Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
AG11209

#1 Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

Pozdrav svima,

Uskoro krecem u Chicago gdje cu se vjencati, trenutno sam jos u Bosni.
Molim vas ako mi moze iko objasniti koji BiH dokumenti su mi potrebni za vjencanje?
Znam da mi svakako treba rodni list, ali da ponesem internacionalni ili da prevedem i ovjerm obicni rodni list?
Gledam vec sedmicama po internetu ali nemogu nista naci, a i u opcini nisu nista pametniji.
Hvala :)
luckylaka

#2 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by luckylaka »

AG11209 wrote:Pozdrav svima,

Uskoro krecem u Chicago gdje cu se vjencati, trenutno sam jos u Bosni.
Molim vas ako mi moze iko objasniti koji BiH dokumenti su mi potrebni za vjencanje?
Znam da mi svakako treba rodni list, ali da ponesem internacionalni ili da prevedem i ovjerm obicni rodni list?
Gledam vec sedmicama po internetu ali nemogu nista naci, a i u opcini nisu nista pametniji.
Hvala :)
Ako ti moze pomoci pokusaj nazvati konzulat BiH-Chicago,,

ADRESA / KONTAKT

ikona-adresa 500 North Michigan Avenue,Suite 750
Chicago, IL 60611

ikona-tel (312) 951 1245

ikona-fax (312) 951 1043

[email protected]
Lacrosse

#3 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by Lacrosse »

Treba ti marriage licence. tj. dozvola za vjencanje.
Da bi to dobio moras ti i izabranik/izabrana otici u city hall tj. opstinu u kojoj ti zivi osoba koja je u Americi, i ispuniti papirologiju. Najcesce je potreban 1 dokument sa slikom, koji dokazuje da ti je preko 18 godina (u tvom slucaju pasos). Ispunis obrazac s 4-5 pitanja, koje ces ime nositi, ko ti je otac/mati i gdje su oni rodjeni, gdje si rodjen ti. Uplatis 25-50 dollara. Za nekoliko dana dodje ti odobrenje da se mozete uzeti koje vrijedi 60 dana. U tih 60 dana onda nadjes ko ce vas vjencati. Nakon sto te vjencaju mozes u istoj opstini izvaditi marriage certificate tj. vjencani list.
Meni nije jasno sta ti imas iz Bosne to ganjati. To je posao onog ko te dovodi jer on zna i u kojem gradu zivi i gdje mu je opstina, i engleski i ima ljude koji su ovo radili. Rodni list ne vjerujem da ikog interesuje, nije to Bosna. Neke drzave zahtjevaju da se urade laboratorijski nalazi prije braka. Ovo je ostarijelo pravilo tj. da se provjere partneri da nemaju neku seksualno prenosivu bolest ili da nisu rod. U vecini drzava to se ne radi. Takodje neke drzave traze svjedoke, druge ne. Sto se tice onih koji mogu da vas uzmu, tu su popovi, sudije i justice of peace. Justice of peace nema vjersku denominaciju i to su ljudi koji su ovlasteni da vjencaju parove, oni su i najfleksibilniji sto se tice kad, kako, gdje, sta. Da bi te vjencao pop cesto moras nekoj crkvi da pripadas, i ne mozes lako ni brzo steci tu beneficiju ali mozes platiti nekog sumu i preskociti red. Do sudije ili justice of peace se dolazi kroz sud, dakle odes na sud kojem pripadas i trazis informacije ili u yellow pages.
Neka je sa srecom ako sta se izjalovi mozes uvijek otici u Las Vegas avionom i tamo te ozene/udaju ocas posla, uslov je da imas puls i par stotina dolara.
Moje pitanje tebi je jel dolazis preko fiancee vize i koliko je dugo trebalo da dobijes vizu?
Sharif

#4 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by Sharif »

Lacrosse wrote:Las Vegas avionom i tamo te ozene/udaju ocas posla, uslov je da imas puls i par stotina dolara.
:lol: :lol: :thumbup:
melb26sa

#5 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by melb26sa »

http://www.cookcountyclerk.com/vitalrec ... fault.aspx

Vjerenicka viza? Ako da, obavezno zamoliti osobu koja vas vjenca (sudija?) da licno odnesete marriage license u vital records ured da bi sto prije dobili marriage certificate za Adjustment of Statu (I-485). Plati za par kopija (3-4).
AG11209

