Sta fali Baščarsiji ??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

astala_vistala

#1 Sta fali Baščarsiji ??

Post by astala_vistala »

Konkretno pitanje za sve clanove koji su posjetili Bašcarsiju ili zive u starom gradu sta konkretno nedostaje ? od radnji do ugostiteljskih objeakta? i zabavnih objekata?
calculator

#2 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by calculator »

astala_vistala wrote:Konkretno pitanje za sve clanove koji su posjetili Bašcarsiju ili zive u starom gradu sta konkretno nedostaje ? od radnji do ugostiteljskih objeakta? i zabavnih objekata?
Nedostaju one tri topole i šiptari sa ručnim testerama na leđima :D
DZONPI

#3 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by DZONPI »

Evo sta nedostaje jedan riblji restoran gdje ces fino sjest uzet sufla vina ribe i salate i gustat naravno sa bastom.
Nepass

#4 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Nepass »

DZONPI wrote:Evo sta nedostaje jedan riblji restoran gdje ces fino sjest uzet sufla vina ribe i salate i gustat naravno sa bastom.
Eno ima riba u bravadziluku do ferhatovica
Fali parkinga
HomeArt

#5 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by HomeArt »

Fali reda najvise. Od ljetnih basti se uskoro neće moći proći Baščaršijom, i također zabraniti autima i kombijima da ulaze na baščaršiju.
cyprus

#6 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by cyprus »

Zabraniti saobraćaj od Skenderije do Baščaršije (osim javnog)!
FreakyStyley

#7 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by FreakyStyley »

- Skloniti prosjake (nigdje drugo, nikad u zivotu nisam vidio toliko prosjaka) i tezgarose

- Obnoviti fasade na zgradama i uopste renovirati ih

- Ne kopati kod vjecne vatre svake godine, u jeku sezone

- Treba vise kanti za smece i treba vise cistiti ulice

- Ukloniti kerove lutalice (copore kerova isto nikad i nigdje drugo u zivotu nisam vidio, kamo li u centru grada)

Inace, fali neki pristojan i normalan nocni zivot. Jebo grad koji umre u 12 sati 90% godine. Isto fali i javni prevoz, nebitno koliko je GRAS neorganizovan i retardiran, barem ljeti trebaju postojati neke linije, makar samo autobuske, koje saobracaju 24/7.

Generalno fali sadrzaja i ljubaznosti kod ugostitelja i sl. Dosta ih na turiste gleda kao na telad koju treba opalit po usima.

Uopste, trebalo bi da se sve malo kultivise, civilizuje i podigne na neki prihvatljiv nivo. Nekad jednostavno sve isijava primitivizam. Prljavstina, nered, buka, smece...

Ovo sve je lako ostvarivo teoretski, ali u praksi s ovakvom vlascu i ovakvim narodom, potpuno je nemoguce, nazalost jer svima ovakvo stanje odgovara.
JThomas

#8 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by JThomas »

jednom riječju reda.

a što se biznisa tiče, kontam nešto da bi na baščaršiji mogao sa turistima raditi i jedan onako "napucaniji", premium restoran. toga na samoj čaršiji nema, ako ne računamo bosansku kuću...a ona ubi nogama bez obzira što je žara i gotovo potpuno orijentisana na strance, svo vrijeme. potražnje sigurno ima jer je turista sve više, a takve ponude realno nema.
astala_vistala

#9 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by astala_vistala »

cyprus wrote:Zabraniti saobraćaj od Skenderije do Baščaršije (osim javnog)!
kako bi ovo izveo ?
calculator

#10 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by calculator »

DZONPI wrote:Evo sta nedostaje jedan riblji restoran gdje ces fino sjest uzet sufla vina ribe i salate i gustat naravno sa bastom.
Da, da... tradicionalno poznatih ribljih restorana kakve je Baščaršija oduvijek imala i po kojima je nadaleko poznata :D

Baščaršiji najprije treba jedan sposoban i nekorumpiran načelnik, koji će je konačno uobličiti u formu koja joj je potrebna za upis u UNESCO, a što, između ostalog, podrazumijeva i povrat tradicionalnih - starih zanata, zanatlija i trgovaca njihovim proizvodima, uz istovremenu zabranu rada kojekakvim trgovcima mobitela, kineske odjeće i obuće, turske bižuterije i sličnog smeća, navijačkih rekvizita i kopiranih Džekinih i Pjanićevih dresova, itd.

