Sta je glavni bosnjacki cilj?

Post Reply

Sta je najvaznija za Bosnjake?

Ovo sto sam ja predlozio
14
54%
Samo neki od toga sto sam predlozio
3
12%
Bosnjacka fildzan-drzava
9
35%

Total votes: 26

Bechir

Post by Bechir »

liberal wrote:
Panasonic wrote:
liberal wrote: stvarnno nekontam tvoju logiku...ja kad kazem da sam srbin to znaci da pripadam jednom pravoslavnom "ogranku" da se tako izrazim. sjediste te crkve je u srbiji sto neznaci da sam ja srbijanac. sva moja familija je iz sarajeva ja sam bosanac i hercegovac (uh sad da me cuju moji prijatelji hercegovi dusu bi mi pojeli) srbin pravoslavac ...sta je to cudno. ako imas potomke rusa u bosni oni su bosanci i hercegovci , pravoslavci ali ne srbi....jos jednom da ponovim srbima se nazivaju pravoslavci koji slave krsne slave a to su od svih pravoslavnih crkava samo pravoslavci sa podrucja bivse jugoslavije (90%)
Znaci ti si Bosnjak/Bosanac ali pripadnik Srpske pravoslavne crkve.
nisam bosnjak nego srbin gradjanin bosne i hercegovine ili skraceno srbin bosanac. namjerno kazem da nisam bosnjak jer je sda iskoristila ratni momenat i preokrenula tadasnji naziv musliman u bosnjak i time dala sebi pravo exkluziviteta nad bih
Kakvog bolan ekskluziviteta, o cemu pricas? Tipicna isfucana spika dostojna SerbianWC-a i ostalih guslarskih sajtova o tzv. dominaciji jednog naroda nad ostala dva, o ekluzivitetu Bosnjaka na Bosnu i Hercegovinu i sl. pamfleti koji nemaju veze s vezom. Ustvari sta ocekujete od Bosnjaka, da se popisaju na BiH, kako bi vi preko noci postali Bosanci a prije rata masovno sprasili na brda pjevajuci 'Srbija u srcu, Bosna u *urcu'?!
zavrzlama

Post by zavrzlama »

- Okretanje zapadu
- Izbacivanje vjere iz politike
- Natalitet
- zabrana vehabizma
- Inteziviranje i transparentnija saradnja sa probosanskim orijentisanim BIH srbima i hrvatima.
Orbini

Post by Orbini »

nisam bosnjak nego srbin gradjanin bosne i hercegovine ili skraceno srbin bosanac. namjerno kazem da nisam bosnjak jer je sda iskoristila ratni momenat i preokrenula tadasnji naziv musliman u bosnjak i time dala sebi pravo exkluziviteta nad bih.
Nije SDA uzela eksluzivitet nad BiH, vec su bosanski Srbi od svega sto podsjeca na BiH - pobjegli. Pa mjenjali ste i imena gradova umjesto bosanski brod u Srpski i niz drugih, dolazim iz Banjaluke gdje sam bio svjedok neposredno pred pocetak rata kako je bosanski prefiks postao neprijateljski. Prije nego se culo za Bosnjaka. Bosna vam je samo geografski termin i stavljate ga u rang sa Macvom, Sumadijom,.... historiju, kulturni identitet, bastinu, drzavnopravnu tradiciju ... ili negirate ili tumacite kao srpski provincijalizam.

