Sta je ZNANJE i kako ga mjerimo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ivy

#1 Sta je ZNANJE i kako ga mjerimo?!

Post by Ivy »

Zanima me laicko poimanje znanja, sta je, kako nastaje i kako ga mjerimo? Kakav utjecaj ima umjetnost i knjizevnost na nj? Da li je uopste mjerljivo, da li je individualno ili kolektivno? Da li je senzorno i mjerljivo samo naucno ili se moze objasniti metafizikom, nadnaravnim i vjerom u nesto za sto nemamo dokaz?

Ne zanimaju me definicije, kao ni sta Sokrat, Aristotel, Descartes i Hume misle o tome. To mogu naci u knjigama filozofije. Zanima me laicko poimanje, tj. sta svako ponaosob misli o tome!

:D Hvala
r_faruk

Post by r_faruk »

.......................?!?.......................
r_faruk

Post by r_faruk »

.......ili da bolje kazem "ne bih znao"
Ivy

Post by Ivy »

r_faruk wrote:.......ili da bolje kazem "ne bih znao"
Razmisli pa probaj odgovoriti... nema tacnog/netacnog odgovora. Nije ovo kviz Brojke&Slova... :D :D :D
zoka

Post by zoka »

Vidis opste znanje u nekoj oblasti, recimo telekomunikacijama se lako sjeti, prije 20 godina mobilni telefoni su bili neka naucna fantastika a sad ih imaju i Romi i odlicno se sluze njima, cak se razumiju sta je rouming.

Isto tako znanje u medicini i slicno je jako mjerljivo... ima oblasti gdje smo tanki sa znanjem, recimo psihologija i sve sto granici sa transcendentalnim, metafizika...
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Po mom mišljenju svemir i sve živo i neživo u njemu nisu ništa drugo nego Allah dž.š., Bog, Krishna..kako god ga mi zvali, ime ne kraju krajeva i nije toliko bitno.
Naša otkrića ili spoznaje su u stvari momenti kad se nekom od nas upali lampica iznad glave i kad se sjeti nečega što mi u stvari već znamo, na nekom podsvjesnom nivou..samo smo malo ograničeni našom fiziologijom pa taj proces prisjećanja traje malo duže..nego što bi mi to htijeli.
Ivy

Post by Ivy »

Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Po mom mišljenju svemir i sve živo i neživo u njemu nisu ništa drugo nego Allah dž.š., Bog, Krishna..kako god ga mi zvali, ime ne kraju krajeva i nije toliko bitno.
Naša otkrića ili spoznaje su u stvari momenti kad se nekom od nas upali lampica iznad glave i kad se sjeti nečega što mi u stvari već znamo, na nekom podsvjesnom nivou..samo smo malo ograničeni našom fiziologijom pa taj proces prisjećanja traje malo duže..nego što bi mi to htijeli.
Jel to tvoje licno misljenje ili neko tumacenje iz K'urana? Cisto informativno...
Qwert

Post by Qwert »

A sta je za tebe laik? Kada neka defenicija postaje 'ne laicka'?

Osim sto su cigani laici u telekomunikaciji. :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Ivy wrote: Jel to tvoje licno misljenje ili neko tumacenje iz K'urana? Cisto informativno...
ma garant t'umacenje :D
Soul_Sista

#10 Re: Sta je ZNANJE i kako ga mjerimo?!

Post by Soul_Sista »

Ivy wrote:Zanima me laicko poimanje znanja, sta je, kako nastaje i kako ga mjerimo? Kakav utjecaj ima umjetnost i knjizevnost na nj? Da li je uopste mjerljivo, da li je individualno ili kolektivno? Da li je senzorno i mjerljivo samo naucno ili se moze objasniti metafizikom, nadnaravnim i vjerom u nesto za sto nemamo dokaz?

Ne zanimaju me definicije, kao ni sta Sokrat, Aristotel, Descartes i Hume misle o tome. To mogu naci u knjigama filozofije. Zanima me laicko poimanje, tj. sta svako ponaosob misli o tome!

:D Hvala
Mislim da je naj kvalitetnije ono znanje koje covjek sam stekne kroz rad i poznanstva kojekakva sa drugim ljudima. Ja to podrazumijevam pod zivotno iskustvo. Ako si jos nacitan ili volis da citas i interesujes se za koje sta onda to u kombinaciji sa zivotnim iskustvom dodze kao neka nadogradnja. Znanje je isto kad se ucimo od tudzih gresaka a ne samo na svojoj kozi.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

postoje dvije vrste znanja: opste i posebno

opste oznacava nivo opste kulture i poznavanja svijeta i pojava sa kojima nismo u direktnom kontaktu...u sirem smislu je to znanje koje ne primijenjujemo ili ga ne primijenjujemo cesto/direktno

druga vrsta znanja je posebno, to je ono koje je nas fah, u cemu smo specijalizirani, strucnjaci i koje nam u danasnjem svijetu realno predstavlja izvor prihoda

kao sto postoji izreka da prijatelj svih nema (pravog) prijatelja, tako je i onaj ko o svemu zna ponesto, a ni u cemu nije specijaliziran-promasen

npr. kad popravljas auto, neces da odvuci nekom ko o autima zna ponesto i zna ponesto o perzijskoj kulturi i uzgajanju cvijeca, nego onome ko ne mora nista znati o Perzijancima i cvijecu, pa ko moze biti i nepismen, ali je strucnjak za popraviti auto
Ahmed.ibn.Fahalan

