U zadnje vrijeme neki istaknuti politicari napr. federalni premijer, predsjednik RS-a i sl., govore o ustanovi "programiranog" ili "ciljanog" stečaja.
Sta to podrazumjeva, po kojem se zakonu vodi i uopće kakva je razlika tog "stečaja" u odnosu na stečajni postupak propisan važećim zakonom?
Sta je "programirani" stečaj?!
Moderator: _BataZiv_0809
- muminovic
#2 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
U Bosni i Hercegovini ne postoji institut programirani stecaj.
Jedini moguci je klasicni stecaj sukladno entiteteskim Zakonima o stecaju.
Politicari su neuka lica, mozda su culi negdje u regiji, ili mozda zele reci da tim stecajem, nakon stecajnog postupka privredno drustvo ozdravi i pocne sa ponovnim radom... Mozda su ih savjetnici, kojeg svako ima po 5-10 komada, sa srednjom skolom bez dana iskustva u struci, tako posavjetovali da pricaju.
Jedini moguci je klasicni stecaj sukladno entiteteskim Zakonima o stecaju.
Politicari su neuka lica, mozda su culi negdje u regiji, ili mozda zele reci da tim stecajem, nakon stecajnog postupka privredno drustvo ozdravi i pocne sa ponovnim radom... Mozda su ih savjetnici, kojeg svako ima po 5-10 komada, sa srednjom skolom bez dana iskustva u struci, tako posavjetovali da pricaju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
ja sam htio napisati kita
ali kolega forumaš je to ljepše objasnio
ali kolega forumaš je to ljepše objasnio
-
Drinski
#4 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
Aha, mislio sam da imate vise informacija od mene, rekoh, mozda nesto nisam jos pročitao.
- muminovic
#5 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
Moze biti regulisano samo Zakonom o stecaju (FBIH/RS), a u istim se ne pominje niti jedna navedena rijec.Drinski wrote:Aha, mislio sam da imate vise informacija od mene, rekoh, mozda nesto nisam jos pročitao.
Ni sudska praksa BiH nikad nije cula za taj termin, pretrazeno 11.000 sudskih odluka na svim nivoima.

- Language
#6 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
sa druge strane programirani stečaj mogli bi podvesti pod termin " namjerno izazvani " stečaj
- JThomas
#7 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
stečaj da krupna riba naplati svoje a sitna klapi ušima.
- ho oponopono
#8 Re: Sta je "programirani" stečaj?!
...djelo umisljaja, niposto nehat...