a da li bi ti bio među rajom koja koristi ovaj bazen da radi?Klodovik wrote:Prvo da priznam da nisam u pravu (da to odmah riješimo). A evo i jednog (banalnog) primjera zašto mi ne pada na pamet da glasam:Chmoljo wrote:ti iskreno, nemaš blage veze o čemu pišeš. ne želiš da priznaš da nisi u pravu i pišeš nebuloze...Klodovik wrote:
Pa, ako neko glasa za njih, poklanja im povjerenje, moraju mu biti uzori. Ja ne glasam.
Ovog ljeta bez kupanja na Bentbaši
Od kupanja na bazenima na Bentbaši u Sarajevu ovog ljeta neće biti ništa. Naime, prema riječima upravnika bazena Džemala Šurkovića, neko je podigao branu, čime se korito rijeke Miljacke podiglo za metar i po, što je smetnja za funkcionisanje bazena, jer su ugrožena postrojenja.
"Isto se desilo i prošle godine. Ne znam da li neko namjerno sabotira rad bazena ili je namjera da se u koritu rijeke nakupi mulja i blata, kako bi se opet uzeo novac za čišćenje Miljacke i ubrali politički poeni", razočaran je Šurković.
On ističe da je brana podignuta 22. juna te da je sreća što trafostanica nije bila pod naponom, inače je moglo biti i ljudskih žrtava, budući da je voda došla do nje.
"Ja nemam hrabrosti da pustim bazene u rad, ne želim rizikovati da neko izgubi život, što bi se moglo desiti ako bi opet došlo do obilnih padavina. Prošle godine se o ovom problemu raspravljalo na Kantonalnoj skupštini i resorni ministar je rekao kako je brana u nadležnosti Općine Stari Grad.
No, u Općini tvrde da ne znaju ko ima ključ i ko može podići branu. Ove godine je policija obavila uviđaj, spis je predat Tužilaštvu KS i pokrenuta je istraga", kazao je Šurković.
--------------------------------
Znači, upravniku bazena je neko podigao branu. On ne zna ko. Ministar samo zna da nešto nije u njegovoj nadležnosti i time je za njega problem riješen. A u općini ne znaju gdje je ključ - ipak je riječ o brani, a ne vratima od toaleta, naravno da se ne zna gdje je ključ. Plate su, naravno, svi uzeli. A ja ću evo priznati da sam ja odgovoran - jer nisam glasao.
Naravoučenije (posebno za mlade ljude koji bi trebali glasati): pravite se da ništa ne znate, samo govorite da niste odgovorni i nemojte se uzbuđivati zbog bilo čega. Tako i političari rade, stariji od vas na koje se treba ugledati.
Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
- perfect_guy
#201 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
- granap
#202 Re: Mladi i Izbori
Mislim da je odgovor dosta jednostavan ali vrlo opširan. Roditelji, odgoj, tradicija i obrazovanje, mediji.
Milion je propusta u nabrojanim tako da jedan mladi čovjek(generalno gledajući) nema nikakve veze sa politikom
Ljudi koji su odrasli u starom sistemu gdje je bio jedan vodja misle da to tako treba da bude i prenose to na svoju djecu. Nije mi jasno kako se neko ko je 84 godiste fura na Titu i misli da je to najbolje nešto a nikad nije to ni doživio. Ne uče djecu da moraju razmišljati svojom glavom i učiti ih da su oni odgovorni za svoju budućnost jer tako to nikad u BiH nije ni bilo. Uvijek je bio ili neki vodja ili političke partije ili visoki predstavnik. Gradjani nikad nisu bili odgovorni i uvjek je neko drugi kriv.
Takodjer se uči danas da je samo važno završiti fakultet(u najboljem slučaju) te početi tražiti štelu za posaoi. Gdje drugo nego kod političkih stranaka ili familije koja je u političkim strankama.
Na fakultetu se studenti takodjer ne potiču da razmišljaju svojom glavom, posebno ako je još i profa iz neke jače stranke.
Objektivni mediji u BiH ne postoje. Dnevne novine koje više liče na stranačke biltene su ispod svakog nivoa dok su tv programi takodjer katastrofa.
Pored toga političke stranke nemaju nikakve veze sa nekom ideologijom, nego se to sve svelo na klasično kupovanje glasova tako da nije ni čudo što su mladi pasivni.
