Sta fali Sarajevu, URGENTNO

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Santos wrote:Sa moje tocke gledista Sarajevu fali hala.Onako dobra hala siroka cista da se covjek nakon onolikih cevapa napr.15 u cjeli somun moze dobro iskenjat.
M Sarajevo je manje vise uredu, a fali pomalo stvari, fali HALA, fali nekoliko Dzamija, jer redovno dzumu klanjam na betonu.... Fali nekoliko Finih kafe slasticarnih u carsiji i u blizini jer fakat ih nema 2-3 max... fali malo konobarske kulture jer pustaju papanluke svakom prilikom, nedaju ti vodu da pijes, ne daju ti kahvu da narucis (pokvaren aparat kazu)
KLUPE u vilsonovom su postavljene,
Vrelo bosne je uredjeno
Pekara ima
pica ne krisku ima i rade od jutra do sutra...
VELIKI PARK je u izgradnji i bit ce to povelik park, vec su neke staze za setanje napravljenje i posadjeno zelenilo.

i da fali samo postovanja stanovnika grada, i svjest da cuvaju ono sto imaju i da rade za bolje i osnovna kultura... to je u sustini i najveci problem, niko nece nista da uradi da bude bolje, nedo bog da neko pocisti ispred svojih vrata i kad to bude npr snijeg... nabaca ga komsiji pred vrata....
rewritable

Post by rewritable »

Fale semafori kod kojih blinka zeleno svjetlo kao upozorenje da ce se ubrzo promijeniti u zuto :D (osim na novoj raskrsnici na Pofalicima)
mirza1984

Post by mirza1984 »

rewritable wrote:Fale semafori kod kojih blinka zeleno svjetlo kao upozorenje da ce se ubrzo promijeniti u zuto :D (osim na novoj raskrsnici na Pofalicima)
Ovo DEFINITIVNO fali.
Reina

Post by Reina »

uvjek dobar gost wrote:
digger wrote:
uvjek dobar gost wrote:Od nekih poznanika koji još uvijek imaju živaca i izlaze u Sarajevu, mislim ono naveče vikendom i te stvari čuh da se u bivšem "Davoru" okupljaju šminkeri vrhunski... jook to nije sve , u istom lokalu se poslije 12.ooh ili malo kasnije kad baš je špica isključivo sluša Ceca, Džej , Stoja, Jelene i svi ostali ćirilićni izvođači novokomponovane-šund muzike....

Za sve koji idu tamo imam jednu poruku, ako stid nije onog ko pušta muziku tu nek je vas sramota sve vas koji ste dok je bila agresija na BiH i opsada grada bili mali ili niste bili ovdje..... nek vas zaista bude stid i znajte da je u Sarajevu izginulo oko 10 ooo ljudi od toga 1600 djece ispod 18. godina... pucnji , granate i šta sve ne stizali su sa položaja oko grada.. na tim položajima se slušala ista muzika uz koju vi danas šizite... nek stid vas bude sve te djece i svih tih ljudi, pa i Davorin se prevrće u grobu, svima vama novim stanovnicima grada treba udijeliti degenek i jeste žao mi je što uopšte primili smo vas u grad jer pokazali ste nam da to niste zaslužili.... jer kako možete zaboraviti sve i zabavu tražiti u dekadentnoj muzici uz alkoholno piće... nek stid vas bude.

A htio sam reći da ovom gradu pod hitno fali nekoliko objekata u kojim svira sevdah u živo i gdje se čovjek može normalno proveseliti uz našu tradicionalnu muziku, a ne uz ove lake note koje su nam ovi novokomponovani građani donijeli u grad.....
Uopste ne razumjeh sta hoces da kazes. Da se ne bi trebali slusati srbijanski pjevaci? Da bi trebalo uvesti kafane/restorane sa sevdah muzikom?

Nisam ljubitelj sevdaha, a bome ni Cece i ostalih "ćirilićnih izvođača." :roll:

Zato predlazem da ucinis sve da se napravi mjesto sa lijepim sevdahom i nadam se da ce biti dobro posjeceno. Istovremeno, nemoj slusati Cecu i slicne. Kad se njihova muzika pojavi, iskljuci radio ili izadji iz tog kafica.

Ali bi svakako bilo dobro da ostavis na miru rat i zrtve jer im nikako nije mjesto u ovom tvom komentaru.

