Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
hakazvaka

#1 Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by hakazvaka »

Volio bih cuti savjete i komentare nepristrasnih ljudi sa foruma, o mojim trenutnim dilemama. Evo nekoliko cinjenica o mom trenutnom zivotu:
Zivim u Sarajevu, imam 18 godina, treci sam razred jedne ugledne gimnazije.
Opci uspjeh u skoli mi je 3,0. (u osnovnoj sam imao 5,0, no to nije danasnja tema :D )
Bavim se programiranjem. 3 godine sam uspjesno u tom poslu, imao sam nekolicinu ponuda za stalni posao iz inostranstva, a trenutno sam vrlo blizu prihvatanju ponude jednog domaceg giganta. Novac koji mjesecno zaradim je nekoliko puta veci od prosjecne plate u BiH.

Skola mi pravi veliki problem! Shvatam njenu vaznost u svom zivotu, ali ne shvatam zasto ucim Latinski jezik, Sociologiju i Psihologiju (iako sam na Matematicko-Informatickom smjeru).

Sta bi vi uradili da se nalazite u ovakvoj situaciji, ili sta bi savjetovali svom djetetu? Kako zavrsiti srednju skolu uopste kada su profesori prezahtjevni, a ja nemam vremena od posla? (razmisljam i o prebacivanju u neku laksu skolu?)
Da li ponovo upasti u istu zamku i zapoceti sa visokim obrazovanjem u ovoj drzavi?
Henry Chinaski

#2 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Henry Chinaski »

Koliko god izgledalo da se dobro prolazi i sa znanjem i iskustvom, svom djetetu bih savjetovao da je visoko obrazovanje prioritet broj jedan. Ako usput možeš zaraditi nešto, super.
hakazvaka

#3 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by hakazvaka »

Henry Chinaski wrote:Koliko god izgledalo da se dobro prolazi i sa znanjem i iskustvom, svom djetetu bih savjetovao da je visoko obrazovanje prioritet broj jedan. Ako usput možeš zaraditi nešto, super.
Ako mogu zamoliti samo i za argumente uz postove :) Thanks.
Ghost_Rider_XXX

#4 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Ghost_Rider_XXX »

Ako misliš ostati u lijepoj našoj fataj se faksa, jer ti je ovdje situacija što veći muhur veća plata, znanje manje više nebitno.
hakazvaka

#5 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by hakazvaka »

Ghost_Rider_XXX wrote:Ako misliš ostati u lijepoj našoj fataj se faksa, jer ti je ovdje situacija što veći muhur veća plata, znanje manje više nebitno.
I da, ne namjeravam se ikada zaposliti u nekoj drzavnoj firmi i ne raditi nista za (puno) love.
Yamahalac

#6 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Yamahalac »

Ja sam bio u tvojoj kozi, znaci identicna stvar s tim da je mene interesovalo nesto drugo, ne programiranje, vec serveri, mreze i sigurnost.

Kad se zavrsila gimnazija, probao sam fakultet i uporedo radio, islo je prvih pola godine i onda skontam da jednostavno diploma mi ne znaci nista, tako da sam odustao od faxa i zadao se maximalno na ono sto me interesuje.

Sad, nekih 14 godina poslije, ne mogu reci da sam i jedan put imao problem naci posao, niti da sam bio nezaposlen duze od max mjesec dana, ako i toliko niti da sam se pokajao.

Ako se odlucis za interes, trenutno se bavim programiranjem, tako da znam koje su pare u pitanju, onda moras biti spreman da dobro polozis ledja da budes na nivou ljudi sa faxom poslije.

To sto sad ucis sve nepotrebne predmete u gimnaziji, to moras shvatiti na jedan drugi nacin. Ta gimnazija ima za cilj da tebe i tvoje kolege opremi za buduci fakultet. Neko ce upisati ETF, neko medicinu, neko nesta drugo, ali predznanje mora postojati da bi mogao ista dalje raditi na tom fakultetu.

Sad konkretno u tvom slucaju, ako upises fakultet poslije, smjer informatika, ono sto ces dobiti od tog fakulteta je puno, dobices usmjerenja kako da rjesavas odredjene probleme, razvice ti nacin razmisljanja koji ce ti trebati da bi ih rijesio, dace ti osnovne elemente da se dalje usavrsavas. Ovo nije nista sto ti sam ne mozes, ali razlika je sto to na fakultetu dobijas po nekom redu, tako da to ostaje i onda kad pocnes raditi sa prakticnim dijelom samo to primjenjujes.