Milion je propusta u nabrojanim tako da jedan mladi čovjek(generalno gledajući) nema nikakve veze sa politikom
Ljudi koji su odrasli u starom sistemu gdje je bio jedan vodja misle da to tako treba da bude i prenose to na svoju djecu. Nije mi jasno kako se neko ko je 84 godiste fura na Titu i misli da je to najbolje nešto a nikad nije to ni doživio. Ne uče djecu da moraju razmišljati svojom glavom i učiti ih da su oni odgovorni za svoju budućnost jer tako to nikad u BiH nije ni bilo. Uvijek je bio ili neki vodja ili političke partije ili visoki predstavnik. Gradjani nikad nisu bili odgovorni i uvjek je neko drugi kriv.
Takodjer se uči danas da je samo važno završiti fakultet(u najboljem slučaju) te početi tražiti štelu za posaoi. Gdje drugo nego kod političkih stranaka ili familije koja je u političkim strankama.
Na fakultetu se studenti takodjer ne potiču da razmišljaju svojom glavom, posebno ako je još i profa iz neke jače stranke.
Objektivni mediji u BiH ne postoje. Dnevne novine koje više liče na stranačke biltene su ispod svakog nivoa dok su tv programi takodjer katastrofa.
Pored toga političke stranke nemaju nikakve veze sa nekom ideologijom, nego se to sve svelo na klasično kupovanje glasova tako da nije ni čudo što su mladi pasivni.
-
El_comadante
#203 Re: Mladi i Izbori
i još da dodam da mladi pokreću društvo i politku. recimo Damir Hadžić je relativno mlad na načelnik opštine Novi Grad i od kad je on načelnik ova opština čini se ide mnogo dobro. pa imamo Hamdiju Lipovaču koji je mlad a gura dobro. pa Željko Komšić je mislim najmlađi koji je ušao u predsjetništvo u poprilično je dobar i jedan je od najboljih koji je bio na toj funkciji. više se nemogu sjetiti. nefalim ovde SDP nego hoču da kažem fin su primjer kako može ići naprijed i sa mladim ljudima. znaći može se i to je osnovni problem.
- ProbuseniDolar
#204 Re: Mladi i Izbori
Vise se stranaka kandidovalo nego sto ima utakmica engleskih liga subotom u 16:00 
- nosara
#205 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
On je jedan od rijetkih mladih ljudi koji imaju materijalnu stabilnost i nije relevantan... Cak mogu, malkice, i da ga shvatim...Chmoljo wrote:sva ova priča se ne završava samo na izborima. vidiš recimo, Klodoviku ne pada na pamet da se bavi takvim trivijalnostima. 'ta, njegov glas ionako neće ništa promijeniti. ali ako nisi u stanju izaći na izbore, možeš misliti kako si u stanju otići na proteste i tražiti neko svoje pravo...Officer Crabtree wrote: Vi ne znate kanalisati krivicu. Kriva je vlast, niko više. Čak i oni koji su je izabrali nisu krivi jer vlast i dalje mora raditi po zakonu, bez obzira koje je političke profilacije.
Kad sam pročitao gore kako izjednačiše kriminalce u vlasti i apsinente, zamantalo mi se. Tako opravdati kiminal nisu mogli ni oni koji kradu.
Postoje određene frustracije sadašnjom vlasti, to je normalno, kad navijaš za jedan tim a on gubi stalno, malo si frustriran... al mene samo zanima samo jedno:
Zbog čega vi mislite da bi rezultati izbora bili drugačiji kad bi izlaznost bila veća? Šta vi mislite, SDA ima glasačko tijelo koje izlazi a SDP nema?
To je velika zabluda, rezultati bi bili manje više isti. Među onima koji ne izlaze ima i jednih i drugih, oni da su za SDP izašli bi i glasali, ne bi ostali kod kuće.
al neka nama Klodovika. bitno je da se on nije nanervirao, ostali nek crknu... budale.. i srknu kafu...
Problem su oni koji bukvalno gladuju, ali im se zivo jebe ko je na vlasti... Samo nek' ima za kafu i kutiju drine dnevno, i boli ga cosak...
@Officer Crabtree... Pa, od mase apstinenata pretpostavimo da ima pola ovih (a nema) kojima je dobro (dakle sda-demonkratija)... Ova druga polovina (a vise je od pola, sigurno) je u govnima...
E, pa , ovi u govnima su direktni krivci za cinjenicu da je danas u BiH na vlasti otkos da gori ne moze bit... Uz ove, dakako, sto su u mraku progledali na corave oci...
