Šta je potrebno za mladog psa?
Moderator: anex
-
papoemuo
#1 Šta je potrebno za mladog psa?
Krajem sedmice trebam uzeti jedno malo štene koje je staro 2,5 mjeseca. Pas će biti u bašti, tako da znam da mu treba topla i stabilna kućica, ležaljka, zdjelice sa vodom i hranom, povodac, igračkica....
Eh, problem je u tome što psić još nije vakcinisan, pa me interesuje i koje vakcine treba primiti, te gdje bi ga bilo najbolje odvesti. I da li je sada prekasno za vakcinaciju. Psić baš i ne živi trenutno u najboljim uslovima, pa zaista imam veliku želju da probam da mu olakšam život.
Svaki savjet je dobrodošao, jer je ovo prvi psić kojeg trebam držati, pa se bojim da se i neću baš snaći sa njim.....
Hvala!
Eh, problem je u tome što psić još nije vakcinisan, pa me interesuje i koje vakcine treba primiti, te gdje bi ga bilo najbolje odvesti. I da li je sada prekasno za vakcinaciju. Psić baš i ne živi trenutno u najboljim uslovima, pa zaista imam veliku želju da probam da mu olakšam život.
Svaki savjet je dobrodošao, jer je ovo prvi psić kojeg trebam držati, pa se bojim da se i neću baš snaći sa njim.....
Hvala!
- banjaluka078
#2 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Prije vakcinisanja, stene moras pod obavezno ocistiti od parazita (buha, glista....). OK, za buhe ces manje-vise i sam(a) vidjeti ima li ih (nakon 4. mjeseca nabavi ogrlicu protiv buha), a za unutrasnje parzite mozes uzeti Cestal+ ili slicne tablete (1 tableta na 10 kg) kod veterinara ili u nekom pet-shopu. Nakon sto das tabletu, obrati paznju na izmet steneta, da vidis izbacuje li parazite. Ako izbacuje, preporuceno je ponoviti ciscenje za 7 dana. Tek onda moze na vakcinu. Dobice polivalentnu vakcinu da ga stiti od zaraznih bolesti (stenecaka, hepatitisa, parainfluence, parvoviroze i leptospiroze) i vjerovatno ce biti potrebno izvrsiti revakcinaciju...mada, moj ljubimac je primio samo jednu, jer mu je vec bilo oko 3 mjeseca. Onda ce ti veterinar reci kad da dovedes psa na sljedecu vakcinu, onu protiv bjesnila. Nakon toga ces godisnje ponavljati te vakcinacije, a prije svake je preporuceno ocititi psa od bilo kakvih parazita.
S obzirom na to da tvoj psic nije vakcinisan, to znaci da nije zasticen, pa ti preporucujem da ne dozvolis kontakt s drugim psima i da ga ne vodis u setnje dok ne primi vakcine.
Sretno i uzivaj sa svojim psom, zelim vam dugo, dugo druzenje!
S obzirom na to da tvoj psic nije vakcinisan, to znaci da nije zasticen, pa ti preporucujem da ne dozvolis kontakt s drugim psima i da ga ne vodis u setnje dok ne primi vakcine.
Sretno i uzivaj sa svojim psom, zelim vam dugo, dugo druzenje!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#3 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Papoemuo, ne uzimaj nista na svoju ruku, poslacu ti na PP broj tel. veterinara koji ce ti doci kuci i pregledat stene, obavit sve pripremne radnje i onda kasnije mozes sama odrzavat pasce 
Ono sto ti ja savjetujem da mu das svaki dan jeste gomila poljubaca i gnjavi ga dok je mali
PS Ozbiljan savjet: potrazi i nekoga da ti pomogne da ga dresiras da ne uzima hranu od svakoga, ima go*ana na dvije noge koje su u stanju trovati male debele bebache.
Ono sto ti ja savjetujem da mu das svaki dan jeste gomila poljubaca i gnjavi ga dok je mali
PS Ozbiljan savjet: potrazi i nekoga da ti pomogne da ga dresiras da ne uzima hranu od svakoga, ima go*ana na dvije noge koje su u stanju trovati male debele bebache.
-
papoemuo
#4 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Hej banjaluka 078 HVALA puno!!!