Govoreci sad iz ovih mojih cipela, nekih 14 godina poslije, iskreno, volio bih da sam zavrsio ETF. Razlog nije diploma, to je papir koji meni iskreno ne znaci nista, dolazilo mi je masu diplomiranih koji ne znaju raditi nista, a koji su ocekivali da dobiju sa diplomom posao i sve, bez ikakvog predznanja prakticnog ili iskustva. Razlog je sto mi se interes promjenio, znaci prije 14 godina su me interesovali serveri, sigurnost i mreze, od toga zivim i dan danas i zivicu pozadugo, ali mi se interes promjenio i sad me vise interesuje programiranje, pogotovo za mobilne platforme. Uspio sam ja znaci i nauciti programirati i napraviti desetak aplikacija, prodati masu konsultantskih sati za dobre pare, ali jednostavno mislim da bi to isto uradio puno, puno brze da sam imao to potrebno predznanje teorijsko sa fakulteta.

Znaci opet ne kajem se sto sam izabrao kako sam izabrao, ali uvijek postoji ali, pitanje je da li bi sad mi bilo bolje sa diplomom i tim predznanjem ili losije, tesko je to sad znati, ali opet vjerujem da bih isto izabrao.

Nadam se da sam ti malo pomogao.
Last edited by Yamahalac on 04/05/2012 09:16, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by PipiDugaDevetka »

Kako ti bolan @Haka ne treba latinski jezik. Valjda ćeš i ti dočekati da otputuješ u Rio de Janeiro na Kopakabanu ili u Meksiko da slušaš Marijačije. Da ne pričam da odeš do Bolivije ili Venecuele, da nam zdraviš dva malo jača drugara, Evu Moralesa i Hugu Chaveza,...Kako ćeš sa njima, bolan nebio, pričati ako ne naučiš latinski jezik?

Psihologija je SVIMA potrebna, naročito kada bariš žeMske.

Čekaj da vidim šta si ono treće naveo da ti smeta i smara te....

Uh, sociologija ti je jedna divna nauka o društvu. Društvo ti je u životu najvažnije. Čim naučiš sociologiju, odmah na podforum Polikita i ''prosipaj'' svoja saznanja....

Kada pak, završiš fax informatički, onu kapu studenstku iskoristi da nađeš adekvatan posao, pa kao što sam vidio putem interneta na tjemenu, tj. na kapi napiši parolu HIRE ME!
fwh

#8 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by fwh »

Take money and run!

Fakultet ti je samo kamen oko vrata kad zaplivaš rijekom (punoljetstva) života...

Samo se novci broje, novac je prestiž a fax nije... Lično iskustvo kaže da sam najsretniji bio na dan kad sam diplomirao ali mi nije donio ni feninga - svu lovu sam zaradio radeći druge poslove, komercijala, istraživanje...

Ako imaš šansu da lijepo zaradiš - zaradi. Fax se uvijek može upisat-završit.
hakazvaka

#9 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by hakazvaka »

Yamahalac wrote:Ja sam bio u tvojoj kozi, znaci identicna stvar s tim da je mene interesovalo nesto drugo, ne programiranje, vec serveri, mreze i sigurnost.

Kad se zavrsila gimnazija, probao sam fakultet i uporedo radio, islo je prvih pola godine i onda skontam da jednostavno diploma mi ne znaci nista, tako da sam odustao od faxa i zadao se maximalno na ono sto me interesuje.

Sad, nekih 14 godina poslije, ne mogu reci da sam i jedan put imao problem naci posao, niti da sam bio nezaposlen duze od max mjesec dana, ako i toliko niti da sam se pokajao.

Ako se odlucis za interes, trenutno se bavim programiranjem, tako da znam koje su pare u pitanju, onda moras biti spreman da dobro polozis ledja da budes na nivou ljudi sa faxom poslije.

To sto sad ucis sve nepotrebne predmete u gimnaziji, to moras shvatiti na jedan drugi nacin. Ta gimnazija ima za cilj da tebe i tvoje kolege opremi za buduci fakultet. Neko ce upisati ETF, neko medicinu, neko nesta drugo, ali predznanje mora postojati da bi mogao ista dalje raditi na tom fakultetu.

