Sta izvesti iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

SarajVox

#1 Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati.
Nadam se dobroj volji i iskrenim komentarima u interesu zaposljavanja Bosanaca i Hercegovaca.
Npr.
- masinska obrada metalnih dijelova u starim, postojecim infrastrukturama kao npr. FAMOS
- Pilana za luksuzne stolove i slicnog po narudzbi (gdje imaju prostorije)
- Lampe, lusteri otmjenih zelja kupaca (postoje li strucnjaci i infrastrukture)

najinteresantniji je primarni sektor, znaci prirodna dobra izvoziti.
sekundarni sektor usluga je takoder pozeljan znajuci da je put u kinu dalek i sve skuplja proivodnja. Sanse za BiH su velike. Samo mi nedostaju dobre solucije sa kojima mogu investitore i potencijalne kupce motivirati.

Hajmo malo otovorene komunikacije sta i gdje bi se to moglo sirom BiH.

PS: Cak sam razmisljao Sljive iz Gradacca izvoziti na zapad a sa poljuprivredom se susrecem svaka cetiri mjeseca...
The 51st State

#2 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by The 51st State »

drvni pelat, plasman obezbjedjen neograniceno, stim da dobro obezbjedis nabavne kanale.
Država

#3 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Država »

Voda za piće.
Wind

#4 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Wind »

e hajd nek je neko poceo da prica o IZVOZU a ne o UVOZU. Zašto da ne. Sve što se može napraviti ovdje a prodati vani je ok, naravno ako možeš da ispuniš određene standarde koje se tamo traže.

Jedan od primjera je izvoz voća u rusiju iz livanjskog polja. Covjek rastura.

Primjer drugi je izvoz ribe iz Neretve ali nesposobna država nije bila u stanju da obezbijedi veterinarsku dokumentaciju sa pečatom države pa je to bilo stopirano. :-) Nisam siguran kako je sada.
hljebarnik

#5 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by hljebarnik »

Država wrote:Voda za piće.
Wind

#6 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Wind »

pa vec se izvozi....

"Djuro" nije bio precizan sa pitanjem....jeli sta se moze izvoziti ili sta bih JA mogao izvoziti?
Država

#7 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Država »

Otiđi u firmu "Alma Ras" i pokušaj dogovoriti da otvoriš njihovo predstavništvo negdje na zapadu. Proizvodi su im vrlo kvalitetni, a i cijena je o.k.
hljebarnik

#8 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by hljebarnik »

Država wrote:Otiđi u firmu "Alma Ras" i pokušaj dogovoriti da otvoriš njihovo predstavništvo negdje na zapadu. Proizvodi su im vrlo kvalitetni, a i cijena je o.k.
Koliko sam ja cuo, oni vec izvode 80% svog asortimana u Njemacku.
Država

#9 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Država »

hljebarnik wrote:
Država wrote:Otiđi u firmu "Alma Ras" i pokušaj dogovoriti da otvoriš njihovo predstavništvo negdje na zapadu. Proizvodi su im vrlo kvalitetni, a i cijena je o.k.
Koliko sam ja cuo, oni vec izvode 80% svog asortimana u Njemacku.
Pa nije nam se "Đuro" izjasnio u koju zapadnu zemlju bi izvozio...
žulijan asanž

#10 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by žulijan asanž »

The 51st State wrote:drvni pelat, plasman obezbjedjen neograniceno, stim da dobro obezbjedis nabavne kanale.
ovo bi trebalo ići u onu temu riječi koje se pogrešno koriste, ali evo i ovdje: pelAt je paradajz, a pelEt je pod uticajem topline i pritiska komprimirana masa nekog materijala - u ovom tvom slučaju - drveta.

peletirati se inače, osim drveta, može mnogo drugih stvari

a što se peleta za grijanje tiče i njihovog izvoza, poznato mi je da to u italiji ide k'o halva. znao sam vlasnike nekoliko peletarnica koji su radili za talijanske peletarnice. znači, ovi im samo pošalju ambalažu sa svojim oznakama, a naši proizvođači su to pakovali u njihovu ambalažu i njima vraćali.

znači, kada bi se uspio probiti direktno do potrošača u Italiji i time izbjeći posrednike, posao bi svakako išao. samo u zadnje vrijeme ni pelet više nije toliko "alternativan" kao što je bio prije deset godina i mislim da mu korištenje polako opada
Last edited by žulijan asanž on 23/11/2011 18:13, edited 1 time in total.
Mistik_

#11 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Mistik_ »

Izvezi mene heheheheh

sala mala

cary on
iz dna duše

#12 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by iz dna duše »

Alma Ras...kupujem njihove proizvode-ponekada...
Međutim, imam informaciju da imaju teškoća sa poslovanjem, tako da im plate "isplaćuje vlasnik" u svojim proizvodima, koje oni onda preprodaju, ne bi li dobili svoj novac...
Eh sada, neko reče da izvoze 80%...pitam se da se ne radi o "Lohn" poslovima, iz druge-treće ruke, pa proizvode za neke manje ili više poznate brendove...a Lohn poslovi, su jako loše plaćeni, tako da kapaciteti ovakvih firmi budu iskorišteni, ali po svaku cijenu, tako da radnici loše zarađuju....

