Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sarajevonekad

#1 Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Vjerovatno se mnogima smuči kad se pomene ova riječ, nekima jer nisu stekli imunitet prema ponašanju onih koji nose taj epitet, a nekima jer je sam izraz postao toliko ofucan.

Ipak, primjeti se da zapravo i nema baš jasne definicije pojma "papak".

Koliko se ja sjećam dana kad je upotreba ovog pojma počela uzimati šire razmjere u Sarajevu (nekad s početka osamdesetih), "papak" je bila svaka osoba kojoj nedostaju maniri, da budem precizniji, osoba kojoj nedostaje ono neko osnovno civilizovano ponašanje....uviđavnost prema drugim osobama, predmetima, stvarima, okolini.... itd. itd....

... i tako sam i ja donedavno shvatao ovaj pojam, dok nisam u Hrvatskoj naišao na jedno sasvim drugo značenje ovog pojma - tamo "papak" izgleda znači "šmokljo" iliti "levat", kako bi se to kolokvjalno reklo... ili "looser" kako se to kaže na ovom novom, dejtonskom bosanksom jeziku, a to je bitno drugačije od 'bezobzirnog/neuvidjavnog' (kako ja shvatam značenje riječi "papak").

Evo par primjera poimanja riječi "papak" u Hrvatskoj:

"Papak je covjek koji i nakon 3/4 godine veze jos uvijek ostaje doma gledat filmove sa curom umjesto da ide van na cuganje. (makar i zena isla s njim)" (link: http://www.forum.hr/archive/index.php/t-33570.html)

"jedan od vida papka je onaj koji cmolji za curom i naziva ju mjesecima nakon što su prekinuli i ulizuje joj se na sve moguće načine" (link: http://www.forum.hr/archive/index.php/t-33570.html)

"covjek koji u vezi nema svoje JA, nego draga odlucuje o svemu, covjek koji podvija rep cim se osjeti ugrozenim
covjek koji se osjeca jakim u sukobu sa visestruko slabijima od sebe, bilo verbalnim ili fizickim, uredno glasa za desne opcije, jer time lijeci komplekse sebe identificirajuci sa tzv. "muskarcinama", ustvari je latentni homoseksualac
pocetkom rata bio je masovni egzodus papaka u inozemstvo, navodno na "skolovanje" ili iz "zdravstvenih razloga"
odijeva se uvijek uredno i pristojno (dosadno i nezanimljivo) tzv. "becka skola" cezne za njemackim automobilima
uglavnom ima ruznu curu ili zenu koja ustvari igra ulogu muskarcine u veziskrt je do boli, obozava grebanje na tudji racun uglavnom u zivotu prolazi dobro, ali ostaje - papak
" (link: http://www.forum.hr/archive/index.php/t-33570.html)

Upravo zato me je zaintrigiralo da malo preciznije definišemo šta je to zapravo "papak" ovdje kod nas a šta u Hrvatskoj, jer očigledno "papak" ne znači isto u Hrvatskoj i u BiH (konkretno u Sarajevu, i još konkretjnije medju generacijama rađanim ranih sedamdesetih i prije).

pozzz
s.
Last edited by sarajevonekad on 20/08/2012 10:55, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.klix.ba/forum/statut-sarajev ... 55435.html

Na ovoj temi su definisani ŠANERI, ČUPE i ŠMINKERI. Sve prema FAN-magazinu iz 1998. Pošto ''USTAV sarajevske raje'' iz 1998.g. ima korjenitih nedorečenosti, potrebno je ponovo usvojiti ''USTAV sarajevske raje''.

