Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Otkako je 27. februara američki list „Njujork tajms“ objavio tekst pod naslovom „Tenzije u krhkoj BiH rastu zbog srpskih prijetnji otcjepljenjem“, politički, vojni i ekonomski analitičari ne prestaju da se bave procjenama stanja u BiH i onoga što bi se moglo desiti u našoj zemlji. „Njujork tajms“ čak je objavio i scenarij – novi rat na Balkanu počet će otcjepljenjem RS koju će podržati Rusija, poslije čega će Bošnjaci uzeti oružje da odbrane jedinstvenu BiH, a pridružit će im se i vojne trupe Hrvatske i napasti Banjaluku.
Spirala sunovrata
Istog dana, 27. februara, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je iz Moskve da je Rusija jedan od garanata mirovnog sporazuma o BiH.
Namjeravamo da i u budućnosti pomognemo jačanju mira i stabilnosti i u BiH i u regionu u cjelini, a perspektivni energetski projekti u tome imaju posebnu ulogu.
Najtiražnija svjetska novina na engleskom jeziku „Internešenel Herald Tribjun“ samo dva-tri dana kasnije objavljuje tekst pod naslovom „Zaustavljanje spirale sunovrata“. Autor je Džejms Lajon, analitičar Međunarodne krizne grupe koja je nedavno otvorila svoj ured za Balkan upravo zbog dramatične situacije u regionu. On smatra da bi novi rat mogao imati teške posljedice ne samo za BiH nego i za Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju – ljudske žrtve, razaranja, izbjeglice i vjerovatno uništenje Republike Srpske. Rat bi izazvao i razdor u NATO-u i uništio sve težnje ka zajedničkoj spoljnoj politici i zbog toga bi balkanske države mogle da okrenu leđa evropskim integracijama i potraže bliže veze sa Rusijom. Lajon pri tome ističe i prognozu američkih obavještajnih službi da će BiH ove godine biti najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti.
Šta ćete vi uratiti ako se ove crne progoze obistine? Da li ćete zgrabiti djecu i prvim autobusom otići preko granice u neku "Pax Germanica" ili ćete možda obiti prodavnicu tehničke robe u komšiluku. Možda budete pmaetni i postanete ratni profiter ili ćete čekati "vojnu intervenciju"?
Rata neće biti. E da je pameti do kadije k'o od kadije. Ja bih volio otići odavde kad već nisam 92 i ispao budala što sam branio Bosnu. I šta smo dobili na kraju? Nismo se za ovo borili i jedva bih dočekao rat da razgulim odavde, k'o svaki pametan insan. Sjeo bih u svoje auto i razgulio preko granice. Bolje i u p.m. nego u ovakvoj Bosni sa ovakvim prokletim narodom.
Učlanio bih se u odgovarajuću stranku, kupio bih kombi i vozio amo tamo preko granice/linije razgraničenja... A šta ću učinit kad završi rat? Parkirat Aston Martin ispred svoje vile na Azurnoj obali...
Lesli Eldridž wrote:Rata neće biti. E da je pameti do kadije k'o od kadije. Ja bih volio otići odavde kad već nisam 92 i ispao budala što sam branio Bosnu. I šta smo dobili na kraju? Nismo se za ovo borili i jedva bih dočekao rat da razgulim odavde, k'o svaki pametan insan. Sjeo bih u svoje auto i razgulio preko granice. Bolje i u p.m. nego u ovakvoj Bosni sa ovakvim prokletim narodom.
Rekao je to moj stari negdje početkom 1992. U arilu nam počeli arkanovci hodati oko kuće, pa je na kraju zapalili. Sva sreća pa je moja mati bila pametnija, te nas potrpala u prvi i zadnji bus koji je naišao.
Kao djecak prezivio prosli rat i ostao sa ne ispunjenom zeljom da ucestvujem u njemu sa puskom u ruci, gledao oca kad odlazi i kad se vraca sa linije i mastao da sam to ja, ako kad pocne opet akobogda cu zelju sebi ispuniti , moji rodjeni su mi rekli da ja nisam bas normalan kad je u pitanju ova tema pa mi ne smeta ni ako ko od vas isto misli
Lesli Eldridž wrote:Rata neće biti. E da je pameti do kadije k'o od kadije. Ja bih volio otići odavde kad već nisam 92 i ispao budala što sam branio Bosnu. I šta smo dobili na kraju? Nismo se za ovo borili i jedva bih dočekao rat da razgulim odavde, k'o svaki pametan insan. Sjeo bih u svoje auto i razgulio preko granice. Bolje i u p.m. nego u ovakvoj Bosni sa ovakvim prokletim narodom.
