Sta je sa Autoputem 5C?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
enver30
#1 Sta je sa Autoputem 5C?
Moze li mi neko dati vise informacija sta je sa izgradnjom puta tj. dali je jos u planu ili ce pasti u zaborav kao i mnogi do sada.
-
_BaykoNoor_
-
JD
Envere evo u cemu je fazon. Politicari ne daju Bosmalu da pravi autoput jer u tom slucaju sva zarada od toga bi isla upravo Bosmalu, a nasi politicari (lopovi) bi ostali kratkih ruku. To njima naravno ne odgovara.
To ti je to, oni da su htjeli da se pocne sa izgradnjom, vec bi se uveliko gradilo, ali ovako boga pitaj hocel' ikad ista biti od toga.
To ti je to, oni da su htjeli da se pocne sa izgradnjom, vec bi se uveliko gradilo, ali ovako boga pitaj hocel' ikad ista biti od toga.
-
enver30
hvala na informacijama svima... nineac i JD znam ja da vecina problema u BiH lezi u nasim politicarima koji vladaju sa BiH kao da je njihova babovina tj. koda je njihova licna i u najvise slucajeva rade sta je najbolje za njih licno a ne za narod koji ih je nazalost izabrao. Po meni uopste nije vazno ko ce da ga pravi i ko ce da naplaciva putarinu za taj put ako nasa drzava ima dovoljno para da ga pravi pa bujrum i pravite ali posto nemaju neka dozvole nekome drugome jer ako budemo cekali dok mi budemo imali para to moze potrajati dugo. Po meni jedino vazno je da se pocne praviti i da narod dobije posao a ostalo ko je dao pare i ko ce imati koristi to je najmanje vazno.
-
nineac
Takođe, mislim da bi bila greška dati BOSMAL-u da pravi auto-put!
Prvo, ona dvojica mi sve više liče na neke diletante!
Drugo, prave dvije zgrad ei već su probili rok za skoro 1 gopdinu!
Treće, veze su im u najtvrđoj liniji SDA, Hasan čengić &CO tako da neznam koliko bi to bilo pametno!
Prvo, ona dvojica mi sve više liče na neke diletante!
Drugo, prave dvije zgrad ei već su probili rok za skoro 1 gopdinu!
Treće, veze su im u najtvrđoj liniji SDA, Hasan čengić &CO tako da neznam koliko bi to bilo pametno!
-
JD
Kako god, Bosmal je jedini dao pravu ponudu za izgradnju.
Tako je Envere, ako budemo cekali da imamo para da ga sama drzava gradi, to ce da potraje, jer kako cemo imati para kad sve lopovi od politicara pokupe? Koliko je BiH dobila donacija poslije rata mogli su 5 autoputeva 5C napraviti a ne jedan.
Tako je Envere, ako budemo cekali da imamo para da ga sama drzava gradi, to ce da potraje, jer kako cemo imati para kad sve lopovi od politicara pokupe? Koliko je BiH dobila donacija poslije rata mogli su 5 autoputeva 5C napraviti a ne jedan.
-
nineac
E mi imamo jednuvelikumanu (pored ostalih)! Svi su nam krivi samo mi nismo!
Tako JD tebi je (primjera radi) za VC kriv Premijer Vlade, ili ostali političari, uglavnom svi ti ministri itd!
A kad dođu izbori, oni opet na vlast!
Tako danas imate na vlasti stranke koje su bile na vlasti 1992 kada je počeo ovaj nesretni rat, i koje su gle "čuda" u koaliciji!
I sada ja trebam okriviti Sulejmana Tihića, Adnana Terzića, Dragana Čovića itd, što se put VC negradi!
Oni ili su lopovi, ili nesposobni ili su paraziti!
Prvi je bio u njemačkoj u toku rata, drugi je nesposoban za ovaj posao (znam ga lično), a treći je došao na vlast i pored sijaseta krivičnih prijava!
Znači u nama je problem, a ne u njima, jer smo ih mi postavili na vlast, a ne oni sami sebe!
