Sta je ovo?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tuzla111

#1 Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

Pozdrav,
Zanima me kako se zove ovaj remen, il kais sa lijeve strane.
Image

i na koliko je servis kod tog remena na GMovim motorima.
Hvala
drndalo

#2 Re: Sta je ovo?

Post by drndalo »

Zove se remen za sve odjednom, a najtacniji podatak o tome na GM motorima ces dobiti u nekom ovlastenom GM/Opel servisu, prema broju motora/sasije svog auta...
amebr

#3 Re: Sta je ovo?

Post by amebr »

Tuzla111 wrote:Pozdrav,
Zanima me kako se zove ovaj remen, il kais sa lijeve strane.
Image

i na koliko je servis kod tog remena na GMovim motorima.
Hvala

Nisam stručnjak ali čuo sam od majstora da se zove ZUPČASTI REMEN.
shlauf

#4 Re: Sta je ovo?

Post by shlauf »

Ovaj manji remen je zupčasti a ovaj veći koji ide preko alternatora i kompresora klime a zateže ga španer je PK remen. Taj PK ima oznaku npr. 6PK1755 gdje broj 6 označava koliko ima utora/žljebova a brojčana oznaka dužinu.
InaravnoDzej

#5 Re: Sta je ovo?

Post by InaravnoDzej »

shlauf wrote:Ovaj manji remen je zupčasti a ovaj veći koji ide preko alternatora i kompresora klime a zateže ga španer je PK remen. Taj PK ima oznaku npr. 6PK1755 gdje broj 6 označava koliko ima utora/žljebova a brojčana oznaka dužinu.

Koji manji kad je sve jedan remen ?
gorgonzola

#6 Re: Sta je ovo?

Post by gorgonzola »

ovaj drugi kod nas zovu kanalni remen. a na koliko je servis,pise ti u knjizi servisa.
shlauf

#7 Re: Sta je ovo?

Post by shlauf »

Do mene je. Zupčasti remen je uvijek zaštićen poklopcem a u ovom slučaju se radi samo o PK remenu.
prha

#8 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

na engleskom ti je SERPENTINE BELT.
Tuzla111

#9 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

shlauf wrote:Do mene je. Zupčasti remen je uvijek zaštićen poklopcem a u ovom slučaju se radi samo o PK remenu.
Ovaj ima timing chain, a ne taj zupcasti.
Tuzla111

#10 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

prha wrote:na engleskom ti je SERPENTINE BELT.

To mi treba :D jel to isto kao i drive belt? Znas li na koliko je servis jer ne mogu bas da nadje u owners manual.

hvala
Tuzla111

#11 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

Razlog zbog kojeg pitam je jer imam racun da je taj remen zamjenjen prije 30k km al imaju linije sa vanjeske strane, sad pretpostavljam da je to onda zbog proizvodnje, neki aftermarket i tako. Evo i slike, sa unutrasnje strane nije nista ispucalo a ni na ivicama, samo sa vanjske strane ove uzduzne linije me brinule.
Image

Image

Image

Image

Kad smo vec zapoceli razgovor, kakvi jos pojasevi imaju u autu, da se trebaju provjeriti ili zamjeniti. Osim onog sigurnosnog na sjedistu, ovog na slikama i onog glavnog remena, kojeg ovaj motor nema.

Hvala svima na pomoci.
prha

#12 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

e ovako zemljak.
te linije sto vidis su od REMENICA ili ti PULLEYS.
znaci samo trail od remenica...nista!

kad se pregleda serpentine belt, gleda se da ne skripi ili da nije ispucan... ako ti neko kaze da trebas mjenjat preventive radi, pegla te... u americi se uzima dobra lova na preventive maintenance, sto je ok... al ne bas na svemu.

drive belt i serpentine belt imaju istu funkciju... serpentine belt je na novijim autima, drive belt ( V-Belt ) na starijim autima, u vecini slucajeva. drive/serp/klinasti- remen sluze da pokrecu alternator, kompresor za klimu, vodenu pumpu(zavisi do auta).

timing belt/t-chain su totalno druge funkcije. chain je izdrzljiv do jaja, a belt ko dlake... timing belt ( zubcasti remen ) mjenjaj te redovno, izgledo dobro ili ne! lanac/zubcasti remen, se pokrece od radilice ( crankshaft ) i prelazi na bregastu osovinu ( camshaft ), i uljna pumpa, na nekim autima i vodena pumpa.

nadam se da sam dobro sve objasnio... jebiga, zivim u ameriKi 13 godina.
Tuzla111

#13 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

prha wrote:e ovako zemljak.
te linije sto vidis su od REMENICA ili ti PULLEYS.
znaci samo trail od remenica...nista!

kad se pregleda serpentine belt, gleda se da ne skripi ili da nije ispucan... ako ti neko kaze da trebas mjenjat preventive radi, pegla te... u americi se uzima dobra lova na preventive maintenance, sto je ok... al ne bas na svemu.

drive belt i serpentine belt imaju istu funkciju... serpentine belt je na novijim autima, drive belt ( V-Belt ) na starijim autima, u vecini slucajeva. drive/serp/klinasti- remen sluze da pokrecu alternator, kompresor za klimu, vodenu pumpu(zavisi do auta).

