Sta je sve potrebno za rat
- triconja
#1 Sta je sve potrebno za rat
U zadnje vrijeme sam slusao dosta nekih prica o tome da bi mogao izbiti rat. Gledajuci historijski za rat je potrebna neka mrznja a to vec imamo. Ljudi koji o ratu govore su ljudi od 40-60 godina.
Malo sam i ja razmisljao o tome i dosao sam do zakljucka da je potrebno dosta vise od mrznje da bi neko objavio nekome rat. Evo nekoliko primjera sta treba za rat: razvijena infrastruktura za koji tenk, dosta oruzja i municije, dobro razradjen plan logistike, nekakva obuka i dosta hrane za borce.
Ifrastruktura je koliko toliko dovoljna za tenkove osim na nekim planinskim mjestima gdje krave pasu pod rucnom. Dosta oruzja i municije e ovo je problem jer nema teorije da neka drzava napadne drugu sa 30 metaka po vojniku, pa nismo francuska na pocetku drugog svjetskog rata. Dosta raznih haubica i artiljerije, i dosta municije za istu bi bilo tesko nabaviti. Za logistiku je potrebno ili dobrih konja i konjskih kola ili kamiona, to bi moglo da prodje. Ovo za obuku i hranu za borce je jednostavnije npr osposobis vojnika da puca iz puske za dvije sedmice i to je to.
Moj zakljucak je da je nemoguce da neka drzava objavi rat drugoj na balkanu jer rat je skup sport a nijedna drzava nije toliko ocajna da se upusta u tako nesto.
Cekam da vidim vasa razmisljanja, nemojte nekakvog nacionalizma i mrznje. Necemo da koristimo imena drzava nego samo govorite kao napadac i onaj koji se brani.
Malo sam i ja razmisljao o tome i dosao sam do zakljucka da je potrebno dosta vise od mrznje da bi neko objavio nekome rat. Evo nekoliko primjera sta treba za rat: razvijena infrastruktura za koji tenk, dosta oruzja i municije, dobro razradjen plan logistike, nekakva obuka i dosta hrane za borce.
Ifrastruktura je koliko toliko dovoljna za tenkove osim na nekim planinskim mjestima gdje krave pasu pod rucnom. Dosta oruzja i municije e ovo je problem jer nema teorije da neka drzava napadne drugu sa 30 metaka po vojniku, pa nismo francuska na pocetku drugog svjetskog rata. Dosta raznih haubica i artiljerije, i dosta municije za istu bi bilo tesko nabaviti. Za logistiku je potrebno ili dobrih konja i konjskih kola ili kamiona, to bi moglo da prodje. Ovo za obuku i hranu za borce je jednostavnije npr osposobis vojnika da puca iz puske za dvije sedmice i to je to.
Moj zakljucak je da je nemoguce da neka drzava objavi rat drugoj na balkanu jer rat je skup sport a nijedna drzava nije toliko ocajna da se upusta u tako nesto.
Cekam da vidim vasa razmisljanja, nemojte nekakvog nacionalizma i mrznje. Necemo da koristimo imena drzava nego samo govorite kao napadac i onaj koji se brani.
- triconja
#2 Re: Sta je sve potrebno za rat
Ja sam iz Zenice. Govorim situacija kakva je i da nema teorije da izbije rat. Ova tema je pokrenuta jer u zadnje vrijeme stariji vole da vaze i vec su isprepadani od strane vlasti o mogucim sukobima. Zelim da cujem ljude koji imaju bolje znanje nego ja sa ovom temom pa da malo bolje objasne da nije rat ici sa motikama jedni na druge nego to je jedna disciplina koja trazi dosta odricanja i vjezbanja.Krokodili Dolaze wrote:odakle iz dijaspore pišeš kako vas više nije stid?
- Altsa
#3 Re: Sta je sve potrebno za rat
Potrebna je jedna budala.triconja wrote:U zadnje vrijeme sam slusao dosta nekih prica o tome da bi mogao izbiti rat. Gledajuci historijski za rat je potrebna neka mrznja a to vec imamo. Ljudi koji o ratu govore su ljudi od 40-60 godina.
