ali nisi reako zasto teze podnose posljedice, ne izvlaci se medonjamedvjed23 wrote:nakon par minuta razmišljanja, moram se složitiConnaisseur Karlin wrote:
mah, ni blizu kao sto se etiketiraju zenepriznaj
ostajem pri tvrdnji da su pakost, oholost i šovinizam podjednako prisutni kod oba spola.. no, složiću se da žene snose teže posljedice ako javno iskažu spomenute negativne osobine..
Šta je fufica?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Connaisseur Karlin
#251 Re: Šta je fufica?
- Connaisseur Karlin
#252 Re: Šta je fufica?
cutnja je znak odobravanjazipoo wrote:Pa na kojoj sam to strani?Connaisseur Karlin wrote:moras biti na pravoj strani , nema veze musko ili zenskozipoo wrote:
Da ne bi bio kukavica moram biti na tvojoj strani?
Fino sam ti napisao. Jednostavno ne vodim tudje bitke.
-
moonca
#253 Re: Šta je fufica?
Ne mislim da je pokret pomogao zenama,naprotiv- nabile su sebi samo vise posla, obaveza--- ono kad ih uhvati PMS 5 dana, pa ne znaju gdje udaraju.E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
Bilo je i biti ce- pravila postoje, pisana i nepisana, za zene i za muskrace. Priroda nas je napravila njeznijim, osjetljivijim kojima treba paznja, njega- zasto to odbcujemo .
- MarlboroGold
#254 Re: Šta je fufica?
Tacno tako. Puno vise su obaveza dobile, ali i izbor koje ce obaveze prihvatiti... do tad su uglavnom bile nametane.
- medvjed23
#255 Re: Šta je fufica?
ne znam, valjda zbog patrijarhata koji je nametnuo tezu da je muška mahaluša simpatična a ženska odbojnaConnaisseur Karlin wrote: ali nisi reako zasto teze podnose posljedice, ne izvlaci se medonja
eee, živote, odoh se učlaniti u feministe..
- Connaisseur Karlin
#256 Re: Šta je fufica?
ne idi nigdje, volim temedvjed23 wrote:ne znam, valjda zbog patrijarhata koji je nametnuo tezu da je muška mahaluša simpatična a ženska odbojnaConnaisseur Karlin wrote: ali nisi reako zasto teze podnose posljedice, ne izvlaci se medonja![]()
eee, živote, odoh se učlaniti u feministe..
- Connaisseur Karlin
#257 Re: Šta je fufica?
totalna glupost , ako su obaveze pravilno raspodjeljenje, sve se mozeMarlboroGold wrote:Tacno tako. Puno vise su obaveza dobile, ali i izbor koje ce obaveze prihvatiti... do tad su uglavnom bile nametane.
-
zipoo
#258 Re: Šta je fufica?
moras biti na pravoj strani , nema veze musko ili zenskoConnaisseur Karlin wrote:[quoe="zipoo"][qute="Connaisseur Karlin"][qote="zipoo"]
Da ne bi bio kukavica moram biti na tvojoj strani?
Fino sam ti napisao. Jednostavno ne vodim tudje bitke.
Pa na kojoj sam to strani?[/qote]
cutnja je znak odobravanja
Prije da mi je svejedno.
- Connaisseur Karlin
#259 Re: Šta je fufica?
to je nemogucezipoo wrote:Connaisseur Karlin wrote:
cutnja je znak odobravanja[/qute]
Prije da mi je svejedno.
- dale cooper
#260 Re: Šta je fufica?
Govoriš kao žena koja je odrasla u porodici sa klasičnim patrijahalnim postulatima. Ovo što si napisala je u suštini patrijarhat 101.moonca wrote:Ne mislim da je pokret pomogao zenama,naprotiv- nabile su sebi samo vise posla, obaveza--- ono kad ih uhvati PMS 5 dana, pa ne znaju gdje udaraju.E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
Bilo je i biti ce- pravila postoje, pisana i nepisana, za zene i za muskrace. Priroda nas je napravila njeznijim, osjetljivijim kojima treba paznja, njega- zasto to odbcujemo .
Što je u redu, to je tvoj izbor i možda je najbolji...za tebe. Ali isto tako moraš prihvatiti da za dosta žena
nije i da mnoge od njih žele više. Što je isto tako u redu, i trebaju se podržati i zaštiti kao i bilo čija druga prava.
Last edited by dale cooper on 21/05/2018 00:43, edited 1 time in total.
-
zipoo
#261 Re: Šta je fufica?
