Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Smail Aga

#126 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Smail Aga »

Bosanski_kralj wrote:
silver testelone wrote:
Bosanski_kralj wrote:Koliko puta ste imali problema sa pušačem, a koliko puta sa pijanom budalom?

Najbolji su ovi što kažu da popiju i onda su i dalje takvog stanja svijesti da su sposobni zaključiti da ne smiju voziti. :-)
znači napio sam se milion puta, nekad i ono baš skroz, da jedva hodam, al nikad nisam vozio... nekad potrebno bude vozit raju kući kad dugo pijemo negdje, pa zovem obično nekog trijeznog, brata najčešće, da to odradi... i nisam jedini, znam dosta savjesnih ljudi, prijatelja, koji u gradu ostave auto i odu kući polako pješke il na neki drugi način...

što se tiče većeg il manjeg zla, svaka ovisnost je zlo, s tim da je lakše se navuć na cigare nego na alkohol...
Ja još nisam naletio na takav primjer poput tvog. Čovjek se napije, ne može da hoda ali uzima mobitel u ruke i zove nekog trijeznog da ga vozi kući. Stvarno za diviti se. :roll:

Koliko je samo mladih ljudi poginulo zbog alkohola, koliko je krivičnih djela počinjeno zbog alkohola, ali je*es sve to kada cigarete izazivaju ovisnost i zbog toga su mnogo opasnije. :oops:
Ja sam naletio na more takvih ljudi. Sam sam takav,kada idem negdje da se ubijem,onda ne idem autom. Ako se ode autom,onda vozi moja/jaranova zena,koja je zrtvovana da ne pije. Nigdje ne svracam na jednu dvije,ne zalazim po kafanama,svakodnevno. Osim kada se ide festati a tada se ne ide autom,sto u gradu sa nevjerovatno jeftinim taxijem ,stvarno nije problem. Pijem od djetinjstva i moja djeca piju. Pivo i vino su prehrana. Uz veceru popijem uvijek litar vina,pa necu suhu hranu gutati,nisam u Zenici :D :D Nemam u zivotu nijednu saobracajnu mojom krivicom a pijem i vozim kako rekoh od djetinjstva.
Sa cigarama je druga stvar,cigare uticu na okolinu,znaci na onoga koji uopste ne pusi a izlozen je dimu. Tako da su cigare ,zbog toga opasne. Cigare su stetne kako po pusaca ,tako i po njegovu okolinu a alkohol ,konkretno vino/pivo je ljekovito : poboljsava zdravlje i obogacuje zivot.
forest gump

#127 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by forest gump »

Uz večeru uvijek popiješ litar vina? Pa ti uopšte nisi alkoholičar :-)
Smail Aga

#128 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Smail Aga »

forest gump wrote:Uz večeru uvijek popiješ litar vina? Pa ti uopšte nisi alkoholičar :-)
Naravno da nisam :D
Zdravlje mi je uvijek najprece :D :D
Mrzim alkoholicare :x
odr0n

#129 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by odr0n »

Postoji slicna tema, uz slicne greske naravno. Nisu alkohol i cigare zlo, nego su ljudi koji nisu stabilni dovoljno da se kontrolisu. E sad sta je manje stetnije, alkohol je ipak daleko manje stetniji od cigara. Prvo zbog pasivnih [ne]pusaca koji automatski bivaju osteceni uz aktivnog pusaca, jos uzeti u obzir da je daleko veci broj ovisnika o cigarama nego alkoholu, sto dodatno ukazuje koliko je tek pasivnih pusaca i kolika je steta. Zatim cigare ne posjeduju nikakvo pozitivno svojstvo, sto nije slucaj sa alkoholom, te su mnogo vise zastupljenije u drustvu jer nisu toliko negativno okarakterisane, kao sto je alkohol. Naravno da i alkohol ima svojih negativnih strana, ali su cigare ipak prave nevidljive ubice, metaforicki receno da se nebi okarakterisalo da krivicu snose stvari (alkohol, cigare itd.), a ne zapravo ljudi.
S4mpion

#130 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by S4mpion »