Prvo pozdrav,

Drugo ja mogu i hoću pisati šta mislim da treba, a svi naravno mogu raditi isto, pa zar zbog toga nismo ovdje...
Ko se sjeća kad je 93 "hepok" otišao u zrak jer se u njemu Ceca puštala.... tako bi opet trebalo... sad banaliziram i šalim se.... mada cijela svrha mog posta je bila sljedeća, nema niti jedne kafane sa izuzetkom malih daira gdje čovjek osjeti šmek tradicionalnog sve nam je aluminijum, mesing, ogledala i slično... sve u svemu seljakluk... a ko to sluša, gdje i zašto... to je već za sociološke analize i psihološkog razmatranja....
Što se tiče konteksta rata i svega ostalog sa šund muzikom, ja mislim da to ima itekakve veze.... jer ljudi koji su ubijani na gradskim ulicama nisu zaslužili da se na tim istim ulicama desetak godina kasnije čuje muzika koja je bila na položajima sa kojih su oni ubijani.... to je moj stav i nemojte me voliti zbog njega.... po meni to odslikava naše stanje duha i naše poštovanje prema svim tim ljudima koji su ubijeni ili koji su živote dali za nešto što je ni nalik ovome u čemu mi danas živimo.....

A još jedno ja sam zbog te i takve muzike prestao izlaziti netom poslije ukidanja policijskog sata u Sarajevu, od tada svaki izlazak je avantura što je pokazao i ovaj zadnji Bajram u Sarajevu.....

A zato što smo vaki i jest nam vako.,.....
potpisujem
sad je li to srbijanska muzika ili nije je drugo a da je sund , sund je
jedan te isti takt veze li veze, ono je meni fujj.... znam ukusi su razliciti ali makar mogu, ako nista, mogu naci i 2 ili tri fine i iz repertoara te turbo folk a ne puste 1001 i kad je slusam svaka lici na prethodnu, ajjj kad zakresti i pojaca onaj zvuk... zaista para usi.... hoce li neko stati u kraj ovom sranju... od muzike
:oops:
giga

Post by giga »

nedostaje dobar jazz klub

tj. mjesto sa kvalitetnim gostujucim (i domacim) muzicarima

sarajevo je zaista postalo kasaba sa tramvajskim saobracajem
schnjufko

Post by schnjufko »

E evo sta fali:
U kafanama treba postaviti kao prvo kvalitetno ozvucenje ako se misli pustat bilo kakva muzika. Dakle ne jako nego kvalittno.

Ovaj grad nema bazen kako treba al ajd grade se bice valjda.

Ovaj grad nema veliki park ima par nekih livadica al to ja jos ne zovem parkom.

Ovaj grad nema javnih toaleta.

Ovaj grad nema niti jednu javnu garderobu za prijem prtljaga. Neko kaze da ima na stanici ja je nisam vidio.

Ovaj grad nema parkinge,

Ovaj grad nema ni jednu javnu kartu pano sa kartama i lokacijama znamenitosti u gradu.

Isto tako nema ni stalnu brosuru sa pomenutim znamenitostima na vise stranih jezika.

Lokacije koje je vrjedno posjetiti nisu obiljezene.

Ovaj grad nema javne vesernice.

Ovaj grad ima samo skupe hotele. Jeftinog smjestaja je nevjerovatno malo.

Ovaj grad nema svoj vlastiti suvenitr. Ono sto se prodaje po carsiji je industrija suvenira bez ikakve pozadine i smisla. Mislim da ima jedna firma u gradu koja radi na tome da napravi zvanicni Sarajevnski i BiH suvenir.

Nema karting staze

Ima jedna xtreme staza za skatere al mala i napadnuta sa svih strane kafanama.

Vecina basket terena su sa razvaljenim kosevima.

Nema drotove koji znaju barem jedan strani jezik.

Nema integralni portal koj omogucava turistima da dobiju unaprijed neke infrmacije o gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Koliko ja znam nema turisticki bilten na vise stranih jezika.

Dobra je ideja bila da se u taxijima sarajevskimpostavi neka osnovna besplatna promotivna brosura. Bilo je nekih ideja da se to unaprijedi mada neznam kako je zavrsilo odano nisam sjeo u taxi.

Certifikacija originalnih Bosanskih jela. Ovo je vrlo vazan dio turisticke ponude. Treba nasu klopu zastiti od razlicitog smecha te ponuditi originalne i autohtona jela. Gastronomija je vazan dio Sarajevske turisticke ponude.