Sad konkretno u tvom slucaju, ako upises fakultet poslije, smjer informatika, ono sto ces dobiti od tog fakulteta je puno, dobices usmjerenja kako da rjesavas odredjene probleme, razvice ti nacin razmisljanja koji ce ti trebati da bi ih rijesio, dace ti osnovne elemente da se dalje usavrsavas. Ovo nije nista sto ti sam ne mozes, ali razlika je sto to na fakultetu dobijas po nekom redu, tako da to ostaje i onda kad pocnes raditi sa prakticnim dijelom samo to primjenjujes.

Govoreci sad iz ovih mojih cipela, nekih 14 godina poslije, iskreno, volio bih da sam zavrsio ETF. Razlog nije diploma, to je papir koji meni iskreno ne znaci nista, dolazilo mi je masu diplomiranih koji ne znaju raditi nista, a koji su ocekivali da dobiju sa diplomom posao i sve, bez ikakvog predznanja prakticnog ili iskustva. Razlog je sto mi se interes promjenio, znaci prije 14 godina su me interesovali serveri, sigurnost i mreze, od toga zivim i dan danas i zivicu pozadugo, ali mi se interes promjenio i sad me vise interesuje programiranje, pogotovo za mobilne platforme. Uspio sam ja znaci i nauciti programirati i napraviti desetak aplikacija, prodati masu konsultantskih sati za dobre pare, ali jednostavno mislim da bi to isto uradio puno, puno brze da sam imao to potrebno predznanje teorijsko sa fakulteta.

Znaci opet ne kajem se sto sam izabrao kako sam izabrao, ali uvijek postoji ali, pitanje je da li bi sad mi bilo bolje sa diplomom i tim predznanjem ili losije, tesko je to sad znati, ali opet vjerujem da bih isto izabrao.

Nadam se da sam ti malo pomogao.
To! :-D
Razumijem tacno na sta mislis kada spomenes tehnike rjesavanja problema, ali svaki put kada to uzmem kao pozitivan argument za fakultet, odmah se sjetim da to cini 10% svega (meni nepotrebnog) sto cu tamo raditi :)

A opet, nauci se puno toga i kroz razgovor i diskusiju sa ljudima koji su zavrsili taj fakultet, a sa kojima svakodnevno provodim vrijeme. Nije to to, nije isto kao kada prof. dr. Juric to objasnjava, ali opet...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#10 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by gentoo »

Polako,spusti loptu na zemlju.. Koliko god mislis da znas skontas vrlo brzo da ne znas. Kako to najlakse skontas? Odselis se od mame.. znaci placas sam stan,rezije,hranu, kurve .. i usput postavis ovdje tih par projekata koje si radio da ih prosljedimo nekim sec strucnjacima pa cemo onda pricati o gigantima :)
Ghost_Rider_XXX

#11 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

gentoo wrote:Polako,spusti loptu na zemlju.. Koliko god mislis da znas skontas vrlo brzo da ne znas. Kako to najlakse skontas? Odselis se od mame.. znaci placas sam stan,rezije,hranu, kurve .. i usput postavis ovdje tih par projekata koje si radio da ih prosljedimo nekim sec strucnjacima pa cemo onda pricati o gigantima :)
upravo tako. jedna je stvar maštati a drugo je stvarnost. kako god okreneš fakultet ti ne može biti višak.
bomba

#12 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by bomba »

Sve zavisi kakve ti se prilike nude. Ako nemas sta pametno raditi i nemas ponudu za neki posao gdje mozes dobro zaradjivati, nemoj onda ni dangubit - potrosi vrijeme korisno i upisi fax.

Ja sam jos u srednjoj skoli. dok sam bio 3. razred, dobio ponudu za posao (takodjer sam u informatici) koju sam i prihvatio.
Ispisao sam se iz skole i nastavio zavrsavati srednju kao vanredni ucenik a vamo paralelno radio i zaradjivao. Maturirao sam sa svojom generacijom i onda nastavio raditi, bez upisivanja fax-a.

