Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bosanac sa dna kace wrote:ja ovdje nikog ne proglasavam nevjernikom i licemjerom ili otpadnikom )jeretikom kao se ti izarzi) od islama za razliku od tebe i tvog ''dzemata''!
Da! To je razlika izmedju mene i tebe. Ja slijedim put ehli sunneta i ulemu ehli sunneta i njihova pisanja a ti ne slijedis. Ja nazivam otpadnicima i jereticima sve one koje su oni proglasili da su otpadnici i jeretici. Oni su svi rekli da su vehabije inovatori, otpadnici, jeretici, i da su na krivom putu. Oni su opovrgli njihovu jeres! Ja tako vjerujem i tako ih nazivam. Kako bi ti nazvao one koje je Resulullah alejhisselam prokleo? Ko vjeruje u Resulullaha alejhisselam naziva takve ljude prokletom grupom.
Evo, ovdje se navode imena 40 knjiga, s imenima njihovih autora, koje pobijaju vehabizam!!!
Bosanac sa dna kace wrote:ja ovdje nikog ne proglasavam nevjernikom i licemjerom ili otpadnikom )jeretikom kao se ti izarzi) od islama za razliku od tebe i tvog ''dzemata''!
Da! To je razlika izmedju mene i tebe. Ja slijedim put ehli sunneta i ulemu ehli sunneta i njihova pisanja a ti ne slijedis. Ja nazivam otpadnicima i jereticima sve one koje su oni proglasili da su otpadnici i jeretici. Oni su svi rekli da su vehabije inovatori, otpadnici, jeretici, i da su na krivom putu. Oni su opovrgli njihovu jeres! Ja tako vjerujem i tako ih nazivam. Kako bi ti nazvao one koje je Resulullah alejhisselam prokleo? Ko vjeruje u Resulullaha alejhisselam naziva takve ljude prokletom grupom.
Evo, ovdje se navode imena 40 knjiga, s imenima njihovih autora, koje pobijaju vehabizam!!!
haj ne brabonjaj, u hadisu stoji da ne smijes rec muslimanu da je nevjernik ili licemjer ili otpadnik, a u hadisu takodje stoji da je musliman svak onaj koji izgovori sehadet, ti to jednom muslimanu ne smijes rec ma sta on o teb mislio i govorio!!
ti prvo dodji seb pa i nama!
dosta je i tebe i tih tvojih nepismenih stranica o pravom putu!
Osnivač vehabizma je Muhammed bin Abdulvehhab. On je rođen 1111/1699. g.n.e. u jednoj kasabi, u oblasti Nedžda, koja se zove Hurmejle. Umro je 1206/1791. g.n.e. u Der'ijji. On je prvobitno putovao u Basru, Bagdad, Iran, Indiju i Damask radi turizma i trgovine. On je 1125. godine po Hidžri upao u zamku jednog engleskog špijuna čije je ime bilo Hempher. Englezi su njega upotrijebili u svojim planovima uništavanja islama. Naša knjiga Confessions of a British Spy (Ispovijesti engleskog špijuna) iznosi na vidjelo događaje koji su doprinjeli uspostavljanju vehabizma. On je čitao knjige Ahmeda ibni Tejmijje. Ove knjige su bile uperene protiv ehli sunneta. On je takođe poznat i pod imenom šejh od Nedžda. Engleski novci, oružje, seljaci, stanovnici Der'ijje i njihov vođa Muhammed bin Sa'ud odgovorili na njegove njegove ideje i pružili mu pomoć. Vehabizam je kombinacija ideja vjerskog pokvarenjaka Ahmeda ibni Tejmijje i laži engleskog špijuna Hemfera (Hempher). Knjiga Mir'at-ul-Haremejn je izdata 1306/1888. g.n.e., dok je Abdullah bin Fejsal bio vođa vehabija....
Ostatak teksta ovdje http://www.praviput.com/knjige/sta_je_vehabizam.html
Bosanac sa dna kace wrote:
u hadisu stoji da ne smijes rec muslimanu da je nevjernik ili licemjer ili otpadnik
Mozes li nam navesti taj hadisi serif?