- triconja
#4 Re: Sta je sve potrebno za rat
Dosta mladih jedva ceka da se ispali tako da tesko bi ti bilo naci suborce (i ja bih gledao da se ispalim nekako u slucaju rata).MickeyPierce wrote:ja sam spreman ... gospodin Bakir samo neka namigne ... mladost Bosne će je braniti do posljednje kapi krvi.
- triconja
#5 Re: Sta je sve potrebno za rat
Mislim da je preciznije reci da su potrebni ocajni ljudi koji nemaju hljeba da jedu.Altsa wrote:Potrebna je jedna budala.triconja wrote:U zadnje vrijeme sam slusao dosta nekih prica o tome da bi mogao izbiti rat. Gledajuci historijski za rat je potrebna neka mrznja a to vec imamo. Ljudi koji o ratu govore su ljudi od 40-60 godina.
-
FreakyStyley
#6 Re: Sta je sve potrebno za rat
Potrebno je da SDA, SNSD i HDZ osjete da postoji realna mogucnost da izgube vlast.
Dakle, nemoguce.
Dakle, nemoguce.
- triconja
#7 Re: Sta je sve potrebno za rat
Nigdje nisam govorio o ratu kao necemu destruktivnom i sa tim nekim kalkulacijama nego govorim da nije moguce da izbije rat. Mislim da za ratne profitere ima poseban nivo pakla. Tema je samo sta je potrebno za ra, ne hoce li se neko boriti u ratu ili ne, to je druga kancelarija sa lijeve strane.Krokodili Dolaze wrote:idi gledaj šta ćeš zigu nađi posla sebi o kakvom ratu trabunjaš, nemaš pojma šta je rat, jedni ginu a drugi otimaju, pa ono što oslobodiš prodaju i tako ukrug, pa iz rata izađu ko milioneri.
Temom zelim da vas potaknem na kriticko razmisljanje (pogotovo malo starije) i da se ne prepadaju kad im hodza ili neki drugi vjerski sluzbenik pokrene tu temu na nekom vjerskom obredu ili neki politicar kad aludira na takve stvari a ne govori direktno.
-
Naslovnica
#8 Re: Sta je sve potrebno za rat
Nemoj se ljutiti i pogrešno me shvvatiti, prije nego nastavimo...smijem li pitati koliko ti je godina?triconja wrote:U zadnje vrijeme sam slusao dosta nekih prica o tome da bi mogao izbiti rat. Gledajuci historijski za rat je potrebna neka mrznja a to vec imamo. Ljudi koji o ratu govore su ljudi od 40-60 godina.
- muha_sa
#9 Re: Sta je sve potrebno za rat
potrebno je imat važece pasoše i puno auto beMzina
-
palermo
#10 Re: Sta je sve potrebno za rat
nanoso bi se ti puške dok se ispalištriconja wrote:Dosta mladih jedva ceka da se ispali tako da tesko bi ti bilo naci suborce (i ja bih gledao da se ispalim nekako u slucaju rata).MickeyPierce wrote:ja sam spreman ... gospodin Bakir samo neka namigne ... mladost Bosne će je braniti do posljednje kapi krvi.
nemoj da o ovome razmišljaš, rat ti je kao zemljotres odjednom samo čuješ počeo,dok se havizaš već si u rovu....
dobro ti neko reče, nađi pametnija posla, neće ni tebe ni mene neko pitati hoće li ga biti....
-
Obi Wan Bosnian
#11 Re: Sta je sve potrebno za rat
Potrebno je da neko jednostrane krene mijenjati ono što je dogovoreno u Daytonu i to u suštinskim stvarima. Znači:
-pokušaj odcjepljenja entiteta
-pokušaj stvaranja novog entiteta
-ukidanje postojećeg entiteta
-ukidanje kantona
A to neko može pokušati samo ako bude dobio signal iz stranih centara moći. Dakle, kao i uvijek zavisi od strendžera. Budu li htjeli da nam zakuhaju zakuhaće.
I tada neće biti bitno kome se ratuje ni ima li se čime ratovati. Mase se lagano mobilišu slikama užasa i straha a oružje nađu i siromašniji od nas pa ćemo naći i mi.
-ukidanje kantona
A to neko može pokušati samo ako bude dobio signal iz stranih centara moći. Dakle, kao i uvijek zavisi od strendžera. Budu li htjeli da nam zakuhaju zakuhaće.
