Sta jesti a da to ne deblja?
Moderator: anex
- sadie_forever
#1 Sta jesti a da to ne deblja?
sta jesti kada ti naumpadnu grickalice neke,a pokusavas smanjiti s kalorijama? jel kikiriki zdrav?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#2 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Krastavce i mrkvu, kokice su zdrave ali kaloricne. Ja grickam suncokretove sjemenke, u ovoj seoskoj piljari ih nabavljaju samo radi mene, navuko se na njih ko na heroin, svaki dan makar jedna kesica.
- sadie_forever
#3 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
kad bi bar krastavci i mrka pruzali bilo kakvo zadovoljstvoJimmy McNulty wrote:Krastavce i mrkvu, kokice su zdrave ali kaloricne. Ja grickam suncokretove sjemenke, u ovoj seoskoj piljari ih nabavljaju samo radi mene, navuko se na njih ko na heroin, svaki dan makar jedna kesica.
-
promjenjivoblacno
#4 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Ja uzmem ponekad poslijepodne, kao medjuobrok par badema, ljesnjaka, leblebija, grozdjica, sjemenki suncokreta ili bundeve, razne kombinacije kako sta bude u kuci i prilicno me zasiti, a i ubije mi vecinom zelju za slatkim..
- dobar osjecaj
#5 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Trci i grickajsadie_forever wrote:sta jesti kada ti naumpadnu grickalice neke,a pokusavas smanjiti s kalorijama? jel kikiriki zdrav?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#6 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Jbg, zadovoljstvo i zdravo kad je hrana u pitanju rijetko kad idu zajedno...
-
razonoda
#7 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
28 gr almonda ==170 kalorija
- agnostic_front
#8 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Ja sam isto čuo za bademe da su super.
- sadie_forever
#9 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
i zbog ovoga sumnjam u evolucijuJimmy McNulty wrote:Jbg, zadovoljstvo i zdravo kad je hrana u pitanju rijetko kad idu zajedno...
- fortaleza
#10 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
U zadnjih par mjeseci nisam nikako jeo nikakve loše grickalice, čipseve, keks i slično. Na dnevnoj bazi pojedem malo indijskih oraha, te običnih, popijem par zdravih smoothija i uopće nemam ogromnu želju za slatkim i grickalicama koje sam prije tamanio.sadie_forever wrote:sta jesti kada ti naumpadnu grickalice neke,a pokusavas smanjiti s kalorijama? jel kikiriki zdrav?
Kikiriki može proći, ali samo onaj iz ljuske, ne prženi i slično.
Što se tiče debljanja bitno se osloboditi ugljikohidrata i škrobastih proizvoda te šećera, a konzumaciju preusmjeriti u zdrave punomasne proizvode, domaća jaja, domaće sirovo mlijeko te masne juhe i slično te meso i dosta voća i povrća. Ne deblja masnoća nego škrob i šećeri odnosno namirnice koje dižu glukozu u krvi i daju brzu energiju.
-
Fauja Singh
#11 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Slazem se sa @fortaleza
Ja isto grickam pomalo bademe, indijske orahe, pistacije, to je zdravo ali naravno ne treba ni sa tim pretjerivati, npr dnevno pojedem saku badema ili nekog drugog orasastog voca.
Hljeb je najgori, bar meni, haj sto deblja nego sto me ovi danasnji pekarski proizvodi jako nadimaju pa mi stomak od njih izgleda veci nego sto jeste.
Kasasti sokovi (smoothie) su jako dobri, em ukusni em zdravi, od voca sta god da stavim u blender ispadne fantasticno, takodjer blendam i zelenjavu pa ponesem na posao i pijuckam, vjeruj mi prava stvar.
Ja isto grickam pomalo bademe, indijske orahe, pistacije, to je zdravo ali naravno ne treba ni sa tim pretjerivati, npr dnevno pojedem saku badema ili nekog drugog orasastog voca.
Hljeb je najgori, bar meni, haj sto deblja nego sto me ovi danasnji pekarski proizvodi jako nadimaju pa mi stomak od njih izgleda veci nego sto jeste.
