Sta je glavni bosnjacki cilj?

Post Reply

Sta je najvaznija za Bosnjake?

Ovo sto sam ja predlozio
14
54%
Samo neki od toga sto sam predlozio
3
12%
Bosnjacka fildzan-drzava
9
35%

Total votes: 26

SA 071

Post by SA 071 »

Liberalism wrote:
SA 071 wrote:
Taj "bosnjacki cilj" mogu provoditi i politicari, i umjetnici, i biznismeni, i vjerski sluzbenici i svi drugi koji se osjecaju Bosnjaci. Oni zato i trebaju podrzavati ljude koji mogu na najbolji nacin omoguciti da se ti ciljevi ostvaruju i kroz institucije drzave. Ali u tom slucaju, borba za postizanje tih nacionalnih ciljeva treba da ide kroz omogucavanje i pomaganje svima da u okviru te drzave mogu ostvariti sva svoja prava kao gradjani pojedinci, ali i kao narodi (kolektivno gledano) da ostvare svoje nacionalne ciljeve i ispune svoje nacionalne potrebe (opet ne nacionalisticke).

I to dvoje nije kontradiktorno. Trebas shvatiti da ispunjenje necije nacionalne (ponovo ne nacionalisticke) potrebe, ne znaci odmah ugrozavanje ili diskriminaciju "onog" drugog.

P.S. Ekonomski prosperitet kao cilj Bosnjaka bi mogao shvatiti ovako. Recimo ti si iz Gorazda koliko sam shvatio?! E pa taj bosnjacki cilj bi mogao biti recimo ekonomsko jacanje podrucja u kojima zive Bosnjaci, a koja su nerazvijenija od drugih i iz kojih zbog manjka perspektive Bosnjaci (ali i drugi) iseljavaju. Tako bi recimo pojedini bosnjacki biznismeni (kao sto je Bekto) novac ulagali u podrucja kao sto je Gorazde (da bar i Hastor isto razmislja) i na taj nacin pomogli da dodje do ekonomskog prospreiteta Bosnjaka (u ovom slucaju na mikroplanu), a da pri tome nisu ugrozeni ni Srbi ni Hrvati (jos bi uz to i neki od njih ekonomski prosperirali). Isto ovo bi mogao primjeniti i na druge narode i druge mikrosredine. Nadam se da je sad malo jasnije sta sam pod onim mislio.

P.P.S. Cak se i kroz drzavne institucije moze boriti za ovakav jedan cilj, zalaganjem za razvoj manje razvijenih podrucja u BiH u kojima bi izmedju ostalih bilo obuhvaceno i Gorazde i povezivanje cijele regije. Dakle, samo uz uslov da nema ekskluziviteta prema bilo kome...
U pravu si sto se tice mog isticanja cilja drzave u odnosu na temu - Bosnjacki cilj. I bio bi u pravu kada bi se govorilo o ciljevima bosnjaka kao bosnjaka (na nacin kako se govori o ciljevima bilo koje druge grupe ljudi). Ali mi ne govorimo o tome na takav nacin. I ti ti potvrdjujes kada kazes ...i politicari.. Nemogu politicari provoditi nacionalne ciljeve u tome je stvar. Moze neki Bosnjak napraviti svemirski brod ako je bosnjacki cilj da Bosanac ode na mjesec. Ali ako su politicari ukljuceni u ostvarivanje nacionalnog cilja, onda se u analizu toga sta je bosnjacki cilj mora uvrstiti pitanje sta je cilj drzave u kojoj politicar aktivno odlucuje. Zbog toga ja povlacim paralelu sa drzavnim ciljevima.

Bosnjacki cilj moze biti ...ekonomsko jacanje podrucja na kojima zive bosnjaci... na nacin na koji ti govoris ali taj cilj mora biti irelevantan za politicare. Politicar treba imati za cilj ekonomsko jacanje nerazvijenih podrucja bez obzira koji narod zivi u tom podrucju, sto budimo iskreni nema nikakve veze sa bosnjackim ciljem (jer tvoj opis cilja ukoliko eliminiramo imenicu bosnjak nema nikakve veze s bosnjackim ciljem). Na kraju sto ja stavljam znak jednakosti je upravo u tome sto se u Bosni uvela praksa da nacionalne ciljeve naroda (ma kakvi oni bili) trebaju provoditi politicari. Ovo je nemoguce jer postavlja se pitanje koji (boisnjacki) cilj trebaju a koji ne trebaju provoditi bosnjacki politicari? Naravno neko ce reci da je to lako definisati i da one demokratske i svima prihvatljive ciljeve treba provoditi a one koji nisu demokratski i koji nisu prihvatljivi za druge ne treba. Ali kada ovaj pristup primjenimo na bilo koji nacionalni cilj ispadne da niti jedan bosnjacki cilj (isto tako ni srpski ni hrvatski) ne trebaju (ili ne mogu, a da ostaneu demokratskim okvirima) provoditi politicari.