E sad da je ovo normalna država to bi ovako trebalo da bude:
prošle godine u BiH je poginulo 460 ljudi, dok je u Hrvatskoj, koja ima veći broj automobila, daleko veći (u HR je prošle godine prodato 74.990 novih automobila, a U BiH 6.995!!!), i još dodajte milionski broj gostiju koji pohrle svako ljeto u HR sa svojim četverotočkašima, a poginulo je prošle godine oko 310 ljudi! Znači 150 ljudi manje, a daleko veći broj automobila (računajući turiste)! Isto tako, ove godine (posebno par zadnjih mjeseci) jednostavno u BiH dnevno gine par osoba ko šale, kao najnormalnija stvar!
Kod nas niti jedan Ministar Unutrašnjih Poslova u ovoliko Kantona, a kamoli Federalni Ministar Unutrašnjih poslova, ili Ministar saobraćaja i komunikacija da kažu muuuuuu povodom toga! U svakoj normalnoj državi toliki broj poginulih u odnosu na broj stanovništva izazvalo bi vanredno stanje!
Ne, kod nas po Avazu top tema ovih dana je gdje će ko na odmor!
I onda dolazimo do slijedećih izbora, iako su općinski, ali prevladat će tema ko je gdje i zbog čega, kao i od koga ugrožen! Čiji su nacionalni interesi vitalniji? A raja gineli gine!
I naš narod će opet na izbor i glasati kako im se kaže u Džamijama, Crkvama itd! Neki kao mi koje stvarno ovdje nešto boli, i htjeli bi da se nešto mijenja glasat ćemo za neke građanske stranke, i to je to!
Prođu izbori, opet koalicije, opet isto sranje, drugo pakovanje!
I onda onaj što je dao glas za opet iste ljude kaže: A kada će više se ova cesta popraviti, ili kada će se graditi koridor VC?
Moj odgovor bi bio:
NIKADA, JER TO NISI NI ZASLUŽIO!
GOSPODO, MI NISMO ZASLUŽILI TAJ AUTO-PUT, JER GA NEĆEMO!
Prošla vlast (nebranim je) je počela odmah graditi auto-put, i sagradili kakvih takvih 11,5km auto-puta!
Ova vlast, je protraćila skoro dvije godine, i gle čuda donijeli odluku baš sada dva mjeseca prije izbora, a počet će se graditi za izbore!
Baš slatko!
A gospodo, Hrvatske ceste su od 30.07 do 01.08 zaradile 25 miliona kuna od cestarina!
A kao što ste primjetili sve je manje čeha, mađara, slovaka, poljaka, itd, koji prolaze kroz BiH! A razlozi? pa putevi, vozačka kultura naših Schumahera, i naravno, jedno 20 policijskih patrola od granice do granice koji se skrivaju po grmovima, i broje bašlije strancima nebil dobili "cenera"!
Moj prijatelj ima piceriju pored M17 u Zenici, i kaže da je ove godine katastrofa što se tiče tranzit turista, a možete misliti koliko je takvih objekata u BiH???
Pa vi vidite za koga ćete glasati!
p.s. Tebe sam JD uzeo u početku onako primjera radi, bez uvrede!!!
Tako JD tebi je (primjera radi) za VC kriv Premijer Vlade, ili ostali političari, uglavnom svi ti ministri itd!
A kad dođu izbori, oni opet na vlast!
Tako danas imate na vlasti stranke koje su bile na vlasti 1992 kada je počeo ovaj nesretni rat, i koje su gle "čuda" u koaliciji!
I sada ja trebam okriviti Sulejmana Tihića, Adnana Terzića, Dragana Čovića itd, što se put VC negradi!
Oni ili su lopovi, ili nesposobni ili su paraziti!
Prvi je bio u njemačkoj u toku rata, drugi je nesposoban za ovaj posao (znam ga lično), a treći je došao na vlast i pored sijaseta krivičnih prijava!
Znači u nama je problem, a ne u njima, jer smo ih mi postavili na vlast, a ne oni sami sebe!
E sad da je ovo normalna država to bi ovako trebalo da bude:
prošle godine u BiH je poginulo 460 ljudi, dok je u Hrvatskoj, koja ima veći broj automobila, daleko veći (u HR je prošle godine prodato 74.990 novih automobila, a U BiH 6.995!!!), i još dodajte milionski broj gostiju koji pohrle svako ljeto u HR sa svojim četverotočkašima, a poginulo je prošle godine oko 310 ljudi! Znači 150 ljudi manje, a daleko veći broj automobila (računajući turiste)! Isto tako, ove godine (posebno par zadnjih mjeseci) jednostavno u BiH dnevno gine par osoba ko šale, kao najnormalnija stvar!
