Šta je bošnjačka desnica?

Post Reply
BiH-x

#276 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by BiH-x »

Palestinac1 wrote:
JoseMujica wrote:
Palestinac1 wrote:Ma mnogo se ovdje teza iznijelo ali u analizi se uglavnom uzima odnos u sarajevskom kantonu. u ostalim dijelovima federacije, političko razmišljanje je drugačije, i po pitanju desnice i ljevice i odnosa vjere i politike.
100 % tačno, Sarajevo je u velikoj mjeri pošteđeno teokratiziranja politike, barem to je moje mišljenje.
Upravo je situacija u sarajevskom kantonu po tom pitanju najgora. Sukob teista i ateista, uglavnom i kroz političku prizmu, najočitiji je i totalno bespotrebno provociran konstantno.
Tu si definitivno upravu...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#277 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by JoseMujica »

nije to stvar provociranja već stvar kasnog ulaženja religije u politiku u Sarajevu. Sarajevo je bilo pošteđeno jer je u SA bilo previše kamera i previše stranaca pa bi pokvarili privid priče za strance.

Da podsjetim 1 korpus ARBiH je skoro jedini korpus bez muslimanske brigade i zadnje mjesto u bih đe su pokušali legalizirati mudžahedine.

Sadašnji udar na Sarajevo je tek pokušaj legalizacije onoga što je već urađeno u ostatku federacije pod kontrolom. Na svu sreću pa u Sarajevu ima ko i dići glas protiv.
Palestinac1

#278 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Palestinac1 »

JoseMujica wrote:nije to stvar provociranja već stvar kasnog ulaženja religije u politiku u Sarajevu. Sarajevo je bilo pošteđeno jer je u SA bilo previše kamera i previše stranaca pa bi pokvarili privid priče za strance.

Da podsjetim 1 korpus ARBiH je skoro jedini korpus bez muslimanske brigade i zadnje mjesto u bih đe su pokušali legalizirati mudžahedine.

Sadašnji udar na Sarajevo je tek pokušaj legalizacije onoga što je već urađeno u ostatku federacije pod kontrolom. Na svu sreću pa u Sarajevu ima ko i dići glas protiv.
Ma ti nemaš pojma o čemu pričaš čovječe. Jesil ti kad bio u Tuzlanskom ili USKantonu? Nigdje inat nije prisutan ko u Sarajevu. Nigdje nije prisutnije dokazivanje bosanstva ko u sarajevu, samo zbog glupog mentalnog sklopa bosanca. Međutim, vjerovatno će ti odgvoor na to biti da su došlje u Sarajevu poremetile normalnu sliku demokratije i sveg ostalog ...
Dedina_Rora

#279 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

Zar nisu Tuzlaci najveci "Bosanci i Hercegovci" :D
A Zenicani najveci muslimani?

Sarajlija najmanje ima u Sarajevu. Vise ih je u Austriji nego u Sarajevu. Osim ako su oni ljudi iz Zvornika i Srebrenice, Foce danas "Sarajlije".

Bosnjastvo danasnbje su, po meni, kreirali ti ljudi iz provincije. A poglavar Bosnjaka je Reis Efendija Ceric.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#280 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by JoseMujica »

Palestinac1 wrote:
JoseMujica wrote:nije to stvar provociranja već stvar kasnog ulaženja religije u politiku u Sarajevu. Sarajevo je bilo pošteđeno jer je u SA bilo previše kamera i previše stranaca pa bi pokvarili privid priče za strance.