Inače, evo i ja se bavim ovih zadnjih mjeseci mišlju da započnem nešto sama da radim, za sebe...dosta mi je megalomanije moja dva zadnja poslodavca, što firme vodi u krize....jednostavno ne znaju povući ručnu i onda ode sve u vražiju mater, polako ali sigurno....Ali, što otvoriti... :roll:
žulijan asanž

#13 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by žulijan asanž »

iz dna duše wrote:
Alma Ras...kupujem njihove proizvode-ponekada...
Međutim, imam informaciju da imaju teškoća sa poslovanjem, tako da im plate "isplaćuje vlasnik" u svojim proizvodima, koje oni onda preprodaju, ne bi li dobili svoj novac...
Eh sada, neko reče da izvoze 80%...pitam se da se ne radi o "Lohn" poslovima, iz druge-treće ruke, pa proizvode za neke manje ili više poznate brendove...aLohn poslovi, su jako loše plaćeni, tako da kapaciteti ovakvih firmi budu iskorišteni, ali po svaku cijenu, tako da radnici loše zarađuju....

Inače, evo i ja se bavim ovih zadnjih mjeseci mišlju da započnem nešto sama da radim, za sebe...dosta mi je megalomanije moja dva zadnja poslodavca, što firme vodi u krize....jednostavno ne znaju povući ručnu i onda ode sve u vražiju mater, polako ali sigurno....Ali, što otvoriti... :roll:
u pravu si 100% lohn
splend

#14 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by splend »

mogli bi se dogovoriti oko toga izvoza :mrgreen:
posto radim u firmi koja se bavi upravo jednom od djelatnosti koje si gore naveo. cak sam jucer sa sefom pricao oko izvoza naseg proizvoda, jer ga za sada prodajemo samo po bosni. ako te zanima vise informacija, javi se na PP, mozemo se dogovoriti ;)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#15 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Entropio »

Pratim.
poznanik

#16 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by poznanik »

SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati....
Samo da prethodno postavimo tvoju poziciju:

1.- Ti si potencijalni kupac BiH proizvoda - uvoznik iz inostranstva?
2.- Ti si potencijalni kupac BiH proizvoda na domaćm tržištu s ciljem otpreme u inostranstvo trećoj firmi?
3.- Ti samo tražiš ideju za robu - proizvode, koje bi možda mogao plasirati u inostranstvo?
A-R-N-I

#17 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by A-R-N-I »

korupciju,,, toga jedino nema vani!!!
Gospoda Ministarka

#18 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:55, edited 1 time in total.
SarajVox

#19 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

fakat nisam bio precizan i nebih ni dalje precizirao.
Za prodaju na zapadu cu ja biti zaduzen, isto tako za finansije.
Gledam forumom i pratim raju po kaficima. Glavna tema su uvozi dobra. Daj da nesto iz BiH izvezemo i da narod prozivi.

Trzista koja su mi na dlanu i koja poznajem izvrsno su Svicarska, Njemacka, Austrija, Italija i Francuska.

Stvaramo upravo Think-Tank. Osim mene su sve neki akademici i strucnjaci u svojim fahovima. I nek su, hvala bogu.
Ja sam isao putem zanata i s vremenom, dok sam iskusio sve sto zivot pruza dosao pameti. Tek zadnjih par godina sam zavrsio te vise struke pa evo i faks.
Doslo je vrijeme kada mogu BiH pomoci u malom izdanju. Da zaposlim i usrecim kolko-tolko gladnih usta i dam im stabilnost, sigurnost i rahatluk.
Plan ne postoji. Ovo bi trebalo liciti jednom Brainstormingu. Skupljam ideje jer sam uvjeren da ima solucija koliko ti dusa hoce. Kao prvo hocu sebi da napravim ime da investitori sa zapada imaju povjerenje u mene kao lika na celu. Nakon prvog biznesa nema stajanja vec idemo na sljedece projekte. Mislim da je trenutak odlican kao sto rekoh vec u pocetnom post-u
Država

#20 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by Država »

