Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
- forest gump
#101 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Jedna stara kasida iz derviškog pera o tutunu( cigareti).
http://tekija-mejtas.orgfree.com/index. ... lahije.php
http://tekija-mejtas.orgfree.com/index. ... lahije.php
-
sabina1990
#102 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
alkohol je sotona koja unistava i tjelo i dusu... nema vece il manje zlo... sto se trujes...
- fatamorgana
#103 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
ma alkohol je samo kolonjska voda za sotonu,sabina1990 wrote:alkohol je sotona koja unistava i tjelo i dusu... nema vece il manje zlo... sto se trujes...
- S4mpion
#104 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Lahko je reci "ne treba voziti kad se pije"kad si trijezan,ali alkohol covjeku oduzme razum,nema vise logickog razmisljanja,pijan covjek tako nece razmisljatiboracha wrote:@plainvanilla
ne znam sta kaze statistika, koliko ljudi oboli ili umre od bolesti koje su posljedica pusenja, ali i duhan ubija, i pasivno pusenje. naravno piti i voziti ne treba, niti ja tvrdim drugacije, ali nije pod moranje pit i vozit. ne treba vozit ni pod nekim lijekovima, pa ne znaci da ne trebamo uzet lijek, vec samo ne vozit tad.
- Kemal Malovčić
#105 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Lešek Kolakovski - Ključ nebeski
http://www.aforizmi.org/etna/etna87/kolakovski12.htm

http://www.aforizmi.org/etna/etna87/kolakovski12.htm
Istorija pobožnoga Jova imala je svoj "Prolog na nebu", do iluzornosti sličan "Proloogu na nebu" iz Geteovog Fausta. Dogodilo se na sledeći način:
U najvišoj sferi neba nalazio se otmeni bar, gde je Jehova navikao da prima izveštaje sa zemlje od svojih izaslanika i gde je, takođe, navraćao Sotona. Bar je nosio šaljiv naziv "COCOFLI", što je bilo skraćenica od niza naziva koji su označavali razne stepene uzajamnih odnosa dvaju konkurenata: Coexistence – Cooperation – Friendship – Love – Identity. Gospod seđaše tamo jednom pijuckajući svoje omiljeno piće: ćehoćinski rasol. Uđe Sotona i klimnuvši lako glavom zatraži od barmena konjak.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- Comrad
#107 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Ja jos nisam sreo osobu koja moze danas popusiti kutiju, sutra zapalit dvije-tri cigare, onda ne pusiti jedno 10 dana, pa onda opet kutiju i sl.
Znaci pusaci (barem koje ja poznajem) cim sjednu na kafu, moraju zapalit i kraj price. Ako nema cigaru, hodat ce okolo dok je ne nadje, upaljac ne radi zivcira se, psuje, trazi vatru okolo, znaci pravi junkie. I jos kad krenu prestajat pusit, pa koje su to muke brate dragi...
Ja cugam, umjereno. Nista previse, i ja mogu danas popit deset piva i onda da ne pijem dva mjeseca, mislim ne osjetim uopste potrebu. Znaci nije ono da sjednem sa rajom i moram pivu popit, drhtim poludim ako ne popijem, ne moram ba, svejedno mi totalno. Dok toga kod pusaca nema, ili si pusac ili nisi, nema sredine. Samo je stvar koja ti je mjera, nekom je kutija na dan, nekome pola kutije, nekome dvije itd.
E sto se tice stetnosti po sebe i porodicu, tu je ipak vece zlo alkohol. Jer cigaru popusis i nikom nista, dok neko ko ne zna piti, kad se napije postaje druga licnost, koja se ne moze kontrolisati.
Dakle, sto se tice ovisnosti alkohol ne moze prismrditi duhanu. Uostalom, evo pogledajte chart i vidite da je nikotin pri samom vrhu ovisnih supstanci, gotovo u ravni sa kokainom!

Znaci od ova zla, nema manjeg, ali kad bih morao izabrati rekao bi da je alkohol manje zlo. Cigare - navuces se pravo brzo i tesko je prestati, nema kontrole. Alkohol - ako se ne znas kontrolisati, najblizi trpe, a ako znas onda nema frke. Pod kontrolom mislim da bubam mozes popiti, gustati uz tipa 2 pive onako sa jaranom, da se ne mora to otegnuti svaki put na 10-15 piva.
Znaci pusaci (barem koje ja poznajem) cim sjednu na kafu, moraju zapalit i kraj price. Ako nema cigaru, hodat ce okolo dok je ne nadje, upaljac ne radi zivcira se, psuje, trazi vatru okolo, znaci pravi junkie. I jos kad krenu prestajat pusit, pa koje su to muke brate dragi...
Ja cugam, umjereno. Nista previse, i ja mogu danas popit deset piva i onda da ne pijem dva mjeseca, mislim ne osjetim uopste potrebu. Znaci nije ono da sjednem sa rajom i moram pivu popit, drhtim poludim ako ne popijem, ne moram ba, svejedno mi totalno. Dok toga kod pusaca nema, ili si pusac ili nisi, nema sredine. Samo je stvar koja ti je mjera, nekom je kutija na dan, nekome pola kutije, nekome dvije itd.
