Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovako..radim kao sef u jednoj firmi koja pravi specijalne kamione i zgrtalice za snijeg.Kao radno mjesto mogu da opisem da vodim kupovinu,prodaju,posiljke,inventare,itd ..recimo ukratko nabavka.
E posle nekog vremena pala mi je ideja da otvorim firmu sa partnerom tj lokalnim farbarom i da masine se farbaju u mjestu gdje se mi nalazimo po povoljnijim cijenama nego trenutno gdje se to odraduje tj 200 km daleko sto automatski znaci i dodatni troskovi transporta koji na godisnjem nivou nisu bas mali.
Dakle ja otvorio firmu za industrijsko farbanje i pjeskarenje i prvi klijent mi je firma gdje sam jos zaposlen.
Pitanje dali ima tu ikakvog sukoba interesa ako znamo da u gradu cak i u regionu ne postoji druga firma koja nudi takvu vrstu farbanja.Dali to znaci da ako trenutno moja ruka se nalazi u dzepu firme za koju radim i ciji novac koristim,pada pod definiciju sukoba interesa ako recimo jedan od mojih radnika napravi komandu za farbanje u firmi kojoj sam ja suvlasnik??logicno da...ako bih imao recimo konkurenta u blizini ..ili to bih mogao nazvati sukob interesa sa dobrim namjerama jer bih tim aktom ustedio gomilu para u firmi za koju radim a i druga bi muha bila ubijena istim udarcem jer bih imao posla i za sopstvenu firmu???
jos samo da dodam da se nalazim u Kanadi.
zvornicanin wrote:Ovako..radim kao sef u jednoj firmi koja pravi specijalne kamione i zgrtalice za snijeg.Kao radno mjesto mogu da opisem da vodim kupovinu,prodaju,posiljke,inventare,itd ..recimo ukratko nabavka.
E posle nekog vremena pala mi je ideja da otvorim firmu sa partnerom tj lokalnim farbarom i da masine se farbaju u mjestu gdje se mi nalazimo po povoljnijim cijenama nego trenutno gdje se to odraduje tj 200 km daleko sto automatski znaci i dodatni troskovi transporta koji na godisnjem nivou nisu bas mali.
Dakle ja otvorio firmu za industrijsko farbanje i pjeskarenje i prvi klijent mi je firma gdje sam jos zaposlen.
Pitanje dali ima tu ikakvog sukoba interesa ako znamo da u gradu cak i u regionu ne postoji druga firma koja nudi takvu vrstu farbanja.Dali to znaci da ako trenutno moja ruka se nalazi u dzepu firme za koju radim i ciji novac koristim,pada pod definiciju sukoba interesa ako recimo jedan od mojih radnika napravi komandu za farbanje u firmi kojoj sam ja suvlasnik??logicno da...ako bih imao recimo konkurenta u blizini ..ili to bih mogao nazvati sukob interesa sa dobrim namjerama jer bih tim aktom ustedio gomilu para u firmi za koju radim a i druga bi muha bila ubijena istim udarcem jer bih imao posla i za sopstvenu firmu???
Pa vidi tesko da ces moci dobiti adekvatnu informaciju ovde na forumu jer ipak drugaciji sigurno propisi i zakoni vaze u kanadi, sto se tive bosne sukob interesa postoji jedino ukoliko je drzavne kapital u pitanju jer se tada provodi postupak u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, dok to privatne kompanije nemaju potrebe raditi i mogu poslovati s kim god to zele i ne gledaju se nikakvi sukobi interesa, tako da bi se ipak trebao informisati u kanadi oo tih stvari kako gore ide.
fatamorgana-oaza wrote:Pa vidi tesko da ces moci dobiti adekvatnu informaciju ovde na forumu jer ipak drugaciji sigurno propisi i zakoni vaze u kanadi, sto se tive bosne sukob interesa postoji jedino ukoliko je drzavne kapital u pitanju jer se tada provodi postupak u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, dok to privatne kompanije nemaju potrebe raditi i mogu poslovati s kim god to zele i ne gledaju se nikakvi sukobi interesa, tako da bi se ipak trebao informisati u kanadi oo tih stvari kako gore ide.
