Šta je "Rekat"?
-
viki488
#1 Šta je "Rekat"?
......................
Last edited by dr.gog on 24/04/2010 20:54, edited 2 times in total.
Reason: originalni post izbrisan na zahtjev autora
Reason: originalni post izbrisan na zahtjev autora
-
Abdulvahid
#2 Re: STA JE USTVARI REKAT??
we alejkum selam.viki488 wrote:MOZE LI MI IKO POJASNIT STA JE USTVARI REKAT??
SELLAM ....
kazu mi klanjaj 12 rekata dobrovoljnog namaza... ali kako ??ja znam klanjat 5 dnevni namaza jer sam u ilmihalu naucila napamet kako se klanja, SVAKI NAMAZ SAM NAUCILA NAPAMET STA SE KOD KOJEG UCI t.j. sta se uci na prvom rekatu?? sta na drugom rekatu, kad se uci samo etehijatu, a kada i etehijatu i salavati...??meni to nije jasno negdje se uci samo bismila i fatiha. negdje bismila fatiha sura, kako se to razlikuje, sta ide kad kad se selam predaje, negdje je na trecem negdje je na cetvrtom rekatu... moze li mi neko opsirno objasnit npr.... klanjat cu dobrovoljni nocni TEHEDZDZUD NAMAZ koji ima 6 rekata ajd mi napisite opsirno sta se uci na prvom pa sve do 6.. molim vas....voljela bih klanjat taj namaz ali ga neznam otklanjat jer se ne razumijem nikako ne mogu skontat sta kad trebam ucit pa vi meni objasnite opsirno u slucaju da ja ipak ne skontam sta je rekat,i kako ide vi meni recite opsirno i ja cu ga otklnjat...da vas allah nagradi...
Nocni namaz mozes Klanjati isto kao sabahske sunnete samo sto nijetis nocni namaz, a nijet je u srcu nema potrebe nista izgovarati jezikom, klanjas dva po dva poslije svakog drugog rekata se predaje selam. Nema posebnih sura koje se uce tom prilikom. Mozes klanjati 2,4,6,8 rekata + 3 rekata vitr namaza prenosi Aisa ra da Poslanik saws nije klanjao nikad vise od 11 reakta nocnog namaza . Bitno je spomenti da je bitniji kvalitet namaza od broja rekata koje klanjas, znaci uciti polahko razmisljati o cemu ucis, duze se zadrzati na ruku'u i sedzdi itd. Najljepse ga je klanjati u zadnjoj trecini noci dok drugi svijet spava i zbog toga sto se Allah dz.s. spusta na najblize nebo i pita ima li ko sta da trazi pa da mu se dadne, imali ko da trazi oprosta pa da mu oprostim.
Mhammed saws je rekao: "Najbolji namaz, nakon farzova, je dobrovoljni nocni namaz (kijamu-llejl)." (Muslim)
Muhammed saws je rekao:" O ljudi, nazivajte selam, dijelite hranu i klanjajte nocu dok drugi svijet spava, uci cete u Dzennet u miru. (Tirmizi)
- Prozor
#3 Re: STA JE USTVARI REKAT??
ko ti je rekao klanjaj 12 rekata?
ne znam kako se klanja noćni namaz, za ostale je kao što si rekla, onako kako piše u ilmihalu:
sabah - dva rekata(na svakom fatiha i sura) i jedno sjedenje na kraju nakon kojeg predaš selam
podne + ikindija + jacija - 4 rekata(na prva dva fatiha i sura, na zadnjem samo fatiha) - nakon 2-og rekata sjedenje i samo učiš ettehijatu - nakon 4-og opet sjedenje i učiš kao uvijek što uvijek učiš na zadnjem sjedenju, ettehijatu, salavate i dovu pa predaš selam.
akšam - tri rekata(prva dva fatiha i sura, na trećem samo fatiha) - nakon 2-og sjedenje i samo ettehijatu - nakon 3-eg zadnje sjedenje gdje učiš sve i predaš selam.
ovo se odnosi na farzove, sabahski sunnet je isti kao i farz samo bez ikameta prije namaza, podnevski sunnet je isti kao i farz samo što na svim rekatima učiš fatihu + suru kao i na sabahu dok na farzu na zadnja dva rekata učiš samo fatihu(i bismillu). podnevski sunsunet je isti kao i sabahski sunet.