E sto se tice stetnosti po sebe i porodicu, tu je ipak vece zlo alkohol. Jer cigaru popusis i nikom nista, dok neko ko ne zna piti, kad se napije postaje druga licnost, koja se ne moze kontrolisati.
Dakle, sto se tice ovisnosti alkohol ne moze prismrditi duhanu. Uostalom, evo pogledajte chart i vidite da je nikotin pri samom vrhu ovisnih supstanci, gotovo u ravni sa kokainom!
Znaci od ova zla, nema manjeg, ali kad bih morao izabrati rekao bi da je alkohol manje zlo. Cigare - navuces se pravo brzo i tesko je prestati, nema kontrole. Alkohol - ako se ne znas kontrolisati, najblizi trpe, a ako znas onda nema frke. Pod kontrolom mislim da bubam mozes popiti, gustati uz tipa 2 pive onako sa jaranom, da se ne mora to otegnuti svaki put na 10-15 piva.
- S4mpion
#108 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Alkohol trpe svi,ne samo najblizi.Najblizi trpe cigareComrad wrote:Ja jos nisam sreo osobu koja moze danas popusiti kutiju, sutra zapalit dvije-tri cigare, onda ne pusiti jedno 10 dana, pa onda opet kutiju i sl.
Znaci pusaci (barem koje ja poznajem) cim sjednu na kafu, moraju zapalit i kraj price. Ako nema cigaru, hodat ce okolo dok je ne nadje, upaljac ne radi zivcira se, psuje, trazi vatru okolo, znaci pravi junkie. I jos kad krenu prestajat pusit, pa koje su to muke brate dragi...![]()
- Ringhio
#109 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Ako umjereno konzumiras ni jedno ni drugo nije zlo 
Nemoj pusit u kuci, i pred djecom sitnog zuba, nemoj se otresat svaki dan, ili svaki put kad pijes da se raskujes i to je to
Nemoj pusit u kuci, i pred djecom sitnog zuba, nemoj se otresat svaki dan, ili svaki put kad pijes da se raskujes i to je to
- Arteta
#110 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Oboje je zlo,ali cigarete stvaraju ovisnost pa bih tipovao na njih.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#111 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
srecom, pa nema ovisnih o alkoholuArteta wrote:Oboje je zlo,ali cigarete stvaraju ovisnost pa bih tipovao na njih.
-
majoneza
#112 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Alkohol je zlo!!
Cim malo popijes,tjera te da zapalis.
Cim malo popijes,tjera te da zapalis.
- Bosanski_kralj
#113 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Ja još nisam naletio na takav primjer poput tvog. Čovjek se napije, ne može da hoda ali uzima mobitel u ruke i zove nekog trijeznog da ga vozi kući. Stvarno za diviti se.silver testelone wrote:znači napio sam se milion puta, nekad i ono baš skroz, da jedva hodam, al nikad nisam vozio... nekad potrebno bude vozit raju kući kad dugo pijemo negdje, pa zovem obično nekog trijeznog, brata najčešće, da to odradi... i nisam jedini, znam dosta savjesnih ljudi, prijatelja, koji u gradu ostave auto i odu kući polako pješke il na neki drugi način...Bosanski_kralj wrote:Koliko puta ste imali problema sa pušačem, a koliko puta sa pijanom budalom?
Najbolji su ovi što kažu da popiju i onda su i dalje takvog stanja svijesti da su sposobni zaključiti da ne smiju voziti.
što se tiče većeg il manjeg zla, svaka ovisnost je zlo, s tim da je lakše se navuć na cigare nego na alkohol...
Koliko je samo mladih ljudi poginulo zbog alkohola, koliko je krivičnih djela počinjeno zbog alkohola, ali je*es sve to kada cigarete izazivaju ovisnost i zbog toga su mnogo opasnije.
-
silver testelone
#114 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
ozbiljno, ne znam, al hvala bogu znam se izgleda kontrolisat... ono niko nema brigu kad kud odem autom, znaju da neću pit 100%, bar nisam nikad, ako nemam drugog načina da se vratim... koliko puta sam probudio brata da vozi raju i mene nekud jer sam pijan... il ove godine za prvi maj, svi malo popili, i navalili ovi hajmo tu i tu, ja reko vozit ne mogu i neću, tako da nismo ni išli 
jbg meni to normalno, šta ja znam, nisam sposoban nizašta u tim situacijama
a znam dosta majmuna koji se napiju i nekud bi hodali, vozili se, ginuli... jbg vjerovatno ni trijezni nisu ništa razboritiji
jbg meni to normalno, šta ja znam, nisam sposoban nizašta u tim situacijama
a znam dosta majmuna koji se napiju i nekud bi hodali, vozili se, ginuli... jbg vjerovatno ni trijezni nisu ništa razboritiji
-
Lekica88
#115 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
po meni je vece zlo cigare, pored toga sto trujes sebe, trujes i druge.. jedino kombinacija alkohol i auto, e onda mnogi, ni krivi ni duzni, mogu da zaplate (tad je alkohol vece zlo)..