Kod nas niti jedan Ministar Unutrašnjih Poslova u ovoliko Kantona, a kamoli Federalni Ministar Unutrašnjih poslova, ili Ministar saobraćaja i komunikacija da kažu muuuuuu povodom toga! U svakoj normalnoj državi toliki broj poginulih u odnosu na broj stanovništva izazvalo bi vanredno stanje!
Ne, kod nas po Avazu top tema ovih dana je gdje će ko na odmor!
I onda dolazimo do slijedećih izbora, iako su općinski, ali prevladat će tema ko je gdje i zbog čega, kao i od koga ugrožen! Čiji su nacionalni interesi vitalniji? A raja gineli gine!
I naš narod će opet na izbor i glasati kako im se kaže u Džamijama, Crkvama itd! Neki kao mi koje stvarno ovdje nešto boli, i htjeli bi da se nešto mijenja glasat ćemo za neke građanske stranke, i to je to!
Prođu izbori, opet koalicije, opet isto sranje, drugo pakovanje!
I onda onaj što je dao glas za opet iste ljude kaže: A kada će više se ova cesta popraviti, ili kada će se graditi koridor VC?
Moj odgovor bi bio:
NIKADA, JER TO NISI NI ZASLUŽIO!
GOSPODO, MI NISMO ZASLUŽILI TAJ AUTO-PUT, JER GA NEĆEMO!
Prošla vlast (nebranim je) je počela odmah graditi auto-put, i sagradili kakvih takvih 11,5km auto-puta!
Ova vlast, je protraćila skoro dvije godine, i gle čuda donijeli odluku baš sada dva mjeseca prije izbora, a počet će se graditi za izbore!
Baš slatko!
A gospodo, Hrvatske ceste su od 30.07 do 01.08 zaradile 25 miliona kuna od cestarina!
A kao što ste primjetili sve je manje čeha, mađara, slovaka, poljaka, itd, koji prolaze kroz BiH! A razlozi? pa putevi, vozačka kultura naših Schumahera, i naravno, jedno 20 policijskih patrola od granice do granice koji se skrivaju po grmovima, i broje bašlije strancima nebil dobili "cenera"!
Moj prijatelj ima piceriju pored M17 u Zenici, i kaže da je ove godine katastrofa što se tiče tranzit turista, a možete misliti koliko je takvih objekata u BiH???
Pa vi vidite za koga ćete glasati!
p.s. Tebe sam JD uzeo u početku onako primjera radi, bez uvrede!!!
-
enver30
Tako je nineac u potpunoti se slazem sa tobom... kod mene ti je slijedece stanje ja sam citav rat i poslije rata proveo u BiH tri puta ranjavan dobitnik "Zlatnog Ljiljana sa srebrenim vjencem" od Alije Izetbegovica "Srebrenog Stita" od Rasima Delica itd. citav rat bio K-dir jedne specijalne jedinice (neki mi nece povjerovati ali nema veze ja to i ne trazim) i poslije rata odlucim poslije mnogo pokusaja da se nosim sa trenutnom vlasti da odem malo vani da se ohladim i evo me jos uvijek ovdje ali ne jos zadugo ako bog da ja se namjeravam vratiti dogodine i poceti nesto raditi nesto pokusati otvoriti pa bih vas nesto pitao kako ide to sa otvaranjem necega mislim sa papirologijom i ostalo jer sam cuo od dosta raje da ako ces sve legalno nece ti nista ostati tako su veliki porezi i dadzbine...i samo da nastavim na zapoceteu temu za sve sto nam se desava sami smo krivi jer trenutna vlast vlada sistemom straha "ako vi ne glasate za nas oni ce glasati za svoje i mi smo gotovi...Ja vec dugo godina nisam vidio novo lice na politickoj sceni u BiH tj. poslije svakih izbora uvijek isti ljudi dolaze na vlast bez obzira ko pobjedio jer se oni uvijek udruze u neke koalicije i sve opet isto... dobri putevi su osnova za razvoj ekonomije a put 5C je uveliko ispolitiziran jer neasim susjedima nije u interesu da se taj put napravi pa na sve nacine pokusavaju da ga zaustave ili odloze izgradnju
-
nineac
Ma joj envere sve ti je to ovdje onako kako si ostavio, samo još malo komplikovanije!