ikindijski sunnet ima 4 rekata i klanjaš ih kao dva sabahska sunneta samo što ne predaš selam nakon prvog sjedenja. jacijski sunnet je isti kao i ikindijski. jacijski sunsunet je isti kao i sabahski sunnet.
vitr namaz je kao akšam samo što na sva 3 rekata učiš fatihu i suru a na zadnjem još nakon sure slijedi i tekbir i kunut dova. vitr je vadžib u našem mezhebu.
malo sam zbrkao stvari ali pošto si sve već učila u ilmihalu predpostavljam da većinu već znaš.
selam
ne znam kako se klanja noćni namaz, za ostale je kao što si rekla, onako kako piše u ilmihalu:
sabah - dva rekata(na svakom fatiha i sura) i jedno sjedenje na kraju nakon kojeg predaš selam
podne + ikindija + jacija - 4 rekata(na prva dva fatiha i sura, na zadnjem samo fatiha) - nakon 2-og rekata sjedenje i samo učiš ettehijatu - nakon 4-og opet sjedenje i učiš kao uvijek što uvijek učiš na zadnjem sjedenju, ettehijatu, salavate i dovu pa predaš selam.
akšam - tri rekata(prva dva fatiha i sura, na trećem samo fatiha) - nakon 2-og sjedenje i samo ettehijatu - nakon 3-eg zadnje sjedenje gdje učiš sve i predaš selam.
ovo se odnosi na farzove, sabahski sunnet je isti kao i farz samo bez ikameta prije namaza, podnevski sunnet je isti kao i farz samo što na svim rekatima učiš fatihu + suru kao i na sabahu dok na farzu na zadnja dva rekata učiš samo fatihu(i bismillu). podnevski sunsunet je isti kao i sabahski sunet.
ikindijski sunnet ima 4 rekata i klanjaš ih kao dva sabahska sunneta samo što ne predaš selam nakon prvog sjedenja. jacijski sunnet je isti kao i ikindijski. jacijski sunsunet je isti kao i sabahski sunnet.
vitr namaz je kao akšam samo što na sva 3 rekata učiš fatihu i suru a na zadnjem još nakon sure slijedi i tekbir i kunut dova. vitr je vadžib u našem mezhebu.
malo sam zbrkao stvari ali pošto si sve već učila u ilmihalu predpostavljam da većinu već znaš.
selam
-
viki488
#4 Re: STA JE USTVARI REKAT??
hvala vam da vas Allah nagradi...
-
viki488
#5 Re: STA JE USTVARI REKAT??
izvinite ako sam dosadna , ali zelim da to uradim bas kako treba....
znaci trebala bi otklnjati ovako:
1-subhaneke,euza, bismila,fatiha i sura
2-bismila, fatiha, sura
sjednemo: etehijatu,salavati,dova,selam
ovo su dva rekata znaci, sve ovako trebam dva po dva do osmog.... i onda vitr namaz on ima 4 rekata...
jel moze tako???
2-bismila, fatiha, sura
ovo su dva rekata znaci, sve ovako trebam dva po dva do osmog.... i onda vitr namaz on ima 4 rekata...
jel moze tako???
- BHF_Manijak
#6 Re: STA JE USTVARI REKAT??
Jokviki488 wrote:izvinite ako sam dosadna , ali zelim da to uradim bas kako treba....
2-bismila, fatiha, sura
jel moze tako???
Dobrovoljni namazi,mozes klanjati koliko zelis,s tim sto postoje odredjeni dobrovoljni namazi ili nafile koji zahtjevaju odredjeni broj namaza,recimo Nocni namaz i sl,medjutim,ako bas osjetis iskrenu potrebu da padnes na sedzdu i osjetis zelju za nafilom,mozes i 2 rekata klanjati,4,6 ili koliko vec zelis...A vitr namaz nema 4 vec 3 rekata, na trecem rekatu,poslije ucenja sure,ne ides na ruku,nego dizes ruke kao kod pocetnog tekbira i ucis kunut dovu,ako ne znas kunut dovu,mozes uciti dovu sa sjedenja(kako ja znam)
A sto se ostalih namaza tice,pojednostavljeno receno,kod farz namaza,dakle na podnevskom,ikindijskom,aksamskom i jacijskom farzu(namjerno sam izostavio sbahski jer samo ima dva rekata pa ne treba detaljnjija objasnjenja),samo na prva dva rekata tj na prva dva stajanja ucis sure poslije fatihe,dok na preostala dva kijama(stajanja) ucis samo fatihu,nakon cega sjedas i ucis etehijjatu,salavate,dovu.