- JThomas
#116 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
ko "zna" piti, alkohol, ko je destruktivan (naš svijet kaže "težak", najčešće eufemizam za mlaćenje žene i djece...) kad pije, bogami alkohol.
-
sokkia
#117 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
aristotel je rekao:
ako znaš pit umjereno, onda možeš pit koliko hoceš
ako znaš pit umjereno, onda možeš pit koliko hoceš
- duplanula
#118 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
A da vas pitam nesto, jel sex prije braka zlo? 
-
gerberica
#119 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
mora se isprobati da se zna na cemu je ko
nije zlo
nije zlo
- duplanula
#120 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Alkohol, pa cigare, naravno da je slijedeca na listi sex
.
-
lambda
#121 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Alkohol je majka svih zala i smatram da između alkohola i cigara ima toliko mnogo većih poroka, pa ih je teško sve i nabrojati. Prvo alkohol kao najgori porok, a odmah iza njega ide kocka, i zaista sam u velikoj dilemi, da li se uopšte iza alkohola nalazi kocka ili ispred njega, zaista su cigare od ova dva poroka jako puno odaljene. Nekako, ne znaš ko je jadniji onaj što pije, i kroz život doživljava tolike moralne padove ili bilo koje druge, ili kockar koji konstantno sjedi na istoj stolici 7 sati dnevno kladeći se uživo. Kockar je gladan, ali ne, on ne ide jest, on se u globalu vadi i nikada nije čist, takvi se jako rijetko i kupaju. Kako je to samo ružno, i jedno i drugo je zaista odvratno, šta im sve taj šejtan radi... 
-
mint
#122 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Po meni, ne moze se izabrati sta je gore ... ovdje su argumenti alkoholom/cigarama stetis sebi/drugima, kako je ko naveo ... oboje je lose i za tebe i za druge ... kad se napijes mozes naskoditi drugima, ali i sebi ako npr sjednes za volan, da ne uzimam za primjer precesto konzumiranje, gdje stvaras ovisnost, stetis zdravlju ... cigare isto tako konzumacijom stetis svom zdravlju ali i ljudima oko sebe.
-
sokkia
#123 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
nije u naslovu teme,ali ako i kocku ubacimo ona je onda ubjedljivo najgori poroklambda wrote:Alkohol je majka svih zala i smatram da između alkohola i cigara ima toliko mnogo većih poroka, pa ih je teško sve i nabrojati. Prvo alkohol kao najgori porok, a odmah iza njega ide kocka, i zaista sam u velikoj dilemi, da li se uopšte iza alkohola nalazi kocka ili ispred njega, zaista su cigare od ova dva poroka jako puno odaljene. Nekako, ne znaš ko je jadniji onaj što pije, i kroz život doživljava tolike moralne padove ili bilo koje druge, ili kockar koji konstantno sjedi na istoj stolici 7 sati dnevno kladeći se uživo. Kockar je gladan, ali ne, on ne ide jest, on se u globalu vadi i nikada nije čist, takvi se jako rijetko i kupaju. Kako je to samo ružno, i jedno i drugo je zaista odvratno, šta im sve taj šejtan radi...
- Vijetnamac13
#124 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
Upravo si je sreo. E sad ako ti mozes reci da ja niam bio pravi pusac iako sam neke tri godine praktikovaoo takav nacin pusenja, onda niam pusac. Al jasno je da sam bio.Comrad wrote:Ja jos nisam sreo osobu koja moze danas popusiti kutiju, sutra zapalit dvije-tri cigare, onda ne pusiti jedno 10 dana, pa onda opet kutiju i sl.
I onda slijedeci se tom logikom tvrdim da je alkohol gori. I laze svako ko kaze da se moze kontrolisati u alkoholu jer ko cesto pije taj sigurno i pretjera nekad. A onda to ucesti. Svi smo vec vidjeli takve sudbine.
-
silver testelone
#125 Re: Šta je manje zlo: alkohol ili cigare ?
naravno, ali ti navodiš ekstremnu situaciju... ne govori niko ovdje o tim pravim alkoholičarima, ovisnicima... nego onima koji par puta mjesečno malo popiju i onima koji konzumiraju cigare svakodnevno po kutiju-dvije ili više... u tom slučaju su cigare veće zlo...lambda wrote:Alkohol je majka svih zala i smatram da između alkohola i cigara ima toliko mnogo većih poroka, pa ih je teško sve i nabrojati. Prvo alkohol kao najgori porok, a odmah iza njega ide kocka, i zaista sam u velikoj dilemi, da li se uopšte iza alkohola nalazi kocka ili ispred njega, zaista su cigare od ova dva poroka jako puno odaljene. Nekako, ne znaš ko je jadniji onaj što pije, i kroz život doživljava tolike moralne padove ili bilo koje druge, ili kockar koji konstantno sjedi na istoj stolici 7 sati dnevno kladeći se uživo. Kockar je gladan, ali ne, on ne ide jest, on se u globalu vadi i nikada nije čist, takvi se jako rijetko i kupaju. Kako je to samo ružno, i jedno i drugo je zaista odvratno, šta im sve taj šejtan radi...