Šta kad nisi nizašta nadaren?
-
pikachunj
#1 Šta kad nisi nizašta nadaren?
Završila sam školu s odličnim, uvijek najbolja učenica u osnovnoj i jedna od rijetkih iz svoje generacije iz srednje koja je upisala fakultet koji je željela. I to sam ubrzo završila. Onda je krenula potraga za poslom. Tu sam ispala totalno izgubljena. Shvatila sam da od svega znam nešto, ali ništa specijalno. Nit sam pretjerano dobra u engleskom ili njemačkom, a nemam ih priliku ni upotrebljavati. Druge strane jezike sam probala učiti, ali mi je bilo strašno dosadno ponovno učenje i sjedenje za knjigom. Navodno sam matematički tip, ali nekakve analize i matematički izračuni također mi zadaju glavobolje, za sve trebam psihičku pripremu, poživčanim ako nešto ne znam izračunati, jednostavno se ne nalazim u tome. Nisam ni umjetnički tip, ne znam crtati, ne znam pjevati, pokušala sam svirati instrumente, ali i to sam prekinula, znam pisati, ali mi je to dosadno i čitanje mi je postalo dosadno - ukratko totalni sam antitalent i nemam afinitet ni prema čemu.
Onda posao - standardni uredski poslovi, nikakve specijalizacije i usavršavanja, sjedi i radi šta ti se kaže. Gubim živce na poslu i sve mi je užasno dosadno iako sam se okušala u različitim branšama - od društvenih do financijskih, od timskih radova do individualnog angažmana.
A opet, kad sam nezaposlena, hoću iskočiti iz kože, primam se bilo čega i u 2 mjeseca napravim kompletan opus svojih individualističkih kreacija. Tj. igram se kao dijete i polagano ludim.
Ovo nije nekakva životna kriza, oduvijek se osjećam da mogu dovršiti ono čega se primim, ali nikad nemam preveliku motivaciju za tim. Odnosno, ne smatram znanje nečim bitnim u životu, ne vidim po čemu su ljudi koji puno znaju sretniji ili uspješniji od onih koji su orijentirani na samo jednu stvar (bilo to kućanstvo, novac ili zgubidanjenje).
Pomozite da dokučim u čemu je problem!
Onda posao - standardni uredski poslovi, nikakve specijalizacije i usavršavanja, sjedi i radi šta ti se kaže. Gubim živce na poslu i sve mi je užasno dosadno iako sam se okušala u različitim branšama - od društvenih do financijskih, od timskih radova do individualnog angažmana.
A opet, kad sam nezaposlena, hoću iskočiti iz kože, primam se bilo čega i u 2 mjeseca napravim kompletan opus svojih individualističkih kreacija. Tj. igram se kao dijete i polagano ludim.
Ovo nije nekakva životna kriza, oduvijek se osjećam da mogu dovršiti ono čega se primim, ali nikad nemam preveliku motivaciju za tim. Odnosno, ne smatram znanje nečim bitnim u životu, ne vidim po čemu su ljudi koji puno znaju sretniji ili uspješniji od onih koji su orijentirani na samo jednu stvar (bilo to kućanstvo, novac ili zgubidanjenje).
Pomozite da dokučim u čemu je problem!
-
sour cherry
#2 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Pa nemaš motivacije.Sama si rekla.Problem je što previše razmišljaš.Gubiš energiju.Nije problem promijeniti posao.Nije problem ni raditi nešto što veze nema sa tvojom strukom.Radiš ono što u tom trenu možeš.Nisi ti netalentovana nego nemaš volje.
-
pikachunj
#3 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Hvala na odgovoru. Zanima me kako dobiti volju za nečim? Odakle nedostatak motivacije? Inače, jako sam zahvalna šta u ovim vremenima imam posao i trudim se dati sve od sebe (na van), ali ono što je u meni je totalna ravnodušnost, čak bih rekla živčanost baš zbog tog nedostatka motivacije. Zvučim si kao razmažena nezahvalnica kad ovako pišem, ali praznina u meni je prejaka.