Baščaršiji fali dobra uprava :oops:
cyprus

#11 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by cyprus »

astala_vistala wrote:
kako bi ovo izveo ?
Ovako:
Image

Ovo ograničeno žutim bi bila zona bez automobila... Na mjestu onih ruševina na Skenderiji bih napravio ogroman mnogospratni parking, kako bi svak ko se zaputi u grad sa autom mogao tu da parkira... Dalje bi se moglo isključivo tramvajem... Napravio bih novu liniju koja bi kružila isključivo na relaciji Skenderija - Baščaršija, tako da čekanje tramvaja uvijek trajalo jako kratko... Preduslov za ovo bi bile kvalitetne i široke ceste sjeverno i južno od centralne jezgre... To je najdelikatniji dio moje zamisli i na njemu bi trebalo poraditi...

Znam da je ovo fiks ideja :mrgreen: Ali kada bi svi bili negativno nastrojeni prema automobilima kao ja, vjerujem da bi bilo izvodivo... Ovako ništa od ovoga :mrgreen: ali nešto će se morati uraditi... Ukoliko se ne zaustavi trend rasta broja auta u SA, uskoro će ih biti parkiranih kod Sebilja...
Nepass

#12 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Nepass »

Sta sa rajom sa vratnika mihrivoda faletica obhodze uopste sta sa ulazom u sarajevo? Samo preko tranzita?
Sta sa bistrikom i tim djelom? Da sva vozila obuhvati H. Kresevljakovica i tranzit?
Dugo i sam razmisljam o ovoj ideji, tesko izvodivo.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by plain vanilla »

Nista, meni plaho lijepo kad odem :bih:
zigson

#14 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by zigson »

Image
O'zone
Globalni moderator

#15 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by O'zone »

FreakyStyley wrote:- Skloniti prosjake (nigdje drugo, nikad u zivotu nisam vidio toliko prosjaka) i tezgarose

- Obnoviti fasade na zgradama i uopste renovirati ih

- Ne kopati kod vjecne vatre svake godine, u jeku sezone

- Treba vise kanti za smece i treba vise cistiti ulice

- Ukloniti kerove lutalice (copore kerova isto nikad i nigdje drugo u zivotu nisam vidio, kamo li u centru grada)

Inace, fali neki pristojan i normalan nocni zivot. Jebo grad koji umre u 12 sati 90% godine. Isto fali i javni prevoz, nebitno koliko je GRAS neorganizovan i retardiran, barem ljeti trebaju postojati neke linije, makar samo autobuske, koje saobracaju 24/7.

Generalno fali sadrzaja i ljubaznosti kod ugostitelja i sl. Dosta ih na turiste gleda kao na telad koju treba opalit po usima.

Uopste, trebalo bi da se sve malo kultivise, civilizuje i podigne na neki prihvatljiv nivo. Nekad jednostavno sve isijava primitivizam. Prljavstina, nered, buka, smece...

Ovo sve je lako ostvarivo teoretski, ali u praksi s ovakvom vlascu i ovakvim narodom, potpuno je nemoguce, nazalost jer svima ovakvo stanje odgovara.
Potpisujem

Dodao bih možda i odredjeni broj turističkih vodiča koji bi bili specijalizovani za Baščaršiju i njeno okruženje kao i eventualno neku manju galeriju tipa Novog Hrama gdje bi bile izložene fotografije i slike Baščaršije kroz istoriju.
Logovan

#16 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Logovan »

Baščaršiji fali nargila barova. :mrgreen:
cyprus wrote: Ovo ograničeno žutim bi bila zona bez automobila... Na mjestu onih ruševina na Skenderiji bih napravio ogroman mnogospratni parking, kako bi svak ko se zaputi u grad sa autom mogao tu da parkira... Dalje bi se moglo isključivo tramvajem... Napravio bih novu liniju koja bi kružila isključivo na relaciji Skenderija - Baščaršija, tako da čekanje tramvaja uvijek trajalo jako kratko... Preduslov za ovo bi bile kvalitetne i široke ceste sjeverno i južno od centralne jezgre... To je najdelikatniji dio moje zamisli i na njemu bi trebalo poraditi...