Traže se mladi pismeni ''lavovi'' da to urade.
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/08/2012 10:09, edited 1 time in total.
bosnjo89

#3 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by bosnjo89 »

joj nista te ne razumih. valjda nam se mijesaju ovaj novi dejtonski bosanski i bosanski :-)
Magarece_godine

#4 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Magarece_godine »

Papak u tramvaju :)

sarajevonekad

#5 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Odličan primjer onog autentičnog, prijeratnog značenja riječi koju pokušavamao pobliže definisati ;-)

Hvala ti na doprinosu ;-)

U svijetu čak ima i izraz za ovakve "asove" poput tebe..."pametne asove"... Čekaj da prevedem na engleski...
"smart ass", je li tako? :wink:

bosnjo89 wrote:joj nista te ne razumih. valjda nam se mijesaju ovaj novi dejtonski bosanski i bosanski :-)
Last edited by sarajevonekad on 20/08/2012 10:31, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

sarajevonekad

#7 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Hojrati imaju smisao za humor koji, moram priznati, nisam još shvatio...zasnovan na tzv. "šukavicama" i ismijavanju svega što je drugačije od njihovog najužeg miljea...primijeti se da i nije kompatibilan sa sa onim nekim univerzalnim jezikom ...samo što oni to izgleda ne znaju :( )...(što se vidi i iz jednog takvog pokušaja šala upravo na ovoj temi)...

ali možda je to opet neka druga tema, pa ću ovdje stati...

pozzz

s.
Last edited by sarajevonekad on 20/08/2012 10:43, edited 3 times in total.
JThomas

#8 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by JThomas »

papak je osoba neprilagođena gradskom asfaltu i njegovim nepisanim uzusima ponašanjima.
Zox

#9 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Zox »

Papak je danas svako ko nije kao ja i uzi krug moje raje :) Mislim, uopsteno.
Sjecam se jedne tv emisije, intervjuisu raju na nekakvom partiju u domu mladih, kad pred kamere izbi onaj slikar Memo. U potkosulji i s lancicem na kojim pozlacenim, ogromnim slovima (tipa oni rapperi) pise "MEMO". Pitaju ga kakav je parti a on kaze "dobar je, ali ocam sto ima papakaa!"
zateznistub

#10 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by zateznistub »

Papak neJma definiciju, papaka ima, pun ih grad.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by plain vanilla »

Kod nas se ta rijec ne koristi bas..kao ni kloc npr
da nije foruma ne bih ni znala sta je kloc

a papak ako vec kazes, oznacavalo bi nekog seljacinu (dakle ne covjeka sa sela nego seljacinu u dusi :D )
bosnjo89

#12 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by bosnjo89 »

plain vanilla wrote:Kod nas se ta rijec ne koristi bas..kao ni kloc npr
da nije foruma ne bih ni znala sta je kloc

a papak ako vec kazes, oznacavalo bi nekog seljacinu (dakle ne covjeka sa sela nego seljacinu u dusi :D )
ja to zovem "seljak bez zemlje"
enesovac

#13 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by enesovac »

Papak/papanka je kad neće trudnoj ženi da ustupi svoje mjesto u redu u banci, il kad neće da joj ustane u tramvaju, kad te s leđa gura i hoće da prođe preko reda, kad ti pušta preglasnu muziku u komšiluku, kad ti uzima prvenstvo u saobraćaju, kad vozi 60 kroz mahalu, kad daje sebi za pravo da zna sve o svemu i da se ne libi pričati o bilo kojoj temi, kad bježi od rada i neće da pomogne u čišćenju metar snijega, a hoće da uvali svoje auto tamo gdje je neko drugi očistio i još se raspravlja... Takvih je mnogo nažalost oko nas, previše :(
sarajevonekad

#14 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Upravo tako sam i ja, kao i svi u mojoj generaciji koje poznajem, shvatao pojam "papak", ali , u hrvatskoj izgleda "papak" znači "levat"/"šmokljo"....

.. nema sumnje da je papanluk ( po vovj BH definiciji, ne onoj hrvatskoj) daleko "popularniji" u BiH poslije rata nego prije... to je sad "in", pa su izgleda zaraženi i oni koji ne bi trebali imati predispozicije za takav "stil" "življenja"....