Ma ti nemaš pojma o čemu pričaš čovječe. Jesil ti kad bio u Tuzlanskom ili USKantonu? Nigdje inat nije prisutan ko u Sarajevu. Nigdje nije prisutnije dokazivanje bosanstva ko u sarajevu, samo zbog glupog mentalnog sklopa bosanca. Međutim, vjerovatno će ti odgvoor na to biti da su došlje u Sarajevu poremetile normalnu sliku demokratije i sveg ostalog ...
Ne djelim ja ljude tako...svi su na kraju odnekud šljegli, pa i ja. Mene samo interesuje koliko ko poštuje institucije države i njene zakone ne stavljajući nikoga i ništa, pa ni vjeru, iznad njenih zakona. Ispod te crte neka palamudi ko šta hoće.
popajic

#281 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by popajic »

Palestinac1 wrote: 1. Nigdje inat nije prisutan ko u Sarajevu. 2. Nigdje nije prisutnije dokazivanje bosanstva ko u sarajevu, samo zbog glupog mentalnog sklopa bosanca. Međutim, vjerovatno će ti odgvoor na to biti da su došlje u Sarajevu poremetile normalnu sliku demokratije i sveg ostalog ...
1. Kakav inat ? U inat kome ili cemu ?
2. Masala - glupi mentalni sklop Bosanca :? :roll:
Licno ne osjecam ama bas nikakvu potrebu da ikom dokazujem svoje bosanstvo, a i rahat sam sto mi put ne trasiraju ni SANU ni BANU ni Mufty ni Dudu.... 8)
Palestinac1

#282 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Palestinac1 »

JoseMujica wrote:
Palestinac1 wrote:

Ne djelim ja ljude tako...svi su na kraju odnekud šljegli, pa i ja. Mene samo interesuje koliko ko poštuje institucije države i njene zakone ne stavljajući nikoga i ništa, pa ni vjeru, iznad njenih zakona. Ispod te crte neka palamudi ko šta hoće.
Ko stavlja vjeru iznad zakona države među bošnjacima? Reis, IZ ... ?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#283 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by plain vanilla »

Dedina_Rora wrote:Zar nisu Tuzlaci najveci "Bosanci i Hercegovci" :D
A Zenicani najveci muslimani?

Sarajlija najmanje ima u Sarajevu. Vise ih je u Austriji nego u Sarajevu. Osim ako su oni ljudi iz Zvornika i Srebrenice, Foce danas "Sarajlije".

Bosnjastvo danasnbje su, po meni, kreirali ti ljudi iz provincije. A poglavar Bosnjaka je Reis Efendija Ceric.
Je li neko spomenuo Fatmira, najveceg u Bosnjaka? :D
Komrad

#284 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Komrad »

Dedina_Rora wrote:Bosnjacka desnica moze biti samo u rangu sa Srpskom, Hrvatskom, Turskom, Madjarskom, Albanskom itd. desnicom. Uopste nije velika mudrost "otkloniti" sta je to "Bosnjacka/Bosanska desnica" jer svugdje u evropi je jasno sta to predstavlja "desnica".

Desnica se zalaze za ocuvanje svoga nacionalnog identiteta i bastini nacionalnu ideologiju u izvornoj formi. To je desnica.

Albanska desnica velica i slavi recimo Skanderbega koji je se borio 1468 uspjesno protiv Turaka.

Turska desnica slavi Turski rod i Turske mitoloske figure te se zalaze za ujedinjenje svih zemalja gdje ljudi govore Turskim jezicima (Kazachstan, Azerbejdzan, Turkmenistan itd.)

Srpska desnica se zalaze za vecu Srbiju kakva je bila recimo za vrijeme Cara Dusana. Samo umjesto da tu "Vecu Srbiju" ostvare tamo gdje je je car dusan ostvario (Dijelovi Bugarske, Grcke, Albanija, Makedonija, Crna Gora) oni probaju da je ostvare gdje nikada nije bila: U Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska desnica (HSP) je se zalagala uvijek za "Hrvatsku do Drine" te je muslimane; u nedostatku vlastitet ideologije i nacionalnog identiteta tezila da asmilira (Sto im je i bilo uspjelo manje vise). Danas se HSP zalaze za "Hrvatsku do Drine i Bosnu do mora", "Bog i Hrvati Allah i Bosnjaci."