Smail Aga wrote:
Ja sam naletio na more takvih ljudi. Sam sam takav,kada idem negdje da se ubijem,onda ne idem autom. Ako se ode autom,onda vozi moja/jaranova zena,koja je zrtvovana da ne pije. Nigdje ne svracam na jednu dvije,ne zalazim po kafanama,svakodnevno. Osim kada se ide festati a tada se ne ide autom,sto u gradu sa nevjerovatno jeftinim taxijem ,stvarno nije problem. Pijem od djetinjstva i moja djeca piju. Pivo i vino su prehrana. Uz veceru popijem uvijek litar vina,pa necu suhu hranu gutati,nisam u Zenici :D :D Nemam u zivotu nijednu saobracajnu mojom krivicom a pijem i vozim kako rekoh od djetinjstva.
Sa cigarama je druga stvar,cigare uticu na okolinu,znaci na onoga koji uopste ne pusi a izlozen je dimu. Tako da su cigare ,zbog toga opasne. Cigare su stetne kako po pusaca ,tako i po njegovu okolinu a alkohol ,konkretno vino/pivo je ljekovito : poboljsava zdravlje i obogacuje zivot.
Sta je ovo :? :run: :lol: :lol: Ispada sad da alkohol ne utice na okolinu,ispada da nevini ljudi ne gube zivote na cesti zbog pjandura.Kako god,covjek ce puno duze zivjeti uz dim cigarete nego uz frontalni udes na magistralnom putu izazvan od strane pjandure.Alkohol je milijardu puta vece zlo za okolinu.
Last edited by S4mpion on 06/08/2012 19:43, edited 1 time in total.
Vijetnamac13

#131 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Vijetnamac13 »

ovdje uopste ne bi trebali pisati ni oni koji puse niti oni koji znaju piti alkohol
sve se svede na pravdanje samom sebi
S4mpion

#132 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by S4mpion »

Vijetnamac13 wrote:ovdje uopste ne bi trebali pisati ni oni koji puse niti oni koji znaju piti alkohol
:thumbup:
Smail Aga

#133 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Smail Aga »

S4mpion wrote:
Smail Aga wrote:
Sta je ovo :? :run: :lol: :lol: Ispada sad da alkohol ne utice na okolinu,ispada da nevini ljudi ne gube zivote na cesti zbog pjandura.Kako god,covjek ce puno duze zivjeti uz dim cigarete nego uz frontalni udes na magistralnom putu izazvan od strane pjandure.Alkohol je milijardu puta vece zlo za okolinu.
Po avataru izgleda da si drot,pa mi je razumljivo da imas problema sa interpretacijom napisanoga :mrgreen: :mrgreen:
Lijepo sam napisao ,da od djetinjstva pijem i vozim i da nikad nisam imao saobracajnu mojom krivicom. Isto nisam nigdje napisao da treba voziti i piti :-) :-) To je nespojivo. Da se ja pitam,onima koje se uhvate da pijani voze,vozacka bi se oduzimala dozivotno ali ti i tvoje kolege drotove to bas ne prektikuju. Drzite se one narodne : Da dobrom policajcu,plata i ne treba :D :D :D
Kada smo vec ko d policajaca,bilo je na SA-xu ,prije neke pola godine vijest o strajku pariskih policajaca specijalaca,koji su stupili u strajk jer im je drzava/grad ukinula ( iz finansijskih razloga ) njihovo dnevno sledovanje od pola litra vina uz dorucak. Znaci,ljudima je normalno,da cak i na poslu uz dorucak popiju pola litra vina. Vino je u svim evropskim drzavama i u BiH prehrambeni proizvod.
forest gump

#134 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by forest gump »

Smail Aga wrote:
forest gump wrote:Uz večeru uvijek popiješ litar vina? Pa ti uopšte nisi alkoholičar :-)
Fino. Hajde nemoj popiti ni kapi alkohola mjesec dana ako nisi ovisan.
dr.Gonzo

#135 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by dr.Gonzo »

Sklonost ljudi ka konzumiranju droga, odnosno supstanci koje mijenjaju svijest, je stara koliko i ljudske civilizacije.

Razlicita drustva su koristila razlicite droge. Drustvo u kome zivimo je, na zalost, napravilo veoma los izbor. Postoje i brojni pozitivni primjeri koristenja psihoaktivnih supstanci, npr. kod raznih americkih indijanaca koje su koristenje takvih supstanci duboko integrisala u svoje kulturne vrijednosti. Amazonski indijanci npr. koriste duhan na sasvim razlicit nacin od nas, i to cesto kao lijek.

I alkohol i cigarete su stetne po zdravlje, i imaju relativno velik potencijal za razvijanje zavisnosti (puno veci od npr. marihuane). Pogledajte kakve efekte imaju, u poredjenju sa drugim drogama:

Image
Horizontalna osa prikazuje stetu koju supstanca nanosi zdravlju, dok vertikalna prikazuje stepen fizicke zavinosti koju konzumacija izaziva. Izvor informacija je ovdje.