Znam da je ovo fiks ideja :mrgreen: Ali kada bi svi bili negativno nastrojeni prema automobilima kao ja, vjerujem da bi bilo izvodivo... Ovako ništa od ovoga :mrgreen: ali nešto će se morati uraditi... Ukoliko se ne zaustavi trend rasta broja auta u SA, uskoro će ih biti parkiranih kod Sebilja...
Osim tramvaja, dozvolu za vožnju trebali bi imati i taksisti, kao i auta pod pratnjom. Naravno, policija, hitna pomoć i vatrogasci isto moraju imati pravo za vožnju na ovom "žutom" dijelu.
Ovako je nekako napravljeno u centru Zagreba. Zna se ko sve smije voziti, ko ne smije. Odlično su skontali, dobro im je.
Dobra ideja za parking. :thumbup:
astala_vistala

#17 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by astala_vistala »

protiv sam,necu moci sa audijem da turiram ispred city puba i cheersa :mrgreen:
cyprus

#18 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by cyprus »

Logovan wrote:Baščaršiji fali nargila barova. :mrgreen:
cyprus wrote: Ovo ograničeno žutim bi bila zona bez automobila... Na mjestu onih ruševina na Skenderiji bih napravio ogroman mnogospratni parking, kako bi svak ko se zaputi u grad sa autom mogao tu da parkira... Dalje bi se moglo isključivo tramvajem... Napravio bih novu liniju koja bi kružila isključivo na relaciji Skenderija - Baščaršija, tako da čekanje tramvaja uvijek trajalo jako kratko... Preduslov za ovo bi bile kvalitetne i široke ceste sjeverno i južno od centralne jezgre... To je najdelikatniji dio moje zamisli i na njemu bi trebalo poraditi...

Osim tramvaja, dozvolu za vožnju trebali bi imati i taksisti, kao i auta pod pratnjom. Naravno, policija, hitna pomoć i vatrogasci isto moraju imati pravo za vožnju na ovom "žutom" dijelu.
Ovako je nekako napravljeno u centru Zagreba. Zna se ko sve smije voziti, ko ne smije. Odlično su skontali, dobro im je.
Dobro, nije mi ni ta modifikacija loša ideja :-D

@Nepass... Ma dobro, ideja je tek u razradi :-D Ovaj plan bi podrazumijevao izgradnju kvalitetnijih i širih saobraćajnica , kako sjeverno, tako i južno od ove zone (npr. proširenje ulice Hamdije Kreševljakovića i one na Sedreniku)... I to je ono što je najdelikatniji dio ove zamisli... Ipak, kada bi postojao interes (a ne postoji), i to bi bilo izvedivo... Ipak, ovo je moja neka privatna želja - vidjeti gradsku jezgru neopterećenu automobilskim saobraćajem... Znam da će ostati neispunjena, al eto, mogu maštat :-D

PS Evo sinu mi ideja o suženoj varijanti.... OK automobili neka kruže kud tramvaj ide, ali da ne smiju ulaziti u uličice unutar te žute zone... Znači Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Kulovića i ostale - bez automobila! Dvoumim se za Mis Irbinu i Radićevu... Možda zbog parkinga u BBI-ju da one ostanu otvorene za saobraćaj...
dust in the wind

#19 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by dust in the wind »

astala_vistala wrote:Konkretno pitanje za sve clanove koji su posjetili Bašcarsiju ili zive u starom gradu sta konkretno nedostaje ? od radnji do ugostiteljskih objeakta? i zabavnih objekata?
heheh. ja znam čega ne fali... pijanaca, narkomana, luđaka,... eto. odem do granapa svaki pit se iznenadim ludilu koje vlada na čaršiji.
Nepass

#20 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Nepass »

cyprus wrote:
Logovan wrote:Baščaršiji fali nargila barova. :mrgreen:

Dobro, nije mi ni ta modifikacija loša ideja :-D

@Nepass... Ma dobro, ideja je tek u razradi :-D Ovaj plan bi podrazumijevao izgradnju kvalitetnijih i širih saobraćajnica , kako sjeverno, tako i južno od ove zone (npr. proširenje ulice Hamdije Kreševljakovića i one na Sedreniku)... I to je ono što je najdelikatniji dio ove zamisli... Ipak, kada bi postojao interes (a ne postoji), i to bi bilo izvedivo... Ipak, ovo je moja neka privatna želja - vidjeti gradsku jezgru neopterećenu automobilskim saobraćajem... Znam da će ostati neispunjena, al eto, mogu maštat :-D