Dakle, vi(ako dopustas da govorim u tom licu) st ese odrekli svojevoljno icega sto podsjeca, mirise, asocira,... na BiH. Danas kukate na tobozu kradju eksluziviteta samo zato sto je BiH prezivjela i sto ste skontali da imate ostati u ovim okvirima, a ispali iz voza.
dizZaster

Post by dizZaster »

Glavni bošnjački nacionalni interes je unitarna(građanska)država BiH.
Jedino sa takvim političkim uređenjem BiH
će ući u EU.Dug je to put,ali će Bošnjaci
korak po korak ostvariti svoj nacionalni interes.
cipelic

Post by cipelic »

Biti punopravni clan OIZ, sada smo samo posmatraci. :zzzz:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Panasonic wrote:
chuchumbamayumbe wrote: To sto kazes da je 0.001% ljudi stvarno doslo iz Srbije ili Hrvatske nema veze sa zdravom pamecu...Raspitaj se malo oko sebe odakle su dosli pradjedovi tvojih komsija ne Bosnjaka, veliki broj je ili iz Crne Gore, iz stare Hercegovine, iz Srbije, Hrvatske...

I Bosnjaci su u Sandzaku Bosnjaci od bosnjackog kongresa koji se odrzao u Sarajevu ratnih godina, a do tada su bili Muslimani (valjda je tako?).
Iz Crne Gore? Pa dio CG je bio pod vlascu Bosne, tacnije Tvrtka Kotrmanica koji je tu osnovao grad Novi. Kasnije je bosanski vojvoda Herceg Stjepan Vukcic Kosaca, kada su Osmanlije usle u Bosnu, otisao u Novi i od tada taj grad nosi naziv Herceg Novi.

Hercegovina je teritorija koja pokriva Hum, kojom je vladala bogata bosanska plemicka porodica Kosace, tacnije Stjepan Vukcic Kosaca. Nastala je u 15. stoljecu kada Stjepan Vukcic Kosaca nije htio priznati vlast novog bosanskog kralja Tomasha. Stjepan Vukcic je sebi dao titulu 'Herceg' po cemu je naziv dobila Hercegovina. Medjutim, Hercegovina se vise ne spominje sve do 20. stoljeca, kada ju je tadasnji jugoslovenski kralj uvrstio u zvanicni naziv Bosne da bi detaljnije objasnio teritoriju Bosne. Vazno je napomenuti da je Stjepan Vukcic Kosaca bio krstjanin(tj. bogumil, pripadnik Crkve Bosanske).

Sandzak je bio u sastavu Bosanske kraljevine, a kasnije i Bosanskog ejaleta. Interesantno je da je Bosna u Osmanskom carstvu imala daleko najvecu autonomiju u odnosu na druge zemlje pod vlascu Osmanlija. Naime, 2 godine poslije okupacije, uz obostrani dogovor (bosanski i turski) ponovo je stvorena Kraljevina Bosna, zatim Bosanski sandzak(koji se sastojao iz kadiluka) i Bosanski ejalet(koji se sastojao iz vise sandzak, ukljucujuci i danasnji Sandzak u Srbiji, i velike teritorije susjednih zemalja).Susjedne bosanske drzave su bile rastrkane u vise ejaleta, izmedju ostalog i u bosanskom. Stvaranjem kapetanija u 19. stoljecu je Bosna pod Osmanlijama imala gotovo stopostotnu autonomiju, jer su na funkcijama kapetana (osmanskih vojnih administratora) uglavnom bili Bosnjaci. Vazno je napomenuti da je Osmansko carstvo imalo vojnu organizaciju, kojoj je najvaznije bilo osvajanje novih teritorija, ubiranje poreza i uzimanja ljudstva za vojsku. Nikada nije bilo velike imigracije Osmanlija u Bosnu, a kapetani su porez slali Sultanu u Carigrad.