Wireles mreza za turiste sa pristupom na intranet mrezu. Dvosojna mreza za pristup sadrzajima koji su vezani za turisticku ponudu grada Sarajeva. Bilo bi ljepo kada bi se napravila dvoslojna mreza sa pristupom za one turiste koji dodju sa svojim kompachima te mogu da pristupe u lokalnu turisticku wireles mrezu. Drugi sloj bi uz autorizaciju putem bonova omogucio pristup internetu.

Ovo nisu mane ovog grada nego neke stvari na kojima treba raditi. Ako smo vec zbog klope i naseg mentaliteta i prrodnih ljepota dobili malo paznje turistickog svijeta onda kad vec prodajemo taj Sarajevo spirit mislim da bi trebali malo i da ga ljepse upakujemo i organizujemo.

Licno cu rado podrzatzi svaku akciju koja ce unaprijediti promociju ovog grada.

Sto se tice sund a i slicnih gluposti malo mi je smjesna teorija da ja sad netrebam da slusam nesto sto su slusali oni s brda. Jebiga ja sam Slusao "Fate no more" i neki gore majmun je slusao to isto. Mislim da je sad krajnje glupo da sad neko od mene trazi da prestanem da slusham nesto jer je to sluso neko drugi. Jel to znaci da netrebamo slusati i Wagnera jeb...a nacisti su ga pustali u logorima. A cecu i slicne gluposti neslusam iz jednostavnog razloga sto mi se nesvidja.
Pretposljednji Mohikanac

Post by Pretposljednji Mohikanac »

malo da prokomentarisem prethodne odgovore :oops:

vise dzamija nam definitivno NE TREBA. treba nam manje :oops:

karting staza, koliko ja znam, postoji, na zetri, bar sam se ja prije 2 god redovno vozao, poskupo je al vrijedi :D doduse, otvorena je, pa radi samo u ljetnom periodu :oops:

i da, tesko jarane da si slusao "FATE no more" :D :D Faith mozda, al Fate, hmmm... :D
schnjufko

Post by schnjufko »

Jarane ja sam slusao a sta si ti slusao nemam pojma. Jos imam par kaseta sa zikarom sto sam nakupio u ratu.
A sto se tice kartinga ljepo ako ima mada bi bio zgodno daje pokrivena jer je u Sarajevu 8 mjeseci kisha.

Zaboravih biciklisticke staze. Al je to vise neka stvar koja treba gradjanima Sarajeva nego turistima.
schnjufko

Post by schnjufko »

:) Fino pishe na kaseti fate no more kupio u hepokovoj pijaci 93 ha ha :-)
Pretposljednji Mohikanac

http://www.fnm.com/

;)

al dobro, to je '93 :-)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Fali kulture u svakom pogledu.
Saobracajna kultura nam je nula! Fali vise pauk sluzbi da odnose nepropisno parkirane automobile. I to sve, a ne ne smiju ni pogledati kojekakve dzipove i BMW-ove inih kriminalaca i profitera, a odnose stojadine i sirotinjske vozilice.
Treba zabraniti prodaju smecha na Vrelu Bosne, ono sta se tamo radi je bruka i sramota. Neka dozvole da se prodaju didze i ostale zajebancije gore na cesti, pored parkinga, a samu zonu zastititi od bilo kakvog papanluka.
Kada se nesto radi na cesti (prekopava) treba postojati organ koji ce sa sigurnoscu utvrditi da je cesta vracena u prvobitno stanje. Svjedoci smo da kojekakve firme i anonimusi prokopaju glavnu dzadu, pa onda nabace malo pijeska i asfalta lopatom i to je to. Bruka.
Nedostaje korpi za smeche (a i kome trebaju kada svi bacaju papirice, opuske, otpatke na tlo umjesto da stite svoju okolinu). Grad nam je prljav uzasno, a ne treba puno da ga drzimo cistim. Mene je stid kako to izgleda kada dodju turisti, a smecha na sve strane. Ko je ikada bio u nekoj evropskoj zemlji (npr Njemacka) zna kako izgleda cist grad. Treba uvesti ekologiju od prvog osnovne pa do kraja skolovanja.
Da, nedostaju semafori gdje blinka zeleno prije zutog. Pa to imaju i u Lukavici, a kod nas nema. Naravno da bi nasa revnosna policija mogla da nas kaznnjava kada prodjemo kroz "zuto=crveno". Kakva glupost.
Fali puno toga, ali se nadam da ce biti bolje.
Ako ne nama, onda nasoj djeci.
schnjufko

Post by schnjufko »

Eh da i bilo bi ljepo ukinuti nekih 20 semofora koji nicemu nesluze i samo prave guzvu.

