Italija i sve sto se desilo u Italiji su okidac za nagli prelazak u fazu 2. Novi je virus, nemamo nikakvih iskustava niti sa lijecenjem niti sa nacinom prenosa. Jos uvijek se smatra sezonskim i ceka ljeto da nestane. (iako podaci iz toplijih krajeva kazu da to bas i nije tako) u tom trenutku je smrtnost gotovo 20%. Zatvaranje i karantin su jedini nacin da se bilo koja zaraza uspori ako nemate lijek ili vakcinu. Ponovo drzimo korak i sve mjere koji drugi donose prepisujemo . Nemamo velike skokove niti smrtnost. Prepisujemo i neke mjere koje nisu sa tako malim brojevima logicne kao sto su policijski cas ili zabrana izlaska djeci. Na taj nacin mi preskacemo prvi val. Mi ga nismo ni imali.
3 faza. Smanjenje rasta novooboljelih (dio maja i juni) i postupno otvaranje. I dalje se vjeruje u djelomicnu sezonalnost virusa. Nove saznanja o virusu kao i metode lijecenja Smrtnost opada, pocinjemo zivjeti sa virusom i nadamo se da su nova zarista samo repovi. U stvarnosti ulazimo u prvi val. Javni skupovi i opustenost kumuju povecanju ali jos nije nista alarmantno. Zbog afera i aferica nestaju krizni stabovi, mjere se vise ne donose. Otvaramo se nasim drzavljanima iz vana koji vise nemaju obaveze samoizolacije. Virus je ponovo tu.
4 faza: Drugi vali ili nastavak prvog vala, (juli), broj oboljelijh i smrtnih slucajeva globalno raste. Smrtnost se smanjuje (jer su cifre zarazenih nesto realnije, svijet je na 6% trenutno), sezonalnost virusa je osporena, i dalje smo otvoreni unutar granica, maske postaju obavezne i cini se da je strategija dogurati do jeseni bez kolapsa zdravstvenog sistema. Kod nas je ovo prvi val, s time da mjera gotovo vise i nema. Ako je strategija da se ljeto iskoristi da bi ljudi dosli u kontakt sa virusom i stvorio kakav takav kolektivni imunutet, onda to treba reci. Svedski model to kaze od pocetka. Mislim da nije, mislim da je ovo sad gubitak kontrole i da zbog socioekonomskih razloga druge mjere se ne smiju donijeti.
A problema u prici kolektvinog imuniteta je puno, niti znamo koliko sam imunitet traje, niti kakve dugotrajne posljedice bolest ostavlja, niti znamo prave brojeve zarazenih i umrlih, niti da li asimptomatski prenose virus i u kojoj mjeri. A cinjenica da se najvise koriste lijekovi za autoimune bolesti kaze da ovo bas i nije respiratorni virus kao i svaki drugi. Da je sistemski i da tesko moze postati samo jos jedna gripa u nizu. No tek 7 mjeseci zivimo sa ovim, tek za dvije ili tri godine ce se znati sta nas je snaslo. Moguce da se sve promijeni preko noci. I jos jedan veliki problem je visak podataka koji imamo, svaki dan se procita nesto sto pobija prethodne studije. I tako u krug. Na taj nacin se ljude zbunjuje i daje hrane teoreticarima zavjere. No to je cini se globalni problem.