Malo sam skrenuo sa teme, pitanje je bilo Sandzak i njihovo izjasnjavanje kao 'Muslimani' prije bosanskog kongresa. Onda cu ja tebe da pitam, a kako su se to jos mogli nazivati? Odgovor: Srbi, Hrvati, Jugosloveni i tek poslije 1970. kao Muslimani. Toliko o jugoslovenskom bratstvu i jedinstvu.
Momak,
Prestani se vracati na istorijsku polaznu tacku tamo gdje i kada tebi to odgovara. Ja ti kazem da mnogo, ako ne i vecina "srpskog i hrvatskog" stanovnistva u BiH ima svoje pretke koji su zivjeli u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj. Moj pradjed se, konkretno, doselio iz Crne Gore (kada nije bila pod bosanskom vlascu) izmedju prvog i drugog svjetskog rata. Puno se takvih porodica doselilo i naselilo u BiH, nevezano sada pod cijom je vlascu tada to bilo.
Ti mi jednako ponavljas sta je bilo kada su bili Turci, ejaleti, ovo, ono. Sada treba da dodju Italijani i da kazu da smo svi mi nekada bili Rimljani i da je ovo njihov teritorij? Ili Grci?
Ti se stalno vracas na poziciju kada je Bosna imala najvecu teritoriju. Ja nemam nista protiv toga da se Bosna vrati u te granice, ali to nije moguce i ne treba stvari posmatrati iz konteksta i onako kako tebi, meni, ili bilo kome odgovara.
Srbi su se poceli vracati na emu velike Srbije davnih godina, Hrvati bi najradije da se vrate kada je NDH bila do Zemuna, sada bi i Bosna trebala da bude ko za kotromanica?
Ovo je 2007 godina, nije vise 16.-ti vijek ili vec koji.
Volim Bosnu, moj otac je ubijen zbog ideje drzave Bosne i Hercegovine, mnogi moji prijatelji, kumovi, rodbina su nastradali zbog ludjackih ideja sa istoka i zapada i ne zelim da me neko pogresno shvati da ja ovdje nesto drugo propagiram osim suverene, nezavisne i cjelovite Bosne i Hercegovine.
Jos nesto, ja jesam Bosanac, tako sam se i pisao u svim papirima (prije bio Jugosloven ali jbga, toga vise nema), ali nisam Bosnjak niti cu ikada biti. Jer Bosnjak i Bosanac ne moze biti isto. Ako su Bosnjaci = Bosanci, onda nema Bosne.
chuchumbamayumbe

Bechir wrote:
liberal wrote:
Panasonic wrote: Znaci ti si Bosnjak/Bosanac ali pripadnik Srpske pravoslavne crkve.
nisam bosnjak nego srbin gradjanin bosne i hercegovine ili skraceno srbin bosanac. namjerno kazem da nisam bosnjak jer je sda iskoristila ratni momenat i preokrenula tadasnji naziv musliman u bosnjak i time dala sebi pravo exkluziviteta nad bih
Kakvog bolan ekskluziviteta, o cemu pricas? Tipicna isfucana spika dostojna SerbianWC-a i ostalih guslarskih sajtova o tzv. dominaciji jednog naroda nad ostala dva, o ekluzivitetu Bosnjaka na Bosnu i Hercegovinu i sl. pamfleti koji nemaju veze s vezom. Ustvari sta ocekujete od Bosnjaka, da se popisaju na BiH, kako bi vi preko noci postali Bosanci a prije rata masovno sprasili na brda pjevajuci 'Srbija u srcu, Bosna u *urcu'?!
Ne znam sta ti ocekujes od ne-Bosnjaka?
Ako nastavis da svrstavas sve ne-Bosnjake u isti kosh, automatski dobijas kontraefekat od onoga koji bi ti zelio i sta onda da ocekujes. Bosna i hercegovina, kakva-takva, sa svima onima koji su je htjeli dijeliti i koji su je sacuvali, je, ipak, na kraju krajeva, drzava svih gradjana koji u njoj zive (po Ustavu je drzava naroda, ali se nadam da ce biti uskoro i drzava gradjana). Znaci nije ni Bosnjacka, ni srpska ni hrvatska, vec drzava svih nas.
Sa takvim stavom i pricom, koja nije nimalo konstruktivna, nisa ne postizes;osim mozda da onaj Srbin iz Banjaluke ili Hrvat iz Mostara koji procita ovo samo dobije potvrdu svojih teza o dominaciji jednog nad drugim narodom i teznju za centralizmom, a to ne vodi nikamo.
Znam, reci ces ako im se ne svidja neka idu iz Bosne. Ali nisu ludi da napustaju svoje domove i prepuste ih nekima koji su, takodjer, do jucer bili jugosloveni, muslimani, neopredjeljeni, a danas se busaju u prsa i svojataju nesto sto nije njihovo.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Glavni bošnjački nacionalni interes je unitarna (građanska) država BiH.

