Sta je ZNANJE i kako ga mjerimo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

Znanje je moc...
Ignorance is bliss... pa eto, sve ima svoje prednosti
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Matrix..gled'o sam ga..fin film..samo prvi dio :D
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

Sto vise znam... sve vise se s*ebem... Od sada, samo onoliko koliko je potrebno :)
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

U drugom ima previše ljubavne patetike, scena na autoputu je bespotrebna, uloga Monice Belluci je bespotrebna, mogli su malo bolje i više da razrade cijelu priču oko odmetnutih programa...
U trećem dijelu su potpuno zakazali, po meni je jedino opštenarodni rat protiv mašina bio realno rješenje krize :D , ljudi se masovno bude iz onih čahura, meci frcaju na sve strane itd.., Neo je morao da skonta da ima iste sposobnosti u stvarnom svijetu kao i u Matrixu i da im uz pomoć tih sposobnosti razvali guzove..
Mislim da je prvi dio zadao standard koji se pokazao nedostižnim za druga dva dijela...ali to ionako nije tema ovog topica :D

Znanje je skupo..pogotovo ono stečeno kroz život, bez škola.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

MoodSwingeR wrote:Sto vise znam... sve vise se s*ebem... Od sada, samo onoliko koliko je potrebno :)
Slazem se! Samo me vise glava boli... :roll:
Fair Life

Post by Fair Life »

Znanje i kako ga mjerimo?!

Znanje je kolicina tacnih (istinitih), korisnih informacija kojima raspolazemo. Te informacije ne moraju biti pohranjene samo u nasim glavama (odakle bi se sigurno vremenom izgubile), vec mogu biti pohranjene u za to odredjenim institucijama gdje se pod odredjenim procedurama cuvaju i njihovo ispoljavanje cini naknadno dostupnim opet pod odredjenim procedurama.

Znanje nas cini razumnim (da razumijemo ono sto se dogadja oko nas, a da se to ne pojavljuje). Znanje (iskustveno) nas cini sposobnim da predvidimo dogadjanja i tako ih spremni presretnemo (docekamo). Ponekad je znanje i ono sto nam se cini istinitim u zadatom istorijskom i kulturnom okviru, ono sto je izrazito drustveno uslovljeno i kao takvo naglaseno drustveno djelotvorno.

Cjelokupna istorija potvrdjuje (i ova kojoj smo savremenici) da je medju svim ideologijama znanje najsuperiornija ideologija.

Kako ga mjerimo?

Mislim da ga mjerimo kolicinom "sumnje" u sopstveno znanje, jer uvecanjem obima znanja (saznavajuci) uvecavamo i svijest o sopstvenom neznanju. Upravo ta svijest o sopstvenom neznanju cini nas zednima znanja i ona je najcesce poticajni faktor za daljnja istrazivanja i naknadna stjecanja znanja.

Gdje ga (znanje) ne treba traziti?

1) U religiji gdje vlada cisto upraznjavanje rituala,
2) U sferi javnog zivota (politici) gdje se odvija borba za vlast,
3) U privatnoj sferi gdje prevladava potreba za sticanjem materijalnog bogatstva (haram bogatasi).

Mozda jos negdje, ali mi nije "naumpalo" ovoga trenutka.
r_faruk

Post by r_faruk »

znanje!?, cinjenica koju 90% sarajlija nije dostiglo i nece nikada dostici, mozda nakon smaka svijata, pa kad se ponovo od ameba razvijemo do danasnjeg stadija.................. (na nekoj drugoj planeti, u sazvijezdju klingon)
farky

Post by farky »

laički i krajnje pojednostavljeno..

znanje je količina KORISNIH informacija

8-)
airwing

Post by airwing »

Fair Life wrote:Znanje i kako ga mjerimo?!

Znanje je kolicina tacnih (istinitih)...
Jel` ovo reinkarnacija staroga drugara?
Post Reply