Nakupio sam dovoljno znanja, skupio dovoljno staza, izgradio svoju reputaciju i iskustvo je do sada pokazalo da sam na svim konkursima za posao bio ispred ljudi koji su imali diplome ETF-ova i slicnih fakulteta. To je i malo tuzno zbog ljudi koji su se debelo napatili da zavrse teske fakultete ali tako je kako je...

Poslodavci traze iskustvo i radni staz, gledaju koliko ces da im "irgetis" a ne kakav papir imas. Diploma im je posljednja na listi (nazalost). Fakultet te priprema da drugacije (brze i logicnije) razmisljas, daje ti podlogu i papir koji ce ti (barem bi trebao) pomoci da nadjes posao ali sam posao i njegovo obavljanje na kraju ucis direktno na radnom mjestu i kroz samo obavljanje tog posla. Ni jedan fakultet te ne moze spremiti tako dobro da se zaposlis negdje i odmah sve znas raditi...

Jedino u drzavnim firmama diploma igra neku ulogu (veca plata, bolja pozicija u hijerarhiji, neke dodatne povlastice) al i tu ima gluposti i nelogicnosti gdje npr u BH Telecom-u, identicno tretiraju nekoga ko je zavrsio politicke nauke i nekoga ko je zavrsio ETF a ta 2 faxa su nebo i zemlja. Da ne pricamo o tezini izmedju istih....
U stranim firmama kao sto je vecina banaka u BiH, kod privatnika itd, diploma ne igra pretjeranu ulogu.

Naravno, nisam odustao ni od faxa, samo sam ga odgodio dok u zivotu ne rijesim one standardne probleme kao sto kupovina stana, auta i ostalih stvari koje svako od nas treba da pocisti.
Sve te stvari sam sada rijesio, imam stan, auto, nemam kredita, imam 13 godina staza i bruku iskustva, imam dobar posao, dobru platu tako da je sada na red dosao i taj ranije odgodjeni fax :)
Kad se i to rijesi, onda cu i tu diplomu da prilijepim na svoj CV, zajedno sa svim prethodno skupljenim stazom, iskustvom i referencama.
A razmisljam i o odlasku iz ove zemlje pa mi svaki ekstra papir moze dobro doci kod trazenja posla vani :thumbup:
hakazvaka

#13 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by hakazvaka »

bomba wrote:Sve zavisi kakve ti se prilike nude. Ako nemas sta pametno raditi i nemas ponudu za neki posao gdje mozes dobro zaradjivati, nemoj onda ni dangubit - potrosi vrijeme korisno i upisi fax.

Ja sam jos u srednjoj skoli. dok sam bio 3. razred, dobio ponudu za posao (takodjer sam u informatici) koju sam i prihvatio.
Ispisao sam se iz skole i nastavio zavrsavati srednju kao vanredni ucenik a vamo paralelno radio i zaradjivao. Maturirao sam sa svojom generacijom i onda nastavio raditi, bez upisivanja fax-a.

Nakupio sam dovoljno znanja, skupio dovoljno staza, izgradio svoju reputaciju i iskustvo je do sada pokazalo da sam na svim konkursima za posao bio ispred ljudi koji su imali diplome ETF-ova i slicnih fakulteta. To je i malo tuzno zbog ljudi koji su se debelo napatili da zavrse teske fakultete ali tako je kako je...

Poslodavci traze iskustvo i radni staz, gledaju koliko ces da im "irgetis" a ne kakav papir imas. Diploma im je posljednja na listi (nazalost). Fakultet te priprema da drugacije (brze i logicnije) razmisljas, daje ti podlogu i papir koji ce ti (barem bi trebao) pomoci da nadjes posao ali sam posao i njegovo obavljanje na kraju ucis direktno na radnom mjestu i kroz samo obavljanje tog posla. Ni jedan fakultet te ne moze spremiti tako dobro da se zaposlis negdje i odmah sve znas raditi...