-
sour cherry
#4 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Nemaš baš dobro mišljenje o sebi.pikachunj wrote:Hvala na odgovoru. Zanima me kako dobiti volju za nečim? Odakle nedostatak motivacije? Inače, jako sam zahvalna šta u ovim vremenima imam posao i trudim se dati sve od sebe (na van), ali ono što je u meni je totalna ravnodušnost, čak bih rekla živčanost baš zbog tog nedostatka motivacije. Zvučim si kao razmažena nezahvalnica kad ovako pišem, ali praznina u meni je prejaka.
Ne valja ti stav.Ovo ne može biti tačno.Ti samo nisi otkrila šta ti paše.Kako dobiti volju?Pođeš od malih stvari,sitnih promjena,možda da sebi daš oduška,da ne analiziraš sebe puno,jesi li talentovana dovoljno,je li ti dosadno.Izađi u prirodu,posmatraj.U prirodi je inspiracija.Otkriješ o sebi štošta.Onda polako dođu ideje.Lagano.ukratko totalni sam antitalent i nemam afinitet ni prema čemu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
klasična sitaucija sa mnom
volim skoro sve što u ovoj državi ne donosi novce
samim tim možeš si ugroziti egzistenciju
volim skoro sve što u ovoj državi ne donosi novce
samim tim možeš si ugroziti egzistenciju
-
pikachunj
#6 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Što je najgore, imam. Sad malo samohvale: smatram da sam odlična prijateljica, dobra partnerica, spretna u svakodnevnim aktivnostima, snalažljiva. Ukratko, smatram da posjedujem dobre ljudske osobine, ali sam u poslu i u hobijima totalni tukac. Mislim da zaslužujem puno toga, ali mi je zbog nedostatka talenta uskraćeno.sour cherry wrote:Nemaš baš dobro mišljenje o sebi.
Ovo je istina, jako, jaaako mi godi boravak u prirodi i to sam nekako zanemarila. Puno sam sretnija bila kad sam se bavila rekreacijom, ali posao je ubio i tu želju u meni pa sad najčešće jedem/spavam/razbijam glavu svim i svačim.Ne valja ti stav.Ovo ne može biti tačno.Ti samo nisi otkrila šta ti paše.Kako dobiti volju?Pođeš od malih stvari,sitnih promjena,možda da sebi daš oduška,da ne analiziraš sebe puno,jesi li talentovana dovoljno,je li ti dosadno.Izađi u prirodu,posmatraj.U prirodi je inspiracija.Otkriješ o sebi štošta.Onda polako dođu ideje.Lagano.
Što se tiče momka - imam ga. Mislim da on nema puno utjecaja na moj odnos prema poslu i karijeri, to su dvije različite stvari.
- lavorpunvode
#7 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
neke dijelove ko da sam i sama pisala
mislim da je ponajvise problem u tome sto si, kao i ja, jedna od onih koji previse razmisljaju o mnogim sitnicama, da ne kazem glupostima, previse preispituju sebe i svoju okolinu, svoju proslost, sadasnost, o buducnosti da ne pricam.. koliko sam uspjela zakljuciti, ti si zaposlena, pa kod tebe, (za sto vjerujem da je kod mene najveci problem), ne postoji taj neki visak slobodnog vremena zbog kog se malo vise posvetis svom tom mozganju..
vjerujem da je jedini nacin da se rijesis toga da sama sa sobom popricas i shvatis koliko bilo sta od svega mozes promijeniti, ono sto mozes uraditi- uradi bez oklijevanja, sto ne mozes- prihvati to i nauci se zivjeti s tim.
nekome se jako tesko pomiriti s tim da je i da ce ostati prosjecan, da ce (mozda ipak) zivjeti nekim prosjecnim zivotom, za razliku od onog sto smo svi mi kao djeca zamisljali i vjerovali da cemo ostvariti. zivot je ipak nesto drugo
i da, nadji momka
uz pravu osobu, zivot itekako umije da bude lijep.. ja patetike 
vjerujem da je jedini nacin da se rijesis toga da sama sa sobom popricas i shvatis koliko bilo sta od svega mozes promijeniti, ono sto mozes uraditi- uradi bez oklijevanja, sto ne mozes- prihvati to i nauci se zivjeti s tim.
