Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#76 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by PipiDugaDevetka »

Da ne bi čekao u redu za vodu,
stani u red za glasanje!

Image
Klodovik

#77 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

swirl wrote:I kod nas izadje 25% birackog tijela na glasanje, onda kazu grozno stanje, politicari ovakvi, drzava onakva. Tako su i amerikanci bili po pitanju izbora, aposlutno nikakvi, i vidjeli smo sta je sad na njihovim zadnjim izborima bilo. A za belgijance stvar je sljedeca:
Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 2003.
Za Belgijance je (trenutno) stvar sljedeća:

Belgijski izbori - Vodi stranka koja se zauzima za raspad zemlje

Stranka koja se zauzima za nestanak Belgije - Novi flamanski savez (NVA) - dobila je najviše glasova na nedjeljnim vanrednim parlamentarnim izborima, pokazuju prve projekcije izbornih rezultata.
osa

#78 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by osa »

Klodovik wrote:
swirl wrote:I kod nas izadje 25% birackog tijela na glasanje, onda kazu grozno stanje, politicari ovakvi, drzava onakva. Tako su i amerikanci bili po pitanju izbora, aposlutno nikakvi, i vidjeli smo sta je sad na njihovim zadnjim izborima bilo. A za belgijance stvar je sljedeca:
Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 2003.
Za Belgijance je (trenutno) stvar sljedeća:

Belgijski izbori - Vodi stranka koja se zauzima za raspad zemlje

Stranka koja se zauzima za nestanak Belgije - Novi flamanski savez (NVA) - dobila je najviše glasova na nedjeljnim vanrednim parlamentarnim izborima, pokazuju prve projekcije izbornih rezultata.
i čelnik te stranke lijepo izjavi"belgija će se raspasti a da to nitko neće ni primjetiti", to je kultura i civilizacija...
Klodovik

#79 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

osa wrote:
i čelnik te stranke lijepo izjavi"belgija će se raspasti a da to nitko neće ni primjetiti", to je kultura i civilizacija...
Važnije je da je oružje pod strogom kontrolom. Onda su svi "kulturni i civilizirani".
osa

#80 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by osa »

Klodovik wrote:
osa wrote:
Važnije je da je oružje pod strogom kontrolom. Onda su svi "kulturni i civilizirani".
red je osnova svake iole uspješne civilizacije...
Klodovik

#81 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

osa wrote:
Klodovik wrote:
osa wrote:
Naravno, dok ne propadne. U neredu.
osa

#82 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by osa »

Klodovik wrote:
osa wrote:
Klodovik wrote:
Naravno, dok ne propadne. U neredu.

ne čine li cijelu povijest ove planete, u svim sferama, ciklička ponavljanja...
Klodovik

#83 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

osa wrote:
ne čine li cijelu povijest ove planete, u svim sferama, ciklička ponavljanja...
Naravno. Sve po redu. I redovno.
Better Man

#84 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Better Man »

Loulou wrote:Glasometar je loodilo...
Evo što mi je ispalo u dužoj verziji:

Image

:lol: :lol: :lol:
Meni su oni ispred katedrale sto promovisu ovaj glasometar rekli da je SDP imao jako cudne odgovore na postavljena pitanja u anketi, a da su iz DNZ-a imali klasicne ljevicarske odgovore i zato je vecini onih koji su ocekivali da ce im biti SDP na prvom mjestu umjesto njih pokazalo DNZ.
Better Man

#85 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Better Man »

Imamopobjednika wrote:
Nema potrebe za pretjerivanjem. Izlaznost na nasim izborima je najcesce duplo veca od ovoga sto si ti navela. Isto tako obaveznost glasanja postoji samo u par demokratskih zemalja, u apsolutnoj vecini njih - zasigurno u preko 90% drzava - glasanje nije obavezno. A izlaznost je slicna ili nesto veca nego kod nas.
Obaveznost nije samo u par zemalja svjeta vec u mnogo vise. 2006. godine broj onih koji su izasli na izbore je bio ispod 50%. Ja sam da se uvede obavezno glasanje na izborima i da se uvedu sankcije za one koji ne iadju na izbore, a sankcije bi bile novcane i uskracivanje odredjenih prava. Novcano nagradjivanje onih koji glasaju je glupost i protiv sam toga.
osa

#86 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by osa »

Better Man wrote:
Obaveznost nije samo u par zemalja svjeta vec u mnogo vise. 2006. godine broj onih koji su izasli na izbore je bio ispod 50%. Ja sam da se uvede obavezno glasanje na izborima i da se uvedu sankcije za one koji ne iadju na izbore, a sankcije bi bile novcane i uskracivanje odredjenih prava. Novcano nagradjivanje onih koji glasaju je glupost i protiv sam toga.
puno toga treba urediti prije nego bi mogao uvesti obavezno glasovanje, mijenjati zakone (kako natjerati dijasporu da ispuni svoju građansku dužnost), urediti biračke spiskove, danas glasuju i mrtvi, kako od njih naplatiti ukoliko ne glasuju, nije to jednostavna stvar kako se čini
Control panel