- black
#206 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
sa dosta svoje raje sam se prepirao u zadnje vrijeme, svi pucaju standardnu prichu kako nishta nevalja, kako treba mjenjati, a kad je rijech o izborima onda kazu kako eto nemaju za koga, kako su svi isti itd. zato mi je na vrh glave priche o promjeni a ne htjeti izaci na izbore...
i ja sam svjestan da su svi oni u pet deka, ali vrijedi i mora se poci od nekuda, pokusati pa vidjecemo sta ce biti nakon toga, pasivnost je najgora
i ja sam svjestan da su svi oni u pet deka, ali vrijedi i mora se poci od nekuda, pokusati pa vidjecemo sta ce biti nakon toga, pasivnost je najgora
- sylar
#207 Re: Mladi i Izbori
Mladi kukaju kako im je lose, kako su sve stranke iste i kako na listama nema mladih.
Prvo, vecina mladih se ne interesuje za politiku a samim tim ni za programe stranaka. Drugo nisu sve stranke iste. Trece, na listama ima mladih samo sto ih upravo MLADI ne podrže!
Mladi su sistematski zaglupljeni godinama, uvuceni u neku mrtvu kolotečinu ispijanja kafa po cijeli dan, tračanja i života na FB. Kada dodje dan izbora, malo je mladih koji izadju na izbore. Izadju jedino oni koji su vec u strankama ili su aktivisti u organizacijama koje se bave ovim pitanjima.
Mlade treba prodrmati, izbiti im kafu iz ruku i dati im nešto da rade.
Ljudi danas pljuju po bivšem sistemu, ali današnjim mladim upravo radne akcije trebaju. Lopatu u ruke radi cijeli dan, vece pjevaj uz vatru i druži se. I bilo bi sve puno bolje
Prvo, vecina mladih se ne interesuje za politiku a samim tim ni za programe stranaka. Drugo nisu sve stranke iste. Trece, na listama ima mladih samo sto ih upravo MLADI ne podrže!
Mladi su sistematski zaglupljeni godinama, uvuceni u neku mrtvu kolotečinu ispijanja kafa po cijeli dan, tračanja i života na FB. Kada dodje dan izbora, malo je mladih koji izadju na izbore. Izadju jedino oni koji su vec u strankama ili su aktivisti u organizacijama koje se bave ovim pitanjima.
Ljudi danas pljuju po bivšem sistemu, ali današnjim mladim upravo radne akcije trebaju. Lopatu u ruke radi cijeli dan, vece pjevaj uz vatru i druži se. I bilo bi sve puno bolje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#208 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
ljudima u općini falio po jedan glas da uđu u vijeća...
jedan glas...
u jednoj općini je u glas načelnik izabran...
tako da svaki glas je bitan
mada ja mislim da je IDEJA bitnija
ideja da je glas bitan
možda moj glas proglase nevažećim jer neko dopiše x
medjutim ideja da sam glasao je bitna
jedan glas...
u jednoj općini je u glas načelnik izabran...
tako da svaki glas je bitan
mada ja mislim da je IDEJA bitnija
ideja da je glas bitan
možda moj glas proglase nevažećim jer neko dopiše x
medjutim ideja da sam glasao je bitna
- black
#209 Re: Mladi i Izbori
bash tako...nokia6170 wrote:Mrsko im ustati ujutro da glasaju, jer svakako znaju da je svejedno ko ce da pobijedi na izborima...njima u svakom slucaju mozak funkcionise na principu: bez stele te nema nigdje, a kad dodje vrijeme ganjacu stelu.
Stela je stela, pa nebitno jel pobijedio sdp, sda, sbih, snsd, sds, hdz itd.
Strasna je cinjenica da nam svijest cijelog drustva funkcionise na principu ismijavanja (podsmjehivanja) znanja, truda i rada, a mudrost zasniva na sutnji, nemijesanju i imanju stele, pa makar to bila i ona na ulasku u kafanu preko reda.
Generalno, bh drustvo krasi letargija i odsustvo svjesnosti posljedica za bilo sta. Ljudi jednostavno djeluju od danas do sutra i jednostavno ih ne zanima sta ce biti za godinu dana, a kamoli za 10 godina. Njih cak ne zanimaju ni njihova vlastita djeca, a kamoli unucad.
Nepruzanje otpora negativnim vrijednostima i nepruzanje otpora unistavanju pozitivnih vrijednosti.
Zivimo u autodestruktivnom drustvu koje cak ne prepoznaje posljedice ocuvanja elementarnih potreba covjeka kao sto je npr. cista voda ili zrak.
