Sve zavisi kakve ti se prilike nude. Ako nemas sta pametno raditi i nemas ponudu za neki posao gdje mozes dobro zaradjivati, nemoj onda ni dangubit - potrosi vrijeme korisno i upisi fax.
Ja sam jos u srednjoj skoli. dok sam bio 3. razred, dobio ponudu za posao (takodjer sam u informatici) koju sam i prihvatio.
Ispisao sam se iz skole i nastavio zavrsavati srednju kao vanredni ucenik a vamo paralelno radio i zaradjivao. Maturirao sam sa svojom generacijom i onda nastavio raditi, bez upisivanja fax-a.
Nakupio sam dovoljno znanja, skupio dovoljno staza, izgradio svoju reputaciju i iskustvo je do sada pokazalo da sam na svim konkursima za posao bio ispred ljudi koji su imali diplome ETF-ova i slicnih fakulteta. To je i malo tuzno zbog ljudi koji su se debelo napatili da zavrse teske fakultete ali tako je kako je...
Poslodavci traze iskustvo i radni staz, gledaju koliko ces da im "irgetis" a ne kakav papir imas. Diploma im je posljednja na listi (nazalost). Fakultet te priprema da drugacije (brze i logicnije) razmisljas, daje ti podlogu i papir koji ce ti (barem bi trebao) pomoci da nadjes posao ali sam posao i njegovo obavljanje na kraju ucis direktno na radnom mjestu i kroz samo obavljanje tog posla. Ni jedan fakultet te ne moze spremiti tako dobro da se zaposlis negdje i odmah sve znas raditi...
Jedino u drzavnim firmama diploma igra neku ulogu (veca plata, bolja pozicija u hijerarhiji, neke dodatne povlastice) al i tu ima gluposti i nelogicnosti gdje npr u BH Telecom-u, identicno tretiraju nekoga ko je zavrsio politicke nauke i nekoga ko je zavrsio ETF a ta 2 faxa su nebo i zemlja. Da ne pricamo o tezini izmedju istih....
U stranim firmama kao sto je vecina banaka u BiH, kod privatnika itd, diploma ne igra pretjeranu ulogu.
Naravno, nisam odustao ni od faxa, samo sam ga odgodio dok u zivotu ne rijesim one standardne probleme kao sto kupovina stana, auta i ostalih stvari koje svako od nas treba da pocisti.
Sve te stvari sam sada rijesio, imam stan, auto, nemam kredita, imam 13 godina staza i bruku iskustva, imam dobar posao, dobru platu tako da je sada na red dosao i taj ranije odgodjeni fax

Kad se i to rijesi, onda cu i tu diplomu da prilijepim na svoj CV, zajedno sa svim prethodno skupljenim stazom, iskustvom i referencama.
A razmisljam i o odlasku iz ove zemlje pa mi svaki ekstra papir moze dobro doci kod trazenja posla vani