Bosnjacka desnica bi se trebala zalagati prvenstveno za "narodni preporod". Jer bez toga nema ni nacije. Ova lakrdija od nacionalnog identiteta koja je okupila manje od 40% Bosnjaka oko Islama nema ama bas nikakvu perpektivu. Tek nakon sto se definise i implementira sekularizirani nacionalni identitet i tek nakon renesanse Bosnjastva mozemo da pricamo o stvaranju "Bosnjacke desnice" i njenjim ciljevima.
Bosnjacka desnica treba da tezi sekularnoj bosnjackoj drzavi :)
Dedina_Rora

#285 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

Komrad wrote:
Uopste ne. Sad za sad Bosnjacka desnica bi trebala da promovise "Bosanstvo i Hercegovstvo" po meni. Sve u skladu sa potrebama i mogucnostima. Nemoze glavom kroz zid.

Kada Bosnjaka bude 70% u BiH mozmeo poceti pricati o tim stvarima
Komrad

#286 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Komrad »

Dedina_Rora wrote:
Komrad wrote:
Uopste ne. Sad za sad Bosnjacka desnica bi trebala da promovise "Bosanstvo i Hercegovstvo" po meni. Sve u skladu sa potrebama i mogucnostima. Nemoze glavom kroz zid.

70% na 30-40% teritorije ili?
Dedina_Rora

#287 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

Komrad wrote:
Dedina_Rora wrote:
Komrad wrote:

Ma nije bitno. 70% Bosanaca u BiH i mozemo pricati o desnici. Ovako samo Bosanstvo i Hercegovstvo promovisati. Neka ljudi zive skupa u miru.
Komrad

#288 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Komrad »

Dedina_Rora wrote:
Ma nije bitno. 70% Bosanaca u BiH i mozemo pricati o desnici. Ovako samo Bosanstvo i Hercegovstvo promovisati. Neka ljudi zive skupa u miru.
Bitno je... jer ne mozes bosnjacku drzavu stvarati na 100% BiH ako Bosnjaka u znacjanom broju ima na manje od 50%
Pogotovo u situaciji kada imas dvije administrativne jedinice i od toga se u jednoj nalazi mozda 10% Bosnjaka
Dedina_Rora

#289 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

Komrad wrote:
Dedina_Rora wrote:
Bitno je... jer ne mozes bosnjacku drzavu stvarati na 100% BiH ako Bosnjaka u znacjanom broju ima na manje od 50%
Pogotovo u situaciji kada imas dvije administrativne jedinice i od toga se u jednoj nalazi mozda 10% Bosnjaka
Pa zato ti kazem smao Bosnjastvo i Hercegovstvo gurati. Neka je multi kulti i hajd. Radite sta hocete Bosnjacka ne bosnjacka... hajnehaj

odoh spavat
VjecitiStudent

#290 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote:
AliceInChains wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ispravka: Otomansko carstvo je tada pokazalo "jedan od najvecih stepena civiliziranosti" od svih evropskih drzava.
A kad je Otomansko carstvo napustilo ove prostore, su se Bosnjaci povampirili i postali cetnici, il' sta? De, ne pametuj
Nakon Otomana je dosla prvo Autrougarska, pa onda prvo srbima upravljana prva Jugoslavija, zatim ateistickim komunistima upravljana druga Jugoslavija.
Tako da tek nakon 1992. mozemo ocjenjivati bosnjacku vladavinu na djelu, u ovim dijelovima gdje su vecina.
I na sta to lici? I dalje uzor multikulturalnosti?
Evo kako izgleda bosnjacka multikulturalnost danas:
Sarajevo kao Kiseljak i Laktaši

Stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini daleko je ispod europskog prosjeka. Na svakodnevno kršenje osnovnih ljudskih prava u više navrata upozoravale su domaće i strane organizacije. S jedne strane diskriminacija je sve prisutnija prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a s druge direktore javnih preduzeća imenuju stranke koje su na vlasti. Sarajevo, glavni grad BiH, samo je jedan od primjera gdje su ostala dva naroda diskriminisana u odnosu na Bošnjake pri zapošljavanju u državnim institucijama.