Ocigledno da treba da se bh drustvu dogodi neko ogromno zlo da ljudi postanu svjesni svoje vlastite destruktivnosti kao posljedice, samo sto tada bude kasno. Prevencija u bh drustvu ne postoji, postoji samo saniranje posljedica.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#210 Re: Mladi i Izbori
Nerazumno je to što omladina apstinira od izbora. Pa, pred njima je budućnost, sklapanje brakova, rađanje djece,...karijere,... Kako će im djeca živjeti u ovakvom okruženju?! Neodgovorno se ponašaju i prema svojoj budućoj djeci, i prema svojim starim, i prema sebi - svojim životima.
Da barem reaguju mladalački i pobune se protiv nepravdi, ''bolonje'', recimo, ako je to neka nepravda.
Plahost i pobuna bi trebale biti imanentne mladosti.
Gledam na ovo kao pogrešan utjecaj njihovih roditelja na omladinu. Nenavikli da imaju svoju državu,...itd....itd. (Da ne filozofiram)....Uvijek je neko drugi bio tu da misli i odlučuje za njih-roditelje.
Imam komšiju kojem su sin i brat dali živote za ovu državu, a on krade struju od te iste njegove države. Uopšte nije svjestan da podriva državu za koju su živote dali njegovi najmiliji. Njemu ne treba ta njegova država. Vidi u njoj silnika koji ga stalno nešto primorava. Merak mu je opljahiti malo tog silnika.
***Pljaha=Sitna kradja, na primjer, odneseš iz kancelarije olovku ili svesku djetetu.
Da barem reaguju mladalački i pobune se protiv nepravdi, ''bolonje'', recimo, ako je to neka nepravda.
Plahost i pobuna bi trebale biti imanentne mladosti.
Gledam na ovo kao pogrešan utjecaj njihovih roditelja na omladinu. Nenavikli da imaju svoju državu,...itd....itd. (Da ne filozofiram)....Uvijek je neko drugi bio tu da misli i odlučuje za njih-roditelje.
Imam komšiju kojem su sin i brat dali živote za ovu državu, a on krade struju od te iste njegove države. Uopšte nije svjestan da podriva državu za koju su živote dali njegovi najmiliji. Njemu ne treba ta njegova država. Vidi u njoj silnika koji ga stalno nešto primorava. Merak mu je opljahiti malo tog silnika.
***Pljaha=Sitna kradja, na primjer, odneseš iz kancelarije olovku ili svesku djetetu.
-
El_comadante
#211 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
sory nisam vidio moja greška.
- Better Man
#212 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Čitao sam danas Interviju sa Danisom Tanovićem u Globalu i moram reči da mu je svaka rečenica, riječ, slovo, zarez itd. na mjestu. Čovjek je sve rekao kako jeste i bilo kakav komentar na ono što je rekao u interviju je suvišan.
- Ateista
#213 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Prvo sto nisam neko ko se samo zali i svaljuje krivicu na druge (kao sto je slucaj sa mnogima ovdje koji jos pokusavaju svu krivicu da usmjere na one koji ne glasajuChmoljo wrote:kul. požali se ikada, i na jednoj temi na bilo koju vladajuću strukturu poturim ti ovaj tvoj post. može?Ateista wrote:Ja ne znam koliko puta treba reci ovima koji tvrde kako smo mi koji ne izlazimo na izbore lijeni.
Naravno, ja mogu govoriti samo u svoje ime, ali isto tako nisam nikad cuo nekog kako kaze da nece izlaziti na izbore jer mu je mrsko.
To sto vi mislite da ce vam stvarno biti bolje nakon izbora i da vas glas nesto znaci, to je vasa stvar i vase pravo, ali nemate pravo one koji ne misle tako da nazivate pasivnim i lijenim. Ako mozda niste sigurni u svoja uvjerenja i bojite se da smo mi ipak u pravu, samo ne zelite da priznate, to opet nije razlog da nekog zovete lijenim, to je bezobrazluk, vrijedjanje, predrasuda i slicno.
Najveca glupost od svega je ideja da izlazak na izbore bude obavezno. To sto je neko isfrustriran time sto stalno prati politicku situaciju, ide redovno na izbore i opet se stvari ne mijenjaju na bolje, nije razlog da i nas ostale tjerate da glasamo. To je bas onako demokratski...![]()
Sa druge strane, imam pravo da se zalim na drzavu, odnosno ne zalim se ja samo na drzavu, vec na cijeli ovaj svijet kako je uredjen, da je samo do drzave davno bih otisao iz nje, ali gdje god da odem samo su malo drugacija sranja.
Zbog toga se ne zalim nesto puno vec zivim svoj zivot i ne mijesam se najruzniju i najprljaviju stvar na svijetu - politiku.