Ako ima neki argument suprotan, rado bi ga volio cuti.

p.s. Sto se tice konkretnog provođenja bosnjackih ciljeva u praksi je posebna tema 'strave i uzasa istine' o kojoj treba posebna tema.
Vjerovatno mi je bio dug onaj post, pa ga nisi procitao do kraja. Kako drugacije da razumijem ovaj tvoj post. Povezi podvuceni i italik tekst.

Ostvarenje "nacionalnog" kroz drzavu moze i mora da se ostvari, ali inkorporirajuci te "pojedinacne" ciljeve u zajednicki drzavni cilj (za to je uslov da je rijec o nacionalnom, a ne nacionalistickom cilju). Kada sam u onom primjeru naveo nerazvijena podrucja BiH, rekao sam uz uslov da nema ekskluziviteta prema bilo kome (dakle ne samo "bosnjacka" nerazvijena podrucja nego sva u BiH-i "sprska" i "hrvatska").

P.S. Sto se tice konkretnog provođenja bosnjackih ciljeva u praksi, rekao sam i ja da nema jedinstva medju Bosnjacima da se neki ciljevi oznace strateskim za Bosnjake i da svi na njima rade. U konkretnom slucaju za Gorazde, povuci paralelu izmedju vas i Tesnja. Svi iole jaci Tesanjci pare uglavnom ulazu u Tesanj i razvijaju taj kraj, a vecina ljudi iz Gorazda ima oci uprte ka Sarajevu i samo gledaju da odmagle otamo.
Primjer Hastora sam naveo iz razloga sto je u potpunosti suprotan primjeru jednog Bekte. Dok je Bekto doprinio da se u Gorazdu otvori bar 500 radnih mjesta otvarajuci svoje fabrike tamo, tako je recimo Hastor omogucio istu stvar Visokom umjesto "svom" Gorazdu. Recimo, Bekto je Nijemcima prodao fabriku i u ugovoru uslovio da ne smiju nikog od radnika otpustati (ni drzava u nekim slucajevima ne vodi racuna o radnicima, a on je privatnik), a zatim je otvorio (vjerovatno od tih para) drugu fabriku u koju je zaposlio novi 200-tinjak ljudi. Covjek ne misli samo na sebe, za razliku od nasih politicara...
Liberalism

Post by Liberalism »

SA 071 wrote: Ostvarenje "nacionalnog" kroz drzavu moze i mora da se ostvari, ali inkorporirajuci te "pojedinacne" ciljeve u zajednicki drzavni cilj (za to je uslov da je rijec o nacionalnom, a ne nacionalistickom cilju). Kada sam u onom primjeru naveo nerazvijena podrucja BiH, rekao sam uz uslov da nema ekskluziviteta prema bilo kome (dakle ne samo "bosnjacka" nerazvijena podrucja nego sva u BiH-i "sprska" i "hrvatska").
I na kraju dobijemo da ce drzava pomoci svim stanovnicima Gorazda. Zar se to nije moglo isti desiti (i znatno efikasnije) da se uopste nije koristio kriterij nacionalnog interesa vec (demokratski) zajednicki interes svih građana BiH?

Nacionalni intgeres nalazi svoje uporiste u doktrini ako ti ne pomogne tvoj niko ti nece pomoci. isticanjem nacionalnog stvara se privid da samo pripadnici tvog naroda tebi zele dobro, sto je jedna od izvornih formi plemenske organizacije drustva.

Koji ce mi politicar prije pomoci? Bosnjak ili Srbin? Po tvom Bosnjak, ali on nece meni davati eksluzivitet. On ce pomoci meni, ali ce pomoci i Hrvatu. Ako ce nam pomoci apsolutno jednako on ne provodi nacionalni vec opsti interes (jer tad nema razlike za nacionalnim podjelama interesa).

Ako pojednostavimo i od politicara zamislimo lijecnika, lijecnik ce meni najbolje pomoci da ponovo budem zdrav samo ako je Bosnjak, ali ako je englez pomoci ce mi al nece onako kako bi mi pomogao da sam Englez. Jel se to trazi? Ili se protiv toga treba boriti?
Liberalism

Post by Liberalism »

Mozda kao zakljucak bi se moglo izvuci pitanje za gosp. dr. Harisa Silajdzica sta je glavni bosnjacki cilj i sta bi to bilo gore po bosnjake da je umjestro njega član predsjedništva BiH gosp. Sven Alkalaj....
Post Reply