nekome se jako tesko pomiriti s tim da je i da ce ostati prosjecan, da ce (mozda ipak) zivjeti nekim prosjecnim zivotom, za razliku od onog sto smo svi mi kao djeca zamisljali i vjerovali da cemo ostvariti. zivot je ipak nesto drugo
i da, nadji momka
-
sour cherry
#8 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Pa počni ponovo.Ništa se neće desiti ako se ne pokreneš.Ako si zdrava,problemi koje imaš nisu uopšte strašni.Uradi nešto što nisi nikad.Najbolje je kad su ruke zaposlene.Preuredi sobu,napravi promjenu.Eto kreneš od toga.Monotonija je ubitačna.Puno sam sretnija bila kad sam se bavila rekreacijom
Ima momka.Nadam se da nije nekakav depresivac.i da, nadji momkauz pravu osobu, zivot itekako umije da bude lijep.. ja patetike
- dustaban
#9 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
A sad ozbiljno...
Ti spadas u onu skupinu UNIVERZALNIH masina, sto ce reci imas predispozicije za svasta nesta, ali te jos niko nije usmjerio, odnosno podesio za nesto konkretno.
To "stavljanje u funkciju" ces, ili sama uciniti, ili neko drugi, ili ce te jednostavno zivot dovesti pred svrsen cin pa ces tek onda shvatiti kakvi su potencijali u tebi cucali, cak i ono sto ti nazivas nadarenost za koju mislis da je nemas.
Mlada si osoba pa te je sigurno mimoislo ono kroz sta smo mi stariji prosli u ovom ratu. Nevolja kroz koje smo prosli je u mnogima od nas izvukla neku nevjerovatnu snagu i sposobnosti kojih prije toga, u onom lezernom prijeratnom stanju, nismo bili svjesni.
Prema tome, no sikiriki, vrlo brzo ces u sebi otkriti konkretne nadarenosti, ako nista drugo a ono nadarenost za podizanje obitelji.Vjeruj mi to je mnogo vazniji talent od slikanja, pjevanja, plesanja...
Eh da mi je tvoje godine i tvoju sikiraciju!
Ti spadas u onu skupinu UNIVERZALNIH masina, sto ce reci imas predispozicije za svasta nesta, ali te jos niko nije usmjerio, odnosno podesio za nesto konkretno.
To "stavljanje u funkciju" ces, ili sama uciniti, ili neko drugi, ili ce te jednostavno zivot dovesti pred svrsen cin pa ces tek onda shvatiti kakvi su potencijali u tebi cucali, cak i ono sto ti nazivas nadarenost za koju mislis da je nemas.
Mlada si osoba pa te je sigurno mimoislo ono kroz sta smo mi stariji prosli u ovom ratu. Nevolja kroz koje smo prosli je u mnogima od nas izvukla neku nevjerovatnu snagu i sposobnosti kojih prije toga, u onom lezernom prijeratnom stanju, nismo bili svjesni.
Prema tome, no sikiriki, vrlo brzo ces u sebi otkriti konkretne nadarenosti, ako nista drugo a ono nadarenost za podizanje obitelji.Vjeruj mi to je mnogo vazniji talent od slikanja, pjevanja, plesanja...
-
pikachunj
#10 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Hvala ti!sour cherry wrote:Pa počni ponovo.Ništa se neće desiti ako se ne pokreneš.Ako si zdrava,problemi koje imaš nisu uopšte strašni.Uradi nešto što nisi nikad.Najbolje je kad su ruke zaposlene.Preuredi sobu,napravi promjenu.Eto kreneš od toga.Monotonija je ubitačna.
Ima momka.Nadam se da nije nekakav depresivac.
Moj momak je već par mjeseci u lakšoj depresiji. Trudim se da mu budem podrška i ne želim da opstanak našeg odnosa ovisi o životnim previranjima, jer on je nekad bio veselija osoba i mislim da će opet takav postati kad prođu problemi koji su ga zadesili.
Hvala punodustaban wrote:A sad ozbiljno...
-
sour cherry
#11 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Nema na čemuHvala ti!
Moj momak je već par mjeseci u lakšoj depresiji. Trudim se da mu budem podrška i ne želim da opstanak našeg odnosa ovisi o životnim previranjima, jer on je nekad bio veselija osoba i mislim da će opet takav postati kad prođu problemi koji su ga zadesili.