Sto ne opravdava (dokazani) genocid, ali opravdava pobunu. BiH je srpska koliko i bosnjacka, te svojatanje citave BiH od strane Bosnjaka nije razlicito od svojatanja polovine BiH od strane Srba.

Bosnjacki prvaci imaju jednostavan izbor; ponuditi uredjenje koje uzima u obzir potrebu za zastitom kolektivnih prava Srba i Hrvata (cime bi se eliminisalo potrebu za entitetima i kantonima), ili insistirati na opciji jedan covjek = jedan glas, bukvalno prisiljavajuci Srbe i Hrvate da se sakrivaju iza postojeceg uredjenja.

Srbi i Hrvati koji se opredjeljuju za gradjansku opciju ce u relativno bliskoj buducnosti biti okarakterisani kao giganti jednog teskog vremena, medjutim, ne moze se od svih gradjana srpske i hrvatske nacionalnosti ocekivati da vjeruju kako u drzavnom parlamentu nece biti (bosnjackog) preglasavanja, te kako na ekonomskom planu, drzavna Vlada nece forsirati Travnik ispred Trebinja itd. A ti su ljudi gradjani BiH koliko i ti, te im se ne moze kao alternativu tvojoj viziji nuditi samo putna karta u jednom smjeru.
chuchumbamayumbe

Jastreb35 wrote:

Sto ne opravdava (dokazani) genocid, ali opravdava pobunu. BiH je srpska koliko i bosnjacka, te svojatanje citave BiH od strane Bosnjaka nije razlicito od svojatanja polovine BiH od strane Srba.

Bosnjacki prvaci imaju jednostav izbor; ponuditi uredjenje koje uzima u obzir potrebu za zastitom kolektivnih prava Srba i Hrvata (cime bi se eliminisalo potrebu za entitetima i kantonima), ili insistirati na opciji jedan covjek = jedan glas, bukvalno prisiljavajuci Srbe i Hrvate da se sakrivaju iza postojeceg uredjenja.

Srbi i Hrvati koji se opredjeljuju za gradjansku opciju ce u relativno bliskoj buducnosti biti okarakterisani kao giganti jednog teskog vremena, medjutim, ne moze se od svih gradjana srpske i hrvatske nacionalnosti ocekivati da vjeruju kako u drzavnom parlamentu nece biti (bosnjackog) preglasavanja, te kako na ekonomskom planu, drzavna Vlada nece forsirati Travnik ispred Trebinja itd. A ti su ljudi gradjani BiH koliko i ti, te im se ne moze kao alternativu tvojoj viziji nuditi samo putna karta u jednom smjeru.
Jastreb35,
SVAKA TI DALA! :-D
liberal

Post by liberal »

chuchumbamayumbe wrote:
Jastreb35 wrote:

Bosnjacki prvaci imaju jednostav izbor; ponuditi uredjenje koje uzima u obzir potrebu za zastitom kolektivnih prava Srba i Hrvata (cime bi se eliminisalo potrebu za entitetima i kantonima), ili insistirati na opciji jedan covjek = jedan glas, bukvalno prisiljavajuci Srbe i Hrvate da se sakrivaju iza postojeceg uredjenja.