timing belt/t-chain su totalno druge funkcije. chain je izdrzljiv do jaja, a belt ko dlake... timing belt ( zubcasti remen ) mjenjaj te redovno, izgledo dobro ili ne! lanac/zubcasti remen, se pokrece od radilice ( crankshaft ) i prelazi na bregastu osovinu ( camshaft ), i uljna pumpa, na nekim autima i vodena pumpa.

nadam se da sam dobro sve objasnio... jebiga, zivim u ameriKi 13 godina.
haha znam da se uzima lova dobra. Gledam bas ovaj racun, likovi popravljali zeni nesto i zamnjenili joj taj serpentine belt koji se mjenja tek na 150k milja po owners manual/
johntra

#14 Re: Sta je ovo?

Post by johntra »

Što se Tuzlak ne pohvališ šta si kupio? Nakon milion pitanja o tome šta valja ili ne? :D
Tuzla111

#15 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

johntra wrote:Što se Tuzlak ne pohvališ šta si kupio? Nakon milion pitanja o tome šta valja ili ne? :D
Nema sta posebno da se hvalim al evo kad pitas.
Uzeo sam ga jer je dobro odrzavan, mala miljaza i zena ga vozila.

https://www.google.com/search?q=pontiac ... 5&imgdii=_
prha

#16 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

ruzno ko lopov... al ok su im motori, osim sto zna nekad intake gasket curiti. mjenjaci su im so, so...
Tuzla111

#17 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

prha wrote:ruzno ko lopov... al ok su im motori, osim sto zna nekad intake gasket curiti. mjenjaci su im so, so...
hahhaa promjenila ova zena intake gasket obje sa vodenom pumpom, termostatom i sarpentine belt :Dzato ti i kazem da su je oderali kod dealera. Racun na $1500.
Meni se najvise svidjaju sjedista i drzanje na cesti jer ima gume 225-60-16.
prha

#18 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

ma odlicno onda... samo jos vidi jesul promijenili ulje u mjenjacu, transmission flush. ako nisu, uradi ti, nije skupo...

koliko si platio aVto?
Tuzla111

#19 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

prha wrote:ma odlicno onda... samo jos vidi jesul promijenili ulje u mjenjacu, transmission flush. ako nisu, uradi ti, nije skupo...

koliko si platio aVto?
Nije mjenjano ulje i to cu u subotu promjeniti. Ulje u mjenjacu, ulje u motoru, i kocnice.
filer goriva, i filter ulja.

Ma kazem ti, slucajno naletio na auto, seli se nazad u Italiu. na kraju doguro do $4600, bilo mi je zao da spustam nize. u racunima je imala samo preko $2000 u zadnju godinu dana.
ispod 89k milja.
U CA je auto kupljeno/
prha

#20 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

ok su to auta. samo redovno mjenjaj ulje u motoru i mjenjacu... bit ces rahat do penzije. i mozda da planiras u skorije vrijeme zamjenit vodenu pumpu...zapravo ne mjenjaj dok ne pocne pravit retardirane zvukove ili curit.
Tuzla111

#21 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

prha wrote:ok su to auta. samo redovno mjenjaj ulje u motoru i mjenjacu... bit ces rahat do penzije. i mozda da planiras u skorije vrijeme zamjenit vodenu pumpu...zapravo ne mjenjaj dok ne pocne pravit retardirane zvukove ili curit.
Rekao sam ti 3 posta ranije za vodenu.
Zamjenjena zajedno sa termostatom, upper intake, lower intake, i serpentine belt.
$1500 bio servis kod dealera.
Kao i svako auto, ima svojih boljki al za ovu cijenu nisam drugo moga nista kupit, mozda neki saab pristojan il toyotu sa 250k milja.

Jesil ti mozda imao ili imas neko auto sa ovim motorom?
prha

#22 Re: Sta je ovo?

Post by prha »

nemam, nedo bog. al sam radio na njima. najvise sam zaradio na vodenim pumpama i intake gaskets. ponekad se koji mjenjac promijeni. ma da ja mrzim GM! al za tu lovu dobro si prosao.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23 Re: Sta je ovo?

Post by corolla02 »

Serpentine il driving belt jeste jedno te isto, mnogo traju, najceesce 1-2 izmjene za vijeka motora...
Inace, odlican motor 3.8l, imao sam ga na Buick LeSebre '89, nepoderivi konj, jos veoma star model motora koji je dozivio povremene modifikacije thru its life span jer se pokazao jako dobar...

nesto vise o istom ovdje...
http://en.wikipedia.org/wiki/Buick_V6_engine
Tuzla111

#24 Re: Sta je ovo?

Post by Tuzla111 »

corolla02 wrote:Serpentine il driving belt jeste jedno te isto, mnogo traju, najceesce 1-2 izmjene za vijeka motora...
Inace, odlican motor 3.8l, imao sam ga na Buick LeSebre '89, nepoderivi konj, jos veoma star model motora koji je dozivio povremene modifikacije thru its life span jer se pokazao jako dobar...

nesto vise o istom ovdje...
http://en.wikipedia.org/wiki/Buick_V6_engine
Hvala.
Post Reply