PS Evo sinu mi ideja o suženoj varijanti.... OK automobili neka kruže kud tramvaj ide, ali da ne smiju ulaziti u uličice unutar te žute zone... Znači Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Kulovića i ostale - bez automobila! Dvoumim se za Mis Irbinu i Radićevu... Možda zbog parkinga u BBI-ju da one ostanu otvorene za saobraćaj...
Moze se napraviti ko u londonu, ako hoces u samo jezgro grada sa autom moras skupo platiti, nek bude 10KM ulaz.
Ograniciti dostave, a ne da je u titovoj lijeva traka parking. Zb i bs samo za stanare, policiju sanitet itd
Saobracaj za autobuse i kamione zabranit, osim komercijale.
Vjerujem da bi se osjetilo rasterecenje.
Ali bi zato h kresevljakovica, bistrik i franjevacka bili zapuseni 24/7 :)
Thorgerson

#21 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Thorgerson »

Meni fali prostora.

Bascarsija je ionako skucena, eh onda tu dodas ulicne prodavace, te baste, te ovaj malo izbacio tezgu, te onaj izbacio svoje nargile, lustere, odjecu, sranja...i ostane ti nekih 1,5m za setnju.

Narocito ljeti izbjegavam ici gore...nepotrebno stvaraju guzvu, a ima prostora, samo treba ono malo bolje organizovati i ocistiti...isto ko da si na pijaci. :run:

Bio sam vani u pojedinim gradovima, gdje su ovako stare cetvrti...ma brate prodavnica staklo i cao. Nema da ti sad redas ispred prodavnice svoju tezgu. Imas svoj prostor unutra i izlog i cao.
dezurni_ucenik

#22 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by dezurni_ucenik »

:lol: legendo
Jara

#23 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Jara »

astala_vistala wrote:
kako bi ovo izveo ?
...pogotovo sad kad Titovom i Obalom idu teški šleperi s prikolicama, zbog klizišta uzrokovanog izgradnjom zgrade ispod tranzita.
holowey

#24 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by holowey »

saobracaj sa istoka mora nekud da ide a tranzit je s*eban za sva vremena... bez alternative nema sanse da se crijevo starigrad-centar zatvori za saobracaj... tunel ispod obhodze do patriotske lige (znam, nemoguca misija) gdje bi kroz drugu cijev tunela na ciglanama se spajao na gradski autoput i dalje na a1... ili da se nekako sa istocnim sarajevom dogovori spoj na novu cestu prema jahorini pa da se saobracaj sa istoka preusmjeri tamo... ustvari, koliko traka treba za tunel? :lol:
Haris.ba

#25 Re: Sta fali Baščarsiji ??

Post by Haris.ba »

Pa već je nova cesta prema Jahorini fina alternativa. Ali da se više koristi potreban je tunel između Grbavice i Lukavice (davno nekad planiran). Od toga nema ništa. Od tunela od Ciglana do iznad Vječnice isto nema ništa. To bi bilo čudo za napraviti. A, i svoju svrhu pravu dobiva tek sa gradskim autoputem - od kojeg izgleda nema ništa (gledao sam neke cifre za izgradnju - mi te pare nemamo). Danas izgleda ko naučna fantastika, ali iz Rajlovca do Faletića za manje od 10 minuta kad bi se sve napravilo bi trebalo.

Ja bih radije pokušao da pravim skroz novu trasu koja bi iskoristila prvu transferzalu (koja ima više šanse da se napravi) za kontakt sa centrom grada. Praviti novu cestu od industrijske zone u Vogošči (koja bi imala kontakt sa prvom transferzalom), pa prema Spomeniku prirode Skakavac, pa prema kontaktu na magistralu prema Palama u Sumbulovcu. Hem bi se napravio poluprsten oko Sarajeva, hem oživio taj kraj (otvorio bi se sasvim novi kraj za razvoj Sarajeva, odatle i pare za tu cestu - to je odličan prostor za apartmantski turizam), a i ne bi bilo potrebe više da se ulazi u Sarajevo bilo za putnike sa juga ili sjevera koji idu za istok. Najveći problem je što to puno RS ne zanima, a i nemaju para. Trasa jeste malo poteška, ali nije ništa teža od tunela kroz Baščaršiju.
Post Reply