Isto tako treba napomenuti da nije neka supstanca ili biljka (recimo duhan) sam po sebi droga. Sam po sebi, duhan je biljka, a drogom ga cini nacin na koji se konzumira. Isto vazi i za sve ostalo.
Smail Aga

#136 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Smail Aga »

forest gump wrote:
Smail Aga wrote:
Fino. Hajde nemoj popiti ni kapi alkohola mjesec dana ako nisi ovisan.
Ja nikada ne pijem alkohol,nikada u zivotu :D :D
Ponekad Jack,Viljamovku ili domacu krusku :D
Pivo i ponajvise vino :D
A vino je da podsjetim jos po ko zna koji put,prehrambeni proizvod izuzetnih ljekovitih svojstava. Meni je lijecnik prepisao da pijem vino :D :D Kao i svim turskim sultanima,uostalom :D :D
Konzumacija prehrambenih proizvoda i ovisnost nemaju nikakve veze jedno sa drugim :-) :-)
Hajde se ti odrekni krompira,piletine ili paradajza mjesec dana :D :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#137 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by Velkoski »

Vijetnamac13 wrote:ovdje uopste ne bi trebali pisati ni oni koji puse niti oni koji znaju piti alkohol
Pa ko bi onda pisao po temi.. 2 čovjeka ? :D
JThomas

#138 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by JThomas »

meni su doktori utvrdili da mi šljivara obnavlja stanice jetre, a dobra je i za anksioznost...
dr.Gonzo

#139 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by dr.Gonzo »

meni su doktori utvrdili da mi šljivara obnavlja stanice jetre, a dobra je i za anksioznost...
Jednom covjeku lijek, drugom otrov ;)
skafiskafsnjak

#140 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by skafiskafsnjak »

na ovoj temi vise opravdavaju alkohol ili cigarete nego sto govore protiv :P
ne valja ni jedno ni drugo. Pustite vi te "dobre strane" alkohola. Et odjednom sljiva dobra za jetru, piva za bubrege.... ja hvala Bogu ne konzumiram ni jedno ni drugo.

Sent from my cigla using Tapatalk 2
forest gump

#141 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by forest gump »

JThomas wrote:meni su doktori utvrdili da mi šljivara obnavlja stanice jetre, a dobra je i za anksioznost...
Jesi im provjerio diplome?
insomnia78

#142 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by insomnia78 »

A mozda, samo mozda se momak zajebava?

s' moje sokocalo
S4mpion

#143 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by S4mpion »

Smail Aga wrote:
S4mpion wrote:
Smail Aga wrote:
Po avataru izgleda da si drot,pa mi je razumljivo da imas problema sa interpretacijom napisanoga :mrgreen: :mrgreen:
Lijepo sam napisao ,da od djetinjstva pijem i vozim i da nikad nisam imao saobracajnu mojom krivicom. Isto nisam nigdje napisao da treba voziti i piti :-) :-) To je nespojivo. Da se ja pitam,onima koje se uhvate da pijani voze,vozacka bi se oduzimala dozivotno ali ti i tvoje kolege drotove to bas ne prektikuju. Drzite se one narodne : Da dobrom policajcu,plata i ne treba :D :D :D
Kada smo vec ko d policajaca,bilo je na SA-xu ,prije neke pola godine vijest o strajku pariskih policajaca specijalaca,koji su stupili u strajk jer im je drzava/grad ukinula ( iz finansijskih razloga ) njihovo dnevno sledovanje od pola litra vina uz dorucak. Znaci,ljudima je normalno,da cak i na poslu uz dorucak popiju pola litra vina. Vino je u svim evropskim drzavama i u BiH prehrambeni proizvod.
U mom postu nigdje nisi naveden ti i takvi kao ti,razumijes :D .Ti pijes umjereno,ti ne sjedas za volan pjan,ali moras se pomiriti sa cinjenicom da si ti jedan od 100 koji ce ovako postupiti,a svi ostali sjedaju za volan,gube razum,pretjeruju u picu,tuku se,rizikuju zivote nevinih ljudi na cesti...Rasprava ne tece o tebi kao pojedincu,vec opcenito o svim konzumentima alkohola i cigareta.Ti si jedan od ovih koje je u postu naveo vijetnamac13 :thumbup:
skafiskafsnjak

#144 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by skafiskafsnjak »

A da vas vidi babooooo !!
forest gump

#145 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by forest gump »

insomnia78 wrote:A mozda, samo mozda se momak zajebava?

s' moje sokocalo
Ma haj mu znaj :lol:
skafiskafsnjak

#146 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by skafiskafsnjak »

forest gump wrote:
insomnia78 wrote:A mozda, samo mozda se momak zajebava?

s' moje sokocalo
Ma haj mu znaj :lol:
mozda je pijan sjeo za tastaturu :D
HrvatMusliman

#148 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?

Post by HrvatMusliman »

cigarete
Post Reply