Šta je jače?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
vkmiro

#1 Šta je jače?

Post by vkmiro »

Pitanje, šta je jače, zakon BiH ( konkretno zakon o komunalnim odnosima ) ili opštinska odluko o tome??
U pitanju je naplačivanje komunalije (voda), gdje je opština to naplačivanje proglasila zajedničkom potrošnjom, pa po toj odluci placamo vodu i kad je ne trošimo, niti možemo utjecati na njenu štednju.
Po BiH zakonu, svaki stanar ima pravo sebi ugraditi vodomjer, te da mu se obracun vode vrši po njemu. U ovom slucaju, oni taj vodomjer ne priznaju, i stalno šalju tužbe sudu, a sada u septembru imam i parnicu sa njima. Konkretno, ja sam sebi uveo vodomjer prije 8 godina i sve te godine i placam po stvarnoj potrošnji, a oni meni šalju racune koji su trostruko veci.
Po njihovim racunima, ja bi placao vodu za još dvoje komšija,kod mene garsonjera, a kod komšije četvorosoban sa dvije banje i dva wc-a.A trošak po optinskoj odluci dijelimo po pola.
Napominjem, da sam po ugradnji vodomjera uredno obavjestio VIK, predao im na protokol broj vodomjera,tipu, ko je ugradio i saglasnost vijeca stanara. Medjutim, to njima nepije vode, jer nikada za 8 godina nisam dobio nikakav odgovor sem tužbi sudu. Oni me tuže za razliku mog i njihovog iznosa za vodu. Ja sve racune po vodomjeru redovno plačam.
Drinski

#2 Re: Šta je jače?

Post by Drinski »

vkmiro wrote:Pitanje, šta je jače, zakon BiH ( konkretno zakon o komunalnim odnosima ) ili opštinska odluko o tome??
U pitanju je naplačivanje komunalije (voda), gdje je opština to naplačivanje proglasila zajedničkom potrošnjom, pa po toj odluci placamo vodu i kad je ne trošimo, niti možemo utjecati na njenu štednju.
Po BiH zakonu, svaki stanar ima pravo sebi ugraditi vodomjer, te da mu se obracun vode vrši po njemu. U ovom slucaju, oni taj vodomjer ne priznaju, i stalno šalju tužbe sudu, a sada u septembru imam i parnicu sa njima. Konkretno, ja sam sebi uveo vodomjer prije 8 godina i sve te godine i placam po stvarnoj potrošnji, a oni meni šalju racune koji su trostruko veci.
Po njihovim racunima, ja bi placao vodu za još dvoje komšija,kod mene garsonjera, a kod komšije četvorosoban sa dvije banje i dva wc-a.A trošak po optinskoj odluci dijelimo po pola.
Napominjem, da sam po ugradnji vodomjera uredno obavjestio VIK, predao im na protokol broj vodomjera,tipu, ko je ugradio i saglasnost vijeca stanara. Medjutim, to njima nepije vode, jer nikada za 8 godina nisam dobio nikakav odgovor sem tužbi sudu. Oni me tuže za razliku mog i njihovog iznosa za vodu. Ja sve racune po vodomjeru redovno plačam.
Drzi se ti samo podataka sa internog brojila, pribavi atest i predloži vještačenje radi utvrđenja tačnog iznosa po tom brojilu.
Neka komunalci pjevaju borbene pjesme.
putokaz1

#3 Re: Šta je jače?

Post by putokaz1 »

Komunalci će tužit uvjek tuže.
Ako prvostepena odluka bude u korist komunalca,šta navesti u žalbi?
Slične slučajeve su komunalci dobivali na prvostepenom.
nightvision

#4 Re: Šta je jače?

Post by nightvision »

ali su ih isto tako i gubili... pouzdano znam za slucaj iz tuzle gdje su ljudi dobili spor sa tuzlanskim vodovodom nakon sto su ugradili vlastiti vodomjer, ali klasicni analogni, a vodovod ih tuzio za navodno neplacene racune. presudom je direktor kaznjen sa 2000KM a jos jedno odgovorno lice sa 500KM radi uskracivanja/osporavanja prava potrosaca na vlastiti vodomjer. u tuzli je opstina, koja je vlasnik vodovoda, donijela odluku prema kojoj su potrosaci u kolektivnom stanovanju obavezni ugraditi radijski vodomjer u slucaju da zele imati vlastito brojilo/mjerno mjesto. ovo je takodje u sukobu sa zakonom fbih jer je na podrucju federacije za koristenje odobreno nekih dvadesetak vrsta mjerila/brojila (vidio listu cini mi se federalnog zavoda za bazdarenje ili tako nesto) za potrosnju vode, svi su ravnopravni i nema te opstinske odluke koja te moze obavezati da nabavis brojilo odredjene vrste. naravno da takodje mozemo postaviti i pitanje ko je uvoznik i distributer radijskih brojila i u kakvim je odnosima sa tuzlanskim opstinarima... trebam li reci i da je pored izgubljene parnice vodovod uredno nastavio redovno slati racune na zajednicku potrosnju... uvodjenje ovakvog nacina naplate potrosnje, dakle zasebna mjerila vode za sva domacinstva, i te kako bi se odrazilo na budzet opstinskih/gradskih vlasti i za ocekivati je da ce ovi nehljebari i lezihljebovici praviti opstrukcije na svakom koraku.
Drinski

#5 Re: Šta je jače?

Post by Drinski »

Ma neuvođenje internih brojila nema veze sa općinskim prihodima. Uvođenjem internih brojila bi se čak olakšala naplata, jer imas mogućnopst da neplatišu isključiš sa mreže.

Konkretno u TUzli je problem je u direktoru i njegovom savjetniku Berbiću (budućem direktoru), a u konačnici vijećnicima Općinskog vijeća Tuzla.
Ja sam se zalio onom Ombudsmenu za zastitu potrosaca, on je misljenja da se u situaciji kada vodovod dozvoljava da se interna brojila ugrađuju ali o trošku korisnika + da se traži sagalsnost svih etaznih vlasnika, ne krse direktive EU. Kada bi taj Doko (ili njegov pomoćnik) takvo nesto izvalio na ispiti iz potrosackog prava, bio bi oboren ko kruska.
Post Reply