A kod sunneta,(podnevskog,ikindijskog,jacijskog)ucis na sva 4 kijama(stajanja) sure poslije fatihe.
nadam se da ti je bar malo pomoglo,ako ne bude i dalje nejasnoca obrati se pa cemo uvijek neko biti spreman da odgovori ako Bog da
- Prozor
#7 Re: STA JE USTVARI REKAT??
pa, nisi baš skontala skrozviki488 wrote:izvinite ako sam dosadna , ali zelim da to uradim bas kako treba....
2-bismila, fatiha, sura
jel moze tako???
Dakle,
Sabah namaz - ukupno 4 rekata. Dva rekata sunneta(preporučeno) i dva rekata farza(obavezno). Oba se klanjaju na isti način, sem što je pred farz uvijek preporučeno učiti ikamet(nisam sad siguran je li se ovo odnosi i na žene). Prvo se klanja sabahski sunnet pa onda sabahski farz. Kao što sam rekao sunnet je preporučen a farz obavezan.
Oba se klanjaju na isti način pa prema tome ako naučiš(a već izgleda jesi
Sabahski sunnet - dva rekata. Na prvom doneseš tekbir pa učiš subhaneke, euzu, bismillu, fatihu i suru. na drugom učiš bismillu, fatihu i suru. nakon toga dolazi zadnje sjedenje na kom učiš ettehijatu, salavate i dovu pa predaješ selam. Predpostavljam da znaš kako se ide na ruku i sedžde, ako ne znaš reci pa ćemo i to riješit.
Sabahski farz - klanjaš na isti način kao i sunnet.
Podne namaz - ukupno 10 rekata. 4 sunneta, pa 4 farza, pa 2 sunsuneta(sunnet nakon farza) u ovom redoslijedu.
Podnevski sunnet - Na prva dva rekata učiš isto kao i na sabahskom namazu, a na sjedenju učiš samo ettehijatu pa ustaješ na treći rekat. Na trećem i četvrtom rekatu učiš bismillu, fatihu i suru. Na zadnjem sjedenju učiš ettehijatu, salavate i dovu pa predaš selam.
Podnevski farz - klanjaš ga isto kao i sunnet sem što na zadnja dva rekata učiš samo bismillu i fatihu.
Podnevski sunsunnet - klanjaš ga isto kao i sabahski sunnet.
Ikindija namaz - ukupno 8 rekata. 4 sunneta pa 4 farza. ikindijski sunnet je preporučeno čak ponekad izostaviti.
ikindijski sunnet - prva dva rekata kao sabahski sunnet, na prvom sjedenju učiš ettehijatu, salavate i dovu. ali ne predaješ selam već ustaješ na treći rekat. na njemu učiš isto što i na prvom znači od subhaneke pa nadalje. a onda ne četvrtom učiš isto što i na drugom rekatu. poslije na zadnjem sjedenju kao i obično učiš ettehijatu, salavate i dovu pa predaš selam.
ikindijski farz - isto kao i podnevski farz.
akšam namaz - ukupno 5 rekata. tri farza pa 2 sunneta.
akšamski farz - prva dva rekata kao i sabahski sunnet a na sjedenju samo ettehijatu. na trećem rekatu učiš samo bismillu i fatihu. onda ide zadnje sjedenje na kom učiš kao i obično ettehijatu salavate i dovu pa predaš selam.
akšamski sunnet - kao i sabahski sunnet.
jacija namaz - ukupno 13 rekata. prvo sunnet, pa farz, pa sunsunnet pa vitr. vitr je drugostepena obaveza(vadžib) u našem mezhebu. preporučeno ga je klanjati što kasnije ali ne mora.
jacijski sunnet - kao i ikindijski sunnet.(također je preporučeno ponekad izostaviti).
jacijski farz - kao i podnevski i ikindijski farz.
jacijski sunsunnet - kao i akšamski sunnet.
vitr namaz - kao i akšamski, samo što na trećem rekatu učiš bismillu, fatihu i suru. onda donosiš tekbir kao na početku namaza pa učiš kunut dovu prije nego što odeš na ruku, ili ako ne znaš, dovu sa sjedenja.
Ako nešto nije jasno samo reci
selam
- beautyfool
#8 Re: STA JE USTVARI REKAT??