Jastreb35,
SVAKA TI DALA! :-D
u potpunosti se slazem
brdo

Post by brdo »

Abu FEED el-Castro wrote:Ma kakav ba nacionalni interes, to mogu ganjat svedjani, mi smo tolikou govnima da o tom i ne mislimo, vecina bi sad halalila i pola bosne da ode i svasta jos nesta samo da nas neko preko noci iscupa iz govana i dozvoli da malo odahnemo... :-? :( :-) :-x

Yebo Bosnu, vrijeme je da se krene!!!neznam zasto takve budale i drze u bosni put pod noge i ne okreci se !!! :run: :lol: :lol:
:D
brdo

Post by brdo »

chuchumbamayumbe wrote:
Bechir wrote:
liberal wrote: nisam bosnjak nego srbin gradjanin bosne i hercegovine ili skraceno srbin bosanac. namjerno kazem da nisam bosnjak jer je sda iskoristila ratni momenat i preokrenula tadasnji naziv musliman u bosnjak i time dala sebi pravo exkluziviteta nad bih
Ako nastavis da svrstavas sve ne-Bosnjake u isti kosh, automatski dobijas kontraefekat od onoga koji bi ti zelio i sta onda da ocekujes. Bosna i hercegovina, kakva-takva, sa svima onima koji su je htjeli dijeliti i koji su je sacuvali, je, ipak, na kraju krajeva, drzava svih gradjana koji u njoj zive (po Ustavu je drzava naroda, ali se nadam da ce biti uskoro i drzava gradjana). Znaci nije ni Bosnjacka, ni srpska ni hrvatska, vec drzava svih nas.
Sa takvim stavom i pricom, koja nije nimalo konstruktivna, nisa ne postizes;osim mozda da onaj Srbin iz Banjaluke ili Hrvat iz Mostara koji procita ovo samo dobije potvrdu svojih teza o dominaciji jednog nad drugim narodom i teznju za centralizmom, a to ne vodi nikamo.
Znam, reci ces ako im se ne svidja neka idu iz Bosne. Ali nisu ludi da napustaju svoje domove i prepuste ih nekima koji su, takodjer, do jucer bili jugosloveni, muslimani, neopredjeljeni, a danas se busaju u prsa i svojataju nesto sto nije njihovo.
bili jugosloveni ili neopredjeljeni iza srpske politike a u dusi uvijek bili i ostali muslimani bosnjaci iako zabranjeni kao nacija u posljeratnoj jy!!!
brdo

Post by brdo »

chuchumbamayumbe wrote:
Bechir wrote:
liberal wrote: nisam bosnjak nego srbin gradjanin bosne i hercegovine ili skraceno srbin bosanac. namjerno kazem da nisam bosnjak jer je sda iskoristila ratni momenat i preokrenula tadasnji naziv musliman u bosnjak i time dala sebi pravo exkluziviteta nad bih
bili jugosloveni ili neopredjeljeni iza srpske politike a u dusi uvijek bili i ostali muslimani bosnjaci iako zabranjeni kao nacija u posljeratnoj jy!!!
chuchumbamayumbe

1991 na popisu se svako mogao opredijeliti kako hoće...pingvin, marsovac, amerikanac...
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Sve je ovo suplja. Kako god okrenes Srbin ce se izjasnjavat srbinom, hrvat hrvatom, musliman muslimanom. Djaba neko kaze "e nemozes reci tako". Ko moze zabraniti. Nijedan hercegovac (katolik) nece reci nista drugo osim hrvat i isto za ostale...ili sta mislis kako se u RS izjasnjavaju? Nego pusti izjasnjavanje na stranu. Zalibo me ko se kako izjasnjava. Ima vise vaznijih stvari koje se moraju rijesiti sto prije inace budemo isto pricali 2017te.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

zavrzlama wrote:- Okretanje zapadu
- Izbacivanje vjere iz politike
- Natalitet
- zabrana vehabizma
- Inteziviranje i transparentnija saradnja sa probosanskim orijentisanim BIH srbima i hrvatima.
Uze mi rijec. Ipak, da dodam

