Sta je to NACIONALNI INTERES?
-
nineac
#1 Sta je to NACIONALNI INTERES?
Evo svaki dan cujemo nekog "reformatora" kako se poziva na nacionalni interes! De neka nam neko ovdje pojasni sta je to, jer ja stvarno nekontam sta je to? To bi kao trebalo biti da se neugrozavaju ustavna prava nekog naroda, ali ustav vec stiti prava SVIH GRADJANA BiH, tako da neznam sto se posebno moraju izdvajati bosnjaci,hrvati ili srbi.
Ja licno mislim da je to samo ubleha koju nasa vladjuca garnitura prodaje neobrazovanim i neosvjestenim gradjanima da bi sto duze ostali na vlasti i imali privilegije kakve vec imaju!
Ja licno mislim da je to samo ubleha koju nasa vladjuca garnitura prodaje neobrazovanim i neosvjestenim gradjanima da bi sto duze ostali na vlasti i imali privilegije kakve vec imaju!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
po meni nacionalni interes je da sačuvaš kulturu i način življenja koji si naslijedio od roditelja i pradeda i prabaka... (ovo se može pogrešno putumačiti... ali ne mislim na tehnologiju ili recimo zadrtost ili neko praznovjerje nego jednostavni update očeve kulture bez prevelikih radikalnih promjena)
kao što neka od povelja UNa zahtijeva od svakog naroda da se ne odriče svoje kulture u cilju raznovrsnijeg i boljeg života na planeti
stoga najveći generator problema u svijetu a i kod nas jeste nasilno mijenjanje drugih i njihovo prilagođavanje sebi - našoj kulturi
kao što neka od povelja UNa zahtijeva od svakog naroda da se ne odriče svoje kulture u cilju raznovrsnijeg i boljeg života na planeti
stoga najveći generator problema u svijetu a i kod nas jeste nasilno mijenjanje drugih i njihovo prilagođavanje sebi - našoj kulturi
- sule_krug
ova tvoja anketa je nepotpuna jer ne sadrzi dovoljno odgovora. nijedno ni drugo nije tacno. kao prvo nacionalni interes u svijetu se gleda kao interes drzave a ne etnickih grupa koje su prerasle u naciju poslije rata. u BiH je nemoguce definirati nacionalni interes u ovakvoj kakva jest ali u buducnosti se nadam da ce doci do promjene koja ce to definirati.
-
Davy Crockett
Ovaj tvoj komentar bi bio temelj koji bi se mogao nadograditi.komi wrote:po meni nacionalni interes je da sačuvaš kulturu i način življenja koji si naslijedio od roditelja i pradeda i prabaka... (ovo se može pogrešno putumačiti... ali ne mislim na tehnologiju ili recimo zadrtost ili neko praznovjerje nego jednostavni update očeve kulture bez prevelikih radikalnih promjena)
kao što neka od povelja UNa zahtijeva od svakog naroda da se ne odriče svoje kulture u cilju raznovrsnijeg i boljeg života na planeti![]()
Last edited by Davy Crockett on 08/10/2005 15:29, edited 1 time in total.
-
Davy Crockett
Etničke grupe nisu prerasle u naciju poslije rata nego početkom 20. vijeka. To je bilo prilično davno.sule_krug wrote:ova tvoja anketa je nepotpuna jer ne sadrzi dovoljno odgovora. nijedno ni drugo nije tacno. kao prvo nacionalni interes u svijetu se gleda kao interes drzave a ne etnickih grupa koje su prerasle u naciju poslije rata. u BiH je nemoguce definirati nacionalni interes u ovakvoj kakva jest ali u buducnosti se nadam da ce doci do promjene koja ce to definirati.
- Vodenjak
Sule, imas pivu!sule_krug wrote:ova tvoja anketa je nepotpuna jer ne sadrzi dovoljno odgovora. nijedno ni drugo nije tacno. kao prvo nacionalni interes u svijetu se gleda kao interes drzave a ne etnickih grupa koje su prerasle u naciju poslije rata. u BiH je nemoguce definirati nacionalni interes u ovakvoj kakva jest ali u buducnosti se nadam da ce doci do promjene koja ce to definirati.