U medjuvremenu evo ti nekoliko hadisi serifa koji govore o vehabijama (prokletoj grupi ili firki mel'une)
Resulullah, alejhisselam, je rekao, "O Allahu blagoslovi našu Siriju i Jemen!" Oni su rekli, "O Resulallah a naš Nedžd (Rijad)"? On nije odgovorio. On je još dva puta blagoslovio Siriju i Jemen. Oni su ga još dva puta pitali da blagoslovi Nedžd ali on nije odgovorio. Treći put je rekao, "On [Nedžd] je mjesto potresa i smutnje (fitne) i iz njeg će nići šejtanov rog [epoha]." [Buharija, deveti tom, kitab 88, broj 214]
Abdullah bin Omer radijallahu anh je rekao: Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je jednom izašao iz hazreti Ajšine radijallahu anha sobe i, pokazujući svojim mubarek prstom prema Nedždu, uzviknuo, "Ono je centar kufra iz kog će ponići šejtanov rog." (Muslim šerif, 2. tom, 394. str.)
Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je rekao, "Na istoku će ponići grupa ljudi koja će učiti Kur'ani kerim ali on neće ići ispod njihovih grla. Ova grupa će nicati do Sudnjega dana i na kraju će ponići s Dedždžalom. Njihov glavni znak je sjedenje u halci (grupi)." (Buhari šerif, 3.tom) itd., itd., itd.
Last edited by El_Camino on 18/05/2006 19:36, edited 1 time in total.
haj ne brabonjaj, u hadisu stoji da ne smijes rec muslimanu da je nevjernik ili licemjer ili otpadnik, a u hadisu takodje stoji da je musliman svak onaj koji izgovori sehadet, ti to jednom muslimanu ne smijes rec ma sta on o teb mislio i govorio!!
ti prvo dodji seb pa i nama!
dosta je i tebe i tih tvojih nepismenih stranica o pravom putu!
Brate pusti ga , sam dokaz da ti ljudi nisu svatili ovu vjeru je to, su njima glavna prokupacija, mrtvi ljudi, njihovu kaburovi , njihova materijalna ostavstina, ...
Da su tako prve generacije muslimana umjesto da covjecanstvo izbavljali iz sejtanskih zamki i slijedjenja pogresnih bozanstava, pravili turbeta i mauzoleje svojim mrtvim drugovima, poginulim saborcima ili njihovim ucenima, i da su se zatvarali u tekije i uz caj i proce o snovima njihovog sejha provodili dane, godine i sav svoj zivot ne bi se islam prosirio ni do Jemna. Ja njih smatram muslimanima dok ne saznam nesto iz njihovih usta sto se kosi sa vjerom i sto ih izvodi iz vjere, ali da ih vise opominjes nema smisla, jer covjek sa ovakvim razmisljanjem slijedi sejha i strast , a najmanje ehli sunnet wel dzemat.
Ako ste iskreni onda se uvjek vracajmo na dokaze iz Kurana i Sunneta i na vracajmo se misljenje najbolje generacije muslimana ashaba ra. , a ne na sejhove za koje neznas da li mu je Allah ijeno dobro djelo primio, kao sto neznamo ni za sebe.
Idemo na sigurno a to su Poslanik i njegovi ashabi, njihove dokaze slijedimo i nema razilazenja, ali ovako reko ovaj sejh, reko onaj sejh, a ja ti navodim hadise i rijeci najboljih ashaba i ti se ne pokorvas hadisu a prihvatas i slijedis misljenja sejhova pa kako mislis da se slozimo na najispravnijem misljenu!!!
Ti da postriras 400 tekstova , i brosura koje nosas i po drugim forumima, ne mogu se mjeriti sa jednim slabim hadisom koji je dosao od Poslanika s.a.w.s. i prenio ashab , a kontradiktorni su misljenu svih ucenjaka kasnijih generacija, a da ne govorimo o sahih (jakim) i mutefekun alejhi (hadisima koje prenose i Buharija i Muslim) hadisima!
Nemam se ja sta cupati. Tekst jeste jasan samo sto ga ti nisi razumio. Poznata je cinjenica da ovi dzahili (citaj vehabije) vole da izvrcu rijeci alima ehli sunneta i tumace ljudske misli i namjere!!! I da nazivaju prave muslimane, koji ne slijede Muhammeda bin Abdulvehhaba, kafirima i musricima!!! To je poznata cinjenica!