- Izlazak na rijeku Drinu

i malo izbrusim:
"- zabrana vehabizma" dodajem " i svih zlocinackih, ekstremistickih i nedemokratskih pokreta "
liberal

Post by liberal »

rajvosa^ wrote:Sve je ovo suplja. Kako god okrenes Srbin ce se izjasnjavat srbinom, hrvat hrvatom, musliman muslimanom. Djaba neko kaze "e nemozes reci tako". Ko moze zabraniti. Nijedan hercegovac (katolik) nece reci nista drugo osim hrvat i isto za ostale...ili sta mislis kako se u RS izjasnjavaju? Nego pusti izjasnjavanje na stranu. Zalibo me ko se kako izjasnjava. Ima vise vaznijih stvari koje se moraju rijesiti sto prije inace budemo isto pricali 2017te.
tako jednostavno receno
:thumbup:
mostarac

#68 Re: Sta je glavni bosnjacki cilj?

Post by mostarac »

Black angel wrote:
mostarac wrote:
Black angel wrote:Sta je danas glavni cilj bosnjackoga naroda je opce-nepoznata cinjenica. Svakome je najvazniji vlastiti zivot i niko se vise ne brine za naciju. Sta je Bosnjacima kao NACIJI u pravom smislu te rijeci, kao dio bosanskog kolektiva i sandzackog zivlja i balkanskog bica uopce glavno? Ja mislim da je to jedinstvena i unitarna Bosna gdje ce oni moci opstati i gdje ce se sve vratiti na svoje. A onda i autonomni Sandzak te etabliranje Bosnjaka na Kosovu i u Makedoniji pa i u ostalim mjestima Balkana te povezivanje i jacanje bosnjacke dijaspore.

Sta vi mislite?(ozbiljno molim)
Ovo Bosnjake ne treba da zanima jer to apsolutno nema nikakve veze sa njima. Bosnjackoj manjini u Hrvatskoj i Sloveniji jos i mogu priznati da su Bosnjaci jer su iz Bosne isli trbuhom za kruhom, ali sandzackim, kosovskim i makedonskim muslimanima to nikako ne mogu priznati jer oni nisu to nikad ni bili, a to sto su muslimani nije dovoljno i da budu Bosnjaci, ali je Alija u svojoj viziji sjebavanja bosne i hercegovine to nabacio i sam on je Bosance odredio religijski, a ne nacionalno i sta ocekivati od jednog efendije i priglupog seljacica.
Glavni i jedini bosnjacki cilj je BOSNA i nista drugo. Sve drugo je manje bitno. Bosna Bosanaca muslimana, Bosanaca katolika, Bosanaca pravoslavnih i svih koji je vole. Bosna u kojoj cemo svi prije svega biti ljudi, zatim Bosanci, a onda sebe nek zove kako god ko hoce. To je jedini interes muslimana u bosni, jer ti si pitao samo za muslimane, a ne Bosance. Mene zaista ne zanimaju Srbi, Crnogorci, Makedonci islamske vjeroispovjesti i Bosna sa njima nema nista.
Ovo necu ni komentirati. Oni se smatraju Bosnjacima i vec je opce-prihvaceno(pa cak i u Ustavima tih drzava) da su oni Bosnjaci po kulturnoj, vjerskoj i jezicnoj liniji i povezanosti sa bosanskim Bosnjacima. Ti se ne smatras Bosnjakom pa ne znam zasto imas pravo govorit sta je a sta nije bosnjacki interes. To su Bosnjaci, a ti zivi u svojim fantazijama da su ovdje Bosanci, Srbijanci itd. svih vjera, ako ti je draze.