Pa eto, ja ne vodim debatu na tu temu. Svejedno mi.Connaisseur Karlin wrote:to je nemogucezipoo wrote:Connaisseur Karlin wrote:
cutnja je znak odobravanja[/qute]
Prije da mi je svejedno.cesto puta, podrska je neophodna u debatama ili ozbiljnijim raspravama
- Connaisseur Karlin
#262 Re: Šta je fufica?
ama na bilo koju temuzipoo wrote:Pa eto, ja ne vodim debatu na tu temu. Svejedno mi.Connaisseur Karlin wrote:
to je nemogucecesto puta, podrska je neophodna u debatama ili ozbiljnijim raspravama
- Connaisseur Karlin
#263 Re: Šta je fufica?
kako sad da ga ne poljubimdale cooper wrote:Govoriš kao žena koja je odrasla u porodici sa klasičnim patrijahalnim postulatima. Ovo što si napisala je u suštini patrijarhat 101.moonca wrote:Ne mislim da je pokret pomogao zenama,naprotiv- nabile su sebi samo vise posla, obaveza--- ono kad ih uhvati PMS 5 dana, pa ne znaju gdje udaraju.E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
Što je u redu, to je tvoj izbor i možda je najbolji...za tebe. Ali isto tako moraš prihvatiti da za dosta žena
nije i da mnoge od njih žele više. Što je isto tako u redu, i trebaju se podržati i zaštiti kao i bilo čija druga prava.
-
zipoo
#264 Re: Šta je fufica?
[/qute]Connaisseur Karlin wrote:[quoe="zipoo"][qote="Connaisseur Karlin"][quoe="zipoo"]
Prije da mi je svejedno.
to je nemoguce
Pa eto, ja ne vodim debatu na tu temu. Svejedno mi.[/qute]
ama na bilo koju temu
- Nastasia
#265 Re: Šta je fufica?
To o čemu ti pričaš je prodavanje muda pod bubrege, ne govorim ja o tome.triconja wrote:Znam da su zene zaposlene, nego samo predlazem da potegnu i tu polugu, nek zaustave 40-50 % proizvodnje svojim zahtjevima za prava pa cemo vidjet kako se postaje jednak preko noci. Ne znam tacno sta bi mogle dobiti tim postupkom ali eto mogle bi trazit sta hoce i vjerovatno bi to i dobile.Nastasia wrote: Žene su zaposlene trico, možda ti to ne znaš ali jesu![]()
E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
Ovo oko seksualnosti naravno da postoje stereotipi i mislim da ce trebati dobrano dosta vremena da prodje da se mozda izbrisu, tesko je tako nesto izbrisati iz kolektivne svijesti. Svako zna najbolje za sebe, ima spektar od celibata pa do promiskuitetnosti i biraj sta hoces, ali mislim da bi bilo fer biti iskren a ne prodavati se kao jebac a biti celibat ili celibat a bit promiskuitet do zla boga, mislim da bi iskrenost bila najbolja prevencija dosta zajebancija.
Ja govorim recimo o tome da je promiskuitet kod muškarca pohvalan i podržan, dok je recimo promiskuitet kod žene kurvaluk. Muškarac koji jebe stariju tetu će bit pohvaljen u društvu kao sposoban jebač, zbario milfaču, dok će djevojka koja jebe starijeg čiku biti u društvu etiketirana kao sponzoruša, fufa, itd.
Al' ne mogu ja mjenjat tvoju svijest o tome kad je društvo i meni samoj nametnulo da tako mislim o sebi samoj, pa se uhvatim da pričam sa prijateljem nešto i kažem onako naglas: joooj jesam kurava, a onda mene taj prijatelj, muškarac, počne ružit u fazonu: što pričaš tako sama o sebi, nigdje veze, bla bla bla
-
moonca
#266 Re: Šta je fufica?
A sta zele vise? nabroj?dale cooper wrote:Govoriš kao žena koja je odrasla u porodici sa klasičnim patrijahalnim postulatima. Ovo što si napisala je u suštini patrijarhat 101.moonca wrote:Ne mislim da je pokret pomogao zenama,naprotiv- nabile su sebi samo vise posla, obaveza--- ono kad ih uhvati PMS 5 dana, pa ne znaju gdje udaraju.E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
da dodam
Promotrimo li definicije pobliže primijetit ćemo da se u srži svake definicije nalazi jedan bitan termin - JEDNAKOST. Feminizam je nastao na ideji jednakosti, djeluje na ideji jednakosti i razvija se na ideji jednakosti. Jedini problem jest što muškarci i žene nisu jednaki.
Muškarci imaju veću tjelesnu snagu od žena, dok žene imaju sposobnost rađanja. Kako onda možemo uopće govoriti o jednakosti i shvatiti što zapravo feministkinje traže ako to nije privilegirana društvena pozicija?