Ma ovdje u privatnom sektoru ne postoje zakoni sto se tice konflikta interesa,vec samo u javnom setoru.
Problem je eticke prirode.Firma za koju radim zeli nastaviti da radi sa mojom firmom ali takodje zeli da postavi neku vrstu kontrole gdje bi imali non-stop uvid u to sto radim ..tj da se nebi desilo da koristeci moje radno mjesto dajem poslove mojoj firmi!Tj da dajem poslove sam sebi.
Prvu stvar koju sam pitao vlasnika je kako on vidi na sve to?Pozitivno -jer tim potezom spasava dosta novca ili negativno ..gdje je u pitanju etika i konflikt interesa.On mi nije odgovorio direktno vec je rekao da bi trebali sacekati sastanak komiteta uprave gdje ce se razgledati sve to.Ali iz drugih izvora saznajem da je dao naredbu glavnom knjigovodji da nadje rjesenje za oba slucaja.da Ostanem u firmi i da nastavi poslovanje sa mojom firmom.Tj da se uspostavi neka vrsta kontrole nad mojim poslom da se nebi deslio ovo gore navedeno.
Koliko sam ja razmisljao ..najpametnije je da ja napustim firmu,jer u slucaju da ostanem ,vjerujem da situacija nece biti ista kao prije a najvjerovatnije bice prinudjeni da vise ne rade sa mojom firmom da bi izbjegli probleme.A sto se tice nastavnka poslovanja sa firmom...o tom potom.
Prijavio si, znaci ne skrivas, a da je cista situacija, nije... Taj dio posla bi trebao neko drugi da vodi, a ne ti, jer ti jesi u sukobu interesa... E sad, ako ti sve prijavis i pripremis, i odneses nekome (gazdi, upravi) na super-viziju, pa i oni to potpisu, tu moze biti i vuk sit i ovce na broju... Naravno ako firma time prolazi bolje nego prije...
fatamorgana-oaza wrote:Pa vidi tesko da ces moci dobiti adekvatnu informaciju ovde na forumu jer ipak drugaciji sigurno propisi i zakoni vaze u kanadi, sto se tive bosne sukob interesa postoji jedino ukoliko je drzavne kapital u pitanju jer se tada provodi postupak u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, dok to privatne kompanije nemaju potrebe raditi i mogu poslovati s kim god to zele i ne gledaju se nikakvi sukobi interesa, tako da bi se ipak trebao informisati u kanadi oo tih stvari kako gore ide.
Ma ovdje u privatnom sektoru ne postoje zakoni sto se tice konflikta interesa,vec samo u javnom setoru.
Problem je eticke prirode.Firma za koju radim zeli nastaviti da radi sa mojom firmom ali takodje zeli da postavi neku vrstu kontrole gdje bi imali non-stop uvid u to sto radim ..tj da se nebi desilo da koristeci moje radno mjesto dajem poslove mojoj firmi!Tj da dajem poslove sam sebi.
Prvu stvar koju sam pitao vlasnika je kako on vidi na sve to?Pozitivno -jer tim potezom spasava dosta novca ili negativno ..gdje je u pitanju etika i konflikt interesa.On mi nije odgovorio direktno vec je rekao da bi trebali sacekati sastanak komiteta uprave gdje ce se razgledati sve to.Ali iz drugih izvora saznajem da je dao naredbu glavnom knjigovodji da nadje rjesenje za oba slucaja.da Ostanem u firmi i da nastavi poslovanje sa mojom firmom.Tj da se uspostavi neka vrsta kontrole nad mojim poslom da se nebi deslio ovo gore navedeno.
Koliko sam ja razmisljao ..najpametnije je da ja napustim firmu,jer u slucaju da ostanem ,vjerujem da situacija nece biti ista kao prije a najvjerovatnije bice prinudjeni da vise ne rade sa mojom firmom da bi izbjegli probleme.A sto se tice nastavnka poslovanja sa firmom...o tom potom.