#87 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Control panel »

Better Man wrote:
Meni su oni ispred katedrale sto promovisu ovaj glasometar rekli da je SDP imao jako cudne odgovore na postavljena pitanja u anketi, a da su iz DNZ-a imali klasicne ljevicarske odgovore i zato je vecini onih koji su ocekivali da ce im biti SDP na prvom mjestu umjesto njih pokazalo DNZ.
dobro je vec sam se bio zabrinuo :D
Gile Kugulager

#88 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Gile Kugulager »

Mlade treba shvatiti :cry:
Control panel

#89 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Control panel »

Gile Kugulager wrote:Mlade treba shvatiti :cry:
ma da.

mladi su prije dizali revolucije, a ova danasnja omladina nema muda ni da izadje da glasa. (izvinjavam se na izrazu)
Gile Kugulager

#90 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Gile Kugulager »

Pa to je to, gerijatrija je najjaca tu, disciplinovana glasacka masina. Licno borbu sa tom anomalijom drustva smatram kljucnom za demokratske procese.
Klodovik

#91 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

Control panel wrote:
ma da.

mladi su prije dizali revolucije, a ova danasnja omladina nema muda ni da izadje da glasa. (izvinjavam se na izrazu)
Pa, nisu valjda momci i cure od 18, 19 godina krivi za ovo što danas imamo. Ti mladi što su prije dizali revolucije su imali svoje prilike - rezultate vidimo. Današnja omladina ih dobro zna.
Control panel

#92 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Control panel »

Klodovik wrote:
Control panel wrote:
ma da.

Pa, nisu valjda momci i cure od 18, 19 godina krivi za ovo što danas imamo. Ti mladi što su prije dizali revolucije su imali svoje prilike - rezultate vidimo. Današnja omladina ih dobro zna.
nisu krivi ali se onda moze reci da se slazu sa ovakvim stanjem i da ne treba nista mijenjati.
reddevil89

#93 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by reddevil89 »

Imamopobjednika wrote:
reddevil89 wrote:
swirl wrote:Treba uraditi ono sto i belgijanci, kazniti one koje ne izlaze na izbore, i gotovo.

To bi bilo i logično! Punoljetstvom pravno postajemo građani i time dobijamo prava i obaveze. Ali, IMATI PRAVO NE ZNAČI OSTVARITI TO PRAVO!!! A svoja prava ostvarujemo ispunjavanjem obaveza!

PROIZILIAZI: Glasanje na izborima je građanska dužnost i obaveza, stoga, KO NE GLASA-TREBA BITI SANKCIONISAN, ili obratno, KO IZAĐE NA IZBORE-TREBA BITI NAGRAĐEN ZA TO!!!

VEOMA JEDNOSTAVNO, LOGIČNO I PRAVEDNO, ZAR NE?
Niti je jednostavno, niti je logicno niti je pravedno.

Glasanje na izborima je PRAVO za svakog gradjanina a ne OBAVEZA. Moje je pravo recimo da trazim povrat novca za robu ili uslugu kojom nisam zadovoljan. To nije moja OBAVEZA. Isto kao sto je demokratsko pravo za svakog pojedinca da sam odluci o tome za koga ce glasati - isto tako je i demokratsko pravo tog pojedinca da i sam odluci da li ce uopce izaci na izbore. Tjeranje nekoga da izadje na izbore se kosi sa tim istim demokratskim nacelima.

I sama tvoja logika po ovom pitanju pada u vodu na jednoj mjestu: ako gradjanin ispunjava svoju "obavezu" time sto ce izaci na izbore i glasati, te ako se neizlaskom na izbore novcano kaznjava - zasto ga onda nagradjivati ako izadje? To bi bilo isto kao da policajac stane ispred semafora kod katedrale i dijeli novcane nagrade svim vozacima koji stanu na crveno svijetlo.
Ovako: Nisam bio kontradiktoran, naveo sam jednu od dvije moguće varijante (tj. ILI da građani plate porez ako ne izađu na izbore, ILI da budu novčano nagrađeni oni koji izađu na izbore) koje bi rezultirale većim brojem glasača na izborima.. A bilo bi suludo da me sada demantuješ da ćemo vlast dobiti na pravedniji i realniji način ukoliko bude bilo više glasača na izborima.. A smješan ti je primjer za policajca, jer apsurdno je da budeš nagrađen ako "ne učiniš" prekršaj i nema nikakve veze sa glasanjem na izborima.. Namećeš mi time da sam rekao da je neizlazak na glasanje PREKRŠAJ-niđe vezze..