Kasasti sokovi (smoothie) su jako dobri, em ukusni em zdravi, od voca sta god da stavim u blender ispadne fantasticno, takodjer blendam i zelenjavu pa ponesem na posao i pijuckam, vjeruj mi prava stvar.
-
bull21
#12 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Zajebi smoothie i gluposti. Potrošiš pola kile voća i na kraju ne dobiješ ništa. Veliki broj ljudi se okreće protiv smutija i tih sranja jer na kraju sve te kalorije popiješ i... ništa.
Što se tiče grickalica, jeftinih (vidim ovi spominju bademe i lješnjake i tako to; kod mene to košta pa bježim od toga k'o...) okreni se košpicama (bundeva) (oko 1.20 km) i kikirikiju (ljuska, imaš kupiti u plavim kesama, naš je i košta oko 1-1,50 km 200grama). Probaj ubaciti neku voćku - meni tokom ljeta pomaže hladna voćka. Odeš i kupiš si na komad 2-3 različita komada voća i gurneš ih u frižider... navečer - milina.
Ostavi se sokova, smutija i ostalih sranja jer ti pomoći neće. Kad mršaš - bitno ti je sve; i šta jedeš i šta piješ. Sretno
Što se tiče grickalica, jeftinih (vidim ovi spominju bademe i lješnjake i tako to; kod mene to košta pa bježim od toga k'o...) okreni se košpicama (bundeva) (oko 1.20 km) i kikirikiju (ljuska, imaš kupiti u plavim kesama, naš je i košta oko 1-1,50 km 200grama). Probaj ubaciti neku voćku - meni tokom ljeta pomaže hladna voćka. Odeš i kupiš si na komad 2-3 različita komada voća i gurneš ih u frižider... navečer - milina.
Ostavi se sokova, smutija i ostalih sranja jer ti pomoći neće. Kad mršaš - bitno ti je sve; i šta jedeš i šta piješ. Sretno
- fortaleza
#13 Re: Sta jesti a da to ne deblja?
Ne bih se složio iz vlastitog iskustva, za jedan obični smoothie potrebna mi je banana, malo ananasa i šaka jagoda s malo meda i uz dodatak leda i malo vode ili domaćeg mlijeka dobijem 1,25 litara soka za cijeli dan. Znači dva smoothija dnevno sa 2,5 litara u blenderu naravno jer koristim cijele voćke! A može se dodati i povrće tipa kelja, blitve i milijun drugih sastojaka tako da je korisno, ubrzava probavu, metabolizam i poboljšava stolicu što su gotovo svi potvrdili koji prave ovako, smanjuje želju za slatkim prerađenim smećem također. Kroz sokovnik se gubi puno materijala i ostane samo voda za razliku od blendera gdje se sve koristi.bull21 wrote:Zajebi smoothie i gluposti. Potrošiš pola kile voća i na kraju ne dobiješ ništa. Veliki broj ljudi se okreće protiv smutija i tih sranja jer na kraju sve te kalorije popiješ i... ništa.
Imam dojam da nisi ni isprobao blender i ovakav način obrade voća i povrća, ali eto.
Ono što meni smeta je konstantno brojanje i računanje kalorija kod hrane, to je zapadnjačko pojednostavljivanje hranjivih tvari na obične brojke. Razumijem da kolač ima recimo 500 kalorija, a organizmu je potrebno recimo 2000 dnevno pa je kao taj kolač četvrtina dnevne ishrane. Bez obzira na neprelaženje kalorijskih potreba organizam ostaje neuhranjen, znači bitno je izabrati hranu. Osobno, prije blendera i zdravih i ukusnih sokova sam izbjegavao i nisam jeo voće i povrće dovoljno i to je jedan od glavnih problema za većinu, nedovoljno dobra ishrana.
Iskreno ne možemo pričati o 500 - kalorijskom kolaču i to brojčano uspoređivati s nekom boljom hranom s istom nazovi kalorijskom vrijednošću.