Sta je pravilno?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
The Nightwatchman

#26 Re: Sta je pravilno?

Post by The Nightwatchman »

amrica wrote:Predratna s-h/hs jezicka pravila, to a se zove nepostojano a ili nekako slicno, davno bilo kad se to ucilo... :D
hahaha sto se nasmijah. da si ti meni ziva i zdrava, ovo nema nikakve veze sa nepostojanim a. to o cemu ti pricas je nesto sasvim drugo - slovo "a" nestaje najčešće u nominativu množine nekih imenica /npr. lonac - lonci ili borac - borci itd....

ovo sto sam ja pitao je zapravo stvar latinskih rijeci u bosanskom jeziku i njihove interpretacije
cyprus

#27 Re: Sta je pravilno?

Post by cyprus »

Eh, 1 000 000 puta sam čuo riječ "troduplo" kada je neko mislio reći "trostruko". Sad, jel to nepravilno ili se može reći i tako. Al meni to nekako vazda zaškripi u ušima jer mislim da troduplo znači šestorostruko :roll: .
Jara

#28 Re: Sta je pravilno?

Post by Jara »

cyprus wrote:Eh, 1 000 000 puta sam čuo riječ "troduplo" kada je neko mislio reći "trostruko". Sad, jel to nepravilno ili se može reći i tako. Al meni to nekako vazda zaškripi u ušima jer mislim da troduplo znači šestorostruko :roll: .
duplo = dvostruko...pa bi troduplo mozda značilo šestostruko... :D
Dioda

#29 Re: Sta je pravilno?

Post by Dioda »

cyprus wrote:Eh, 1 000 000 puta sam čuo riječ "troduplo" kada je neko mislio reći "trostruko". Sad, jel to nepravilno ili se može reći i tako. Al meni to nekako vazda zaškripi u ušima jer mislim da troduplo znači šestorostruko :roll: .
Meni "para" usi kad cujem obadvojica :roll: Pa stvarno :roll:
Loulou

#30 Re: Sta je pravilno?

Post by Loulou »

The Nightwatchman wrote:a kad smo vec kod toga, je li pravilno subjekat ili subjekt, objekat ili objekt, projekat ili projekt...?
Heh... izbor je tvoj :-D
U bivšem sh - hs jeziku, razlika je pravljena na način da su riječi objašnjavane kao istočna, odn. zapadna varijantom tog jezika.
Tako bi: subjekat, objekat, projekat bili nazvani istočnom varijantom, a subjekt, objekt, projekt, zapadnom varijantom tog jezika.

Prilagođeno našem vremenu, "masa" bi rekla da su: subjekat, objekat, projekat (i sl.) riječi na srpskom, a ovi ekvivalenti na hrvatskom, odn. bosanskom jeziku.
E, sad...varijacija na temu (šta će ko smatrati kojim jezikom) ima...koliko ko hoće :wink:
Post Reply