SarajVox wrote:
Doslo je vrijeme kada mogu BiH pomoci u malom izdanju. Da zaposlim i usrecim kolko-tolko gladnih usta i dam im stabilnost, sigurnost i rahatluk.
:thumbup:
SarajVox

#21 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

poznanik wrote:
SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati....
Samo da prethodno postavimo tvoju poziciju:

1.- Ti si potencijalni kupac BiH proizvoda - uvoznik iz inostranstva?
2.- Ti si potencijalni kupac BiH proizvoda na domaćm tržištu s ciljem otpreme u inostranstvo trećoj firmi?
3.- Ti samo tražiš ideju za robu - proizvode, koje bi možda mogao plasirati u inostranstvo?
odlicno! hvala na pitanju.
Ja sam se rodio u Svici. Klasicni dijasporac recimo. Samo sto je to bilo davnih dana dok je Tito bio ziv a i zdrav (da ne izdajem godine). Vezan sam za Sarajevo iako to vama mozda zvuci ofirno... nije ni bitno.
Molim vas za upoznavanje mogucnosti jer imam sljedece namjere:

Odgovor: 1. Jesam pot. kupac ali ne samo namjerama profita
2. ne, dodjem svake godine po tri do deset puta u BiH ali na domacem trzistu ima i previse stranih proizvoda koji se forsiraju. Ja nemam niti moc a ni volju da se tu borim protiv takvog poslovanja. Meni je samo zao sto se svoji domaci proizvodi ne forsiraju ukoliko odgovaraju standardima tudjih proizvoda. (jako plakativno receno)
3. ne. Zelim pod prvim prioritetom da sam investiram u infrastrukturu. Osnovati novu organizaciju za lokalnim zaposlenim koji ce proizvoditi. QM ce biti iskusna osoba sa zapada koja je vec dobro upoznata u standarde (nece biti iz struku ali ce uvesti metodiku) Strucnjak i odgovorni za kvalitetu ce biti osoba iz BiH, Marketing ce, evo upravo sada jedan dio vas pomoci razviti, barem da dobijem viziju koju mogu izraditi. to cu ja sa svojim haverima (mag. i dr.) izraditi. Prodaja na zapadu je moja struka. naravno samo investicijska dobra

Nadam se da sam bio dovoljno transparentan da bi me ozbiljno shvatio i sudjelovao u ovom malom poduhvatu za napredak

Zelim isteci da je cijela prostorija BiH interesantna, ne samo SA. Jer znam da ima bivsih velikana u metalnoj struci koji su 90-tih zavrsile radove. Najveci problem su kompetentni radnici. Nadam se da postoje regije koje su ostale homogene pa bi se moglo krenuti sa nafakom
SarajVox

#22 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

Država wrote:
SarajVox wrote:
:thumbup:
hvala. Vraticu se na tvoj palac kad budem i ostvario to sto svako moze utipkat
poznanik

#23 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by poznanik »

SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati....Nadam se da sam bio dovoljno transparentan da bi me ozbiljno shvatio i sudjelovao u ovom malom poduhvatu za napredak...
Razmisli, preispitaj svoju ideju, jer mi se čini da si krenuo "naopako".

Ti prvo tražiš proizvod koji ćeš negdje pokušati prodati, umjesto da prvo obezbjediš potražnju i sigurnu naplatu, pa tek onda uđeš u potragu za proizvodom, ili čak da organiziraš proizvodnju...
SarajVox

#24 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by SarajVox »

poznanik wrote:
SarajVox wrote:Trazim ideje poslovanja. Sta bi se u BiH moglo proizvoditi a na zapadu prodavati....Nadam se da sam bio dovoljno transparentan da bi me ozbiljno shvatio i sudjelovao u ovom malom poduhvatu za napredak...
Razmisli, preispitaj svoju ideju, jer mi se čini da si krenuo "naopako".

Ti prvo tražiš proizvod koji ćeš negdje pokušati prodati, umjesto da prvo obezbjediš potražnju i sigurnu naplatu, pa tek onda uđeš u potragu za proizvodom, ili čak da organiziraš proizvodnju...
Hvala ti velika naopako.
Razmisljao sam zadnjih deset godina o tome. I skupljao iskustva. Uvjeren sam u svoje znanje. Ono sto ja zelim prodavati: Strojne obrade masinskih djelova i Inzinjering istih, nazalost nema perspektive zbog manjka adekvatnih prostorija i kompetentnog personala. Stime sto nisam sam u namjerama vec imam izvrsnu podrsku trazim mogucnosti. Kad skupim ideje krecem sa SWOT analizom... Hvala ti ali znam sta radim
sinuhe

#25 Re: Sta izvesti iz BiH

Post by sinuhe »

Ovce pred Uskrs i jelke pred Bozic..
Post Reply