Jos jedna stvar, za one koji misle kako nesto mogu promijeniti, treba biti svjestan da smo mi ipak samo jedna moderna kolonija, dzaba ko je na vlasti kada oni i ne vode glavnu rijec, sve i da neko pokusa nesto dobro da uradi to onima "odozgo" nece odgovarati, a oni su pejaki da bi se protiv njih borilo. Evo primjera, sta je bilo sa Irakom, drzava odlicno napredovala (oni koji su bili tamo znaju o cemu pricam), i sta je na kraju bilo, dosla Amerika i unistila to sve, Sadama objesili i sad je ostao k... od drzave. Kad bi i bila neka stranka ili neki pojedinac koji bi imao dobre ideje, ne bi ih zbog toga mogao provesti.
- Ateista
#214 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Klodovik wrote:Nema potrebe žaliti se na strukture. Onaj ko PRIMA PLATU ZA POSAO KOJI RADI treba da taj posao obavlja kako treba. Palamuđenje o politici i strankama je nepotrebno.Chmoljo wrote:kul. požali se ikada, i na jednoj temi na bilo koju vladajuću strukturu poturim ti ovaj tvoj post. može?Ateista wrote:Ja ne znam koliko puta treba reci ovima koji tvrde kako smo mi koji ne izlazimo na izbore lijeni.
Naravno, ja mogu govoriti samo u svoje ime, ali isto tako nisam nikad cuo nekog kako kaze da nece izlaziti na izbore jer mu je mrsko.
To sto vi mislite da ce vam stvarno biti bolje nakon izbora i da vas glas nesto znaci, to je vasa stvar i vase pravo, ali nemate pravo one koji ne misle tako da nazivate pasivnim i lijenim. Ako mozda niste sigurni u svoja uvjerenja i bojite se da smo mi ipak u pravu, samo ne zelite da priznate, to opet nije razlog da nekog zovete lijenim, to je bezobrazluk, vrijedjanje, predrasuda i slicno.
Najveca glupost od svega je ideja da izlazak na izbore bude obavezno. To sto je neko isfrustriran time sto stalno prati politicku situaciju, ide redovno na izbore i opet se stvari ne mijenjaju na bolje, nije razlog da i nas ostale tjerate da glasamo. To je bas onako demokratski...![]()
Najbolji post do sada na ovoj temi.
- Ateista
#215 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Ne vidim po kojoj osnovi, moje je pravo da necu da se petljam u politiku, da nemam nikakve veze sa tim.Better Man wrote:Apsolutno pogresno razmisljanje, razmisljanje koje ne prilici jednoj odrasloj, zreloj i zaposlenoj osobi. Bas treba da izlazak na izbore bude obavezan i da se osobama koje ne izadju na iste ogranice odredjena prava i da se novcano sankcionisu.Ateista wrote:Ja ne znam koliko puta treba reci ovima koji tvrde kako smo mi koji ne izlazimo na izbore lijeni.
- Ateista
#216 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Jest, sad kad bismo mi svi izasli na izbore, odjednom bi se penzije povecale, valjda je index penzija direktno proporcionalan broju ljudi koji izadju na izbore?Chmoljo wrote:mikelandjelo wrote:ja nemam namjeru glasat i nista me nece natjerati da glasam jer se realno ne moze nista promjenit.
sdp i nasa stranka su slicni lopovcici kao i ovi nacionalisti.
samo me drugo ime pljacka.
zavrsio sam faks nasao solidan posao bez pomoci stranaka tako da i nemam neku potrebu glasat + posto sam srbin u federaciji onda realno i nemam za koga glasat...![]()
sve pet. ne zaboravi baciti koju markicu penzioneru koji rovi po kontenejnerima poslije 40 godina radnog staža.
ali pazi iz kojeg je naroda.
Ma daj, kod svake stranke je manje vise isti program, svi ce raditi na povecanju penzija, na otvaranju novih radnih mjesta, svi ce se boriti protiv korupcije, svi pljuju po trenutnoj vlasti, ma sve ista suplja, ne znam kako raja stalno nasjedaju na to.