#6 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

Lacrosse wrote:Treba ti marriage licence. tj. dozvola za vjencanje.
Da bi to dobio moras ti i izabranik/izabrana otici u city hall tj. opstinu u kojoj ti zivi osoba koja je u Americi, i ispuniti papirologiju. Najcesce je potreban 1 dokument sa slikom, koji dokazuje da ti je preko 18 godina (u tvom slucaju pasos). Ispunis obrazac s 4-5 pitanja, koje ces ime nositi, ko ti je otac/mati i gdje su oni rodjeni, gdje si rodjen ti. Uplatis 25-50 dollara. Za nekoliko dana dodje ti odobrenje da se mozete uzeti koje vrijedi 60 dana. U tih 60 dana onda nadjes ko ce vas vjencati. Nakon sto te vjencaju mozes u istoj opstini izvaditi marriage certificate tj. vjencani list.
Meni nije jasno sta ti imas iz Bosne to ganjati. To je posao onog ko te dovodi jer on zna i u kojem gradu zivi i gdje mu je opstina, i engleski i ima ljude koji su ovo radili. Rodni list ne vjerujem da ikog interesuje, nije to Bosna. Neke drzave zahtjevaju da se urade laboratorijski nalazi prije braka. Ovo je ostarijelo pravilo tj. da se provjere partneri da nemaju neku seksualno prenosivu bolest ili da nisu rod. U vecini drzava to se ne radi. Takodje neke drzave traze svjedoke, druge ne. Sto se tice onih koji mogu da vas uzmu, tu su popovi, sudije i justice of peace. Justice of peace nema vjersku denominaciju i to su ljudi koji su ovlasteni da vjencaju parove, oni su i najfleksibilniji sto se tice kad, kako, gdje, sta. Da bi te vjencao pop cesto moras nekoj crkvi da pripadas, i ne mozes lako ni brzo steci tu beneficiju ali mozes platiti nekog sumu i preskociti red. Do sudije ili justice of peace se dolazi kroz sud, dakle odes na sud kojem pripadas i trazis informacije ili u yellow pages.
Neka je sa srecom ako sta se izjalovi mozes uvijek otici u Las Vegas avionom i tamo te ozene/udaju ocas posla, uslov je da imas puls i par stotina dolara.
Moje pitanje tebi je jel dolazis preko fiancee vize i koliko je dugo trebalo da dobijes vizu?

Hvala ti na opsirnom odgovoru. Vjencat cemo se u City Hall, najlakse, najbrze i najjednostavnije.
Sve sam do sada nabavila, tj. fiancee viza, za koju mi je trebalo oko 7 mjeseci. Ali samo sam se brinula da mi pasos nece biti dovoljan kao identifikacija za tu marriage licence. Ali za svaki slucaj cu ponijeti rodni list.
AG11209

#7 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

Sharif wrote:
Lacrosse wrote:Las Vegas avionom i tamo te ozene/udaju ocas posla, uslov je da imas puls i par stotina dolara.
:lol: :lol: :thumbup:

:lol: :lol: :lol: Pa da nas vjenca Elvis :lol:
AG11209

#8 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

melb26sa wrote:http://www.cookcountyclerk.com/vitalrec ... fault.aspx

Vjerenicka viza? Ako da, obavezno zamoliti osobu koja vas vjenca (sudija?) da licno odnesete marriage license u vital records ured da bi sto prije dobili marriage certificate za Adjustment of Statu (I-485). Plati za par kopija (3-4).
Da sigurno, hvala na savjetu. Samo kad pomislim koliko me jos toga ceka samo nakon vjencanja, Adjustment of status, work permit itd..... Pa da covjek poludi :x
BornInHell

#9 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by BornInHell »

Moze i hodza u dzamiji da vas vjenca ako pripadate nekom od dzemata!!! Pa onda hairli nek vam bude!
melb26sa

#10 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by melb26sa »

AG11209 wrote:

Da sigurno, hvala na savjetu. Samo kad pomislim koliko me jos toga ceka samo nakon vjencanja, Adjustment of status, work permit itd..... Pa da covjek poludi :x
Samo polako - unaprijed procitaj sve instrukcije za sve formulare, napravi listu dokaza koji su potrebni za svaki formular i laganini ispunjavaj.
dedovic.almir

#11 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by dedovic.almir »

Nigdje ne spominjes, a jedan je od najbitnijih uslova: supruga ? :lol: :lol:

Neka vam je sretno ! :dance:
AG11209

#12 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

dedovic.almir wrote:Nigdje ne spominjes, a jedan je od najbitnijih uslova: supruga ? :lol: :lol:

Neka vam je sretno ! :dance:
Hvala!
Da, ja sam supruga :-D
AG11209

#13 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

melb26sa wrote:
AG11209 wrote:

Samo polako - unaprijed procitaj sve instrukcije za sve formulare, napravi listu dokaza koji su potrebni za svaki formular i laganini ispunjavaj.
I ti si prosao kroz ovo isto? Zivis u Chicagu?
AG11209

#14 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by AG11209 »

BornInHell wrote:Moze i hodza u dzamiji da vas vjenca ako pripadate nekom od dzemata!!! Pa onda hairli nek vam bude!
Hvala! :-D
Htjeli smo se vjencat u Sarajevu, ali smo se ipak odlucili na Chicago.
miki27A

#15 Re: Sta je potrebno za vjencanje u Chicagu

Post by miki27A »

AG11209 wrote:
I ti si prosao kroz ovo isto? Zivis u Chicagu?
Melb je zensko, ali je isla na CR vizu (spouse of US citizen)... vise nije u Chicagu.
Post Reply