Vidiš, kada im nestane para u budžetu, oni nametnu neku novu taksu (pošto neradi privreda) i eto!
U Zenici je trebalo dok je SDA bila na vlasti prosjecno 119 dana da otvoriš firmu (između ostalog trebao ti je papir iz vojnog odsjeka, kao i nalaz urina)! sada je SDP uz pomoć USAID-a i Američke Ambasade napravio kompjuterizovani centar za takve poslove, pa treba jedno sedmica-dvije, ali opet ond aporezi, inspekcije!
Ima ovdje potencijala, i ko hoće raditi nema problema, ali ova vlast te jednostavno psihički dotuče banalnim stvarima!
Jednostavno, javašluk živi!
Ti sutra dođi iz amerike, reci evo ja hoću uložiti milion (figurativno govorim), ona službenica će reći: on meni ovdje došo prosipati američke folove, oni glupi amerikanci (ko mi pametni?) nama došli pametovati!
E to je jaro problem! Problem, što imaš i sam znaš hiljade našim momaka i djevojaka koji su završili prestižne univerzitete, a kojima naše vlasti ne priznaju diplome!!!
Jednostavno, mi nismo sazrjeli za to!
Kod nas je internet još uvijek bauk, a kamoli neke druge stvari, kao da napr neko sa 30 godina može biti premijer! Još uvjek je ono, što stariji to bolji!
Eto, zato mi nemamo auto-puta, niti normalne magistrale!
Ovdje su sve vrijednosti poremećene, a ljudi se ponašaju kao da se to dešava u Ruandi ili sudanu, a ne nama!
Onda, nakon 45 godina vladavine jednog drugog sistema, koji je imao kako svojih prednosti tako i mana, ljudi su navikli, ono, nepitaj puno, Milicija, folovi!
kod nas ljude kada zaustavi policajac on se sasere, a zaustavio ga je da ga oplječka!
Nisu ljudi još navikli da ga mogu pitati: !a izvinite gospon drot što ste me zaustavili"?
E kada dođe do toga, onda će narod početi razmišljati tipa: "pa OK, bili ste 4 godine na vlasti, meni nije bolje, ma vozdra, taman da si mi iz oka ispo"
Ima ovdje Envere šanse, ali moraš imati konjske živce!
Ja lično nebi ulago dok su nacionalsitsi na vlasti!
Vidiš, kada im nestane para u budžetu, oni nametnu neku novu taksu (pošto neradi privreda) i eto!
U Zenici je trebalo dok je SDA bila na vlasti prosjecno 119 dana da otvoriš firmu (između ostalog trebao ti je papir iz vojnog odsjeka, kao i nalaz urina)! sada je SDP uz pomoć USAID-a i Američke Ambasade napravio kompjuterizovani centar za takve poslove, pa treba jedno sedmica-dvije, ali opet ond aporezi, inspekcije!
Ima ovdje potencijala, i ko hoće raditi nema problema, ali ova vlast te jednostavno psihički dotuče banalnim stvarima!
Jednostavno, javašluk živi!
Ti sutra dođi iz amerike, reci evo ja hoću uložiti milion (figurativno govorim), ona službenica će reći: on meni ovdje došo prosipati američke folove, oni glupi amerikanci (ko mi pametni?) nama došli pametovati!
E to je jaro problem! Problem, što imaš i sam znaš hiljade našim momaka i djevojaka koji su završili prestižne univerzitete, a kojima naše vlasti ne priznaju diplome!!!
Jednostavno, mi nismo sazrjeli za to!
Kod nas je internet još uvijek bauk, a kamoli neke druge stvari, kao da napr neko sa 30 godina može biti premijer! Još uvjek je ono, što stariji to bolji!
Eto, zato mi nemamo auto-puta, niti normalne magistrale!
Ovdje su sve vrijednosti poremećene, a ljudi se ponašaju kao da se to dešava u Ruandi ili sudanu, a ne nama!
Onda, nakon 45 godina vladavine jednog drugog sistema, koji je imao kako svojih prednosti tako i mana, ljudi su navikli, ono, nepitaj puno, Milicija, folovi!
kod nas ljude kada zaustavi policajac on se sasere, a zaustavio ga je da ga oplječka!
