Sta je scientology???
- CLIO
#1 Sta je scientology???
Zna li neko od nasih u dijaspori sta je to i da li su imali dodira s tim.
Jedan mi poznanik pricao da je pravo naj... da su ga ogulili po dzepu i da ih se jedva otarasio.
Pet godina covjek radio samo za njih.
To je kao neka sekta iz amerike ili sta ja znam, a ima ih u citavom svijetu. Da li to postoji u BiH.
Jedan mi poznanik pricao da je pravo naj... da su ga ogulili po dzepu i da ih se jedva otarasio.
To je kao neka sekta iz amerike ili sta ja znam, a ima ih u citavom svijetu. Da li to postoji u BiH.
-
b@tto
#2 Re: Sta je scientology???
CLIO wrote:Zna li neko od nasih u dijaspori sta je to i da li su imali dodira s tim.
tom cruise je u tome.
- CLIO
#3 Re: Sta je scientology???
To znam vec sam googlao. ali me zanima da li nasi ljudi imaju iskustva s tim i saznanja o tome.b@tto wrote:CLIO wrote:Zna li neko od nasih u dijaspori sta je to i da li su imali dodira s tim.
tom cruise je u tome.
- Edin H.
#4 Re: Sta je scientology???
Odlican fol
Otmi bogatima da bi uzeo sebi
- tranquil
#5 Re: Sta je scientology???
Recept star hiljadama godinaEdin H. wrote:Odlican fol![]()
- Epitop
#6 Re: Sta je scientology???
Ukratko se svodi na to da si bolji vjernik ako imaš više para da potrošiš na svoju vjeru.
- CLIO
#7 Re: Sta je scientology???
Kaze mi lik da su ljudi lavovi u ubjedjivanju i nagovaranju, navodno su oni iz game kolektion male mace za njih.
Krkali su ga kaže kojekakvim tabletama,vitaminima,gotivili ga u sauni i svaki dan je bio u ispovjedaonici na nekom aduitingu. Nemoguce se otrgnuti od njih jer ljudi zapisuju sve sto im se isprica o privatnom zivotu,tako da to poslije zloupotrebljavaju i ucjenjuju,pogotovo ako su poznate licnosti u pitanju.
A para im nikad dosta kaze da su im sergije pet puta vece nego kod nas muslimana
Kod njih nema ono koliko mozes halalit sve ima cjenovnik.
Krkali su ga kaže kojekakvim tabletama,vitaminima,gotivili ga u sauni i svaki dan je bio u ispovjedaonici na nekom aduitingu. Nemoguce se otrgnuti od njih jer ljudi zapisuju sve sto im se isprica o privatnom zivotu,tako da to poslije zloupotrebljavaju i ucjenjuju,pogotovo ako su poznate licnosti u pitanju.
A para im nikad dosta kaze da su im sergije pet puta vece nego kod nas muslimana
-
dinosaur
#8 Re: Sta je scientology???
Mene to sve podsjeća na onaj film s Cruisom - Tvrtka? Je li neko gledao?
- anais_nin
#9 Re: Sta je scientology???
Scijentologija je skup vjerovanja i učenja, izvorno uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo poslje, 1953. godine preusmjerena je kao "primjenjena religijska filozofija". Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, koja, prema njenim kritičarima, predstavlja komercijalno udruženje poznato po obrani svojih učenja oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava, te zakone vezane za poslovne tajne. Isto tako, scijentologiju se kritizira da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumentata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.