Clasicni primjer sukoba interesa pa covjece ti radis u nabavci, ti si onaj koji zna po kojim cijenama se sta nabavlja, radi i td, znaci imas privilegovanu informaciju. E sada, objasni mi ko je vlasnik kompanije, je li to jedan covjek ili par njih, je li kompanija u vlasnistvu akcionara. Ako je u vlasnistvu akcionara (publicly traded), onda vjerovatno neces dugo ostati na mjestu na kome radis jer kao sto rekoh, klasican primjer sukoba interesa .
Iz napisanog nije moguce zakljuciti da li se posao firme u kojoj si suvlasnik bazira iskljucivo na potrebama firme u kojoj si uposlenik. Ako je tako možda bi pravo rješenje bilo udruživanje te dvije firme naravno ako za to postoji interes obje strane.Na taj nacin bi bili smanjeni i troškovi poslovanja firme u kojoj si suvlasnik a i posao bi sigurniji i bez sukoba interesa. Tu bi i stvar dogovora bile i usluge prema trecim licima ili firmama.
Ne znam kako su kanadjani osjetljivi na eticki menadzment, ali u BiH su stvari koji ti imas na umu normalna pojava. Mozes se izvlaciti na foru i reci da je to backward vertical integration and cost cutting.
zvornicanin wrote:Ovako..radim kao sef u jednoj firmi koja pravi specijalne kamione i zgrtalice za snijeg.Kao radno mjesto mogu da opisem da vodim kupovinu,prodaju,posiljke,inventare,itd ..recimo ukratko nabavka.
Sukob interesa postoji i da is u Evropi mogao bi krivicno odgovarati, sad u Kanadi neznam.
Ipak ti namjestas sebi posao u otvorenom trzistu, posavjetuj se sa komercijalnim advokatom u Kanadi!
E pa evo nakon ihahaj vremena da vam kazem sta se u medjuvremenu desilo.
Naravno napustio sam firmu i presao raditi za svoju firmu.
pokusali smo naci neki zajednicki jezik tako sto su advokati firmi spakovali jedno 30-40 stranica posebnog ugovora u kojem se stipuliraju neke stvari koje mi recimo ne odgovaraju.
sjeli smo i dogovorili raskid mog ugovora i otvaranje mogucnosti za joint venture tj 2 firme koje nadopunjuju jedna drugu.Ja njih sa servisom a oni mojoj firmi sa poslom i drugim klijentima.
Tako evo i danas radimo.
Medjutim primjetio sam da se sad pojavio drugi problem.Previse brzo se razvija firma.Potreba moje bivse firme i njenih snabdjevaca (takodje mojih novih klijenata) su mnogo vece nego sto ih ja mogu pratiti finansijski.da bih odgovorio njihovim zahtjevima trebao bih se prelocirati iz trenutnog lokala u bar 5-6 puta veci ukuloko zelim da preuzmem sav posao koji mi nudi ta moja bivsa firma.Znaci komercialni ugovor za mjesto na 3 do 5 godina,nove ili polovne vece masine i uredjaje vise ljudi i sve sto prati povecanje proizvodnje tj servisa.
Fazon je sto i dalje 80% mog poslovanja dolazi od moje bivse firme.I to je dobro kratkorocno..dugorocno nevalja.
ekonomska zavisnost je u pitanju jer recimo ako dodje da ta firma jednog dana pukne ili se promjene zahtjevi ili tamo neki drugi razlog...80% posla se gubi.Tako da recimo trend firme treba da se preusredi na trazenje drugih klijenata.A opet to iziskuje nova finansiranja.
Tako da sam sad u dilemi nastaviti ovako i dati firmi vremena da moze sama sebe da finansira ili povuci kredu sa drzavnim i personalnim garancijama.
Eto tako nesto.
PS Prijedlozi da trazim advokata ili sta ja znam vec neke zakonske zastite..mislim ljudi business is business nejma tu puno zakona.Nisam krao nisam otimao,nisam nikoga prevario.Ne moze da me niko osudi jer sam uspio ovim potezom mu sacuvati par hiljada dolara u dzepu.Izasao bi covjek smjesan.Jer on je provjerio svo moje poslovanje u zadnje 2 godine i nije nasao nista sto bi mi mogao nalijepiti.mogao je naci samo da sam recimo napravio PO koji je do tada placao recimo 10.000 i odjednom placa 8000$.A to mi je bio posao!Ko bi to odbio?