Sta je Opus Dei?

Rasprave o vjerskim temama.
Fair Life

#1 Sta je Opus Dei?

Post by Fair Life »

U slucaju da zelite procitati a mozete doci do knjige "Sta je Opus Dei?"... procitajte... interesantno je.
[img]http://www.tportal.hr/2006/02/13/0142007.21.jpg[/img] wrote:Osnovan u Španjolskoj 1928, katolički pokret poznat kao Opus Dei izrastao je iz male i pobožne europske skupine vjernika u jednu od najvećih i najbogatijih crkvenih organizacija na svijetu, sa sjedištem u New Yorku vrijednim milijune dolara i ograncima širom zemaljske kugle.

Ova knjiga prati uspon i rast te organizacije i priča životnu priču njezina osnivača, oca Josea Marie Escrivea: od njegovih odnosa s Francom u Španjolskoj poslije građanskog rata, kroz 2. svjetski rat i navodne brojne veze s nacistima, sve do njegove smrti i brzog posvećenja.

Osim što iznosi činjenice o povijesti pokreta Opus Dei, ova knjiga također ispituje mnoge tvrdnje o njihovoj suradnji s mafijom, kao i s raznim tajnim društvima, CIA-om i Vatikanom.

Također se otkriva istina o navodnoj praksi bičevanja i pokore među vjernicima te prelature.

Ovo je uzbudljiva priča o Bogu, krvi, novcu i vjeri, u kojoj se mogu ispitati istinitosti zapleta vezanih uz Opus Dei navedenih u 'Da Vincijevom kodu' Dana Browna.
Murisno1

Post by Murisno1 »

jedino što znam o njima čitao sam u Brownovom "the da vinci code" i nisu me baš nešto obradovali...
kažu oni su neka crkvena organizacija,eh sad nisu humanitarna,a vrte milijarde "prometa" , ne znam koja im je djelatnost....
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Opus dei je sekta jako stara.U toj sekti su se nalazile i nalaze se istaknute licnosti.Koliko znam u toj sekti je bio Da Vinchi,Njutn,Volt Dizni i mnoge poznate istorijske licnosti...
Ta sekta postoji i danas i obuhvata veliki krug poznatih i slavnih .Na zalost ne znam njihova imena.
Murisno1

Post by Murisno1 »

čekaj malo...
da nisi pobrkala lonke...
te ličnosti koje si nabrojala nisu članovi Opus Dei-a nego Sionskog priorata, ako je vjerovati informacijama iz knjige Dana Browna ,mada sam i došao do drugih informacija koje potvrđuju da su mnoge ličnosti ,od kojih su i te koje si nabrojala naistaknutiji, članovi Siona..
oni su navodno upravo suprotno od ideje i djelatnsoti sekte Opus dei...
kriticarka_nikova

E da u pravu si pobrkala sam loncicie :D
Sionski priorat je sekta-tajno drustvo
Opus dei- isto
Masoni-isto....ne znam razliku izmedju ova tri tajna drustva.ali ako neko zna neka mi pojasni....U pitanju su sve sekte i ne bih rekla da se sekta Opus Dei mnogo razlikovala od Sionskog priorata
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa Sionski priorat je organizacija/sekta koja postoji već duže vremena koja je u svojim okvirama držala mnoge važne ličnosti...
sad šta su je tačno njihov cilj - ne znam...
jedni govore da čuvaju neke tajne o životu Isusa ... ma uglavnom se oko toga stvari vrte...
masoni koliko ja znam nisu sekta... nego tipična organizacija ljudi koji su imali jedinstven cilj u raznim poljima ....
opus dei je crkvena organizacija koja radi isključivo na očuvanju svih kršćanskih načela ali ne pripovjedačkim putem nego raznim drugim putevima koji su ih često dovodili u vezu sa pojmom "nezakonito"...

uglavnom te tri koje si nabrojala su veoma,veoma različite i po djelovanju i često se svojim idejama i načelima podudaraju jedna s drugom...

joj al se ja nalafina :D
boogy

Post by boogy »

Evo ovdje možeš pronaći sve o njima

http://www.opusdei.org/art.php?w=65&s=255
Murisno1

Post by Murisno1 »

A šta su onda oni ustvari...
jel ti misliš da ono što je izneseno u knjigama sveta krv... i kod ... neka dezinformacija s nekim svojevrsnim ciljem...
kriticarka_nikova

Ja sam cula da se krije da je jedan od papa imao zenu i djecu...isto tako tvrdi se da je Isus imao zenu (po Braunovoj knjizi),ali sve je moguce....
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma dobro sad su to špekulacije...
po knjizi DVCode Sionski priorat čuva tajnu o Isusovom životu,čova evanđelje po Mariji Magdeleni,prati i obezbjeđuje lozu Isusa i Marije Magdalene itd... eh to je jedino što ja znam o njima ,dakle nije puno :D i to uopšte ne znači da znam bilo šta o njima..
nakon što sam pročitao knjigu došao sam do još nekih informacija koje se manje-više podudaraju sa onim iz knjige...
kriticarka_nikova