U svakom slučaju, i ja bih definisao papka na način na koji si ti to uradio , ali evo, da čujemo i druga mišljenja...

pozzz

s.
enesovac wrote:Papak/papanka je kad neće trudnoj ženi da ustupi svoje mjesto u redu u banci, il kad neće da joj ustane u tramvaju, kad te s leđa gura i hoće da prođe preko reda, kad ti pušta preglasnu muziku u komšiluku, kad ti uzima prvenstvo u saobraćaju, kad vozi 60 kroz mahalu, kad daje sebi za pravo da zna sve o svemu i da se ne libi pričati o bilo kojoj temi, kad bježi od rada i neće da pomogne u čišćenju metar snijega, a hoće da uvali svoje auto tamo gdje je neko drugi očistio i još se raspravlja... Takvih je mnogo nažalost oko nas, previše :(
PipiDugaDevetka

#15 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

JThomas wrote:papak je osoba neprilagođena gradskom asfaltu i njegovim nepisanim uzusima ponašanjima.
Valerijan Žujo wrote:Papak=Hojrat grubo presađen u grad, iščupan iz pejzaža u kojem je sazrio, jednostavno "visi u zraku".
Žestoko!
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#16 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by markioni »

MRZILI SMO SELJAKE, SMIJALI SMO SE NJIHOVIM
naglascima, a ne daj dragi Boze da se ikad u razredu pojavio novi ucenik - seljak, zubima bi ga rastrgali ili bi, sto je ipak vjerojatnije, bio lincovan rijecima, a to se u tim godinama cinilo strasnijom sudbinom nego da te netko zatuce na licu mjesta. Kada bi se seljak pojavio na utakmici, prepoznavali smo ga medju deset hiljada navijaca; kada bi usao u kino, usred mraka smo ga prepoznavali po mirisu; kada bismo ga sreli na izvidjackom logorovanju, podsmjehivali smo mu se u lice jer on to, kao, ne konta. U svakom slucaju, bilo je krajnje nepreporucljivo u Sarajevu ili u drustvu Sarajlija biti seljak.

I tko bi sad znao zasto je bilo tako i sta nam je toliko smetalo kod tih ljudi, jer gradski papci nisu bili nista bolji od seljaka, zapravo bili su puno gori, ali nam uglavnom nisu smetali. Kod kuce nas nije odgajalo da mrzimo seljake, niti nam je s televizije govoreno da su gradjani bolji od seljaka. Bit ce da nas je u nasoj nesnosljivosti odgajala ulica, a zasto je ona to cinila, nema vise odgovora jer nema ni te ulice. Ulice umiru sa svakom generacijom, pa umjesto njih dolaze druge ulice koje nose ista imena, iste kuce i iste mirise, tako da nitko nikada niti ne primijeti da su jednoga dana umrle.

A onda bi u skoli za lektiru dobili neku seljacku knjigu.............
M.J
sgunited

#17 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sgunited »

osoba sa manirima seljaka ali koja zivi u gradu, npr. baci onu betonsku kantu za smece u Miljacku i kaze jesam lud sestrem

p.s. kakve to hrvati gluposti valjaju za papka, nek izmisle svoju rijec kao i sve dosad
phillie

#18 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by phillie »

ovaj "papak" u Hrvata, kod nas se zove "papucar" koliko mogu zakljuciti.
Kinaski

#19 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Kinaski »

crkvice wrote:ovaj "papak" u Hrvata, kod nas se zove "papucar" koliko mogu zakljuciti.
I ja

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
zateznistub

#20 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by zateznistub »

sarajevonekad wrote:Upravo tako sam i ja, kao i svi u mojoj generaciji koje poznajem, shvatao pojam "papak", ali , u hrvatskoj izgleda "papak" znači "levat"/"šmokljo"....

.. nema sumnje da je papanluk ( po vovj BH definiciji, ne onoj hrvatskoj) daleko "popularniji" u BiH poslije rata nego prije... to je sad "in", pa su izgleda zaraženi i oni koji ne bi trebali imati predispozicije za takav "stil" "življenja"....