Kao religija, scijentologija je priznata jedino u Sjedinjenim američkim državama kroz ustavna prava sloboda religija koja proizlaze iz prvog amandmana, dok u Australiji gdje je situacija malo drugačija, jer, iako ustav garantira vjerske slobode, religija se priznaje i dobiva određene povlastice tek ako u popisu stanovništva određen postotak stanoništva navede da pripadaju nekoj religiji, tako je npr. pokušano i proglašavanje Jedi religije - iz filmskog niza Zvjezdani ratovi [1] kada je 70,000 australaca u popisu stanovništva iz 2002. godine navelo da pripadaju Jedi religiji, no država tu religiju nije priznala zbog njenog očitog spoja s već spomenutim znanstveno fantastičnim filmom, i u Španjolskoj gdje je Vrhovni sud odobrio scijentološkoj organizaciji pravo upisa u popis službeno priznatih vjerskih zajednica.
U Hrvatskoj je scientologija priznata kao dobrotvorna vjerska organizacija, kao i u Nizozemskoj, Mađarskoj, Portugalu, Švicarskoj, Kazhstanu, Kirgistanu, Meksiku, Indiji, Albaniji, Sloveniji, Japanu, Švedskoj, Austriji, Novom Zelandu i Francuskoj.
Osnovne postavke scijentologije su:
* Čovjek je besmrtno duhovno biće.
* Čovjekova iskustva sežu mnogo dalje od jednog životnog vijeka, a njegove su sposobnosti neograničene, čak i ako ih trenutačno nije svjestan.
* Čovjek je u osnovi dobar. On teži opstanku. Njegov opstanak ovisi o njemu samome, njegovim bližnjima i njegovom postizanju zajedništva sa svemirom.
Scijentologija čovjeka naziva thetan (od grčkog slova theta što znači misao, život ili duh).
Taj se izraz koristi da bi se izbjeglo brkanje s ostalim konceptima duše. Thetan je osoba sâma - duhovno biće koje nije odvojeno od njega samog već čovjek sâm jest thetan.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Scijentologija
Kao religija, scijentologija je priznata jedino u Sjedinjenim američkim državama kroz ustavna prava sloboda religija koja proizlaze iz prvog amandmana, dok u Australiji gdje je situacija malo drugačija, jer, iako ustav garantira vjerske slobode, religija se priznaje i dobiva određene povlastice tek ako u popisu stanovništva određen postotak stanoništva navede da pripadaju nekoj religiji, tako je npr. pokušano i proglašavanje Jedi religije - iz filmskog niza Zvjezdani ratovi [1] kada je 70,000 australaca u popisu stanovništva iz 2002. godine navelo da pripadaju Jedi religiji, no država tu religiju nije priznala zbog njenog očitog spoja s već spomenutim znanstveno fantastičnim filmom, i u Španjolskoj gdje je Vrhovni sud odobrio scijentološkoj organizaciji pravo upisa u popis službeno priznatih vjerskih zajednica.
U Hrvatskoj je scientologija priznata kao dobrotvorna vjerska organizacija, kao i u Nizozemskoj, Mađarskoj, Portugalu, Švicarskoj, Kazhstanu, Kirgistanu, Meksiku, Indiji, Albaniji, Sloveniji, Japanu, Švedskoj, Austriji, Novom Zelandu i Francuskoj.
Osnovne postavke scijentologije su:
* Čovjek je besmrtno duhovno biće.
* Čovjekova iskustva sežu mnogo dalje od jednog životnog vijeka, a njegove su sposobnosti neograničene, čak i ako ih trenutačno nije svjestan.
* Čovjek je u osnovi dobar. On teži opstanku. Njegov opstanak ovisi o njemu samome, njegovim bližnjima i njegovom postizanju zajedništva sa svemirom.
Scijentologija čovjeka naziva thetan (od grčkog slova theta što znači misao, život ili duh).
Taj se izraz koristi da bi se izbjeglo brkanje s ostalim konceptima duše. Thetan je osoba sâma - duhovno biće koje nije odvojeno od njega samog već čovjek sâm jest thetan.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Scijentologija
- CLIO
#10 Re: Sta je scientology???
Vec sam ovo citao ali nisam htio da to postam jer me vise zanimaju licna iskustva, ipak hvala na trudu vjerovatno bude od pomoci.