-
nineac
Upravo ja to i pokusavam reci! OK, mozda sam nabbrzaka sastavio ovo. Svi u svijetu to koriste kao interes drzave, a ne da npr. HDZ odbije zakon o visokom obrazovanju jer to nije u interesu/protiv interes hrvatskog naroda je!
Na to sam mislio!
Na to sam mislio!
-
Dezze
#11 Re: Sta je to NACIONALNI INTERES?
Da. Slazem se sa pitanjem. I mene zanima odgovor. Uostalom, ako ustav stiti prava svih gradjana ove zemlje, zasto onda isticati "konstitutivne" narode? Izgleda d su ipak da su "jedni ravnopravniji od drugih"....kako jendom jedan vrli pisac rece.nineac wrote:Evo svaki dan cujemo nekog "reformatora" kako se poziva na nacionalni interes! De neka nam neko ovdje pojasni sta je to, jer ja stvarno nekontam sta je to? To bi kao trebalo biti da se neugrozavaju ustavna prava nekog naroda, ali ustav vec stiti prava SVIH GRADJANA BiH, tako da neznam sto se posebno moraju izdvajati bosnjaci,hrvati ili srbi.
Jos nesto: Sta je sa onima koji ne pripadaju niti jendom od ova tri naroda? Oni nemaju bas sva prava, ili?
-
rajvosa
#12 Re: Sta je to NACIONALNI INTERES?
nineac wrote:Evo svaki dan cujemo nekog "reformatora" kako se poziva na nacionalni interes! De neka nam neko ovdje pojasni sta je to, jer ja stvarno nekontam sta je to? To bi kao trebalo biti da se neugrozavaju ustavna prava nekog naroda, ali ustav vec stiti prava SVIH GRADJANA BiH, tako da neznam sto se posebno moraju izdvajati bosnjaci,hrvati ili srbi.
Pitaj to one bosanske srbe koji su 2002 opljackali vlastite fabrike u svom komsiluku i pomogli izvlacenje masina u Srbiju....Eto to je NACIONALNI INTERES....Boli glava nema sta. Pitaj izraelce sta je to jebeni nacionalni interes i vidjet ces kad ti saspu vatru u oci..a pitaj jednog svicarca za nacionalni interes....... on ce te pogledati cudno i potrudit ce se da te zaobidje u buducim diskusijama........
-
Dezze
#13 Re: Sta je to NACIONALNI INTERES?
Da, sad svi protiv muslimana....Nema sta, objektivni ste u p.m.rajvosa wrote:nineac wrote:Evo svaki dan cujemo nekog "reformatora" kako se poziva na nacionalni interes! De neka nam neko ovdje pojasni sta je to, jer ja stvarno nekontam sta je to? To bi kao trebalo biti da se neugrozavaju ustavna prava nekog naroda, ali ustav vec stiti prava SVIH GRADJANA BiH, tako da neznam sto se posebno moraju izdvajati bosnjaci,hrvati ili srbi.
Pitaj to one bosanske srbe koji su 2002 opljackali vlastite fabrike u svom komsiluku i pomogli izvlacenje masina u Srbiju....Eto to je NACIONALNI INTERES....Boli glava nema sta. Pitaj izraelce sta je to jebeni nacionalni interes i vidjet ces kad ti saspu vatru u oci..a pitaj jednog svicarca za nacionalni interes....... on ce te pogledati cudno i potrudit ce se da te zaobidje u buducim diskusijama........
-
Prenj
Nacionalni interes je ono sto se lopovi u tri nacionalne stranke dogovore.
Evo npr. trenutacni nacionalni interes BH Hrvata je kako sacuvati HDZ elitu od sudskog gonjenja.