-
Klodovik
#217 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Nervirao sam se prije. Kasnije sam kroz posao koji radim upoznao ljude iz raznih stranaka i općinskih vijeća, federalne i ine ministre i shvatio da je sve te ljude apsolutno briga za ono što su moje potrebe kao pojedinačnog stanovnika ove zemlje - njih je briga samo i isključivo za sebe same. Da sam jednu osobu sreo sa drugačijim stavom, bio bih prvi u redu za glasanje. I tada sam sebi rekao: nikad više na glasanje.Chmoljo wrote:sva ova priča se ne završava samo na izborima. vidiš recimo, Klodoviku ne pada na pamet da se bavi takvim trivijalnostima. 'ta, njegov glas ionako neće ništa promijeniti. ali ako nisi u stanju izaći na izbore, možeš misliti kako si u stanju otići na proteste i tražiti neko svoje pravo...Officer Crabtree wrote: Vi ne znate kanalisati krivicu. Kriva je vlast, niko više. Čak i oni koji su je izabrali nisu krivi jer vlast i dalje mora raditi po zakonu, bez obzira koje je političke profilacije.
Kad sam pročitao gore kako izjednačiše kriminalce u vlasti i apsinente, zamantalo mi se. Tako opravdati kiminal nisu mogli ni oni koji kradu.
Postoje određene frustracije sadašnjom vlasti, to je normalno, kad navijaš za jedan tim a on gubi stalno, malo si frustriran... al mene samo zanima samo jedno:
Zbog čega vi mislite da bi rezultati izbora bili drugačiji kad bi izlaznost bila veća? Šta vi mislite, SDA ima glasačko tijelo koje izlazi a SDP nema?
To je velika zabluda, rezultati bi bili manje više isti. Među onima koji ne izlaze ima i jednih i drugih, oni da su za SDP izašli bi i glasali, ne bi ostali kod kuće.
al neka nama Klodovika. bitno je da se on nije nanervirao, ostali nek crknu... budale.. i srknu kafu...
-
Klodovik
#218 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Nebitan sam ja. Da je bazen tvoj i da se ljudi koji rade za tebe ovako odnose prema njemu, dao bi im otkaz, ne bi se okrenuo. Pa, da sutra zaista zatreba pomjeriti branu, šta bi bilo? Bacali bi krivicu jedni na druge općina, kanton, stranke... i govorili kako nemaju ključ i nisu nadležni. Smiješno.perfect_guy wrote:
a da li bi ti bio među rajom koja koristi ovaj bazen da radi?
-
Klodovik
#219 Re: Mladi i Izbori
Pa, ko im treba dati da nešto rade? Ko je sistematski zaglupio mlade? Ko treba da zainteresira mlade za politiku? Stariji, ljudi koji danas imaju pozicije. A ako mladi pogledaju te starije, ljude koji imaju pozicije... vide ono što vidimo i ti i ja. Mladi nisu krivi za ovo što imamo.sylar wrote:Mladi kukaju kako im je lose, kako su sve stranke iste i kako na listama nema mladih.
- Ateista
#220 Re: Mladi i Izbori
Ja ne znam dokle ces ti sa ovom svojom demagogijom, ljudi ti fino nekoliko puta kazu da nikom nista nije mrsko, i objasne razloge, a ti opet ponavljas jedno te isto kako nam je mrsko, eto ti znas bolje od nas zasto mi ne izlazimo.nokia6170 wrote:Mrsko im ustati ujutro da glasaju, jer svakako znaju da je svejedno ko ce da pobijedi na izborima...njima u svakom slucaju mozak funkcionise na principu: bez stele te nema nigdje, a kad dodje vrijeme ganjacu stelu.
Stela je stela, pa nebitno jel pobijedio sdp, sda, sbih, snsd, sds, hdz itd.
Strasna je cinjenica da nam svijest cijelog drustva funkcionise na principu ismijavanja (podsmjehivanja) znanja, truda i rada, a mudrost zasniva na sutnji, nemijesanju i imanju stele, pa makar to bila i ona na ulasku u kafanu preko reda.
Generalno, bh drustvo krasi letargija i odsustvo svjesnosti posljedica za bilo sta. Ljudi jednostavno djeluju od danas do sutra i jednostavno ih ne zanima sta ce biti za godinu dana, a kamoli za 10 godina. Njih cak ne zanimaju ni njihova vlastita djeca, a kamoli unucad.
Nepruzanje otpora negativnim vrijednostima i nepruzanje otpora unistavanju pozitivnih vrijednosti.
Zivimo u autodestruktivnom drustvu koje cak ne prepoznaje posljedice ocuvanja elementarnih potreba covjeka kao sto je npr. cista voda ili zrak.
Ocigledno da treba da se bh drustvu dogodi neko ogromno zlo da ljudi postanu svjesni svoje vlastite destruktivnosti kao posljedice, samo sto tada bude kasno. Prevencija u bh drustvu ne postoji, postoji samo saniranje posljedica.
