eto, sta je saltebl (bar sam ja tako razumio onog mehanicara, znam da je oko mjenjaca)............bilo kako bilo mjenjac mi je nesto glasniji nego inace..........pa sam vozio auto mehanicaru i on kaze da taj saltebl ima lufta i da bi ga trebalo zamjeniti ili pixl....... nisam razumio ovu rijec......... samo je pitanje dali se moze pixl......, eto, moze li mi se nesto vise s*ebat' na autu ako ubrzo ne promjenim taj "saltebl"................
auto je Fiat Tipo............pa znate li koliko kosta to................
sta je "salteb"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mexx25
To nije mjenjac, mjenjac je GETRIEBE na nas GETRIBA
nego rucica tj,zeljezna šipka koja se veze sa mjenjacem i sa ruckom unutra u auto sa kojom mjenjas brzine
Ta šipka se vidi sa vanjske strane mjenjaca i vjerovatno ti je otisla piksna na na toj šipki tako da sad slabije mozes saltat brzini ili ti škrga.
ŠALTHEBA ili njemački SCHALTHEBEL
Evo slika direktnr šalthebe

A ovo je pomocu sipke koju ide u mjenjac

Neznam tacno kako je na tom fiatu ali npr na Mercedesu 124 mjenac je udaljen iod rucice za saltanje 30 tak cm i imaju tri sipke schaltheble koje mjenjaju brzine i one se znaju iskrivit i onda slabo salta ide tesko itd
nego rucica tj,zeljezna šipka koja se veze sa mjenjacem i sa ruckom unutra u auto sa kojom mjenjas brzine
Ta šipka se vidi sa vanjske strane mjenjaca i vjerovatno ti je otisla piksna na na toj šipki tako da sad slabije mozes saltat brzini ili ti škrga.
ŠALTHEBA ili njemački SCHALTHEBEL
Evo slika direktnr šalthebe

A ovo je pomocu sipke koju ide u mjenjac

Neznam tacno kako je na tom fiatu ali npr na Mercedesu 124 mjenac je udaljen iod rucice za saltanje 30 tak cm i imaju tri sipke schaltheble koje mjenjaju brzine i one se znaju iskrivit i onda slabo salta ide tesko itd