Otud prica o trecem entitetu koji bi imao samostalnu zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast, tako da se steceno moze i sacuvati.
Kako je Sud BiH poceo da radi, sve mi se cini da ce uskoro i BH Srbi i Bosnjaci imati iste interese na vrhu liste
Evo npr. trenutacni nacionalni interes BH Hrvata je kako sacuvati HDZ elitu od sudskog gonjenja.
Otud prica o trecem entitetu koji bi imao samostalnu zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast, tako da se steceno moze i sacuvati.
Kako je Sud BiH poceo da radi, sve mi se cini da ce uskoro i BH Srbi i Bosnjaci imati iste interese na vrhu liste
-
nineac
Upravo sam to i mislio. Sta npr. ako neki jevrej dodje i kaze, eto to nije u interesu jevrejskkog naroda? Mislim, ako ustav stiti sve gradjane, onda otkud exkluzivno pravo srbima, bosnjacima i hrvatima da samo oni imaju nacionalni interes? Sto znaci da smo mi drzava koja zakonski podrzava aparthejd!
- Drvosjeca iz Dejcica
Ne vec gore pomenuta tri naroda su konstitutivni, ostali ne ispinjavaju brojcani prag da budu konstitutivni. Iskreno meni ovo sa konstitutivnim je pomalo zbunjujuce.nineac wrote:Upravo sam to i mislio. Sta npr. ako neki jevrej dodje i kaze, eto to nije u interesu jevrejskkog naroda? Mislim, ako ustav stiti sve gradjane, onda otkud exkluzivno pravo srbima, bosnjacima i hrvatima da samo oni imaju nacionalni interes? Sto znaci da smo mi drzava koja zakonski podrzava aparthejd!
-
No_Comment
Shta je nacionalni interes...
najosnovniji nacionalni interes je ...da ljudi imaju posla i shta da jedu...a sve ostalo je muzika raspolozenja...
najosnovniji nacionalni interes je ...da ljudi imaju posla i shta da jedu...a sve ostalo je muzika raspolozenja...
-
Davy Crockett
Znaš imaš konstitutivne narode i nacionalne manjine. Jevreji su upravo pripadnici nacionalne manjine.nineac wrote:Upravo sam to i mislio. Sta npr. ako neki jevrej dodje i kaze, eto to nije u interesu jevrejskkog naroda? Mislim, ako ustav stiti sve gradjane, onda otkud exkluzivno pravo srbima, bosnjacima i hrvatima da samo oni imaju nacionalni interes? Sto znaci da smo mi drzava koja zakonski podrzava aparthejd!
-
Davy Crockett
Što neko kopira tuđe postove!No_Comment wrote:Shta je nacionalni interes...
-
No_Comment
Kroket na kaki ko foka...Davy Crockett wrote:Što neko kopira tuđe postove!No_Comment wrote:Shta je nacionalni interes...
- revolver amidza
#23 Re: Sta je to NACIONALNI INTERES?
Fol u tome,što se ovdje nacionalni interes pretpostavlja ljudskom,..e sad će vidim neki da tupe u stilu,"šta je starije,kokoš ili jaje",da je ovo država građana (može i seljaka,više odgovara za BiH),a ne "naroda",bilo bi kudikamo manje manevarskog prostora za razne vampire koji sišu svima nama lovu,dušu,..pod krinkom nacionalnog interesa,...ljudski je interes da živimo kao ljudi,a ne bijednici,da se liječimo i školujemo kao ljudi,a ne stoka,...a nakon toga,biće lakše za svenineac wrote:Evo svaki dan cujemo nekog "reformatora" kako se poziva na nacionalni interes! De neka nam neko ovdje pojasni sta je to, jer ja stvarno nekontam sta je to? To bi kao trebalo biti da se neugrozavaju ustavna prava nekog naroda, ali ustav vec stiti prava SVIH GRADJANA BiH, tako da neznam sto se posebno moraju izdvajati bosnjaci,hrvati ili srbi.