- dale cooper
#267 Re: Šta je fufica?
Više od onoga što ti želiš. A to je biti dobra majka i poslušna supruga. Nisam li u pravu? Imao sam prilikemoonca wrote:
A sta zele vise? nabroj?
čitati tvoje postove i primjetio sam da se uvijek provlači ta konzervativna crta kroz tvoje pisanje i tvoje
viđenje pozicije žene u društvu.
-
moonca
#268 Re: Šta je fufica?
Zasto ti je vokabulary kao kod one Rudan.- Ne mislim da treba da se po pisanju izjednacujemo sa mukarcima,mada i oni ne koriste isti u tolikoj mjeri.Ja govorim recimo o tome da je promiskuitet kod muškarca pohvalan i podržan, dok je recimo promiskuitet kod žene kurvaluk. Muškarac koji jebe stariju tetu će bit pohvaljen u društvu kao sposoban jebač, zbario milfaču, dok će djevojka koja jebe starijeg čiku biti u društvu etiketirana kao sponzoruša, fufa, itd.
Al' ne mogu ja mjenjat tvoju svijest o tome kad je društvo i meni samoj nametnulo da tako mislim o sebi samoj, pa se uhvatim da pričam sa prijateljem nešto i kažem onako naglas: joooj jesam kurava, a onda mene taj prijatelj, muškarac, počne ružit u fazonu: što pričaš tako sama o sebi, nigdje veze, bla bla bla![]()
- Nastasia
#269 Re: Šta je fufica?
Sad se ne bih složila sa tobom.moonca wrote:Ne mislim da je pokret pomogao zenama,naprotiv- nabile su sebi samo vise posla, obaveza--- ono kad ih uhvati PMS 5 dana, pa ne znaju gdje udaraju.E to je diskriminacija i tu je feminizam odigrao značajnu ulogu. Takve se stvari mijenjaju, a ja nikad neću moći promjenit stereotipe o ženama, nikad neću moći ubjedit muškarca da mentalno izjednači postupke žene (pogotovo postupke koje se tiču seksualne aktivnosti, ispoljavanja seksualnosti i slično) sa postupcima muškarca. Znam da postoje muškarci koje ne moram ubjeđivati u to, na istoj smo valnoj dužini i učim se cjeniti ih, od ostalih se okrenem i odem. Mirna ja, mirni oni.
Priroda žene i muškarca nije jednaka, tačno, biološki nismo jednaki.
Ja ni ne želim da budem JEDNAKA, ja želim da budem RAVNOPRAVNA.
I da nam je pokret pomogao? Pomogao nam je. Evo samo sam dala jedan primjer, i ponoviću ga, Emily Bronte (nju izdvajam jer baš volim Orkanske visove) i njene dvije sestre, nadarene i talentovane (sigurno si čula za ako ništa Jane Eyre poznato djelo Charollete) nisu mogle serbez objavit ko žene nego pisati pod muškim pseudonimom. Recimo, tu se feminizam jako istakao.
Ima mnogo, mnogo toga što su takozvani prvi val i drugi val feminizma učinili za ženski rod u globalu. Ovaj sad "treći", ne znam, stvarno ne znam, ali sad već čini mi se da prelazi granicu ravnopravnosti, i zalazimo u neku sferu: mi smo bolje od vas, vi ste svi govna i ništa ne valjate.
Više sam za egaliterizam. Svi smo jednaki i ravnopravni, moralno, etički, pred poslodavcem, zakonom, itd.
-
moonca
#270 Re: Šta je fufica?
Ne vidim povezanoist sa feminizmom i kako im u tome moze pomoci.dale cooper wrote:Više od onoga što ti želiš. A to je biti dobra majka i poslušna supruga. Nisam li u pravu? Imao sam prilikemoonca wrote:
A sta zele vise? nabroj?
čitati tvoje postove i primjetio sam da se uvijek provlači ta konzervativna crta kroz tvoje pisanje i tvoje
viđenje pozicije žene u društvu.
Sta znaci dobra majka i supruga?
Ja sam po pricanju onih koji me znaju-razumna.
- Nastasia
#271 Re: Šta je fufica?
PS Ne znam na šta misliš moonca? Nisam nikad pročitala ništa od te Rudan?!
- triconja
#272 Re: Šta je fufica?