U svakom slučaju, i ja bih definisao papka na način na koji si ti to uradio , ali evo, da čujemo i druga mišljenja...

pozzz

s.
enesovac wrote:Papak/papanka je kad neće trudnoj ženi da ustupi svoje mjesto u redu u banci, il kad neće da joj ustane u tramvaju, kad te s leđa gura i hoće da prođe preko reda, kad ti pušta preglasnu muziku u komšiluku, kad ti uzima prvenstvo u saobraćaju, kad vozi 60 kroz mahalu, kad daje sebi za pravo da zna sve o svemu i da se ne libi pričati o bilo kojoj temi, kad bježi od rada i neće da pomogne u čišćenju metar snijega, a hoće da uvali svoje auto tamo gdje je neko drugi očistio i još se raspravlja... Takvih je mnogo nažalost oko nas, previše :(
Ovo bi mogla biti jedna od definicija papka!

Zasto? Zato sto je satrovacki jezik porijeklom upravo iz Zagreba.
sarajevonekad

#21 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

markioni wrote:MRZILI SMO SELJAKE, SMIJALI SMO SE NJIHOVIM
naglascima, a ne daj dragi Boze da se ikad u razredu pojavio novi ucenik - seljak, zubima bi ga rastrgali ili bi, sto je ipak vjerojatnije, bio lincovan rijecima, a to se u tim godinama cinilo strasnijom sudbinom nego da te netko zatuce na licu mjesta. Kada bi se seljak pojavio na utakmici, prepoznavali smo ga medju deset hiljada navijaca; kada bi usao u kino, usred mraka smo ga prepoznavali po mirisu; kada bismo ga sreli na izvidjackom logorovanju, podsmjehivali smo mu se u lice jer on to, kao, ne konta. U svakom slucaju, bilo je krajnje nepreporucljivo u Sarajevu ili u drustvu Sarajlija biti seljak.

I tko bi sad znao zasto je bilo tako i sta nam je toliko smetalo kod tih ljudi, jer gradski papci nisu bili nista bolji od seljaka, zapravo bili su puno gori, ali nam uglavnom nisu smetali. Kod kuce nas nije odgajalo da mrzimo seljake, niti nam je s televizije govoreno da su gradjani bolji od seljaka. Bit ce da nas je u nasoj nesnosljivosti odgajala ulica, a zasto je ona to cinila, nema vise odgovora jer nema ni te ulice. Ulice umiru sa svakom generacijom, pa umjesto njih dolaze druge ulice koje nose ista imena, iste kuce i iste mirise, tako da nitko nikada niti ne primijeti da su jednoga dana umrle.

A onda bi u skoli za lektiru dobili neku seljacku knjigu.............
M.J
Što se mene tiče, nikad nisam ni na trenutak bio "seljakomrzac" niti sam obolio od bilo kojeg oblika mržnje (osim ako je neko u nekoj mojoj riječi ili rečenici sam to izvukao iz konteksta).

Drugim riječima, nemam ništa zajedničko sa umobolnima koje iritira nečiji dijalekt, izgovor ili narječje, ili onima koje iritira to što neko uzima viljušku desnom rukom, ne posjećuje pozorište ili ne šeta psa, a ne iritira ih nečija bezobzirnost/neuviđavnsot (npr.ciničnio, irinoično ili autoritarno ismijavanje ili omalovažavanje neke osobe jer ne dijeli iste vrijednosti ili ponašanja kao osoba koja ismijava ili omalovažava)

Da se jednom i konačno za sva vemena razumijemo - oni prvi oblici ponašanja (prezir prema nečijem dijalektu-pogotovo seoskom, prezir prema nedostatku nekih navika koje se vežu za gradove-posjećivanje pozorišta itd.) nisu temelji civilizovansoti (kako na žalost mnogi to razumiju) već pojavni oblici snobizma, a u Sarajevu ga, na žalost, ima malo previše, kao što ima malo previše i one druge strane-primivizma ( bacanje smeća, stvaranje buke, guranje, pljuvanje, nasilničko ponašanje itd itd.).