Jedino u drzavnim firmama diploma igra neku ulogu (veca plata, bolja pozicija u hijerarhiji, neke dodatne povlastice) al i tu ima gluposti i nelogicnosti gdje npr u BH Telecom-u, identicno tretiraju nekoga ko je zavrsio politicke nauke i nekoga ko je zavrsio ETF a ta 2 faxa su nebo i zemlja. Da ne pricamo o tezini izmedju istih....
U stranim firmama kao sto je vecina banaka u BiH, kod privatnika itd, diploma ne igra pretjeranu ulogu i moglo bi se reci da je zadnja na listi

Naravno, nisam odustao ni od faxa, samo sam ga odgodio dok u zivotu ne rijesim one standardne probleme kao sto kupovina stana, auta i ostalih stvari koje svako od nas treba da pocisti.
Sve te stvari sam sada rijesio, imam stan, auto, nemam kredita, imam 13 godina staza i bruku iskustva, imam dobar posao, dobru platu tako da je sada na red dosao i taj ranije odgodjeni fax :)
Kad se i to rijesi, onda cu i tu diplomu da prilijepim na svoj CV, zajedno sa svim prethodno skupljenim stazom, iskustvom i referencama.
A razmisljam i o odlasku iz ove zemlje pa mi svaki ekstra papir moze dobro doci kod trazenja posla vani :thumbup:
Mozes li mi ovdje (ako neko drugi bude u slicnoj situaciji), ili na privatnu poruku, ako ti nije mrsko, objasniti sta je to "vanredan ucenik" u srednjoj skoli i kako to izgleda? To mi dobro zvuci :D
Ghost_Rider_XXX

#14 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Haka prijatelju ja sam dobio prvi posao u 2. razredu srednje, nije se nekad spavalo po tri dana da se sve stigne. Mojne ostavlja školu nego duraj.
bomba

#15 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by bomba »

hakazvaka wrote: Mozes li mi ovdje (ako neko drugi bude u slicnoj situaciji), ili na privatnu poruku, ako ti nije mrsko, objasniti sta je to "vanredan ucenik" u srednjoj skoli i kako to izgleda? To mi dobro zvuci :D
Pa ne znam kako je to sada (ja sam maturirao 2000 godine) ali dok sam ja isao u skolu, mogao si ici u skolu i kao vanredan ucenik. Znaci, ne ides na redovnu nastavu nego ucis kod kuce i onda, kad su popravni rokovi za redovne ucenike, ti dolazis i polazes predmete.
Znaci nesto slicno kao da si DL student na fakultetu - ne ides na predavanja a predmete polazes "integralno"
Nije sekunde jednostavno i moras bit ozbiljan ako se odlucis na tu varijantu. Dosta raje se tako zeznulo pa krenuli vanredno sa skolom a vamo posao i na kraju ni dan danas nisu maturirali....
Henry Chinaski

#16 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Henry Chinaski »

IT industrija je trenutno u usponu i kadar je deficitaran (naročito kod nas) ali ne mora značiti da će to biti slučaj za 15-20 godina.
Sigurnost u životu, koju ti daje dobra plata je pri dnu piramide čovjekovih potreba. Iznad toga su potrebe za prihvatanjem i ljubavlju, potreba za poštovanjem i samopoštovanjem, potreba za samoostvarenjem i potreba za samonadilaženjem. Ljudi nižeg nivoa inteligencije i obrazovanja su obično zadovoljni zadovoljavanjem ovih nižih nivoa potreba, dok su ovi drugi sretni, tek zadovoljavanjem ovih viših nivoa.

U tvom slučaju, gimnazija ti, u startu, daje širi spektar obrazovanja. Dok te specijalizovanje škole pripremaju za rad na konkretnim poslovima i uglavnom u uskoj grani djelovanja, gimnazija te obogaćuje latinskim, prihologijom i sl. Od toga nemaš nikakvu materijalnu korist ali ako si ovaj drugi tip karaktera, bićeš sretniji u životu i bogatiji za jedan nivo znanja koji te izdiže iznad prosjeka.
Isto se odnosi i na visoko obrazovanje. Možda tamo nećeš naučiti vrhunski programirati ali to i jeste ono što se stiče iskustvom. Ono što ćeš naučiti je naučiti pravilno pristupati problemima, boljoj komunikaciji, bićeš spreman na mnogo veće izazove i širi spektar djelovanja od samog programiranja pa i od samog IT sektora.
Na kraju, skoro automatski stekneš poštovanje jer sam trud koji si uložio da završiš fakultet ljudi cijene i smatraju da si kroz njega naučio sve ovo o čemu govorim.

Ako ti sve ovo nije važno, i ne razumiješ o čemu govorim, onda ti odluka nije teška. Zaboravi fakultet i zaradi pare prije tvojih vršnjaka.
madnessa

#17 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by madnessa »

Haka, neće faks nigdje pobjeći. Ako se sad ne osjećaš spremnim probaj godinu-dvije raditi, vidjeti kako to fercera i onda upiši.