Uostalom, nisam pitao za interes drzave BiH vec bosnjackog naroda, BiH mozda nema interesa u Sandzaku, Kosovu.... ali Bosnjaci zasigurno imaju. To bar ne mozete negirati.
Izvini, ali jedino je vazna BiH. Sve ostalo je nevazno, mada kada se govorio o BiH ne moze se iskljuciti onda ni Ivo ni Jovo ni Mehmed.
A mogu i ja reci da sam Nijemac, ali me to ne cini Nijemcem. Isto tako ma koliko se trudili hercegovacki Hrvati su jos uvijek samo bosanski katolici koje vecina hrvatskog stanovnistva osim Dalmacije i posmatra tako, ali su priznati u Ustavu RH, kao sto i Bosna priznaje Bosnjake u Sandzaku, a nit su ovi Bosnjaci, a nit su ovi Hrvati, a eto vole se tako nazivat. Naciju ne odredjuje vjera i ne odredjuje je ono sto bi ti htio da jeste, nego ono sto je stvarno tako, a kada se stvari posloze tako, onda musliman iz Novog Pazara moze bit samo Srbin i nista vise jer on to i jeste i nema ama nikakvu vezu sa Bosnom osim iste vjere sa jednim dijelom Bosanaca. Jezik im je ekavski, kultura i tradicija i obicaji skroz drugaciji, apsolutno sve im je drugacije koliko moze biti na ovom malom prostoru i nemaju nijedan elemenat da bi bili Bosanci ili Bosnjaci kao sto ni ovi u Hercegovini nemaju elemenata da se nazovu Hrvatima, a ni ovi po Sokocu Srbima.
Ja govorim onako kako jeste i onako kako su fakti, a sad imperijalisticke teznje malih balkanskih careva ce uvijek podgrijavati teorije naucne fantastike.

Bosna je najvaznija a ne bosnjaci, mada jedno bez drugog ne ide.
pitt

Post by pitt »

i Iran :D:D
stickitout

Post by stickitout »

pitt wrote:i Iran :D:D
I Oz :D
pitt

Post by pitt »

stickitout wrote:
pitt wrote:i Iran :D:D
I Oz :D
samo nek ne dolaze kod Dorothy u Kanzas :D
Bechir

Post by Bechir »

chuchumbamayumbe wrote:
Bechir wrote:
Ma bravo, ova mi je legla o centralizaciji i majorizaciji... :-) Naprotiv, vecina nas je se naucila samooptuzivanju, ispravnoj retorici i pristupu, lijepom ponasanju a prije svega toleranciji...

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Black angel

#73 Re: Sta je glavni bosnjacki cilj?

Post by Black angel »

mostarac wrote:
Black angel wrote:
mostarac wrote: Ovo Bosnjake ne treba da zanima jer to apsolutno nema nikakve veze sa njima. Bosnjackoj manjini u Hrvatskoj i Sloveniji jos i mogu priznati da su Bosnjaci jer su iz Bosne isli trbuhom za kruhom, ali sandzackim, kosovskim i makedonskim muslimanima to nikako ne mogu priznati jer oni nisu to nikad ni bili, a to sto su muslimani nije dovoljno i da budu Bosnjaci, ali je Alija u svojoj viziji sjebavanja bosne i hercegovine to nabacio i sam on je Bosance odredio religijski, a ne nacionalno i sta ocekivati od jednog efendije i priglupog seljacica.
Glavni i jedini bosnjacki cilj je BOSNA i nista drugo. Sve drugo je manje bitno. Bosna Bosanaca muslimana, Bosanaca katolika, Bosanaca pravoslavnih i svih koji je vole. Bosna u kojoj cemo svi prije svega biti ljudi, zatim Bosanci, a onda sebe nek zove kako god ko hoce. To je jedini interes muslimana u bosni, jer ti si pitao samo za muslimane, a ne Bosance. Mene zaista ne zanimaju Srbi, Crnogorci, Makedonci islamske vjeroispovjesti i Bosna sa njima nema nista.
Ovo necu ni komentirati. Oni se smatraju Bosnjacima i vec je opce-prihvaceno(pa cak i u Ustavima tih drzava) da su oni Bosnjaci po kulturnoj, vjerskoj i jezicnoj liniji i povezanosti sa bosanskim Bosnjacima. Ti se ne smatras Bosnjakom pa ne znam zasto imas pravo govorit sta je a sta nije bosnjacki interes. To su Bosnjaci, a ti zivi u svojim fantazijama da su ovdje Bosanci, Srbijanci itd. svih vjera, ako ti je draze.