Nisu ljudi još navikli da ga mogu pitati: !a izvinite gospon drot što ste me zaustavili"?
E kada dođe do toga, onda će narod početi razmišljati tipa: "pa OK, bili ste 4 godine na vlasti, meni nije bolje, ma vozdra, taman da si mi iz oka ispo"
Ima ovdje Envere šanse, ali moraš imati konjske živce!
Ja lično nebi ulago dok su nacionalsitsi na vlasti!
-
enver30
Ma znam nineac nebi ni ja ulagao ali ko ce docekati da oni slete sa vlasti ... djeca mi porastose ovdje ba samo sto nisu u skolu posli a nesalje mi ih se u skolu ovdje pa sam konto sto prije da se vratim pa da pokusam nesto Amerika mi nikada ne gine i ako ne bude radilo uvijek se mogu vratiti ovamo... mada bi mi to bila zadnja opcija...dali se put isplati ili ne tesko je to procijeniti jer vecina saobracaja nas sada zaobilazi zbog losih puteva a ako se procijene vode na osnovu trenutnog prometa naravno da se nebi isplatio skoro svi vole duze voziti boljim putem nego krace a losijim putem.... u pravu si nineac kada kazes da se nedaje dovoljno sanse mladima u BiH jos uvijek vlada misljenje ono mlad je on neiskusan neka ga jos malo da nauci...kao ovi stariji su puno pametniji i iskusniji pa evo vidim sta uradise od drzave...
-
Qwert
al... wrote:Samo jedna mala informacija vezana za autoput. Stručnjaci Svjetske banke su nedavno, kada se zavrtila cijela priča o Koridoru 5C, izvršili mjerenja u roku od tri mjeseca i pogodite koje su rezultate našli: JEDINI pravac u BiH koji bi po gustoći saobraćaja i eventualnoj isplativosti zaslužio pravljenje autoputa je samo Sarajevo - Zenica. Svi ostali, pa čak i taj famozni koridor prema moru ni izdaleka ne prelaze prag isplativosti. Nemojte me pogrešno shvatiti, volio bih i ja da se normalnom cestom ide prema moru, ali nešto se bojim da na kraju ne dobijemo jedan veliki bankrot na državnom nivou (ionako smo na dobrom putu), za koji ćemo, naravno, platiti svi mi. Tako moglo bi se desiti da imamo cestu, ali da nemamo auta kojima bi mogli ići...
-
nineac
Ma kakva bolan volja?
pa svi ovi lopovi na vlasti samo gledaju kako da se obogate! jebo državu!
Svjetska banka? Pa neki amerikanac iz Arizone koji radi u WB kaže nama e nije to za vas!
Pa boli njega k.... hoćemol mi praviti auto-put!
Eh, ali kada on to kaže terziću, terzić će njemu polizati š.... samo da ispadne fin!
I onda će taj amer otići nazad u Arizonu a mi ostati bez auto puta!
pa svi ovi lopovi na vlasti samo gledaju kako da se obogate! jebo državu!
Svjetska banka? Pa neki amerikanac iz Arizone koji radi u WB kaže nama e nije to za vas!
Pa boli njega k.... hoćemol mi praviti auto-put!
Eh, ali kada on to kaže terziću, terzić će njemu polizati š.... samo da ispadne fin!
I onda će taj amer otići nazad u Arizonu a mi ostati bez auto puta!
-
Hendrix
Bosmalova "najrealnija" ponuda ima i drugu misteriozniju stranu,traže koncesiju na 40 godina.Svugdje u svijetu je normalno da se traži do 20 godina i kapak,ne isplati se više.
Budimo malo realniji,dok država ne da pare nema puta,država je Tihić,Paravac,Ćović dakle od puta NEMA NIŠTA,bar u skorije vrijeme.
Ja bih od svih vas najviše i volio da se počne raditi,ali dosta je više snova i pustih šupljiranja,njima nije u interesu da ga prave i gotovo.
Budimo malo realniji,dok država ne da pare nema puta,država je Tihić,Paravac,Ćović dakle od puta NEMA NIŠTA,bar u skorije vrijeme.
Ja bih od svih vas najviše i volio da se počne raditi,ali dosta je više snova i pustih šupljiranja,njima nije u interesu da ga prave i gotovo.
