Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dječije igralište ( Hastahana ) na Marindvoru oko 18h, moj sinčić i ja smo krenuli da se on malo poigra na toboganu. Tamo stoji jedna grupa srednjoškolaca njih 10-tak okupljeni oko tobogana. Kad smo prišli malo bliže vidim da je jedan od momaka od novina napravio baklju i pali plastiku na toboganu. Ja prilično frapirana stojim i gledam šta se dalje dešava. Onda druga dvojica prilaze ljuljački i divljački izvaljuju željeznu konstrukciju iz betona.
Nakon par minuta sam pobjegla sa djetetom, a njemu 500 upitnika iznad glave i pita mene zašto to rade odrasli dječaci na igralištu. Ja svarno nisam znala šta da mu odgovorim.
Stvarno zašto, čemu taj poriv da se uništava ?
Već treći ili četvrti put se postavljaju klupe na Vilsonovo koje uredno razvale za manje od mjesec dana. Zašto, kome trebaju letve sa klupa ?
sve su to sociopate...jednostavno se ne znaju uklopiti u drustvo pa vandalskim i neprimjerenim ponasanjem se dokazuju...pokazuju ko su i sta su...ko je kriv??..roditelji?? skola??? ostali???...mislim svi podjednako
Fakat ne kontam, jel to neki novi način dokazivanja zrelosti, snage ili već čega drugog ?
Nisam baš plašljivica, ali se sinoć baš nisam osjećala nimalo prijatno. Pogotovo mi je bilo žao što je moje dijete prisustvovalo tom vandalizmu.
Problem u svemu ovome je dokaz da su ti djecaci ne zreli, mada oni bili srednjoskolci. Koji je problem??? Na prvom mjestu edukacija od strane roditelja. Meni niko ne moze negirati da se djeca ne mogu vaspitati kako treba ako im to roditelji zele, ali... Svi mi znamo da dosta djece nemaju priliku da se obrzuju kako treba. Tu ima raznoraznih primjera: kultura roditelja, nedostatak jednog ili oba roditelja, razvod, i mnogo drugi... Sada se pitamo, ko bi im trebao pomoci??? I kako?
Mozda jedan od jednostavnijih solucija je forsirati obrazovanost preko skole.
Lace wrote:sve su to sociopate...jednostavno se ne znaju uklopiti u drustvo pa vandalskim i neprimjerenim ponasanjem se dokazuju...pokazuju ko su i sta su...ko je kriv??..roditelji?? skola??? ostali???...mislim svi podjednako
upravo tako
Prenj wrote:Da je kakve pravne drzave, prvo bi ih policija sviju pokupila, pa bi onda roditelji onda platili debele kazne ...
Ovako, tobogan je pojela maca ...
ne, ne, unistili ga vandali iz ivz, a poslala ih sda...glavni reisov sin
Lace wrote:sve su to sociopate...jednostavno se ne znaju uklopiti u drustvo pa vandalskim i neprimjerenim ponasanjem se dokazuju...pokazuju ko su i sta su...ko je kriv??..roditelji?? skola??? ostali???...mislim svi podjednako
upravo tako
Prenj wrote:Da je kakve pravne drzave, prvo bi ih policija sviju pokupila, pa bi onda roditelji onda platili debele kazne ...
Ovako, tobogan je pojela maca ...
ne, ne, unistili ga vandali iz ivz, a poslala ih sda...glavni reisov sin
Ma ne, Engrame, to su komunjare naselile lojalne hrvate i srbe
Par stvari kojih se ja sjecam.
Tamo negdje 1987-88... prolazim sa prijateljom ispred telefonske govornice a njoj neki tip koji odjednom pocinje da vrsiti i psuje. Onda je poceo da lupa sa slusalicom po telefonu i na kraju je iscupo' istu i mirno izasao iz govornice, ruke u dzep i nastavio svojim putem... Koliko se ja sjecam tesko da je ikoja telefonska govornica radila..a ako bi koju slucajno popravili , ne bi dugo bila u funkciji..; na kraju bi i ovi odustali pa ih vise ne bi ni popravljali.
Drugi interesantan slucaj koji sam imao priliku da vidim je jedan koji se desavao u Vogosci mozda godinu dvije ranije.bio sam kod rodaka u posjeti.Odem sa njim kod njegovog prijatelja. Sidemo u garaz kad tamo ovaj skinuo sjediste iza autobusa i prikovo' to uza sid i to mu je sluzilo kao "boks vreca". Tip je treniro karate ili sta vec i na tome se vjezbo' udarati.
I tako dalje i tako dalje..... Svak moze ispricati slicne scene. Dovoljno se sjetiti skolskih dana i klupa u kakvom su stanju bile i svega ostalog..