I tada neće biti bitno kome se ratuje ni ima li se čime ratovati. Mase se lagano mobilišu slikama užasa i straha a oružje nađu i siromašniji od nas pa ćemo naći i mi.
- triconja
#12 Re: Sta je sve potrebno za rat
Nisam mislio temu da otvaram na fazon sta i kako za vrijeme rata nego da se prica o nekom vremenskom intervalu pred rat pa do same objave rate, ovo kasnije je druga tema. Ima tema kako ste se danas pripremali za rat i mislim da je ona prikladnija za takve postove.palermo wrote:nanoso bi se ti puške dok se ispalištriconja wrote:Dosta mladih jedva ceka da se ispali tako da tesko bi ti bilo naci suborce (i ja bih gledao da se ispalim nekako u slucaju rata).MickeyPierce wrote:ja sam spreman ... gospodin Bakir samo neka namigne ... mladost Bosne će je braniti do posljednje kapi krvi.![]()
nemoj da o ovome razmišljaš, rat ti je kao zemljotres odjednom samo čuješ počeo,dok se havizaš već si u rovu....
dobro ti neko reče, nađi pametnija posla, neće ni tebe ni mene neko pitati hoće li ga biti....
-
Seyfo
#13 Re: Sta je sve potrebno za rat
Savjetovao bih triconji da googla narodne izreke koje govore o ratu.
Na taj način može znati neke stvari kao da ima 100 godina iskustva.
Evo nekih:
"nekom rat nekom brat"
"revolucija jede svoju djecu"
"u ratu se međusobno ubijaju oni koji se ne poznaju, u interesu onih koji se dobro poznaju, ali se ne ubijaju".
To ti je za početak.
U svakom slučaju, osnova je, rat izbija i završava se kad i ako velike sile to žele.
Mržnju imamo, ali i bez nje bi bilo rata ako to veliki žele; takođe, neće ga biti ako velike sile to ne žele, mrzili se mi ili ne.
I sve što odbraniš ili osvojiš, pada u vodu ako se ne poklapa sa njihovim željama (najbolji primjer je juriš 5.korpusa na BL 95-e).
Progooglaj malo ovo sve, i biće ti jasnije.
Na taj način može znati neke stvari kao da ima 100 godina iskustva.
Evo nekih:
"nekom rat nekom brat"
"revolucija jede svoju djecu"
"u ratu se međusobno ubijaju oni koji se ne poznaju, u interesu onih koji se dobro poznaju, ali se ne ubijaju".
To ti je za početak.
U svakom slučaju, osnova je, rat izbija i završava se kad i ako velike sile to žele.
Mržnju imamo, ali i bez nje bi bilo rata ako to veliki žele; takođe, neće ga biti ako velike sile to ne žele, mrzili se mi ili ne.
I sve što odbraniš ili osvojiš, pada u vodu ako se ne poklapa sa njihovim željama (najbolji primjer je juriš 5.korpusa na BL 95-e).
Progooglaj malo ovo sve, i biće ti jasnije.
- triconja
#14 Re: Sta je sve potrebno za rat
Zelim objektivne odgovore a ovo je jedan od najboljih dosad. Nisam mislio da ovo bude tema o nekim gradjanskim ratovima nego da se vise gleda na medjudrzavne ratove.Obi Wan Bosnian wrote:Potrebno je da neko jednostrane krene mijenjati ono što je dogovoreno u Daytonu i to u suštinskim stvarima. Znači:
-ukidanje kantona
- triconja
#15 Re: Sta je sve potrebno za rat
Cilj mi je bio da kazem da rat ne pada iz vedra neba nego da moraju biti ispunjeni neki uslovi da se tako nesto desi.Seyfo wrote: U svakom slučaju, osnova je, rat izbija i završava se kad i ako velike sile to žele.
-
Seyfo
#16 Re: Sta je sve potrebno za rat
Ako je stranim centrima moći u interesu, pašće iz vedra neba i to preko noći.triconja wrote:Cilj mi je bio da kazem da rat ne pada iz vedra neba nego da moraju biti ispunjeni neki uslovi da se tako nesto desi.Seyfo wrote: U svakom slučaju, osnova je, rat izbija i završava se kad i ako velike sile to žele.