Korisni savjeti svakako, to nisam znala! Dakle, paraziti čuvajte se dobro, jer ćemo vas se riješiti, hehe!
Znači, prvo paraziti i buhe, pa onda vakcinacija.... A vjerovatno možemo kupiti neki preparat protiv buha (ako ih bude imao), namjeravala sam otići do Armana u ZooCentar, on će mi vjerovatno dati prave preparate.
Joj jedva čekam da nam dođe malo biće koje će uveseliti i oplemeniti naš dom!
Korisni savjeti svakako, to nisam znala! Dakle, paraziti čuvajte se dobro, jer ćemo vas se riješiti, hehe!
Znači, prvo paraziti i buhe, pa onda vakcinacija.... A vjerovatno možemo kupiti neki preparat protiv buha (ako ih bude imao), namjeravala sam otići do Armana u ZooCentar, on će mi vjerovatno dati prave preparate.
-
papoemuo
#5 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
HVALA PUNO!!!mIRCerka wrote:Papoemuo, ne uzimaj nista na svoju ruku, poslacu ti na PP broj tel. veterinara koji ce ti doci kuci i pregledat stene, obavit sve pripremne radnje i onda kasnije mozes sama odrzavat pasce
- banjaluka078
#6 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Ima prah protiv buha, koji se pospe, pa isceslja, a mozes ga i okupati, samo neka onda bude u kuci da se ne prehladi. Bitno je da ne stavljas ogrlicu jos je je mali. Ali, sigurna sam da ce ti i u pet-shopu dati dobar savjet.papoemuo wrote: Znači, prvo paraziti i buhe, pa onda vakcinacija.... A vjerovatno možemo kupiti neki preparat protiv buha (ako ih bude imao), namjeravala sam otići do Armana u ZooCentar, on će mi vjerovatno dati prave preparate.
U stilu Milana tarota, predvidjam da ce se tu razviti veeeelika ljubav!
Ako te jos bilo sta interesuje, slobodno pitaj.
Last edited by banjaluka078 on 02/04/2009 15:59, edited 1 time in total.
-
papoemuo
#7 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Pa ja bih ga radije okupala, ali iskreno se nadam da neće imati problema sa tim groznim buhama....banjaluka078 wrote:Ima prah protiv buha, koji se pospe, pa isceslja, a mozes ga i okupati, samo neka onda bude u kuci da se prehladi. Bitno je da ne stavljas ogrlicu jos je je mali. Ali, sigurna sam da ce ti i u pet-shopu dati dobar savjet.papoemuo wrote: Znači, prvo paraziti i buhe, pa onda vakcinacija.... A vjerovatno možemo kupiti neki preparat protiv buha (ako ih bude imao), namjeravala sam otići do Armana u ZooCentar, on će mi vjerovatno dati prave preparate.
U stilu Milana tarota, predvidjam da ce se tu razviti veeeelika ljubav!![]()
Ako te jos bilo sta interesuje, slobodno pitaj.
Uh veeelika ljubav se već razvila
Hvala, ako se još nekih džidža sjetim, ja ne neću ustručavati da pitam....
-
mIRCerka
#8 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Najbolji preparat protiv buha ti je FRONTLINE...moje macketine ga koriste, i izlaze vani i ne donose buhe...papoemuo wrote:Hej banjaluka 078 HVALA puno!!!
Kod Armana imas igracaka i hrane za pasce
- FAPMASHINA
#9 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Najveća opasnost za pse (pogotovo stenad) u proljeće su krpelji.
Obavezno kupi FRONTLINE,kosta oko 15 KM u vet.stanici na Stupu.
Sve najbolje sa psićem
Obavezno kupi FRONTLINE,kosta oko 15 KM u vet.stanici na Stupu.
Sve najbolje sa psićem
- banjaluka078
#10 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Nama se krpelj desio i s Frontlineom prosle godine, onda smo poceli pojacavati dozu....sta cu kad mi je veliko pasce!? Ali svako koga znam je jako zadovoljan i ja bih ga preporucila, samo na malo starijem psu, kao i ogrlicu, uvijek stenad pokusavam zastiti od hemije sto je duze moguce.