Uostalom, nisam pitao za interes drzave BiH vec bosnjackog naroda, BiH mozda nema interesa u Sandzaku, Kosovu.... ali Bosnjaci zasigurno imaju. To bar ne mozete negirati.
Izvini, ali jedino je vazna BiH. Sve ostalo je nevazno, mada kada se govorio o BiH ne moze se iskljuciti onda ni Ivo ni Jovo ni Mehmed.
A mogu i ja reci da sam Nijemac, ali me to ne cini Nijemcem. Isto tako ma koliko se trudili hercegovacki Hrvati su jos uvijek samo bosanski katolici koje vecina hrvatskog stanovnistva osim Dalmacije i posmatra tako, ali su priznati u Ustavu RH, kao sto i Bosna priznaje Bosnjake u Sandzaku, a nit su ovi Bosnjaci, a nit su ovi Hrvati, a eto vole se tako nazivat. Naciju ne odredjuje vjera i ne odredjuje je ono sto bi ti htio da jeste, nego ono sto je stvarno tako, a kada se stvari posloze tako, onda musliman iz Novog Pazara moze bit samo Srbin i nista vise jer on to i jeste i nema ama nikakvu vezu sa Bosnom osim iste vjere sa jednim dijelom Bosanaca. Jezik im je ekavski, kultura i tradicija i obicaji skroz drugaciji, apsolutno sve im je drugacije koliko moze biti na ovom malom prostoru i nemaju nijedan elemenat da bi bili Bosanci ili Bosnjaci kao sto ni ovi u Hercegovini nemaju elemenata da se nazovu Hrvatima, a ni ovi po Sokocu Srbima.
Ja govorim onako kako jeste i onako kako su fakti, a sad imperijalisticke teznje malih balkanskih careva ce uvijek podgrijavati teorije naucne fantastike.

Bosna je najvaznija a ne bosnjaci, mada jedno bez drugog ne ide.
Sandzak je bio u sastavu Bosne, ti ljudi su od 14 stoljeca Bosnjaci i sad jer su ih 1912 uzeli Srbi i Crnogorci ti ces ih medju njih stavit?

Bosanski Srbi i Hrvati su bili Bosnjaci koji su promjenili naciju i imaju to pravo, neces valjda sada i njih tjerat da budu sta nece? To tvoje "ma ovako je i ovako je kako god se neko...." ne pali. Covjek sto se izjasni kao Bosnjak je Bosnjak i tako i za ostale i na tebi je samo da to postujes.
Black angel

Post by Black angel »

chuchumbamayumbe wrote:
Bechir wrote:
Sta nije njihovo?
chuchumbamayumbe

Black angel wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Bechir wrote: Kakvog bolan ekskluziviteta, o cemu pricas? Tipicna isfucana spika dostojna SerbianWC-a i ostalih guslarskih sajtova o tzv. dominaciji jednog naroda nad ostala dva, o ekluzivitetu Bosnjaka na Bosnu i Hercegovinu i sl. pamfleti koji nemaju veze s vezom. Ustvari sta ocekujete od Bosnjaka, da se popisaju na BiH, kako bi vi preko noci postali Bosanci a prije rata masovno sprasili na brda pjevajuci 'Srbija u srcu, Bosna u *urcu'?!
Sta nije njihovo?
Trebao sam napisati "što nije samo njihovo"!
SORRY.
Post Reply