Jebiga, svako ima u porodici nekog dajdzu ili tetka koji pita imas li curu i tako to pocne samo jebaji... Ne kontam sta je u svemu tome dobro, hajd mogo bih skontat da napravis na taj nacin 30 komada djece pa eto, napravis bolju podlogu za cuvanje tvog gena u nekoj svjetskoj "supi". A malo bolje kad skontam vecinom se svodi na to da se mjeri ona stvar, znaci preseravanje i tako to, uzmi na to da mozda imas dva tri prava jarana pa se prema ostalima pretvaras da si ono sto nisi pa eto, kae zbario milfacu i to, znaci samo pokazivanje svoje "moci" u nekoj siroj grupi. Naravno, sve zavisi i od publike, od dvozube (mentalitetom) publike ne mozes nista bolje ni ocekivat, jer ne postoji laksi nacin da se ista odusevi. Evo jedan primjer, sjedim ja na kafi na autobuskoj stanici i ulazi sofer i fali se kako mu neka trazila da joj posudi neke pare i on kae moze ali ako te nategnem i ona pristala. I covjek sve detaljno opisuje citav cin a ovi ga reklo bi se ohrabruju i isprica pricu do kraja i ode, eee, da vidis kako ga ti ljudi osudjujuNastasia wrote: Ja govorim recimo o tome da je promiskuitet kod muškarca pohvalan i podržan, dok je recimo promiskuitet kod žene kurvaluk. Muškarac koji jebe stariju tetu će bit pohvaljen u društvu kao sposoban jebač, zbario milfaču, dok će djevojka koja jebe starijeg čiku biti u društvu etiketirana kao sponzoruša, fufa, itd.
Al' ne mogu ja mjenjat tvoju svijest o tome kad je društvo i meni samoj nametnulo da tako mislim o sebi samoj, pa se uhvatim da pričam sa prijateljem nešto i kažem onako naglas: joooj jesam kurava, a onda mene taj prijatelj, muškarac, počne ružit u fazonu: što pričaš tako sama o sebi, nigdje veze, bla bla bla![]()
Malo su kompleksniji drustveni odnosi od tog jebac fufa i ostalih etiketa, u ogromnoj mjeri se ljudi pretvaraju, pa se nekom ko ima ulogu posmatraca moze "uciniti" da neke stvari funkcionisu na nacin na koji se predstavljaju dok to u stvarnosti nije slucaj.
I jos nesto u vezi tih jesam glup i jesam ruzan i jesam kurava i tako to, eee, ne znam ko jos to tako koristi osim bas ako ne zeli da ga neko obasipa suprotnoscu od toga sta je reko
- triconja
#273 Re: Šta je fufica?
Ko da svoju slobodu zbog sigurnosti ne zasluzuje ni jedno ni drugo.moonca wrote:Promotrimo li definicije pobliže primijetit ćemo da se u srži svake definicije nalazi jedan bitan termin - JEDNAKOST. Feminizam je nastao na ideji jednakosti, djeluje na ideji jednakosti i razvija se na ideji jednakosti. Jedini problem jest što muškarci i žene nisu jednaki.
Muškarci imaju veću tjelesnu snagu od žena, dok žene imaju sposobnost rađanja. Kako onda možemo uopće govoriti o jednakosti i shvatiti što zapravo feministkinje traže ako to nije privilegirana društvena pozicija?
-
moonca
#274 Re: Šta je fufica?
Ravnopravna po 'KLJUCU'. Ne slazem se. Kada zavrsis fakulet, ako si 'kadar' lomice se svaka firma, ako ti vec nisu na vratu , da te imaju u svojoj posadi. Dokazi se radom, sposobnoscu, da ne bude svakog prvog -- jao boli me glava, ne mogu putovati na sastanke -znate imam ' period'Nastasia wrote:
Priroda žene i muškarca nije jednaka, tačno, biološki nismo jednaki.
Ja ni ne želim da budem JEDNAKA, ja želim da budem RAVNOPRAVNA.
I da nam je pokret pomogao? Pomogao nam je. Evo samo sam dala jedan primjer, i ponoviću ga, Emily Bronte (nju izdvajam jer baš volim Orkanske visove) i njene dvije sestre, nadarene i talentovane (sigurno si čula za ako ništa Jane Eyre poznato djelo Charollete) nisu mogle serbez objavit ko žene nego pisati pod muškim pseudonimom. Recimo, tu se feminizam jako istakao.
Ima mnogo, mnogo toga što su takozvani prvi val i drugi val feminizma učinili za ženski rod u globalu. Ovaj sad "treći", ne znam, stvarno ne znam, ali sad već čini mi se da prelazi granicu ravnopravnosti, i zalazimo u neku sferu: mi smo bolje od vas, vi ste svi govna i ništa ne valjate.
Više sam za egaliterizam. Svi smo jednaki i ravnopravni, moralno, etički, pred poslodavcem, zakonom, itd.
-
moonca
#275 Re: Šta je fufica?
Nastasia wrote:PS Ne znam na šta misliš moonca? Nisam nikad pročitala ništa od te Rudan?!