Sta da radim - mladi golub?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
jasminasab

#1 Sta da radim - mladi golub?

Post by jasminasab »

Image
(ovo je slika goluba koji je trenutno zbrinut u SOS-u, a moj je isti ovakav, zamijenim sliku kad ga uslikam)

Moze li mi neko napisati kako da se brinem za njega?

Stavili smo ga u kartonsku kutiju i izbusili rupe sa strane da ima zraka i da vidi napolje, dali mu mrvice hljeba i vode. Nisam sigurna je li jeo ili samo namrvio, pa ne znam trebam li ga ja pokusati nahraniti? Kakio je milion puta od sinoc, pa bih rekla da je vjerovatno morao jesti. Da li da mu dam nesto drugo da jede? Imam sitno zrnje od papagaja, mozda to? Ili je hljeb ok?

Da li da ga samo drzim u kutiji ili da ga pustim da trenira letjeti? Koliko dugo ce mu uopste trebati dok ne poleti? Vidljivih povreda nema. Jedino mi je cudno sto ne mice glavicu kao sto golubovi obicno rade, nego samo stoji potpuno miran, je li to normalno?

Takodjer, ja sam od iduce nedjelje na putu, nekih 12-13 dana, pa ako dotad ne poleti, moze li ga neko uzeti na cuvanje dok mene nema?

Puno pitanja, znam, ali ovo mi je prvi put da pazim mladog goluba (vise sam puta imala povrijedjene odrasle), pa je svaki savjet dobrodosao. Help.
sheilak

#2 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by sheilak »

Mislim da imas posebnu hranu za golubove, ali moze posluziti i zito (jecam- gerslo ), mrvice kruha,sjemnek suncokreta, sve sto bi davala i drugim pticama. Ako je jos sasvim mali, mozda bi trebala zito namociti u vodi nekoliko sati, da bolje probavi. Vodu mu stavi u neku posudicu.

Puno srece s njim / njom :)
jasminasab

#3 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by jasminasab »

Evo nove slike. Malo je zivnuo od sinoc pa je micao i glavicu, znaci da je zdrav hvala Bogu, a za sliku se scucurio da kunja hehehe...

Image
jasminasab

#4 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by jasminasab »

Image

Malo je jeo sam sinoc, a da bi pio vode, morali smo mu bukvalno gurati glavu u posudu dok nije skontao da je u njoj voda. :-)
Krila siri, ali ne leti.

Sad ima da vas peglam svako malo sa updateima. :D
Skyfox

#5 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by Skyfox »

A otkud kod tebe?

BTW milsim da bi sto manje trebala da ga dodirujes, jer ako pocne smatrati ljude izvorom hrane neko ce ga mlatnut, i ako ga budes pustala pusti ga u blizini nekog veceg jata golubova koje ce moci slijediti...

Sretno :)
jasminasab

#6 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by jasminasab »

Skyfox wrote:A otkud kod tebe?

BTW milsim da bi sto manje trebala da ga dodirujes, jer ako pocne smatrati ljude izvorom hrane neko ce ga mlatnut, i ako ga budes pustala pusti ga u blizini nekog veceg jata golubova koje ce moci slijediti...

Sretno :)
Neku noc ga "srela" u parku ispred zgrade i bilo mi ga zao ostaviti na milost i nemilost mackama. Ne diram ga puno, i bolje da se boji ljudi. Sto se tice jata, ima ih stvarno puno oko moje zgrade, tako da ce se valjda uklopiti s nekim. Samo da poleti...
melb26sa

#7 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by melb26sa »

Odlicno si uradila - donijela ga sebi da ga macke ne pojedu. Isto sam uradila prosle sedmice ali sam ja nasla malog vrapcica pored crkve na Marindvoru i donijela ga kuci kod mame. Malisa je ili ispao iz gnijezda ili se malo preracunao u svojim letackim sposobnostima pa je na privremenom boravku kod moje mame. Sam se "dernja" i sirom otvara kljun kad je gladan a vec sam bi i poletio ali ne moze na relacije duze od 10 cm :-) Hranimo ga, tj hrane ga keksom petit sa vodom, zrnevljem za ptice i slicno. Boravio je sa dvije papige sto moji imaju ali su se ove sad pocele istresati na njega i napadati ga pa je izmjesten na sigurno. Ko bi rekao da papige mogu nauditi malom vrapcicu? A 5 dana je bio sa njima i nisu ga dotakle. Sad cekam informacije da je malisa ojacao, dodatne mu perke izrasle i da se spreman pridruziti ostalim vrapcima.
jasminasab

#8 Re: Sta da radim - mladi golub?

Post by jasminasab »

Goluban je jucer sretno poletio. Slike postavim naknadno jer sam mrtva umorna, ako nista najkasnije kad se vratim s puta za 10 dana.

Iznijeli smo ga na livadu, jedva sam ga uhvatila u ruke (koliko se otimao da pobjegne) i bacila ga u zrak, ko u filmovima hehehe... I on je poletiooooooooooooo, sve do nekog prozora na drugom spratu zgrade. Tu je stajao dobrih pola sata. Onda je sisao i uspjesno se pridruzio jatu golubova koji su jeli neki hljeb. Duplo je sitniji od ostalih, ali su ga prihvatili, ko kad su ti golubovi neke velike dobrice. Namjerno ga nisam dirala sve vrijeme dok je bio kod mene (osim da ga prebacim iz kutije u kutiju prilikom ciscenja), tako da je otisao ne osvrnuvsi se, a tako i treba. Mislim da se tu moj posao zavrsio.

Mogu reci da je divan osjecaj sto sam mu uspjela pomoci, jer zaista je trebalo tako malo - 10tak minuta dnevno da mu se zamijeni novina, da svjeza hrana i voda i da se malo druzi s njim.
Post Reply