- anais_nin
#11 Re: Sta je scientology???
agresivni jesuCLIO wrote:Kaze mi lik da su ljudi lavovi u ubjedjivanju i nagovaranju, navodno su oni iz game kolektion male mace za njih.
A para im nikad dosta kaze da su im sergije pet puta vece nego kod nas muslimana![]()
![]()
![]()
ja nisam imala nikakvih negativnih iskustava, mislim da je neprijatnije bilo onima sto su pokusavali da se naduravaju sa mnom
do koje mjere su kao kult i do koje mjere ucjenju ljude ili im uzimaju novac zaista ne znam....vjerujem kao i u mnogo cemu drugom da postoje ljudi koji su se pronasli u tom nacinu razmisljanja i kojima ta grupa vjerovanja i misli odgovara
za one koje interesuje Dijanetika:
Dijanetika - moderna nauka o umu.
Sta bi nauka o umu trebala da sadrzava?
1. Objasnjenje cilja misli.
2. Jedinstveni uzrok svih ludila, psihoza, neuroza, kompulzija, represija i sicijalnih poremecaja.
3. Nepromenljivi naucni dokaz o osnovnoj prirodi i pozadini funkcionisanja ljudskog uma.
4. Tehnike i umeca upotrebe kojima se otkriveni jedinstveni uzrok moze bez iznimke izleciti, izuzimajuci, dakako, nerazumnosti deformisanog ili patoloski ostecenog mozga ili
zivcanog sistema.
5. Metode prevencije dusevnog poremecaja.
6. Poznavanja uzroka i leka za sve psihosomatske bolesti.
Nauka o umu, ako bi zaista bila dostojna tog imena, morala bi u experimentalnoj preciznosti biti jednaka s fizikom i hemijom. Za njene zakone ne bi smeli da postoje 'posebni slucajevi'.
Iako jednostavna, dijanetika jeste i cini sledece:
1. Ona je organizovana nauka o misli izgradjena na vrlo preciznim aksiomima (iskazima prirodnih zakona nalik onima u fizikalnim naukama).
2. Ona poznaje terapeutsku tehniku kojom se mogu tretirati sve neorganske dusevne bolesti i sve organske psihosomatske bolesti, sa sigurnoscu u potpuno izlecenje svih slucajeva.
- jennisjoplin
#12 Re: Sta je scientology???
da,da a sto bi Robi_K rekao: jebate, ovi me scilogosi jebadu u zdravu sivu materiju samo ako im dozvolim i platim, Gospe mi, a ovi moji mi to rade svaki dan putem krugovalne postaje, dalekovidnice i (s)tiskovine da nisam ni svjesan, ...dinosaur wrote:Mene to sve podsjeća na onaj film s Cruisom - Tvrtka? Je li neko gledao?
- max_power
#13 Re: Sta je scientology???
Mocni Xenu
Meni je to smijesno u sta oni vjeruju. Religija bazirana na science fiction romanu....
Ali u drugu ruku, kao ateisti, nisu mi ni druge religije puno bolje.
Meni je to smijesno u sta oni vjeruju. Religija bazirana na science fiction romanu....
Ali u drugu ruku, kao ateisti, nisu mi ni druge religije puno bolje.
-
Benighted
#14 Re: Sta je scientology???
Ko sto bi reko Maynard Keenan :
Fuck L. Ron Hubbard and
Fuck all his clones.
Fuck L. Ron Hubbard and
Fuck all his clones.
- Jazz_Junkie
#15 Re: Sta je scientology???
Anais_nin je eto vec postavila neke fundamentalne informacije o njima. To je izmisljena vjera i pseudo-filozofija kao i svaka druga. U Njemackoj se Scientology tretira kao opasna sekta i stoji pod nadzorom ustava. Jazz muzicar Chick Corea od 1993. godine ima zabranu nastupa u Njemackoj radi promoviranja te sekte. Ne znam da li mu ta zabrana jos stoji.