A ovaj gore dio što si citirao ti u prevodu znači da bježiš ako možeš i ne ratuješ, jer nema smisla ratovati.
-
Nuken
#17 Re: Sta je sve potrebno za rat
Dovoljna je jedna ili nekoliko budala koje će naprimjer napasti policijsku stanicu u jednom od entiteta i da vladajući iz tog i anamo onog enteta podgriju pa da se probudimo, a ne entitetskoj liniji ugledamo kontrole. Onda se možda i pripuca u cilju "zaštite" svog naroda, anamo. Niko ne zna, kako, zbog čega i protiv koga, ali svi kažu, rata će biti
- Dope_Man
#18 Re: Sta je sve potrebno za rat
Za rat je potrebno samo da neko na vlasti bude dovoljno lud, ili vidi svoj interes u njemu. Nece on tad razmisljati ni o politici, ni o logistici, nit o tome kako pripremiti hranu i municiju, progurace nekako dok ne ostvari svoj cilj. Daleko siromasnije zemlje ratuju stalno jer se zadnji resurs daje za rat u takvoj situaciji.
Sto neko gore rece, dovoljno je samo da neka od vladajucih nacionalistickih grupa bude u realnoj opasnosti od gubitka vlasti, rado bi oni gurnuli narod u rat da se kroz ratni haos odrze na vrhu opet.
A meni licno, u slucaju da izbije rat, potrebno je samo da imam pasos i pun rezervoar goriva, a oboje je u svakom trenutku spremno. Eh da, i trebao bi mi mobitel, da citam negdje vani o desavanjima ovdje dok ispijam kafu na socijali.
Sto neko gore rece, dovoljno je samo da neka od vladajucih nacionalistickih grupa bude u realnoj opasnosti od gubitka vlasti, rado bi oni gurnuli narod u rat da se kroz ratni haos odrze na vrhu opet.
A meni licno, u slucaju da izbije rat, potrebno je samo da imam pasos i pun rezervoar goriva, a oboje je u svakom trenutku spremno. Eh da, i trebao bi mi mobitel, da citam negdje vani o desavanjima ovdje dok ispijam kafu na socijali.
-
megaman4
#19 Re: Sta je sve potrebno za rat
Drug već se uveliko ratuje i to na Bliskom Istoku, čija vatra može lako se raširiti prema drugim dijelovima svijeta, prije svega prema Evropi, plus rat u Ukrajini.triconja wrote:Cilj mi je bio da kazem da rat ne pada iz vedra neba nego da moraju biti ispunjeni neki uslovi da se tako nesto desi.Seyfo wrote: U svakom slučaju, osnova je, rat izbija i završava se kad i ako velike sile to žele.
Što se BiH tiče, jedino što je moguće u ovom trenu, su teški socijalni nemiri, što je vrlo vjerovatno ako se nastavi odliv ljudi i mozgova na ovaj način, jer Fadil će ekonomski zapaliti FBiH i eto ti belaja.
-
Tarzo
#20 Re: Sta je sve potrebno za rat
Obi Wan Bosnian wrote:Potrebno je da neko jednostrane krene mijenjati ono što je dogovoreno u Daytonu i to u suštinskim stvarima. Znači:
-ukidanje kantona
Ovo bi bio veliki sevap.
-
sumirprimus
#21 Re: Sta je sve potrebno za rat
rat nikad nije bio problematican, problem je mir.
a za mir je potrebna pravda, istina i pomirenje.
a za mir je potrebna pravda, istina i pomirenje.
- sjedi 1
#22 Re: Sta je sve potrebno za rat
muha_sa wrote:potrebno je imat važece pasoše i puno auto beMzina
-
sumirprimus
#23 Re: Sta je sve potrebno za rat
i od koga bjezat???
ozbiljno pitam
ozbiljno pitam
- CSKA
#24 Re: Sta je sve potrebno za rat
Par hiljada markica,eura...Nece ti nista znaciti pasos i auto puno benzina bez ovih markica.
-
putokaz1
#25 Re: Sta je sve potrebno za rat
Za rat su potrebni Tuđman i Milošević
Dodik i Čović
Dodik i Čović