Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
- biggrin
#1 Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Svjedoci smo da je gotovo u isto vrijeme kad je počelo prikazivanje druge sezone Star Trek Discovery-a i Bosna krenula putem čuvene uvodne "space the final frontier" misli koja vuče korjene iz te franšize. Šta Bosna zaista može "ponuditi svemiru"? Da li je ovo početak još jedne realizacije vizije nadrealista, doduše iz prednadrelističkog perioda, koja će završiti invazijom bureka iz svemira predvođenih poglavicom kadaifom? Ima li ikakav komentar babe Vange po navedenom?...nakon ove kratke uvodne riječi otvaram diskusiju
-
hAZNADAR
#2 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Valjda je lakse dobiti dozvolu i mogucnost za kontrolisanje sopstvenog neba(aviosaobracaj) ako se uvalimo u svemirsku raju.
- GarfieldLover
#3 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Nemojmo za sve odmah u startu biti negativni 
Koliko sam shvatila, finansiranje istraživanja je isključivo od strane UN-a. Dakle, nijedna zemlja, pa tako ni naša, nema nikakve obaveze po tom pitanju. A potpisivanjem sporazuma, naši mladi naučnici koje zanima ova oblast imaju pristup projektima u okviru UN-a, kao i stipendijama. Meni je to super... Ne mora BiH kao država da doprinese istraživanju svemira, ali može da omogući svojim mladim pametnim zainteresovanim naučnicima da doprinesu. Na žalost, za sad je tako i u mnogim drugim oblastima
Koliko sam shvatila, finansiranje istraživanja je isključivo od strane UN-a. Dakle, nijedna zemlja, pa tako ni naša, nema nikakve obaveze po tom pitanju. A potpisivanjem sporazuma, naši mladi naučnici koje zanima ova oblast imaju pristup projektima u okviru UN-a, kao i stipendijama. Meni je to super... Ne mora BiH kao država da doprinese istraživanju svemira, ali može da omogući svojim mladim pametnim zainteresovanim naučnicima da doprinesu. Na žalost, za sad je tako i u mnogim drugim oblastima
-
tr_ba
#4 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Bravo za prethodni komentar. 
- biggrin
#5 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
ne treba previše idealizovati UN...dovoljno je da pogledate The Expanse pa da vidite kako to njihovo pokroviteljstvo završava
-
Seyfo
#6 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Ovo ce samo povecati odljev mozgova. Poneki fizicar-astronom bi ostao u BiH da predaje u skoli,ovako ode i on u NASA-u da iskoristi svoju pamet.
- JThomas
#7 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
dosta smo mi nudili, da vidimo šta svemir može nama da ponudi. može li se oporezovati, udariti mu doprinosi.
- SmokingMan
#8 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Slažem se...I da dodam...GarfieldLover wrote:Nemojmo za sve odmah u startu biti negativni
Na žalost ja sam razočaran da mi kao prvo nemamo opservatorijitj.do danas se nije ništa radilo na njegovoj restauraciji,da ne učestvujemo redovno na godišnjim "asronomskim festivalima" koji se organzuju na globalnom nivou tokom kalendarske godine,i da je astronomija u BIH još na amaterskom nivou,bolje reći da je i to na pragu izumiranja.Za ovu oblast od kraja rata pa naovamo nikada nije postojala zainteresiranost od strane države,ali prije svega društva,koji na ovu predivnu naučnu disciplinu gledaju kao na nešto na što uopšte nije vrijedno trošiti vlastito slobodno vrijeme.Da bi uopšte mogli u praksi biti dio ove velike porodice,društvo se mora uključiti u aktuelne društvene tokove na globalnom nivou,podići svoju svijest o tome koliko su svemirska istraživanja bitna za današnju civilizaciju.
- Dope_Man
#9 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Mozemo ponuditi kafanu na Trebevicu ako zele kakvi alieni svratit na pice
Al za ozbiljno, nisam siguran koliko, ako ce uopste ista, ta vijest znaciti za nas trenutno. Ako ce eventualno otvoriti put nekome da trazi kakve grantove za istrazivanja, i to je super.
Al za ozbiljno, nisam siguran koliko, ako ce uopste ista, ta vijest znaciti za nas trenutno. Ako ce eventualno otvoriti put nekome da trazi kakve grantove za istrazivanja, i to je super.
- Logovan
#10 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Imamo svega za ponuditi... 
- Dr. Kuca
#11 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Medjunama svakako zivi nebeski narod.