Vehabije izgleda ne znaju da ce i neki muslimani biti stavljeni izvjesno vrijeme u dzehennem zbog svojih nekih grijeha, ili pogresnih vjerovanja, ili ... Razlika izmedju njih i kafira je ta sto oni nece ostati vjecno u dzehennemu a kafiri hoce. Njihova lica nece biti crna a kafirska hoce. Oni nece biti okovani u lance a kafiri hoce itd., itd.
pravi-put wrote:Ti da postriras 400 tekstova , i brosura koje nosas i po drugim forumima, ne mogu se mjeriti sa jednim slabim hadisom
Jesu li i ovi hadisi serifi slabi? Oni ocrtavaju put koji vi slijedite i propagirate -----------> Hemferove lazi.
Resulullah, alejhisselam, je rekao, "O Allahu blagoslovi našu Siriju i Jemen!" Oni su rekli, "O Resulallah a naš Nedžd (Rijad)"? On nije odgovorio. On je još dva puta blagoslovio Siriju i Jemen. Oni su ga još dva puta pitali da blagoslovi Nedžd ali on nije odgovorio. Treći put je rekao, "On [Nedžd] je mjesto potresa i smutnje (fitne) i iz njeg će nići šejtanov rog [epoha]." [Buharija, deveti tom, kitab 88, broj 214]
Abdullah bin Omer radijallahu anh je rekao: Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je jednom izašao iz hazreti Ajšine radijallahu anha sobe i, pokazujući svojim mubarek prstom prema Nedždu, uzviknuo, "Ono je centar kufra iz kog će ponići šejtanov rog." (Muslim šerif, 2. tom, 394. str.)
Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je rekao, "Na istoku će ponići grupa ljudi koja će učiti Kur'ani kerim ali on neće ići ispod njihovih grla. Ova grupa će nicati do Sudnjega dana i na kraju će ponići s Dedždžalom. Njihov glavni znak je sjedenje u halci (grupi)." (Buhari šerif, 3.tom) itd., itd., itd.
u hadisu stoji da ne smijes rec muslimanu da je nevjernik ili licemjer ili otpadnik
Bosanac sa dna kace wrote:''Ako neko od vas kaze drugom muslimanu da je kafir, onda je jedan od vas dvoijce zaista kafir!''
Isti hadis i o munaficima!
Da. To je cuveni hadisi serif. Ali ti si ubacio i rijec otpadnik, da se ne smije reci nekom da je otpadnik. Zato sam te upitao da mi ga navedes. Mozes li mi navesti gdje se taj hadisi serif nalazi (za otpadnika) i u kojoj knjizi? Volio bih da ga naucim.
HAJDE PAMETNJAKOVICU DAJ NAM KOMENTAR NA OVA DVA BUHARINA HADISA, IZ FETHUL-BARI (OD SEJHA IBN HADZERA EL-ASKALANI), VIDJET CES DA NIJEDAN NEMAJU BLAGE VEZE SA OVIM STO TI POKUSAVAS DA DOKAZES.
I ovo je vas poznati sistem uzimanje nejasnih po svojoj spoljasnjosti hadisa, i objasnjavate kako vama pase. To isto radite i sa Kuranskim tekstovima, ali Allah ce nam svima na kraju presuditi.
Na putu do Dzenneta DRZIMO SE KUR'ANA I SUNNETA !!!
Jos jedna stvar koja covjeka cini srenim je ispravno svatanje prolaznosti ovoga svijeta, koji je samo prolazna stanica, putnika koji putuje dalje prema svom konacnom cilju, koji putuje Onome kojeg voli vise od sebe, noseci strah i nadu podjednako u svom srcu da ce uspjeti !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zuhd na dunjaluku
Mr. Sefik Kurdic
Abdullah b. Omer, r.a. prenosi da je Muhammed, a.s. rekao:
"BUDI NA DUNJALUKU KAO STRANAC ILI PUTNIK."
(Prenosi Buhari)
Ovim rijecima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., iznijet je islamski stav u pogledu covjekovog zivljenja i ponasanja na ovom svijetu. Najbolji komentar dao je sam prenosilac ovog hadisa Ibni Omer, r.a.: "Kada omrknes ne ocekuj svanuce, a kada osvanes- ne ocekuj smrknuce. Iskoristi zdravlje prije bolesti a zivot prije smrti." Lejs dodaje u svojoj predaji: "... i smatraj sebe medu mrtvima."