Dakle i jedno i drugo su jasno nezdravi oblici ponašanja koji nikako ne mogu dati zdrave odnose, a mogu se svrstati u zajedničku kategoriju-neuviđavnsot/bezobzirnost.

Dakle, iako ovdje eto nemamo neku konačnu definiciju "papka", prema nekoj "nepisanoj" definiciji "papak" NIJE onaj ko drugačije izgovara riječi, drži viljušku u desnoj ruci, ne vodi psa "na uzicu uz g..cu", ne svira piano ili pianino, ne ide na časove klavira ili plesa, i sl. ponašanje normativnog bontona zapada...

Dakle "papak", koliko je meni poznato, definitivno NIJE isto što i "seljak" (mislim na stanovnika sela), a da li je to neko ko posredno ili neposretno otežava život drugima, a najčešće to radi svojom neuviđavnsoti/bezobzirnosti prema drugima(ismijavanje i drugi oblici omalovažavanja drugog i drugačijeg, autoritarni stav-bullying i mobbing, neuvažavanje drugog i drugačijeg mišljenja, nametanje sopstvenog mišljenja, itd. itd.) te neuviđavnosti prema zajedničkom dobru
(razni oblice pravljenja smetljišta od javnog prostora, parkirarnje na zelenim površinama-što kod nas praktikuju i mnoge "popularne" ličnosti i članovi njihovih porodica, parkiranje po trotoarima, uništavanje zelenih površina pješačkim i auto stazama, agresivno korištenje sirene u saobraćaju, stvaranje buke, neplaćanje obaveznih dadžbina za zajedničke prostore i prostorije-neplaćanje komunialnih i higijenskih usluga, neplaćanje grijanja, vode, itd.itd., guranje, pljuvanje na javnom prostoru, itd. itd.), još uvijek ne znam jer nemamo neku precizniju definiciju.

Dakle, ja na to mislim kada kažem "papak", na osobu koja otežava život drugima dirketno ili indirektno, a najčešće svojim bezobzirnim manirima.

Seljak NIJE za mene isto što i PAPAK (on može biti papak, ali nij eto po automatizum, samim time što je seljak, što važi i za stanovnika grada).

Čak mislim da je izraz "papak" i stvorio neko dovoljno razborit kako bi se konačno riječ "seljak "prestala koristiti u neodgovarajućem kontekstu.

Dakle, ja sasvim ponosno mogu reći da nikada nisam obolio od te bolesti zvane "mržanja prema seljacima", a vjerujem da nas ima mnogo koji razmišljamo ovako (mada možda ne i dovoljno, na žalost).

Ali, opet, to je samo moje mišljenje, a postoje i mnoga druga i drugačija mišljenja koja treba uvažavati (sve dok nikog ne vrijeđaju ili omalovažavaju).

pozz

s.
Last edited by sarajevonekad on 20/08/2012 12:52, edited 4 times in total.
PipiDugaDevetka

#22 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

zateznistub wrote: Ovo bi mogla biti jedna od definicija papka!

Apsolutno tačno!

Mada, ima i drugačijih mišljenja, pa se priča da je darker Maks Luburić jednog što se kačio za tramvaj dobro izdegenečio govoreći mu nešto na šatrovačkom.
:D
zateznistub

#23 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by zateznistub »

PipiDugaDevetka wrote:

Apsolutno tačno!

Mada, ima i drugačijih mišljenja, pa se priča da je darker Maks Luburić jednog što se kačio za tramvaj dobro izdegenečio govoreći mu nešto na šatrovačkom.
Čuo priču nekada davno.
PipiDugaDevetka

#25 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

zateznistub wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Apsolutno tačno!

Čuo priču nekada davno.
I ja čuo od starijih još dok u Sarajevu nije bilo puno fakulteta, pa su studenti studirali tamo za ljekare i ostale profesije.
Post Reply