- biggrin
#12 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Mislim da bi bilo jako važno da na kantonalnim nivoima odmah organizujemo agencije za istraživanje svemira. Za početak bez nekog pretjerivanja, samo osnovni staff: direktor, savjetnik direktora, pomoćnik direktora, sekretar, računovođa, samostalni stručni saradnik za istraživanje svemira, viši stručni saradnik ta istraživanje svemira, stručni saradnik za istraživanje svemira, administrativni referent, vozač, kafe kuharica, sekretarica, PR, HR manager, IT administrator...dakle samo bazično za početak
- SmokingMan
#13 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Država za takve stvari nikada neće dati ni jedne konvertibilne marke,jednostano jer im se ne isplati.Živimo u takvoj sredini gdje ne postoji entuzijazam za ra razvoj naučnih projekata,sve se svodi striktno na interes džrave koja nema sluha ni za podržavanje uspješnih sportista,intelgentnih individualaca.Imam poznanika iz Novog Sada koji je inženjer elekrotehnike (trenutno radi u Švedskoj za Siemens na testirnju opreme),a inače u slobodno vrijeme radio astronom.Jedne prilike su on i kolege pokrenuli incijativu da Beograd dobije prvi ozbiljniji radio teleskop koji bi se koristio za detekciju udaljenih nebeskih objekata pri različitim frekvencijama.Dobiju garancije od stranaca da će im dati svu neophodnu opremu,koja se mjeri u 100.000 Eura,samo da država bude ta koja će učestvovati u finansiranju održavanja čitavog projekta.I šta se desi na kraju,čitav jedna zanimljiva priča propadne samo zato što ovi nisu htjeli da iz budžeta izdvoje neka ne toliko ozbiljna sredstva za podržku pri realizaciji.Dope_Man wrote:Mozemo ponuditi kafanu na Trebevicu ako zele kakvi alieni svratit na pice![]()
Što nam govori,da za bilo kakav ozbiljniji iskorak u ovome pravcu moraš krenuti potpuno sam,i nadati se da u tvojoj okolini postoje ljudi koji gaje iste interese,koje zanima nauka,i koji će bezrezervno i bezuslovno podržati ideju iz vlastitog džepa.U ovkavim projektima,vjerujte,nema apsolutno nikakvih financijskih benificija,samo postoje troškovi,novac konstatno mora ulagati iz vlastitog džepa,ako ste malo snalažljivi,inovativni troškove će te smanjiti u nekoj mjeri.Podnošljivo je sve dok je to na nekom amaterskom nivou,ali nemate pojma kolika je to duševna satisfakcija.Ali kada čovjek vremenom stekne nekog iskustva,onda shvati da mora učiniti nešto više u pogledu nauke,ali uprkos stečenom znanju/iskustvu,svako malo se čovjek nađe pred nekim izazovom,uglavnom on često bude financijske prirode.Pa zato ako nešto planirate da započnete sami,a imate znanja,prvo vidite koliko možete financijski podnjeti čitav projekat,jer izuzetno je teško,pa gotovo nemoguće,nači nekog ozbiljnog lokalnog sponzora koji će vas podržati u nekoj ideji,posebno ako ona nije komercijalne prirode.
-
hAZNADAR
#14 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Bitnije je dobiti kontrolu svog neba po pitanju aviosaobracaja.
- Diwan
#15 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Keep silent i učiti, ne talasati, počev od forumaša pa do svih drugih i sa što manje bezveznih tema poput ove.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#16 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
mi trenutno nemamo sposobnog covjeka za ekspediciju na treskavicu i da shodno tome napravi reportažu gdje je bio i šta je vidio... recimo nešto što je radio rahmetli prof. Redžić
- biggrin
#17 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
pokaži ti to nama primjeromDiwan wrote:Keep silent i učiti, ne talasati, počev od forumaša pa do svih drugih i sa što manje bezveznih tema poput ove.
- Thorgerson
#18 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Sad mozemo napokon ponuditi dokaze da je zemlja ravna ploča.
- simonese
- burekodsira
#20 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Burek smo već davno poslali u svemir, jedino možda da potvrdimo vidiljivost Halide In golim okom odozgo
- triconja
#21 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Sace nasi intelektualci iskat grantove da provjere jel zemlja ravna ili nije

- biggrin
#22 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
sredstva iz grantova iskoristiti za hedonističke rabote, namontirati neki snimak ravne zemlje i izazvati svjetsku naučnu senzaciju 
- Maraschino
#23 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Cuj sta ima, sume(balvani), rijeke(voda), korumpirane politicare, policajce, doktore, propuh, susjede/komsije,najsvjezije ratne zlocince, despota, migrante...ma imamo mi svasta za rijesit se.
- HAVANA
#24 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
SDA.SNSD.HDZ.Halal im bilo,nek ih vode sve djuture.
Last edited by HAVANA on 31/01/2019 14:00, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#25 Re: Šta Bosna ima ponuditi svemiru? (bez političko/nacionalnih kliše preseravanja)
Esu Radeljasa.
Ako ono nije intergalakticka pojava, ne znam sta bi drugo mogli poslat’ u susret svemircima?
Ako ono nije intergalakticka pojava, ne znam sta bi drugo mogli poslat’ u susret svemircima?