U BiH građani se najčešće žale na diskriminaciju prilikom zapošljavanja, posebno u javnim službama. Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Vera Jovanović navodi primjer Kantona Sarajevo, u kojem, kako kaže, oko 96 odsto javnih funkcija obavljaju Bošnjaci.
http://www.slobodnaevropa.org/content/h ... 28645.html
Zar treba bolji primjer da je desnica u Bosnjaka, barem kad je Sarajevo u pitanju, itekako vitalna, bez obzira da li gradom vladaju desni ili oni lafo lijevi?

Elem, sefard koji bi se danas pojavio u Sarajevu, u bijegu od inkvizicije, bi vrlo brzo i utekao iz ovog multikulturnog raja.
Nomo

#291 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Nomo »

Vasilije Svemocni wrote:Bosnjaci jos uvjek nemaju desnicarsku stranku
imace , ako mogu imati pametni narodi desnicu valjda mogu i glupi . samo treba da se spustimo na nivo ,, pametnih ,, bosnjaci su preskocili nacionalizam i sada treba da se vrate na tu lekciju .
Stoner

#292 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Stoner »

Dedina_Rora wrote:Bosnjacka desnica moze biti samo u rangu sa Srpskom, Hrvatskom, Turskom, Madjarskom, Albanskom itd. desnicom. Uopste nije velika mudrost "otkloniti" sta je to "Bosnjacka/Bosanska desnica" jer svugdje u evropi je jasno sta to predstavlja "desnica".

Desnica se zalaze za ocuvanje svoga nacionalnog identiteta i bastini nacionalnu ideologiju u izvornoj formi. To je desnica.

Albanska desnica velica i slavi recimo Skanderbega koji je se borio 1468 uspjesno protiv Turaka.

Turska desnica slavi Turski rod i Turske mitoloske figure te se zalaze za ujedinjenje svih zemalja gdje ljudi govore Turskim jezicima (Kazachstan, Azerbejdzan, Turkmenistan itd.)

Srpska desnica se zalaze za vecu Srbiju kakva je bila recimo za vrijeme Cara Dusana. Samo umjesto da tu "Vecu Srbiju" ostvare tamo gdje je je car dusan ostvario (Dijelovi Bugarske, Grcke, Albanija, Makedonija, Crna Gora) oni probaju da je ostvare gdje nikada nije bila: U Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska desnica (HSP) je se zalagala uvijek za "Hrvatsku do Drine" te je muslimane; u nedostatku vlastitet ideologije i nacionalnog identiteta tezila da asmilira (Sto im je i bilo uspjelo manje vise). Danas se HSP zalaze za "Hrvatsku do Drine i Bosnu do mora", "Bog i Hrvati Allah i Bosnjaci."

Bosnjacka desnica bi se trebala zalagati prvenstveno za "narodni preporod". Jer bez toga nema ni nacije. Ova lakrdija od nacionalnog identiteta koja je okupila manje od 40% Bosnjaka oko Islama nema ama bas nikakvu perpektivu. Tek nakon sto se definise i implementira sekularizirani nacionalni identitet i tek nakon renesanse Bosnjastva mozemo da pricamo o stvaranju "Bosnjacke desnice" i njenjim ciljevima.
:-) :-) :-)

Kakva gomila gluposti. Desnica je preširok pojam da bi je se svelo samo na bezvezno idealiziranje vlastite nacije.
goodbar

#293 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by goodbar »