Pravo politicki, tako oni svi razmisljaju, zato mi se i gade i zato necu nikom od njih da dajem glas, to je onaj fol, ako ponavim jednu stvar deset puta ljudi ce je prihvatiti kao istinu. Ako ti je tako lakse da izbacis svoje frustracije ok, ali neces tako nikog ni u sta ubijediti.
Kakvo bolan znanje i trud, znam ja kakav je profil ljudi koji se bave politikom, daleko od znanja i truda, njihov zivot se zasniva na supljoj, lazima i slicnim stvarima, definitivno ne na radu.
Kazes da djelujemo od danas do sutra, opet demagogija i pricanje na pamet, ja (a i mnogi koje znam i koji ne glasaju) ne zivim od danas do sutra, ako tebi ne izlazak na izbore to znaci onda definitivno imamo razlicito tumacenje te rijeci. Ja se za bolju buducnost borim iskjucivo konkretnim radom i trudom, ne ocekujem da cu glasanjem postici to da mi neko sa strane obezbijedi bolju buducnost, ne oslanjam se na vanjske faktore (politika, vjera i slicno) koji trebaju da mi pomognu u zivotu vec se oslanjam iskljucivo na sebe i na svoje znanje.
- Banksy
#221 Re: Mladi i Izbori
Samo da potpišem sve ...Klodovik wrote:
A šta, Danis Tanović u Globalu
- ultima_palabra
#222 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Taj stav o neglasanju ima uporište kad bi živjeli u normalnoj uređenoj državi...sve to što @klodovik i @ateista govore podrazumijeva postojanje sistema koji kod nas ne postoji... a potrebno je bar 4 godine funkcionisanja iole normalne opcije na vlasti da bi se to postiglo - nešto kao što je bila Račanova Vlada u Hrvatskoj.
Napravili su od Tuđmanove autokratije sistem koji ne funkcioniše idealno, ali HDZ se nije mogao vratiti na staro. Kradu oni i dalje, ali sada se nakon otkrivanja daju ostavke i ide u zatvor.
Znači neće kleptomani na vlasti sami napraviti taj sistem, a niti će to uraditi stranci koje zaboli kurac za Bosnom... rješenje je da svi koji su nezadovoljni vlašću izađu na izbore i izaberu najmanje lošu opciju, a onda nakon izbora nastave pritisak i stvore taj "glas javnosti" koji bi bio korekcija novoj vlasti i visio im nad glavom kao Damoklov mač
Napravili su od Tuđmanove autokratije sistem koji ne funkcioniše idealno, ali HDZ se nije mogao vratiti na staro. Kradu oni i dalje, ali sada se nakon otkrivanja daju ostavke i ide u zatvor.
Znači neće kleptomani na vlasti sami napraviti taj sistem, a niti će to uraditi stranci koje zaboli kurac za Bosnom... rješenje je da svi koji su nezadovoljni vlašću izađu na izbore i izaberu najmanje lošu opciju, a onda nakon izbora nastave pritisak i stvore taj "glas javnosti" koji bi bio korekcija novoj vlasti i visio im nad glavom kao Damoklov mač
- Banksy
#223 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
Sasvim pogrešno.
Neglasanje je neka vrsta otpora nepravednom i nefunkcionalnom sistemu u kojem živimo, otpora ustavu i uređenju koje te primorava da glasaš za svog člana predsjedništva i gdje čak i tvoj građanski kandidat ulazi u državno predsjedništvo kao Hrvat, a ne građanin.
Uređenje i sistem su ono što nas sputava i koči, a sasvim je neprikladno porediti Hravatsku i BiH. Tu nigdje nikakvih dodirnih tačaka nema, nemoj da idemo u detalje.
I nije poenta u korupciji ili ekonomiji koja će nas sve približiti ili pomiriti, to je lažna mantra. I ovdje i u Hrvatskoj korumpirani su podjednako i ljevica i desnica, evo ti Varšavske. Ekonomija je ovdje tek drugi ili treći stepenik po redu.
Poenta je šizofreno ustavno uređenje s tri naroda, dva entiteta i jednom državom nedefinisanog imena i statusa, uređenje u kojem u svaki organ, na svaki nivo vlasti, uvijek i samo ulaziš kao Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Pitaj Komšića, pitaj građanina Kojovića.
Zato ... Dok ne budemo živjeli u, kako ti kažeš, normalno uređenoj državi, u državi građana a ne naroda,ovdje neće biti nikakvog napretka, a sasvim je svejedno za koga ćemo glasati. I hoćemo li glasati uopšte.