-
mIRCerka
#11 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
mi to natopimo baby uljem, iyvadimo krpelja cijelog i smrskamo ga, i ondaK dezinfekujemo ranicu i rijesen problem 
to mi je gadnije od vadjenja buha, to s merakom radim...pa je ko chibu prsnem sa noktima na palcevima
NECE MOG HAJVANA NIKO GRIST!
Hej, da ne zaboravim, ODMAH SLIKE POSTAVI CIM TI DOSELI DEBELI!
to mi je gadnije od vadjenja buha, to s merakom radim...pa je ko chibu prsnem sa noktima na palcevima
NECE MOG HAJVANA NIKO GRIST!
Hej, da ne zaboravim, ODMAH SLIKE POSTAVI CIM TI DOSELI DEBELI!
- banjaluka078
#12 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Moj pujdo je jedva ziv ostao nakon ujeda krpelja...kakva mala gamad! 
-
papoemuo
#13 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Moj slatki posavski gonič je sinoć došao u naš dom. Mala bombonica. Jadničak, tako je isprepadan i zbunjen, ali duša mala uopšte nije puno zavijao...
Jučer smo ga kasno donijeli, tako da nismo uspjeli otići kod veterinara (ili istog zvati da nam dođe u kućnu posjetu), ali danas svakako namjeravamo da se očistimo od parazita, pa da nas čika Vet vakciniše što prije.
Postam sliku, šim je ''skinem''sa mobitela.....
Jučer smo ga kasno donijeli, tako da nismo uspjeli otići kod veterinara (ili istog zvati da nam dođe u kućnu posjetu), ali danas svakako namjeravamo da se očistimo od parazita, pa da nas čika Vet vakciniše što prije.
Postam sliku, šim je ''skinem''sa mobitela.....
- Amazonka27
#14 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Slike! Slike! Slike! Slike! Slike! Slike! Slike! Slike! Slike! 
-
papoemuo
#15 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Call me stupid, but.....ne snalazim se baš sa postavljanjem slika....
Pokušala sam....ali ne ide

Pokušala sam....ali ne ide
- Amazonka27
#16 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
hajd mi posalji na mail pa cu ih ja postaviti.... moze li?papoemuo wrote:Call me stupid, but.....ne snalazim se baš sa postavljanjem slika....![]()
![]()
![]()
![]()
Pokušala sam....ali ne ide![]()
![]()
-
papoemuo
#17 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Hm...ako ima neki dobrovoljac da mi objasni kako se stavljaju ove slike......bila bih mu jaaaako zahvalna....hoću svima da pokažem mog pametnog debeljucu....
- banjaluka078
#18 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
papoemuo, ovdje imas instrukcije za postavljanje slika: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 21&t=35560
Ako zapne, zovi.
I drago mi je da uzivate.
Ako zapne, zovi.
I drago mi je da uzivate.
-
papoemuo
#19 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Hvala, probaću....
-
papoemuo
#20 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Usput, samo da pomenem da je mališa popio tableticu protiv prazita, primio prvu vakcinu, pa smo naručeni za 04.05.2009. za drugu vakcinu, a do tada ne smijemo ići van dvorišta nekih 8 do 10 dana dok vakcina fino ne počne djelovati. I namjeravamo uzeti FRONTLINE da nekoj buhici ili krpelju palo na pamet da ga slučajno uznemirava!

- Baby
#21 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Jojj štene je predivno!! Stvarno preslatko!
-
papoemuo
#22 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
ma bebach moj debeli!
- Amazonka27
#23 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
@papoemuo
luzan ti cuko
evo njegovih slika 

-
opet ja
#24 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
jao kako sam slaaaaaaaaaaaadak
..ali je cuko pun glista ili mu je tata dao kravljeg mlijeka da papa 
-
papoemuo
#25 Re: Šta je potrebno za mladog psa?
Izbacio je gliste, dobio je polovinu tablete. Ovo je slikano kada smo ga tek donijeli, pa je imao taj problemčić.
Moram vidjeti sa svojimm Vetom, trebam li mu opet poslije 7 dana dati drugu polovinu tablete....
A sladak sam pjaaaaaaaavo, zar ne!!!

Moram vidjeti sa svojimm Vetom, trebam li mu opet poslije 7 dana dati drugu polovinu tablete....
A sladak sam pjaaaaaaaavo, zar ne!!!