Ima na Youtube na nasem jeziku prikazan svaki namaz, evo ti primjer, samo ukucaj sta trazis i izlistat ce ti.
http://www.youtube.com/watch?v=VJf-aMce ... re=related
Nemoze odmah sve da se slegne u glavi to je normalno ali polako kroz praksu ces shvatiti koliko je to jednostavno
ako ce ti olaksati dok klanjas ti slobodno sebi napisi na papir ono sto te zbunjuje i otvori pored sebe pa malo skreni pogledom i procitaj ja se sjecam da je nama hodza dozvoljavao ko nije znao klanjati da uz otvorenu svesku klanja tako da moze da malo virne ako se sta zbuni ili ako sta zaboravi 
Nemoze odmah sve da se slegne u glavi to je normalno ali polako kroz praksu ces shvatiti koliko je to jednostavno
- Prozor
#9 Re: STA JE USTVARI REKAT??
ja se sjećam kad nisam znao zikriti, tj šta se treba učit, pa onako kad pobacaju tesbihe uzmem i nemam pojma šta treba učit već onako vrtim u ruci kobajagi nešto radimbeautyfool wrote:Ima na Youtube na nasem jeziku prikazan svaki namaz, evo ti primjer, samo ukucaj sta trazis i izlistat ce ti.
Nemoze odmah sve da se slegne u glavi to je normalno ali polako kroz praksu ces shvatiti koliko je to jednostavnoako ce ti olaksati dok klanjas ti slobodno sebi napisi na papir ono sto te zbunjuje i otvori pored sebe pa malo skreni pogledom i procitaj ja se sjecam da je nama hodza dozvoljavao ko nije znao klanjati da uz otvorenu svesku klanja tako da moze da malo virne ako se sta zbuni ili ako sta zaboravi
-
viki488
#10 .......................
......................
Last edited by viki488 on 29/03/2010 22:30, edited 1 time in total.
- beautyfool
#11 Re: STA JE USTVARI REKAT??
Klanjanje nafila namaza PDF Print E-mail
Wednesday, 25 March 2009 13:10
Pitanje
Esselamu alejkum!
Kad klanjamo noćni namaz koliko rekjata možemo klanjati? Je li 2 rekjata ili koliko možeš, ili 8 rekjata? Ako je osam da li klanjamo 2 po 2, ako tako klanjamo da li na svakom drugom sjedenju učimo etehijatu, salavat, dovu. Istihara namaz, kako se klanja ovaj namaz i koliko rekjata i kada. Duha-namaz, kako se ovaj namaz klanja i kada i koliko rekjata. Salatul-lejl, kako se klanja ovaj namaz i kada i koliko rekjata.
Allah vas nagradio.
Odgovor
Noćni namaz (salatul-lejl) može se klanjati dva rekjata (poput akšamskog sunneta), četiri, šest, osam, ili čak i više rekjata. Može se selam predati nakon svakog drugog rekjata, a može i nakon svakog četvrtog rekjata, poput teravih namaza kod nas. Što se tiče načina i vremena klanjanja istihare, duha namaza, kao i ostalih nafila, možete opširnije naći u bilo kojem obimnijem ilmihalu.
rijaset.ba
Wednesday, 25 March 2009 13:10
Pitanje
Esselamu alejkum!
Kad klanjamo noćni namaz koliko rekjata možemo klanjati? Je li 2 rekjata ili koliko možeš, ili 8 rekjata? Ako je osam da li klanjamo 2 po 2, ako tako klanjamo da li na svakom drugom sjedenju učimo etehijatu, salavat, dovu. Istihara namaz, kako se klanja ovaj namaz i koliko rekjata i kada. Duha-namaz, kako se ovaj namaz klanja i kada i koliko rekjata. Salatul-lejl, kako se klanja ovaj namaz i kada i koliko rekjata.
Allah vas nagradio.
Odgovor
Noćni namaz (salatul-lejl) može se klanjati dva rekjata (poput akšamskog sunneta), četiri, šest, osam, ili čak i više rekjata. Može se selam predati nakon svakog drugog rekjata, a može i nakon svakog četvrtog rekjata, poput teravih namaza kod nas. Što se tiče načina i vremena klanjanja istihare, duha namaza, kao i ostalih nafila, možete opširnije naći u bilo kojem obimnijem ilmihalu.
rijaset.ba