Poredenje, kao nacin izrazavanja u svom obracanju Ummetu, Allahov Poslanik, s.a.v.s., upotrebljava na mnogo mjesta. U ovom hadisu Alejhisselam ukazuje na vaznost naseg bitnijeg nevezivanja za ovaj svijet, obzirom da je nas cilj u povratku Apsolutnome, a ovaj svijet je samo "ahiretska njiva". Naravno, ovo poredenje sa strancem, koji nema mjesta gdje bi se skrasio niti poznanika na koga bi se oslonio, dovoljno govori o nacinu covjekovog ophodenja i saobracanja sa ovim svijetom i onim sto je na njemu. Jos eklatantniji primjer je putnika, koji prolazi kroz odredena podrucja, bez stalnog boravka u njima, da bi stigao na odredeni cilj kome se uputio.
Imami - Nevevi, r.a., komentarisuci ovaj hadis, veli: "Nemoj smatrati ovaj svijet svojom domovinom niti se vezivati za njega kao sto se ni stranac ne vezuje za stranu zemlju u kojoj trenutno boravi." Abdullah b. Mesu'd, r.a., kaze:
"Allahov Poslanik, s.a.v.s., je spavao na hasuri a kada je ustao vidjeli su se tragovi hasure na njegovom tijelu. Rekli smo: "Allahov Poslanice, da ti napravimo prostirku!" Rekao je: "Sto se tice mene i dunjaluka, ja sam na njemu kao jahac koji se zadrzi u hladu ispod stabla a zatim ode i ostavi ga. " (Prenose Tirmizi, Ahmed, Ibn Madzdze, El-Hakim, Ebu Davud, Et-Tajalisi i dr.)
Imami Gazali, r.a., u svom djelu "Minhadzu-l-abidin" veli: "Zuhd postoji i u halalu i u haramu. U haramu je zuhd - farz, a u halalu - nafila. Uzmi od dunjaluka samo ono sto ti je neophodno a ostavi uzivanje za dzennet, jer je to kuca uzivanja u susjedstvu Gospodara svih svjetova".
Abdullah b. Mubarek, r.a., je bio upitan: "Ko su kraljevi?" Odgovorio je: "Zahidi - oni koji nisu vezani za ovaj svijet!"
Pogresno je misljenje da je zahid onaj covjek koji nema imetka. Naprotiv, u islamu se gornja ruka - ona koja daje, smatra vrijednijom od donje - one koja uzima. Ko bi davao zekat, zekatulfitr, sadaku i ostalo da nije vjernika i njihovog kapitala?
Medutim, stav islamske uleme, u njihovim mnogobrojnim djelima je, da vjernik moze i treba da posjeduje imetak ali da taj imetak ne posjeduje njega! Cuveni sejh Ebu Hasan Es-Sazeli, r.a., ucio je slijedece u svojim dovama: "Nas Gospodaru, ucini dunjaluk posjedom u nasim rukama, a ne dozvoli da ude u nasa srca!"
Sufjan Es-Sevri r.a. je upitan: " Da li bogat covjek moze biti zahid?" Odgovorio je: "Da. Ako bude iskusavan - pa se strpi, i ako zadobije blagodat - pa zahvali!"
Dakle, znacenje zuhda nije odricanje od dunjaluka, nego pokusaj vjernika da sprijeci dunjaluk i dunjalucke interese da prodru i okupiraju njegovo srce. Vjernik moze biti i milijarder, ali da ostane zahid, sto potvrduje Sufjan Es-Sevri sa primjerom jednog covjeka koji je zelio posjetiti jedan grad na Zapadu islamskog halifata. Njegov susjed koji je bio vrlo siromasan, zamolio ga je da posjeti njegovog prijatelja u tom gradu i prenese mu selame, naglasivsi da mu je taj prijatelj jedan od evlija (dobrih ljudi). Ovaj je to prihvatio i dosavsi u taj grad, potrazio je spomenutog covjeka i vrlo se iznenadio kada su ga uputili ka dvorcu. Ipak, smatrao je da je taj covjek, mozda sluga u tom dvorcu. Medutim, kada je pred njega izasao covjek u raskosnom odijelu, predstavljajuci se kao prijatelj njegovog susjeda, iznenadenju nije bilo kraja. Pomislio je: "Subhanallah, covjek-evlija, a u dvorcu i raskosnoj odjeci?" Iznenadenje nije ni prestalo a taj covjek mu je rekao, da prenese selame svom susjedu i da mu kaze da umanji svoj interes za dunjalukom i da prestane konstantno misliti na njega. Nije mogao doci sebi. Kada se vratio njegov susjed je zaplakao i rekao: "Istinu je rekao moj brat. Kod njega je dunjaluk ostao samo na vanjstini i nije prodro do njegova srca niti zaprljao njegov iman. Kod mene je, na zalost, dunjaluk usao u srce i stalno mislim o njemu!"
