STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
Moderator: anex
-
margareta
#1 STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
Sta je to duhovna /mentalna higijena i koje su njene osnovne karakteristike ? Kojim metodama se postize uredan mentalno/duhovni zdrav zivot ?
- Soul_Sista
#3 Re: STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
1.Jedna od metoda bi bila upraznjavanje spotrskih i tjelovnih aktivnosti. To bi moglo biti plivanje, biciklo, setnja, yoga...par puta sedmicno i da postane navika.margareta wrote:Sta je to duhovna /mentalna higijena i koje su njene osnovne karakteristike ? Kojim metodama se postize uredan mentalno/duhovni zdrav zivot ?
2. Smanji stres u svkodnevnici...manje se zivciraj, ne radi tri stvari istovremeno, kad se nadzes u sukobnoj situaciji i tlak ti skoci preko 140 ti se fino povuci i odmori jedno 20 min...
3. Dobar sex
4. Slusaj muziku koja djeluje smirujuce...npr. klasicna muzika

kud ne odoh za doktoricu
Last edited by Soul_Sista on 02/01/2005 12:38, edited 1 time in total.
- manijak1
######## """"""""""""" !!!!!!!!!!!!!!!!Engram::X wrote:***** **** ***** * ********
Hi Soul
- Soul_Sista
Hi agetne!
Jel i tebi treba savjet?

Jel i tebi treba savjet?
- manijak1
Ja sam neizlječiv slučaj
ali još nisam dostigao kritičnu tačku usijanja
( kupam se u hladnoj vodi i tuširam se hladnom vodom jer nakon toga spoznam da je sve prijatnije raditi u toploj i upotrebljavati toplu
vodu )
Usput može koji prijedlog

Usput može koji prijedlog
- CiCiban
-
margareta
U pravilu je "zdrav duh u zdravome tijelu" ali ne i uvijek.Nasa Bh. danasnjica obiluje sa zdravim tijelom ali je u velikome deficitu zdravoga duha. Mentalna gigijena ne podrazumijeva imati nabildane misice, ravan abdomen i dr. tjelesne sekundarne karakteristike.manijak1 wrote:Ja sam neizlječiv slučaj![]()
ali još nisam dostigao kritičnu tačku usijanja
![]()
( kupam se u hladnoj vodi i tuširam se hladnom vodom jer nakon toga spoznam da je sve prijatnije raditi u toploj i upotrebljavati toplu
![]()
vodu )
Usput može koji prijedlog![]()
Mentalna higijena je posebna naucna oblast a sportska higijena isto nauka za sebe.
-
margareta
Na zalost jesam.Ovdje bih posebno istakla u oblasti mentalne higijene nase ratne ili civilne tjelesno ostecene osobe.Sigurna sam da je bas toj populaciji najbliza oblast mentalne , tj. duhovne higijene. Tjelesno zdrava populacija nema toliku potrebu mentalno se nositi sa tjelesnim problemima a samim tim invalidna populacija je u prednosti nad tzv. zdravim osobama.vidiovo wrote:i nisi bas u pravu !margareta wrote:Nasa Bh. danasnjica obiluje sa zdravim tijelom
-
Avangardan10
#12 Re: STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
Spavati snom"pravednika" znaci biti duhovno cist!margareta wrote:Sta je to duhovna /mentalna higijena i koje su njene osnovne karakteristike ? Kojim metodama se postize uredan mentalno/duhovni zdrav zivot ?
-
margareta
#13 Re: STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
Da.Bas tako.Znas isto tako dobro da je danas san pravednika moguc samo u svijetu nekrologije. Hvala ti veliko. Molim te ostani na forumu.Avangardan10 wrote:Spavati snom"pravednika" znaci biti duhovno cist!margareta wrote:Sta je to duhovna /mentalna higijena i koje su njene osnovne karakteristike ? Kojim metodama se postize uredan mentalno/duhovni zdrav zivot ?
Ti si CIST i PRAVEDAN
Pod mentalnom higijenom podrazumijeva se biti tebi slican.Tudje ne dirati, svoje cuvati a sve dozivljavati sebi bliskim. Dobar si.Veoma i rijetko dobra i pravedna osoba.
pozdrav
-
Avangardan10
#14 Re: STA JE ****DUHOVNA/MENTALNA HIGIJENA****?
Pravedna su samo djeca, a ja nisam djete, stoga ne mogu biti ni pravedan!margareta wrote:Da.Bas tako.Znas isto tako dobro da je danas san pravednika moguc samo u svijetu nekrologije. Hvala ti veliko. Molim te ostani na forumu.Avangardan10 wrote:Spavati snom"pravednika" znaci biti duhovno cist!margareta wrote:Sta je to duhovna /mentalna higijena i koje su njene osnovne karakteristike ? Kojim metodama se postize uredan mentalno/duhovni zdrav zivot ?
Ti si CIST i PRAVEDAN![]()
Pod mentalnom higijenom podrazumijeva se biti tebi slican.Tudje ne dirati, svoje cuvati a sve dozivljavati sebi bliskim. Dobar si.Veoma i rijetko dobra i pravedna osoba.
pozdrav
Jedino djeca spavaju snom pravednika, jer u svom kratkom zivotu ne pocinise grijeha!
pozdrav i tebi
-
no sikiriki
dali si dobila na kilazi od onog recepta sa pelinom, ako ne djeluje imam jos jedan bolji prijedlog.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Toplo preporucam:
Don Miguel Ruiz, 4 sporazuma sa samim sobom
Imate kupiti knjigu u knjizarama, kosta 22KM (ja sam je kupio u "Svjetlosti", ja mislim)
Ukratko:
Be Impeccable With Your Word
Don’t Take Anything Personally (posebno vazi za masu forumasa ovdje)
Don’t Make Assumptions
Always Do Your Best
Don Miguel Ruiz, 4 sporazuma sa samim sobom
Imate kupiti knjigu u knjizarama, kosta 22KM (ja sam je kupio u "Svjetlosti", ja mislim)
Ukratko:
Be Impeccable With Your Word
Don’t Take Anything Personally (posebno vazi za masu forumasa ovdje)
Don’t Make Assumptions
Always Do Your Best
-
margareta
Hvala ti veliko mogu ti reci da jesam. Grko je ali se dobro osjecam.Spremam ga svim ukucanima a osobito je dobar regulator razmjene jetrinih enzima. Ipak ako imas jos nesto iz te 'ponude' bila bih ti zahvalna.Naravno ako nije kontraidikativno koristiti paralelno sa pelinom ilidr. supstancama.Negdje sam procitala da se neke vrste crvenih sirovina ne podnose sa zelenim cajem - uzajamna intolerancija , sa opasnim posljedcama.no sikiriki wrote:dali si dobila na kilazi od onog recepta sa pelinom, ako ne djeluje imam jos jedan bolji prijedlog.
hvala i pozdrav