Sve do tada i SDP i Naša stranka i GDS i LDS (i sve druge, slične, ako ih ima u RS-u) će biti minorne stranke, svoje izborno tijelo će naslanjati na većinski narod entiteta u kojem žive, a Komšić i slični slučajevi će biti na nivou incidenta koji su tu tek da pomute igru, tek da pokažu u kakvoj ludari zapravo živimo i šta nam je nametnuto.
Neglasanje je neka vrsta otpora nepravednom i nefunkcionalnom sistemu u kojem živimo, otpora ustavu i uređenju koje te primorava da glasaš za svog člana predsjedništva i gdje čak i tvoj građanski kandidat ulazi u državno predsjedništvo kao Hrvat, a ne građanin.
Uređenje i sistem su ono što nas sputava i koči, a sasvim je neprikladno porediti Hravatsku i BiH. Tu nigdje nikakvih dodirnih tačaka nema, nemoj da idemo u detalje.
I nije poenta u korupciji ili ekonomiji koja će nas sve približiti ili pomiriti, to je lažna mantra. I ovdje i u Hrvatskoj korumpirani su podjednako i ljevica i desnica, evo ti Varšavske. Ekonomija je ovdje tek drugi ili treći stepenik po redu.
Poenta je šizofreno ustavno uređenje s tri naroda, dva entiteta i jednom državom nedefinisanog imena i statusa, uređenje u kojem u svaki organ, na svaki nivo vlasti, uvijek i samo ulaziš kao Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Pitaj Komšića, pitaj građanina Kojovića.
Zato ... Dok ne budemo živjeli u, kako ti kažeš, normalno uređenoj državi, u državi građana a ne naroda,ovdje neće biti nikakvog napretka, a sasvim je svejedno za koga ćemo glasati. I hoćemo li glasati uopšte.
Sve do tada i SDP i Naša stranka i GDS i LDS (i sve druge, slične, ako ih ima u RS-u) će biti minorne stranke, svoje izborno tijelo će naslanjati na većinski narod entiteta u kojem žive, a Komšić i slični slučajevi će biti na nivou incidenta koji su tu tek da pomute igru, tek da pokažu u kakvoj ludari zapravo živimo i šta nam je nametnuto.
- ultima_palabra
#224 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
I šta sad, dignuti sve čet'ri u zrak i odustati, ili opet ratovati? Treće nema...
I neglasanje ovdje nije nikakav dostojanstveni otpor, nego prije svega lijenost i beznađe koje se organizovano potpiruju između ostalog i preko foruma
Na kraju krajeva, koje je onda opravdanje za apstiniranje od lokalnih izbora? Tu uređenje države ne igra ulogu...
Nije i ne može biti svejedno glasa li se i za koga... misliš da ekonomski boom kojeg je Federacija mogla napraviti u zadnjih 15 godina ne bi okrenuo neke glave u RS-u? Uspjeh uvijek privlači mase.
Neka se svako oko nas okrene oko sebe i neka vidi 10 stvari koje mu smetaju...i neka se onda zapita za koliko njih je kriv Dodik, RS i Daytonski ustav?
I neglasanje ovdje nije nikakav dostojanstveni otpor, nego prije svega lijenost i beznađe koje se organizovano potpiruju između ostalog i preko foruma
Na kraju krajeva, koje je onda opravdanje za apstiniranje od lokalnih izbora? Tu uređenje države ne igra ulogu...
Nije i ne može biti svejedno glasa li se i za koga... misliš da ekonomski boom kojeg je Federacija mogla napraviti u zadnjih 15 godina ne bi okrenuo neke glave u RS-u? Uspjeh uvijek privlači mase.
Neka se svako oko nas okrene oko sebe i neka vidi 10 stvari koje mu smetaju...i neka se onda zapita za koliko njih je kriv Dodik, RS i Daytonski ustav?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#225 Re: Šta je potrebno uciniti da bi mladi izašli na izbore???
znam ih i ja. ali na mene to ima kontraefekat... no, reći kako su AMA BAŠ SVI ISTI je šuplja. ne mogu ljudi biti svi isti. možda da izgledaju bezlično ili da ne dolaze do izražaja, ok. potraži ti malo bolje...Klodovik wrote: Nervirao sam se prije. Kasnije sam kroz posao koji radim upoznao ljude iz raznih stranaka i općinskih vijeća, federalne i ine ministre i shvatio da je sve te ljude apsolutno briga za ono što su moje potrebe kao pojedinačnog stanovnika ove zemlje - njih je briga samo i isključivo za sebe same. Da sam jednu osobu sreo sa drugačijim stavom, bio bih prvi u redu za glasanje. I tada sam sebi rekao: nikad više na glasanje.