Na kraju, spomenimo slucaj Davuda i Sulejmana, a.s., koji su bili kraljevi u svom vremenu, ali kapital i raskos nisu okupirali njihovo srce. H. Ebu Bekr, Osman, Abdurrahman b. Awf, r.a., i dr. ashabi su raspolagali velikim kapitalom, ali su ga ulozili za potrebe Islama i muslimana, dosljedno primjenjujuci citirani hadis- o strancu i putniku. Oni su ga najbolje shvatili i primijenili u praksi.
Sto se tice nas - prosudimo sami: da li gradimo zidine kao da cemo u njima vjecno zivjeti ili se osjecamo strancima i putnicima?! Zapitajmo se: putujemo li ?!
sve vas treba formatirat, totalno ste van svake stvarnosti
sad vam je i taj jedan bog malo pa ga polovite, kidate ko pogaču i svadjate se ko je dobio bolji dio, a u medjuvremenu od pogace kamen postao...da se malo stilski izrazim
mogu vam reci da ste postali poprilicno dosadni i vi sufije i vi vehabije... imate li, braco, pametnijega posla?
evo, napisite sta je ono sto muslimana sigurno cini muslimanom i ne polemizirajte o drugom, samo sebi u usta skacete, a sejtan ima pune ruke posla...
Jusufe pocni gledati ovu temu iz pocetka, postriras post koji nam je svima potreban, nasim dusama i NASIM TVRDIM SRCIMA, postriras poruke i savjete od onih koji su vec prosli kroz ovaj prolazni svijet, i onda dodje insan i skrene sa teme 100%, ti opet vratis na temu on opet skrene sa teme, i tako iz posta u post, ... stvarno ovaj insan je skoro na svim forumima i nosa ovih svojih 40 brosura ko djete zvecku, a nezna jadan da su islamske biblioteke samo u Spaniji/Endalusu bile na kuce na spratove. U Bagdadu su bile citave zgrade pune knjiga koje su nam ostavili nasi vrijedni alimi...
Ali sta ces nekome je to glavni cilj da druge proglasava nevjernicima, sektama i odpadnicima, a kazu islamski ucenjaci da je prvi znak zablude jedne grupacije kada sve druge pocne prozivati , vrijedjati i proglasavati nevernicima a da za to uzimaju kao dokaz misljanje ljudi , a ne dokaze iz Kurana i Hadisa.
Ja trazim halal od vas koji citate ove postove, ali necu ni cutati da me neko ovdje ismijava ili ponizava
pravi-put wrote:Jusufe pocni gledati ovu temu iz pocetka, postriras post koji nam je svima potreban, nasim dusama i NASIM TVRDIM SRCIMA, postriras poruke i savjete od onih koji su vec prosli kroz ovaj prolazni svijet, i onda dodje insan i skrene sa teme 100%, ti opet vratis na temu on opet skrene sa teme, i tako iz posta u post, ... stvarno ovaj insan je skoro na svim forumima i nosa ovih svojih 40 brosura ko djete zvecku, a nezna jadan da su islamske biblioteke samo u Spaniji/Endalusu bile na kuce na spratove. U Bagdadu su bile citave zgrade pune knjiga koje su nam ostavili nasi vrijedni alimi...
Ali sta ces nekome je to glavni cilj da druge proglasava nevjernicima, sektama i odpadnicima, a kazu islamski ucenjaci da je prvi znak zablude jedne grupacije kada sve druge pocne prozivati , vrijedjati i proglasavati nevernicima a da za to uzimaju kao dokaz misljanje ljudi , a ne dokaze iz Kurana i Hadisa.