Nema bosnjacke desnice,zato sto Bosnjaci jos nisu politicki narod.Samo kod Bosnjaka(mozda i djelom,kod Makedonaca i djelom kod Crnogoraca,ali onih "vero Montenegro")jos uvijek,poslije toliko godina,postoji taj,vec istruhli,titoizam i nostalgija za Yugom,koje vise nema.U Be Ha,kada pomenes desnicu,odmah se to poistovjecuje sa izrabljivackim kapitalizmom,fasizmom,nacizmom,antisemitizmom(mada,kao sto vec svi znaju,Semiti nisu samo Jevreji,vec i Arapi),a zaboravlja se da je fasizam na vlast u Italiji doveo Musolini,koji je bio socijalista,a kasnije,kada je srusen ' 43.na sjeveru osnovao SOCIJALNU Republiku Sjevernu Italiju.Medjutim,Musolini nije bio ideolog tog pokreta,ideolog je bio italijanski Jevrejin.Hitler je bio nacional-socijalista.Ideolog ustaskog pokreta,nije bio Pavelic,vec Jevrejin Josip Frank(pa su se u pocetku zvali "Frankovci").Svi su oni bili ljevicari nacionalisti,bar u pocetku.Pravi desnicari bili su,u to vrijeme,Francisko Franko u Spaniji,koji nije ucestvovao u W W 2,Antonesku u Rumuniji,Horti u Madjarskoj,Salazar u Portugalu,kao i poljski desnicari,koje je Hitler napao ' 39.e.Sto se tice Bosnjaka,pa i svih ostalih muslimana,oni nisu imali problem ni sa desnim,ni sa ljevim nacionalistima.Imali su problem sa"demokratskim drzavama"-Britaniom,USA,Kanadom,Australiom...(Palestina '36.e,Irak,Sirija,Liban' 39-' 41.),Iran '41.A,sada,historija se ponavlja.
upitnik049

#294 Re:

Post by upitnik049 »

cenzurisi wrote:Re: Šta je bošnjačka desnica?

To ti je isto kao srpska ultra ljevica, a hrvatska ljevica.
Hahaha.

Ili ove vehabije.
raskopusa

#295 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by raskopusa »

Komrad wrote:
Dedina_Rora wrote:
Komrad wrote:

na tih 30-40% sada ima oko 90% bosnjaka. :skoljka: pocevsi od sarajeva....
It_is_a_Leclerc

#296 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by It_is_a_Leclerc »

Jedina bošnjačka desničarska partija je BPS Sefera Halilovića.
cyprus

#297 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by cyprus »

It_is_a_Leclerc wrote:Jedina bošnjačka desničarska partija je BPS Sefera Halilovića.
Jel mene sjećanje vara ili su oni prije četiri godine tvrdili da su socijaldemokratske orijentacije? :mrgreen: Šta sad tvrde ne znam :-D
It_is_a_Leclerc

#298 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by It_is_a_Leclerc »

cyprus wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Jedina bošnjačka desničarska partija je BPS Sefera Halilovića.
Jel mene sjećanje vara ili su oni prije četiri godine tvrdili da su socijaldemokratske orijentacije? :mrgreen: Šta sad tvrde ne znam :-D
Šta god tvrdili, njihova je politička tematika strogi bošnjački nacionalizam.
Stoner

#299 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Stoner »

cyprus wrote: Jel mene sjećanje vara ili su oni prije četiri godine tvrdili da su socijaldemokratske orijentacije? :mrgreen: Šta sad tvrde ne znam :-D
Svi su socijalisti u BiH. Mi nemamo ekonomsku desnicu.
cyprus

#300 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by cyprus »

Stoner wrote:
cyprus wrote: Jel mene sjećanje vara ili su oni prije četiri godine tvrdili da su socijaldemokratske orijentacije? :mrgreen: Šta sad tvrde ne znam :-D
Svi su socijalisti u BiH. Mi nemamo ekonomsku desnicu.
Od svojih prijatelja marksista sam čuo kako nema ljevice u BiH :mrgreen:
Post Reply