To je moje mišljenje bazirano na KUR'AN-u, STAROM I NOVOM ZAVJETU, kao i nekim knjigama koje se bave Kršćanskim i Jevrejskim vjerskim textovima.
Biblija počinje sa "U početku bijaše RIJEČ..". Naravno od te RIJEČI je Bog stvorio čovjeka i sve što ga okružuje. Ja vjerujem da je ta RIJEČ u stvari ZNANJE..kao neka konstanta koja vezuje i održava čitav svemir. Kompletan Univerzum je sagrađen na pravilima i zakonima matematike i fizike..i malo hemije..i sama činjenica da stubovi onoga što mi smatramo našim znanjem, dakle matematika i fizika, su stubovi na kojem je izgrađen svemir upućuju na to da on nije mogao nastati slučajno i..što je još bitnije..ni mi sami nismo nastali slučajno niti smo eto tako slučajno izmislili tu matematiku i fiziku..
Stvarno bih mogao o ovome nadugo i naširoko jer si me ubola u žicu..al da stanem dok je vrijeme :D
violentjack

Post by violentjack »

Znanje je nesto sto znas i ne znas
black

Post by black »

Dvije su vrste znanja, znanje utkano u dusu i preneseno znanje, a preneseno znanje ne koristi ako nema onoga utkanog u dusu.
8)
Ivy

Post by Ivy »

black wrote:Dvije su vrste znanja, znanje utkano u dusu i preneseno znanje, a preneseno znanje ne koristi ako nema onoga utkanog u dusu.
8)
A sta smatras pod "preneseno" znanje? :)
violentjack

Post by violentjack »

Oralno-usmena epika poput ''Kosovskog Boja BREEEEEEEEEE'''
Ahmed.ibn.Fahalan

Preneseno kao kod člankastih glista..jedna glista pojede drugu i prenese joj se putem mesa sve što je pojedena znala o životu :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

black wrote:Dvije su vrste znanja, znanje utkano u dusu i preneseno znanje, a preneseno znanje ne koristi ako nema onoga utkanog u dusu.
8)
Nisam bas razumjela ovo "utkano u dusu" :-? ako moze jedno malo objasnjenje? :)
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

Pa ti si bar soul sister... ako ti ne kontas ovo s dusom & heklanjem, sta da kazemo mi ostali?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

MoodSwingeR wrote:Pa ti si bar soul sister... ako ti ne kontas ovo s dusom & heklanjem, sta da kazemo mi ostali?
:) heklanjem? Sa dusom kontam jako dobro ali nisam bas razmujela sta je black mislio ...ako znas objasni ako ne... :D
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

"Utkano u dusu" putem razboja ili metodom heklanja, a mozda i kukicanja :)

Sta je black mislio/la... pojma nemam, da znam sta ko misli, bio bih pravo bogat...

A ti vala daj ostavku na svoj Ministry of Soul kad ne kontas sta bijase ono sa tkanjem u dusu, vec pitas nas smrtnike... :)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

MoodSwingeR wrote:"Utkano u dusu" putem razboja ili metodom heklanja, a mozda i kukicanja :)

Sta je black mislio/la... pojma nemam, da znam sta ko misli, bio bih pravo bogat...

A ti vala daj ostavku na svoj Ministry of Soul kad ne kontas sta bijase ono sa tkanjem u dusu, vec pitas nas smrtnike... :)
Uh nemoj bockati direktno u dusu, moj Soul :) ...nema povoda za to :( :roll: :(
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

OK, povlacim... MoodSwingeR no evil... ali nemoj naletati tako na zicer :)

Nego... haj'mo mi ono o znaju, epistemoloski... :)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

MoodSwingeR wrote:OK, povlacim... MoodSwingeR no evil... ali nemoj naletati tako na zicer :)

Nego... haj'mo mi ono o znaju, epistemoloski... :)
Hajmo o znanju... :) Sta je za tebe znanje? :)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

zoom66 wrote:moodLinger..:D....bocnem te s nogu....:x...ne diraj mi dzaranicu sistu....:)

:x

jesam ljut...:x...:D:D:D
Oh zacrveni se :D :D hvala ti dragi Danac :D ali necemo "konfliktno" :D covjek je povukao ono sto je rekao :D :D niko ne moze u moju dusu sve i da hoce.. :D

nego hajmo malo o znanju :)
Post Reply