-
Umjetnik a
#16 Re: Sta je scientology???
Epitop wrote:Ukratko se svodi na to da si bolji vjernik ako imaš više para da potrošiš na svoju vjeru.
naravno što više daš donacija bolji si
ja bi to sve zabranio
- JThomas
#17 Re: Sta je scientology???
moderni robin hoodEdin H. wrote:Odlican fol![]()
-
LFC4EVER
#18 Re: Sta je scientology???
Isti vrag kao i sve druge vjere. Čiste izmišljotine i gluposti, koje služe za kontroliranje masa i materijalnu korist probranih...
Ja ne znam kako neko u današnje vrijeme pored zdravog razuma i čiste logike, te nikad dostupnijih informacija o svemu i svačemu može vjerovati u takve gluposti...
Ja ne znam kako neko u današnje vrijeme pored zdravog razuma i čiste logike, te nikad dostupnijih informacija o svemu i svačemu može vjerovati u takve gluposti...
- metal_rules_cura
#19 Re: Sta je scientology???
Zato sto bit religije nikada nisu bile dostupne informacije nego upravo one koje to nisu... Eh sad, u sta ce ko vjerovati stvar je pojedinca.LFC4EVER wrote:Isti vrag kao i sve druge vjere. Čiste izmišljotine i gluposti, koje služe za kontroliranje masa i materijalnu korist probranih...
- CLIO
#20 Re: Sta je scientology???
sheilak wrote:Superhick iz "Alana Forda" !
To je vrlo opasna sekta - sekta kao i svaka druga samo sa jako dobrim vezama u tzv " visokom drustvu ". Ne prezaju ni od cega da bi dobilo nove " polonike ", tj. robove ispranih mozgova - npr. organiziraju instrukcije iz raznih predmeta za djecu ( i tinejdzere ) uz koje onda djeca dobiju i besplatan, nicim izazvan, a vrlo intezivan i maniplativan kurs " ispravnog razmisljanja ".
@ CLIO : Zasto te oni zanimaju? Jesi li imao / la problema s njima ili cak ( ne daj Boze ) razmisljao / la da im se prikljucis? Ili si neko od njih pa ispitujes koliko su Bosanci upuceni u ovu kriminalnu sektu?
Daj ba sta ti je? Ja jedva ponekad u dzumu stignem,a kamoli tamo neke nove vjere... Ne pada mi napamet...mada mi se svidja ono sa saunom sto ih gotive...a osim toga previse volim pare da bi me neko opljackao...i na sergiju kad dajem bacim 2 KM a uzmem iz kutije 2x1KM...bitno je da raja vidi da sam ubacio
-
ludacha
#21 Re: Sta je scientology???
što? da upoznas Toma?CLIO wrote:... Da li to postoji u BiH.
- mofo33
#22 Re: Sta je scientology???
kao i sve popove,hodze,rabine i ostale komercijalne glumceUmjetnik a wrote:Epitop wrote:Ukratko se svodi na to da si bolji vjernik ako imaš više para da potrošiš na svoju vjeru.
naravno što više daš donacija bolji sifuj
ja bi to sve zabranio
- CLIO
#23 Re: Sta je scientology???
ludacha wrote:što? da upoznas Toma?CLIO wrote:... Da li to postoji u BiH.
Haman svi znaju da je Tom u toj sekti a sta je to nije bitno, bitno je da ja znam da je Tom u tome...
- max_power
#24 Re: Sta je scientology???
Tom Kruz ne samo da je u tome, vec je on drugi covjek te sekte. po nekoj njihovoj hijerarhiji samo je jedan tip iznad njega 
- jennisjoplin
#25 Re: Sta je scientology???
to zato sto macak tom jos nije skonto' da ga muzu umjesto on njihmax_power wrote:Tom Kruz ne samo da je u tome, vec je on drugi covjek te sekte. po nekoj njihovoj hijerarhiji samo je jedan tip iznad njega