Murisno1 wrote:ma dobro sad su to špekulacije...
po knjizi DVCode Sionski priorat čuva tajnu o Isusovom životu,čova evanđelje po Mariji Magdeleni,prati i obezbjeđuje lozu Isusa i Marije Magdalene itd... eh to je jedino što ja znam o njima ,dakle nije puno :D i to uopšte ne znači da znam bilo šta o njima..
nakon što sam pročitao knjigu došao sam do još nekih informacija koje se manje-više podudaraju sa onim iz knjige...
Daj pricaj...zivo me interesuje...... :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma dobro puno bi ti bolje bilo da pročitaš knjigu Da Vincijev Kod...
nego da ti ja lafinam... :D

knjiga je veoma interesantna onako sama od sebe... ako izostaviš realnost :D i čitaš je što je moguće više objektivno biće ti super :-D samo što joj je kraj onako prostački rečeno... nezadovoljavajući :D

elem mnogi je uspoređuju sa predhodnicom Sveta krva,Sveti gral...
Priča se vrti oko nekih detalja o Isusovom životu...
da je čovjek živio normalno,potomak kralja Solomona,imao ženu i naravno djecu ,a tu kao dolazi uloga Siona , a to je da to sve prate,čuvaju.održavaju itd...
spominju se vitezovi Templari koji su bili kao neka garda koja je svojevremeno obavljala zadatak dolazećih Siona...

imaš na netu hrpu informacija o njima a i o cijeloj toj priči...
naime razumljivo je da jedni govore u korist a jedni kontra cilju i djelovanju Sionskog priorata ali u biti stvari se vrte oko neke tajne o Isusu ... eh sad spominju se i podrumi Vatikana koji navodno sadrže dosta tih informacija koje i ne bi baš obradovali kršćanski svijet ali u to i sam sumnjam...
sve u svemu dosta dobrih informacija vezano za religiju(kršćanstvo konkretno),životne misterije da tako kažem itd...
u maju počinje premijera filma DVCode i glavnu ulogu igra Tom Hanks i da ti pravo kažem jedva čekam da vidim kako su prenijeli sve to na filmsko platno...
joj al utuši a? :D
kriticarka_nikova

Ali je uspio da tu knjigu svi citaoci smatraju kao ISTORIJU...ako ti A kazes tako,zasto se onda crkva protivi toj knjizi?Zbog cega je Italija zabranila tu knjigu????Sumnjivo mi je,mislim da Braun ono nije sve izmislio,nekako mi je sve logicno sto je tip napisao....
teletrader

Post by teletrader »

A wrote:Bolan ne bio, Dan Brown je napisao roman, a ne istorijsku knjigu. ROMAN :oops: , kao Prohujalo s vihorom, kao Maja u avionu, kao Vodic za autostopere kroz Galaksiju 8-)
Postoji ono sto je "zvanicno objasnjenje" onoga sta je "Opus Dei",ali je on vjerovatno on samo "dummy" koji treba da skrene pazhnju javnosti od pravih tajnih organizacija unutar crkve,ciji je glavni zadatak da zadrzhe status crkve onakvim kako jeste i da sprijece da prava Istina izadje u javnost... Inkvizicija samo u drugom pakovanju
novalic

Post by novalic »

jesi li sigurna da je italija zabranila tu knjigu.. nisam cula za tu informaciju, ali sam zato u familiji (italijanski dio familije) vidjela knjigu na par polica.. na italijanskom, naravno...
Murisno1

Post by Murisno1 »

Bolan ne bio, Dan Brown je napisao roman, a ne istorijsku knjigu. ROMAN , kao Prohujalo s vihorom, kao Maja u avionu, kao Vodic za autostopere kroz Galaksiju
ma stoji to bona ne bila :D ,
te informacije o kršćanstu sam posjedovao i prije...
iz historije sam učio da je Milanskim ediktom nakon Isusove smrti dodjeljen mu status Boga ... nije mi trebao roman da shvatim na čemu se temelji kršćansto...
sa knjigom DVcode sam samo došao do informacije da je taj status Boga TIJESNO izglasan... i to je to! ostalo prepuštam drugima ... :-D
kriticarka_nikova

novalic wrote:jesi li sigurna da je italija zabranila tu knjigu.. nisam cula za tu informaciju, ali sam zato u familiji (italijanski dio familije) vidjela knjigu na par polica.. na italijanskom, naravno...
Naravno da sma sigunra.Knjiga je odsampana u Italiji i vjerovatno je `isla ko halva` pa su je morali zabraniti....
novalic

Post by novalic »

kriticarka_nikova

A wrote::lol:

Ljudi, opasno je dati vam knjigu u ruke, 8-)
Ti prosvjetljeni hoces da kazes da nas one vaspitaju???? :shock:
Ma dajjjjj
Murisno1

Post by Murisno1 »

Inkvizicija samo u drugom pakovanju
novalic

Post by novalic »

ok, ako si sigurna.. bas cu pogledati kada budem slijedeci puta isla.. ili cu priupitati..

procitaj na onom maloprijasnjem linku..
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:Hocu reci - vjerujete i vi u svasta! 8-)
... i svasta zovete informacijom :-)
Zar i ti sumnjas da je Elvis jos ziv? :D
kriticarka_nikova

Pa bar je interesantno...bilo istina ili ne,tip je uspio da nas ubijedi u neke stvari :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

Hocu reci - vjerujete i vi u svasta!
... i svasta zovete informacijom
a u šta ti vjeruješ?
novalic

Post by novalic »

kriticarka_nikova wrote:
Pa bar je interesantno...bilo istina ili ne,tip je uspio da nas ubijedi u neke stvari :D
kako koga 8-)
Post Reply