Ja trazim halal od vas koji citate ove postove, ali necu ni cutati da me neko ovdje ismijava ili ponizava
Selamu alejkum i pozdrav!
alejkumu selam
ok, razumijem sta hoces reci, ali ne razumijem toliku gorljivost s obje strane... braco, komplikujemo bez razloga, vrtimo se oko nevaznih stvari, dajemo velike vaznosti formi gubeci osjecaj za sustinom... islam je veoma jednostavan, nema potrebe za ovolikim raspravama, ili mislite da znate skriveno????????????????
alejkumu selam
ok, razumijem sta hoces reci, ali ne razumijem toliku gorljivost s obje strane... braco, komplikujemo bez razloga, vrtimo se oko nevaznih stvari, dajemo velike vaznosti formi gubeci osjecaj za sustinom... islam je veoma jednostavan, nema potrebe za ovolikim raspravama, ili mislite da znate skriveno????????????????
sacuvaj nas boze neznanja
Amin,
potpisujem post, ali bas u tome je problem ljudi koji su naucili nesto malo vise o islamu i pocnu rasprvljati o velikum tamama , koje pocetnici i obican svijet niti interesuje niti moze skontati.
Koga interesuju mezari i porusene kuce, turbeta, ... ljudi robuju laznim Bogovima, slijede sejtana a ni ih samo udaljavamo od jedinog ispravnog vjerovanja.
Svjestan sam toga brate, ali kada te direktno proziva i provocira nema covjek isto raspolozenje i istu kolicinu sabura da se uvjek suzdrzi...
pravi-put wrote:Koga interesuju mezari i porusene kuce, turbeta, ... ljudi robuju laznim Bogovima, slijede sejtana a ni ih samo udaljavamo od jedinog ispravnog vjerovanja.
Bosanac sa dna kace wrote:''Ako neko od vas kaze drugom muslimanu da je kafir, onda je jedan od vas dvoijce zaista kafir!''
Da. To je cuveni hadisi serif. Ali ti si ubacio i rijec otpadnik, da se ne smije reci nekom da je otpadnik. Zato sam te upitao da mi ga navedes. Mozes li mi navesti gdje se taj hadisi serif nalazi (za otpadnika) i u kojoj knjizi? Volio bih da ga naucim.
jel ti uopste imas pojma koje su karakteristike otpadnika po islamu?
ko mo moze nekog proglasit otpadnikom?
oba hadisa mozes nac u Rijadussalihinu, ne znam dal ima u bosnaskom prevodu, u turskom ima!
jel ti uopste imas pojma koje su karakteristike otpadnika po islamu?
ko mo moze nekog proglasit otpadnikom?
oba hadisa mozes nac u Rijadussalihinu, ne znam dal ima u bosnaskom prevodu, u turskom ima!
pravi-put wrote:Koga interesuju mezari i porusene kuce, turbeta, ... ljudi robuju laznim Bogovima, slijede sejtana a ni ih samo udaljavamo od jedinog ispravnog vjerovanja.
Tesko vama vehabije,
kad vas počnu tući Zebanije!
Kada je Sa'ud bin Abdul'aziz napao Mekku i Medinu turbeta svih ashaba kiram, evlija, i šehida, radijallahu teala anhum edžma'in, osim Resulullahovog sallallahu alejhisselam turbeta, su porušena. Grobovi su postali neobilježeni. Iako su oni takođe pokušali i da obore i mubarek turbe našeg efendije Resulullaha sallallahu alejhi ve sellem, oni, koji su se latili pijuka i krampi, su ili poludili ili ostali paralizovani i nisu mogli učiniti taj zločin. Kada su oni zauzeli Medinu Sa'ud je sazvao sve muslimane i podrugljivo im rekao, 'Vehabizam je sada kompletirao vašu vjeru. Allah je postao zadovoljan sa vama. Vaši očevi i djedovi su bili nevjernici i višebožci (kafiri i mušrici). Nemojte slijediti njihovu vjeru! Recite svakome da su oni bili kafiri! Zabranjeno je stati ispred Resulullahovog turbeta i moliti. Kada prolazite pored turbeta možete samo reći "Esselamu ala Muhammed". Od njega se ne smije tražiti zauzimanje (šefa'at).' "