-
pikachunj
#12 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Neću
Lakše je i sad nakon što sam podijelila s nekim svoju muku, pogotovo kad sam naletila na osobe koje ne osuđuju, nego udijele par korisnih savjeta i poticaja 
- Havatar
#13 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ne mora da znaci da nisi nizasta nadarena nego da jos nisi otkrila koje talente imas i cime zelis da se bavis.
- JThomas
#14 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
bolje i tako nego pogrešno misliti da si za sve nadaren, a što je danas češče. danas ne daju više reći da neko nešto ne zna, to je odmah diskriminacija.
polako, nešto će se naći.
polako, nešto će se naći.
- graue_maus
#15 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
preveliki si perfekcionista , jer da nemas dara ne bi zavrsila fax .........neznam koliko ti je godina ali ima tako perioda kad se covjek mora ponovo orjentisati ......kod tebe je to ocigledno zavrsen fax posao........ koji je sljedeci cilj nista ne govoris ......udaja djeca mozda........
- didžej
#16 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
kod mene je slučaj da sam bez lazne skromnosti nadaren za mnoge stvari a i ako nisam brzo ucim i u kratkom roku postignem zavidne rezultate.
medjutim, problem jeste motivacija i sredina.
meni su motivacija zene ali u sarajevu konkretno mene zene uglavnom smaraju kao sto me i sam grad smara, njegova upasivljena energija, lica koja hodaju ulicama, ovaj jad i cemer u kome se svi nalazimo u meni bukvalno ubijaju i duh i vedrinu i volju za bilo cim pa onda sve sto radim radim da otaljam posao.
cim odem preko granice, bilo gdje vani, dobijem snagu, energiju, volju, elan, polet, zelju...
sarajevo sam prekucao, osjecam se klaustrofobicno u njemu i potpuno razumijem sve one zvijezde i zvjedice sto su otisli iz njega.
meni su motivacija zene ali u sarajevu konkretno mene zene uglavnom smaraju kao sto me i sam grad smara, njegova upasivljena energija, lica koja hodaju ulicama, ovaj jad i cemer u kome se svi nalazimo u meni bukvalno ubijaju i duh i vedrinu i volju za bilo cim pa onda sve sto radim radim da otaljam posao.
cim odem preko granice, bilo gdje vani, dobijem snagu, energiju, volju, elan, polet, zelju...
sarajevo sam prekucao, osjecam se klaustrofobicno u njemu i potpuno razumijem sve one zvijezde i zvjedice sto su otisli iz njega.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
hvalite me usta moja 
koliko god nekad volio manje mrzio sarajevo ne možeš prekucati
možda ako si čudoljubni samoljub koji gleda samo svoj interes
-
GaRGa
#18 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
dodji sebi ako nemas kome...
- didžej
#19 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
prekucao u smislu da mi je sarajevo postalo ustajala zabokrecina sto rekao stulic, meni treba propuha.Black swan wrote:hvalite me usta moja
u bilo koji drugi glavni grad evrope da odes, osjeti se cirkulacija ljudi, energija, ideja... svjeze have.
a mi k'o da smo hermeticki zatvoreni.
mene to gusi, uvijek iste face, iste price, ova brda okolo i nabacane kuce na njima nikad mi nisu bila tako blizu i to me guuuuuuuuuuuusiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
ubija moju nadarenost.
- madtv
#20 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
probaj svirat violinu 
-
GaRGa
#21 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
e bas mi te zao, hoces da pokrenemo akciju skupljana sredstava za tvoje izmjestanje vani ?didžej wrote:kod mene je slučaj da sam bez lazne skromnosti nadaren za mnoge stvari a i ako nisam brzo ucim i u kratkom roku postignem zavidne rezultate.
- didžej
#22 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
ne treba vec sam to uradio dobrim dijelom, ali hvala ti u svakom slucaju.GaRGa wrote:e bas mi te zao, hoces da pokrenemo akciju skupljana sredstava za tvoje izmjestanje vani ?didžej wrote:kod mene je slučaj da sam bez lazne skromnosti nadaren za mnoge stvari a i ako nisam brzo ucim i u kratkom roku postignem zavidne rezultate.
-
pikachunj
#23 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Hvala još jednom svima na osvrtu i savjetima. Kad dođem u Bosnu sve vas častim ko šta pije! 
- tendzera
#24 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Sakupljaj salvetice. 
- anaksunamun
#25 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ostavi tog momka, do njega je