A sto se tice saobracajne kulture imao sam priliku da vozim za vrijeme velikog kopanja po gradu. Par dana sam bio po cijele dane u autu zbog posla. Vjerovali ili ne uvidio sam da je kultura raje koja je vozila u te dane nevjerovatno visoka. Svi su pustali pjesake da predju pustali jedan drugog na raskrsnicama Nemogu da vjerujem da je to samo samnom slucaj.
ins

Post by ins »

Sarajevo ima veliki park!!!!

Od Druge gimnazije do groblja, sto je vise nego dovoljno, ali tom parku fali drvece iz svima nama poznatih razloga!

A ulica u sredini, pored nekadasnje benz pumpe je takodjer predvidjena za izmjestanje, i ici ce uz "austrijsku kucu" (valjda, austrijski zid?!), tako da ce se dobiti jedinstvena cjelina.

Dakle, fali ostalo, park ima...
tempora

Post by tempora »

Kad smo vec kod sanitarnih prostorija, Sarajevo zaista ima problem. Veoma fascinantan toalet je toalet u Skenderiji. Po ulasku u "objekat" na prozorcicu "sluzbenice" platite koristenje javnog sanitarnog cvora-cucavca, dobijete od gospodje dva komada ( precizno otrgnuta) toalet papirica grube zelenkaste smirgl petice. Obicno gospodji moram ponuditi jos barem pola marke kako bi udovoljila mojim potrebama i dala mi bar jos jedan komadic tog tako zeljenog papirica.
Gospodja valjda misli da pretjerujem jer pored cucavca se mogu zalit vodom iz plasticne posude odrezane od nekakve kante i uptrebljive za ove svrhe.

Negdje rekose ( nesto u tom smislu)da se solidarnost drustva moze vidjeti u koristenju sanitarnih prostorija. :oops:
schnjufko

Post by schnjufko »

Ajd fino dakle bice i parkich malo veci i poneko drvce. Ovo mi je ljepa vijest. Mada sam citao da su negdje u njemackoj ukvalno ugradili vec naraslo drveche u park. Ne toliko veliko al vec poprilicno izraslo od nekih 3 metra visine. Bilo bi to ljepo uraditi i kod nas.
Pretposljednji Mohikanac

schnjufko wrote:Eh da i bilo bi ljepo ukinuti nekih 20 semofora koji nicemu nesluze i samo prave guzvu.

A sto se tice saobracajne kulture imao sam priliku da vozim za vrijeme velikog kopanja po gradu. Par dana sam bio po cijele dane u autu zbog posla. Vjerovali ili ne uvidio sam da je kultura raje koja je vozila u te dane nevjerovatno visoka. Svi su pustali pjesake da predju pustali jedan drugog na raskrsnicama Nemogu da vjerujem da je to samo samnom slucaj.
u pravu si za semafore, fakat ih ima, pa kad zareda 3 semafora u 20m....bruka...

sto se tice kulture....cini mi se da je to ipak samo s tobom slucaj :-) koliko papaka ima vozacku u ovom gradu to je nevjerovatno. izgubio sam 10 godina zivota nervirajuci se zbog kockastoglavih chobana koji nikad nisu culi za zmigavac, koji spuste golfa i kontaju da su "face", koji jure po 150 kroz grad ugrozavajuci sve oko sebe. ovom prilikom im svima kolektivno jebem i mater i oca koji ih napravise takve.
danas

Post by danas »

tempora wrote:Kad smo vec kod sanitarnih prostorija, Sarajevo zaista ima problem. Veoma fascinantan toalet je toalet u Skenderiji. Po ulasku u "objekat" na prozorcicu "sluzbenice" platite koristenje javnog sanitarnog cvora-cucavca, dobijete od gospodje dva komada ( precizno otrgnuta) toalet papirica grube zelenkaste smirgl petice. Obicno gospodji moram ponuditi jos barem pola marke kako bi udovoljila mojim potrebama i dala mi bar jos jedan komadic tog tako zeljenog papirica.
Gospodja valjda misli da pretjerujem jer pored cucavca se mogu zalit vodom iz plasticne posude odrezane od nekakve kante i uptrebljive za ove svrhe.