-
Qwert
Tacno je da drzava nema para za put. I drzava nece ni poceti sa izgradnjom, tako da je jedina opcija neko drugi i necijim parama. Ne mora to biti Bosmal, hebo vas on vise
. Mada sa sadasnjim partnerima se nikada nece izgraditi. Zato je vazno imati drugu opciju. U ovom slucaju gore pomenutu rutu Mostar- Sarajevo-Zenica-Tuzla onda Bjeljina-Sremska Mitrovica- Novi Sad. Novi Sad je vec povezan sa Madjarskom. Mislim da bi se Srbija rado odazvala ovakvom projektu, i RS-u bi odgovarala brza povezanost sa Bg i NS.
Ovakav put bi i imao plus simbolicku vrijednost koja bi doprinijela popravljanju srpsko-bosanskih odnosa, a i ogroman finansijski interes za obe strane.
-
JD
30-35KM je ipak previse za nekih 150 km koliko bi bio dug autoput do Doljana.
Al' eto ako se to vec nece isplatiti, nek onda bar naprave po jos jednu traku na putu za more, pa da bar mogu normalno zaobici sleper koji ide 10km/h, i koji jos ne bi trebao ici tuda vikendom, pogotovo nedjeljom, bez rizika da poginem.
Na nekim dijelovima mozda nije moguce prosirivati cestu, ali kad se izadje iz kanjona Neretve, pa sve do Doljana je uglavnom ravnica, pogotovo prije i iza mostara, znate one pravce. Taman covjek pomisli da moze onuda malo brze, kad ili ima patrola na svakom koraku, ili oni lokalni papci izlaze sa livada na magistralu ni ne gledajuci ide li ko i hoce li ga ugroziti. Bar bi na tom dijelu mogli napraviti polu-autoput.
Ako se to nece isplatiti onda ne znam sta hoce, jer svakodnevno gine nekoliko ljudi upravo zbog ove sad, po tebi, isplative ceste.
Al' eto ako se to vec nece isplatiti, nek onda bar naprave po jos jednu traku na putu za more, pa da bar mogu normalno zaobici sleper koji ide 10km/h, i koji jos ne bi trebao ici tuda vikendom, pogotovo nedjeljom, bez rizika da poginem.
Na nekim dijelovima mozda nije moguce prosirivati cestu, ali kad se izadje iz kanjona Neretve, pa sve do Doljana je uglavnom ravnica, pogotovo prije i iza mostara, znate one pravce. Taman covjek pomisli da moze onuda malo brze, kad ili ima patrola na svakom koraku, ili oni lokalni papci izlaze sa livada na magistralu ni ne gledajuci ide li ko i hoce li ga ugroziti. Bar bi na tom dijelu mogli napraviti polu-autoput.
Ako se to nece isplatiti onda ne znam sta hoce, jer svakodnevno gine nekoliko ljudi upravo zbog ove sad, po tebi, isplative ceste.
-
nineac
Momci svugdje u svijetu je 7 feninga na km, a tako će i naši naplaćivati!
Što znači 100 km 7 maraka, ili otprilike 23 marake komplet put kroz BiH (330 km od granice do granice)!
Međutim nije to pitanje isplativosti, pitanje je volje, a oni su radije prošle godine prekoračili budžet za 25 miliona KM, umjesto da su od tih para napravili 10 km auto puta, ili još bolje, sanirali za te pare one tunele smrti prema moru, a od sotatka popravili asfalt na putu M17!
Znači, 7 feninga koliko će biti je jeftino, ali budimo realni, nama biračima nije u interesu auto put, to smo pokazali na izborima u oktobru 2002 godine!
Što znači 100 km 7 maraka, ili otprilike 23 marake komplet put kroz BiH (330 km od granice do granice)!
Međutim nije to pitanje isplativosti, pitanje je volje, a oni su radije prošle godine prekoračili budžet za 25 miliona KM, umjesto da su od tih para napravili 10 km auto puta, ili još bolje, sanirali za te pare one tunele smrti prema moru, a od sotatka popravili asfalt na putu M17!
Znači, 7 feninga koliko će biti je jeftino, ali budimo realni, nama biračima nije u interesu auto put, to smo pokazali na izborima u oktobru 2002 godine!