Evo ja se godinama patim da uz posao shvatim zašto će mi taj ETF u životu. Bezze se vrtim oko njega, a znam da trenutno imam više koristi od konkretnog posla nego od njega. Ta logika koju će te faks naučiti nije ništa drugačija od rješavanja algoritama u programiranju... Probaj čitati knjige i educirati se u sklopu svojih intersovanja. Čitanjem dobre literature ćeš izgraditi logiku i istovremeno znanje, prihvatati logiku velikih autoriteta u tehnici. Lično, u tvojoj poziciji bih prihvatila ponude da radim vani i tamo nekad upisala faks, jer su više u skladu sa novijim tokovima i malo pametnije posloženi. Čak se može i studirati i raditi (vidjeh par primjera naših ljudi koji su to uradili nakon što su ovdje gu*ove derali). Ovdje, kao i sve u državi, faksovi su nekako nakrivo nasađeni i bojim se da će ti dušu izvući.
Kruler

#18 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Kruler »

+1 ono što je @Yamahalac napisao, sa dodatkom da pokušaš studirati u inostranstvu ako je ikako moguće.
bomba

#19 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by bomba »

Henry Chinaski wrote:IT industrija je trenutno u usponu i kadar je deficitaran (naročito kod nas) ali ne mora značiti da će to biti slučaj za 15-20 godina.
Sigurnost u životu, koju ti daje dobra plata je pri dnu piramide čovjekovih potreba. Iznad toga su potrebe za prihvatanjem i ljubavlju, potreba za poštovanjem i samopoštovanjem, potreba za samoostvarenjem i potreba za samonadilaženjem. Ljudi nižeg nivoa inteligencije i obrazovanja su obično zadovoljni zadovoljavanjem ovih nižih nivoa potreba, dok su ovi drugi sretni, tek zadovoljavanjem ovih viših nivoa.

U tvom slučaju, gimnazija ti, u startu, daje širi spektar obrazovanja. Dok te specijalizovanje škole pripremaju za rad na konkretnim poslovima i uglavnom u uskoj grani djelovanja, gimnazija te obogaćuje latinskim, prihologijom i sl. Od toga nemaš nikakvu materijalnu korist ali ako si ovaj drugi tip karaktera, bićeš sretniji u životu i bogatiji za jedan nivo znanja koji te izdiže iznad prosjeka.
Isto se odnosi i na visoko obrazovanje. Možda tamo nećeš naučiti vrhunski programirati ali to i jeste ono što se stiče iskustvom. Ono što ćeš naučiti je naučiti pravilno pristupati problemima, boljoj komunikaciji, bićeš spreman na mnogo veće izazove i širi spektar djelovanja od samog programiranja pa i od samog IT sektora.
Na kraju, skoro automatski stekneš poštovanje jer sam trud koji si uložio da završiš fakultet ljudi cijene i smatraju da si kroz njega naučio sve ovo o čemu govorim.

Ako ti sve ovo nije važno, i ne razumiješ o čemu govorim, onda ti odluka nije teška. Zaboravi fakultet i zaradi pare prije tvojih vršnjaka.
Uglavnom se slazem sa tvojim postom ali ovo boldovano ti je malo i bezveze... Prema tvojoj teoriji, ispada da su ljudi bez faxa "nize inteligentni" odnosno - glupi u odnosu na one koji su zavrsili fax. Takva izjava jednostavno nema osnova... Malo shjega primjer al jel npr. Steve Jobs isto nize inteligentan zato sto nije zavrsio fax ?
Mozda sam i izuzetak ali ja licno sam kako sa znanjem tako i razmisljanjem u vise navrata "ravnao ko bager" raznorazne inzinjere i visokoobrazovane ljude.... ??? :-)
Da ne pricam sto je nase visoko obrazovanje katastrofalno i sto ljudi bukvalno nista pametno nemaju nauciti na nasim fakultetima, izadju sprzenih mozgova (od silnog strebanja) a nista ne znaju....
Neko je spomenuo, ako postoji mogucnost upisa inostranog faxa, to je jos bolja varijanta ! Fax svakako treba zavrsiti i nikako ga otpisati ! Svaki extra papir i referenca u CV kod trazenja posla nikako ne moze odmoci, moze samo pomoci ! :thumbup:
Last edited by bomba on 04/05/2012 10:16, edited 1 time in total.
Henry Chinaski