Negdje rekose ( nesto u tom smislu)da se solidarnost drustva moze vidjeti u koristenju sanitarnih prostorija. :oops:
rijesenje za dati problem se naslucuje ovdje :D
Pretposljednji Mohikanac wrote: vise dzamija nam definitivno NE TREBA. treba nam manje :oops:
ukratko, da pitamo arape da umjesto dzamija grade javne cenife -- osevapili bi se i oni, a i nama bi dobro doslo. mi bismo se potrudili da obezbjedimo po citava 4 listica violete. eto :D
debela

Post by debela »

ma ne treba nama nista. jesmo li dobili super modernu, ultra, sega mega, bling bling...cenifu prije par godina. ne znam je li radila dva i po dana, papci je razvalise. eno sad smrdi ta nesretna kutija, sva isarana sprejom u onom satro parku. nista nama ne treba.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

schnjufko wrote:E evo sta fali:...
:bih:
Jara

Post by Jara »

-više reda u urbanizmu; vratiti višestoljetno, nepisano "pravo na vidik"
-gradski trg
-scene na otvorenom ( u prirodi) za različite predstave, koncerte i ostale hepeninge ( npr. folklor za turiste), ne samo mjesec dana kao na parkingu kod Vijećnice, nego za stalno...

-konkurencija "grasu" ( npr. "centrotrans" sa onim super linijama koje mu zabrani gđa Sakić)
- vegetarijanski restoran
- otvoreno klizaliste koje bi radilo cijelu zimu
- rad pojedinih žičara na olimp. planinama i ljeti (pogled s vrha bjelasnice, za turiste, i ljeti bi bio zanimljiv)

- lično, ljeti mi fali bašta hotela Evropa i njihov "ajs-kafe"...
Pretposljednji Mohikanac

moram se malo osvrnuti i na ove centrotransove linije. malo ko zna zasto su ukinute.

od svih silnih grasovih linija, vecina je neprofitabilna, tek mali broj njih donosi zaradu. a gras ima obavezu da pokriva sve te linije. eh sad, centrotrans je bio uzeo samo profitabilne, otimajuci i ono malo zarade grasu. da su uveli buseve na svim linijama, prvi bi ih podrzao, ali nije fer da oni mogu imati samo ove profitabilne, a konkurencija im mora gubit pare na drugima.

:)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Jara wrote:-više reda u urbanizmu; vratiti višestoljetno, nepisano "pravo na vidik"
-gradski trg
-scene na otvorenom ( u prirodi) za različite predstave, koncerte i ostale hepeninge ( npr. folklor za turiste), ne samo mjesec dana kao na parkingu kod Vijećnice, nego za stalno...

-konkurencija "grasu" ( npr. "centrotrans" sa onim super linijama koje mu zabrani gđa Sakić) - vegetarijanski restoran
- otvoreno klizaliste koje bi radilo cijelu zimu
- rad pojedinih žičara na olimp. planinama i ljeti (pogled s vrha bjelasnice, za turiste, i ljeti bi bio zanimljiv)

- lično, ljeti mi fali bašta hotela Evropa i njihov "ajs-kafe"...
Nikakva konkurencija grasu ne treba. treba im bolji vozni park, sistem ponistavanja karata (glupost je da je karta iste cijene bilo da putujem stanicu ili 10 stanica,) uljudniji revizori, itd.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Pretposljednji Mohikanac wrote:moram se malo osvrnuti i na ove centrotransove linije. malo ko zna zasto su ukinute.

od svih silnih grasovih linija, vecina je neprofitabilna, tek mali broj njih donosi zaradu. a gras ima obavezu da pokriva sve te linije. eh sad, centrotrans je bio uzeo samo profitabilne, otimajuci i ono malo zarade grasu. da su uveli buseve na svim linijama, prvi bi ih podrzao, ali nije fer da oni mogu imati samo ove profitabilne, a konkurencija im mora gubit pare na drugima.

:)
Hvala na informaciji :) pokusaj centrotransa je bio najobicniji lopovluk...u moru lopovluka...
drama

Post by drama »

ma sta se vise zhalite na te revizore ,
ja nisam nikad vidio da nekog maltretiraju sa kartom.....

:x :x :x :x :x :x......i u slozi poceli narodnjaci....... :x :x :x :x :x :x
drama

Post by drama »

ma sta se vise zhalite na te revizore ,
ja nisam nikad vidio da nekog maltretiraju sa kartom.....

:x :x :x :x :x :x......i u slozi poceli narodnjaci....... :x :x :x :x :x :x
Post Reply