De mi reci kako bi pobjegao ? 92 je vecina imala priliku da pobjegne vec kad je pocelo u Hrvatskoj a pogotovo kad je agresija pocela na Bosnu i Hercegovinu jer je proslo 2 mjeseca ( kraj marta-kraj maja) dok teroristi nisu izvrsili napade na citavoj teritoriji. I onda su poslije toga imali oko godinu dana da izadzu dok nisu kvislinzi zatvorili puteve kroz Hercegovinu . Da li stvarno mislis da ce se isti scenario ponoviti i sada ? Da li se nadas da ces preko genocidne stvorevine moci da se docepas Srbije/Hrvatske / C.Gore ? Ili da ce kroz Gornji Vakuf / Kupres/ Prozor moci da se docepas Hercegovine a kamoli granice ? Ili mislis da ce aerodrom u Sa da bude otvoren za turisticke letove ? Jarane , ako hoces da bjezis bice kasno cim pukne prvi metak . Zato ako hoces da bjezis hvataj priliku i razguli vec sada, jer kako je krenulo .... dusmani nisu imali milosti i tada a nece sigurno imati ni sada i nema veze da li ti pratio Gandija ili Aliju , njima je svejedno....
Ja sam odavno poceo kopati raznorazne tunele u raznim pravcima, jedan sam vec prokopao ispod Ivana, drugi je do Karaule, a planiram ovaj ispod Ivana da zadam do Italije, a ovaj ispod Karaule, ne zaustavljam se dok ne iskopam to Peshte.
Sta ja znam dze ce se moci izaci, bolje ovako...
Sjećem se kao da je danas, april 1992. opšti haos. Stara drži mene i sestru meni 10 , sestri 5. Stra kaže ja bježim odavde, kaže stari idi gdje god hoćeš, ja odoh da se borim. I otišao, tri puta bio ranjen, 40 jarana mu poginulo, zapravo čitava jedna ulica i skoro svi muškarci iz nje.
Stari danas bauštela za siću i ne može u penziju zbog neuvezanog staža. Ali je gromada u mojim očima.
Ma 100% bih otisla odavde .. i to glavom bez obzira .. ne kazem da je nasim ljudima 92 bilo lako tamo negdje u tudjem svijetu, ali makar nisu spavali u podrumima, nagledali se svega i svacega,bili i gladni i zedni i sta sve ne ... ne bih mogla to opet podnjet, pa makar morala ovce cuvat na N. Zelandu
SsTtEeLlAa wrote:Ma 100% bih otisla odavde .. i to glavom bez obzira .. ne kazem da je nasim ljudima 92 bilo lako tamo negdje u tudjem svijetu, ali makar nisu spavali u podrumima, nagledali se svega i svacega,bili i gladni i zedni i sta sve ne ... ne bih mogla to opet podnjet, pa makar morala ovce cuvat na N. Zelandu
kažu da su N.Zenlandske čobanćice dobronkana paćene
Uzela bih čo'jeka mi u mene pod jednu ruku, a mater u drugu i frknu preko grane Dosadilo mi da objasnjavam ovim turističkim amerima kako to da u ovom proslom ratu nisi cak i izlog u prodavnici mogao da razbijes da si ukrades hrane i bijele tehnike- koja se kasnije mogla utapati na crno- ne bih to mogla da radim jos poslije jednog Spikam ingliš, diplomu u ruku, i kud koji mili moji. Svakako pametan sve svoje sa sobom nosi
Doduse... nije bas da bi se neko pretjerano i trudio da meni da pusku u ruku, ali da im ne bi palo na pamet slucajno
Op3r4t0r wrote:Kao djecak prezivio prosli rat i ostao sa ne ispunjenom zeljom da ucestvujem u njemu sa puskom u ruci, gledao oca kad odlazi i kad se vraca sa linije i mastao da sam to ja, ako kad pocne opet akobogda cu zelju sebi ispuniti , moji rodjeni su mi rekli da ja nisam bas normalan kad je u pitanju ova tema pa mi ne smeta ni ako ko od vas isto misli
Pričam prije par dana sa svojom porodicom o trenutnoj situaciji u dragoj nam domovini (koja ironija) Dotaknemo se i rata koji je iza nas i svi se složimo da bi u slučaju novih sukoba, preko grane! Kako god! Ovo svakako nije bio naš rat! Da su se pitali obični i normalni ljudi nikada ga ne bi ni bilo i danas bi živjeli normalnim životom!