#20 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Henry Chinaski »

Ovo je dokazano pravilo. Naravno da za sve postoji izuzetak. Steve Jobs nije primjer, on je samo znao kako ljudima prodati skupo ono što im ne treba.
Još jednom ponavljam, ako je brdo para jedino što vas čini sretnim, onda je najlakše.
Ghost_Rider_XXX

#21 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Dajte ljudi niko ovdje ne govori da su ljudi bez faksa niže inteligentni, ali nemojmo se zavaravat i budimo realni, mi koji nismo završili faks, iz ovih ili onih razloga, moramo raditi duplo bolje od onih koji jesu, da bi imali bar približnu platu. O ostalim beneficijama i vratima koja se otvaraju sa diplomom bespredmetno je i govoriti.
bomba

#22 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by bomba »

Ghost_Rider_XXX wrote:Dajte ljudi niko ovdje ne govori da su ljudi bez faksa niže inteligentni, ali nemojmo se zavaravat i budimo realni, mi koji nismo završili faks, iz ovih ili onih razloga, moramo raditi duplo bolje od onih koji jesu, da bi imali bar približnu platu. O ostalim beneficijama i vratima koja se otvaraju sa diplomom bespredmetno je i govoriti.
Ja do sada jos nisam dozivio takvu situaciju. Ja radim istim intenzitetom i za istu platu kao i moje kolege diplomirani inzinjeri. Doduse, to je moje licno iskustvo....
Yamahalac

#23 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by Yamahalac »

bomba wrote:
Ghost_Rider_XXX wrote:Dajte ljudi niko ovdje ne govori da su ljudi bez faksa niže inteligentni, ali nemojmo se zavaravat i budimo realni, mi koji nismo završili faks, iz ovih ili onih razloga, moramo raditi duplo bolje od onih koji jesu, da bi imali bar približnu platu. O ostalim beneficijama i vratima koja se otvaraju sa diplomom bespredmetno je i govoriti.
Ja do sada jos nisam dozivio takvu situaciju. Ja radim istim intenzitetom i za istu platu kao i moje kolege diplomirani inzinjeri. Doduse, to je moje licno iskustvo....
+1, cak stavise obratno je
huxley

#24 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by huxley »

Ako imaš vremena, pročitaj;

Rich Dad, Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money--That the Poor and Middle Class Do Not! by R. Kiyosaki

Naslov zvuči cheesy, ali je OK knjiga.

Nisi roditelj, a baš ni dijete, ali mislim da ćeš ovdje naći par odgovora, posebno onih koji idu u prilog teoriji da formalno obrazovanje često i ne znači previše, a ponekad i sputava.
madnessa

#25 Re: Sta da uradim sa svojim obrazovanjem?

Post by madnessa »

Ako govorimo o radu u Bosni to je istina, ali samo zato što na ETF-u ljudi budu indoktrinirani da svijet ovisi o njihovoj diplomi. Taj nivo indoktrinacije na ETF-u graniči sa ekstremnim vjerskim grupama. Ljudi, kada završe faks, dobiju takav reality check da mnogi ne mogu sebi godinama doći. Čak se nipodaštavaju i ljudi koji su završili druge fakultete i niko im u njihovim glavama ne može parirati. To je jako pogubno za psihu, sama činjenica da nakon faksa (ukoliko si se samo njim bavio) nisi sposoban raditi konkretne stvari, da te svijet u kome si bio genijalac smatra prosječnim... Šefovi su nam u većini slučajeva ljudi sa istim faksom, te i oni uzdižu ljude sa diplomom ETF-a više nego što zaslužuju konkretnim radom i benefitom za firmu.

Vani se zna kakav nivo znanja si dobio na faksu, te poslodavac zna šta ga očekuje, te se samim tim i cijeni. Gleda se i konkretan učinak, a faks dođe kao dobra karakterna osobina koja dokazuje da si vrijedan i još imaš formalnu naobrazbu. Ovdje znanje sa faksa nema konkretnu primjenu, osim te logike o kojoj se priča.
Post Reply