Eto, uzet ćemo da je samo PRAVO izlazak na izbore (kako ti kažeš), ali imati pravo ne znači ostvariti to ili druga prava.. I ko god ne iskoristi to svoje pravo nema se pravo žaliti ni na državu, ni na vlast, ni na politiku, ni na ovu ekonosmku krizu itd.. Takvi ljudi su mi neshvatljivi, svejedno im je gdje i kako žive, te kako će sutra živjeti njihova djeca..
andolC

#94 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by andolC »

reddevil89 wrote:
swirl wrote:Treba uraditi ono sto i belgijanci, kazniti one koje ne izlaze na izbore, i gotovo.

To bi bilo i logično! Punoljetstvom pravno postajemo građani i time dobijamo prava i obaveze. Ali, IMATI PRAVO NE ZNAČI OSTVARITI TO PRAVO!!! A svoja prava ostvarujemo ispunjavanjem obaveza!

PROIZILIAZI: Glasanje na izborima je građanska dužnost i obaveza, stoga, KO NE GLASA-TREBA BITI SANKCIONISAN, ili obratno, KO IZAĐE NA IZBORE-TREBA BITI NAGRAĐEN ZA TO!!!

i ti mislis da si slobodan? nisi brajo vec si istupljen u mozak da nemoze gore.
evo ja necu da glasam, i bas mi je fino promatrat "ta tlane" kako idiot misli da ima konce u svojim rukama, i da moze nesto promijeniti. i sta bi ti sad, mene sankcionirao?
Klodovik

#95 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Klodovik »

Control panel wrote:
nisu krivi ali se onda moze reci da se slazu sa ovakvim stanjem i da ne treba nista mijenjati.
Za ovih 15, 20 godina je bilo vremena i prostora da se nešto promijeni, generacije su prošle koje su to mogle učiniti i koje se nisu slagale sa ovakvim stanjem, koje su govorile da nešto treba mijenjati. Zašto nisu? Nabijati današnjoj omladini od 18, 19 na nos sav teret promjene nije pošteno. Mladi su takvi kakvim su ih napravili ovi prije njih i žive u situaciji koju su im stariji kreirali.
reddevil89

#96 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by reddevil89 »

andolC wrote:
reddevil89 wrote:

i ti mislis da si slobodan? nisi brajo vec si istupljen u mozak da nemoze gore.
evo ja necu da glasam, i bas mi je fino promatrat "ta tlane" kako idiot misli da ima konce u svojim rukama, i da moze nesto promijeniti. i sta bi ti sad, mene sankcionirao?

Jao, ko mi kaže da sam "istupljen u mozak"??!!-Osoba koja sastavljeno piše "nemože", cccc! Eto bolje da te ja dalje ne ofiram, dovoljno si izofirao samog sebe.. Nolite iacere margaritas ante porcos!
dharma

#97 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by dharma »

Reklamna kampanja!!!
Mladi ce ti izaci na izbore, ako to svi drugi urade, ali bukvalno. Osnuj grupu na Facebook(cini cuda), i bombarduj mlade idejom o izlasku na izbore. To moras uraditi tako da im objasnis da ce mnogi izaci na izbore. Zalosno, ali tako je. Ako hoces da izadjemo na izbore moras objasniti da ce mnogi izaci( ono po principu, ako neko prvi ustane, ja cu odmah drugi). U svakom slucaju, nije nemoguce.
Druga stvar, ti svoju raju natjeraj da idu na izbore(da, pise natjeraj). Onda ce oni svoju, i tako lancana reakcija.
andolC

#98 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by andolC »

reddevil89 wrote: Jao, ko mi kaže da sam "istupljen u mozak"??!!-Osoba koja sastavljeno piše "nemože", cccc! Eto bolje da te ja dalje ne ofiram, dovoljno si izofirao samog sebe.. Nolite iacere margaritas ante porcos!
Oprosti, evo ispraviti ću ako je potrebno? Da li ćeš tada htjeti razgovarati o suštini moga post-a?
Haettenschweiler

#99 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by Haettenschweiler »

Ma kakvi porezi i penali? Dati ljudima po cenera i eto ti izlaznosti. Ali to nije u interesu SDA, SBiH, HDZ i SNSD tako da od toga nema ništa. Nego ti pokušaj naći neku knjigu o Obaminoj kampanji, siguran sam da tu možeš pronaći dosta dobrih ideja.
ultima_palabra

#100 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???

Post by ultima_palabra »

Image
A baš neki dan kritikovah Krsmanovića...SDA kritikujem svaki dan 8-)
Post Reply