Šta biste cenzurirali da možete?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Generalno cenzuru treba...

POJAČATI
5
45%
SMANJITI
0
No votes
UKINUTI
0
No votes
POJASNITI PRAVILA
4
36%
OSTAVITI JE OVAKVU KAKVA JESTE
2
18%

Total votes: 11

mrmot

#1 Šta biste cenzurirali da možete?

Post by mrmot »

Da li biste atakirali štampu i koju i zašto? Da li bi napali TV? Radio? Ili bi pod vaš udar pale internet stranice? Možda neki filmovi? Ili knjige?

Budite cenzor barem 5 minuta?
Napravite svijet da bude bar malo više po vašoj mjeri!
stelium

Post by stelium »

Ukinuti-definitivno,sve dobro i sve lose mora biti tekstualno i vizuelno izreceno.Cenzurom nekih "neispravnih" stvari se stvara samo kontraefekt.
verbal

Post by verbal »

pojasniti pravila cenzure...

ja sam, npr., ovdje ispusio ban od moderatora kada sam trazio da pojasne pravila kojih se pridrzavaju prilikom cenzure i sankcionisanja.

zasto?

zato sto ne znaju ni sami, nego onako, deru od oka, a bogami bude i licnih interesa i ugrozenog egoa...

znaci, treba pojasniti pravila cenzure, ali cenzorima, nazalost.
mrmot

Post by mrmot »

Ja bih rado cezurirao tv, i to konkretno OBN, jer misli da onaj makedonski big brother ne treba da ide na zemaljskoj mreži već na kablu. Također mislim da folk show i crna hronika na FTV-u ne bi trebali da idu u terminima kad djeca to gledaju.
beba

Post by beba »

sta fali makedonskom big brotheru :x

:D :D :D zar nas to ne povezuje sa bracom bosancima ;) ?
mrmot

Post by mrmot »

Ne znam šta fali?! Ali je za kabla. (kablo, špore, kreve.. razumiš)
mrmot

Post by mrmot »

Vidim da je upravo ukinut nekakav blog, a da izgleda cenzori nisu ni pročitali isti blog. Pročitao sam i objašnjenje administratora u kojem se kaže da to nije cenzura. Pa puno je gore ako nije cenzura. Jer cenzura ima svoja jasna pravila kojih se drže i cenzori i oni koji se cenzurišu. Ovako to izgleda prilično proizvoljno i diktatorski.
verbal

Post by verbal »

kako se kaze big brother na makedonskom?

:D

ja volim sve makedonce. dobri su to ljudi, al zajebavaju ih svi odreda, bugari, srbi, albanci.

a big brother je malo zesce sranje. kompletna koncepcija takve vrste reality show-a je zvezebe.
mrmot

Post by mrmot »

Evo sad! Znao sam - ispade tema o Makedoncima. :? Sve je ovdje moguće. Sve.
beba

Post by beba »

:D :D :D :D

u pravu si al neka je...nek nas svi zajebavaju, vazno je da se dobro druzimo :-)

taj big brother se zove "toa sum jas", a ovde su ljudi opsednuti tim ljudima unutra...verujte da pred vratima te kuce ima toliko plitkih sto zele da se slikaju i upoznaju sa tim "likovima" :?
da da...ipak treba cenzura :lol:
margareta

Post by margareta »

Cenzurirala bih krsenje osnovnih etickih nacela
svakog oblika komuniciranja a prije svega
pravo na različitost koje bi moralo imati cilj da pomogne u aktualnom nastojanju da se moć i uticaj medija usmjere u pravcu koji će omogućiti oblikovanje posebnog senzibiliteta u javnom diskursu čije je prisustvo nužno za bolje razumijevanje i uvažavanje svakovrsnih različitosti koje postoje u svakom demokratskom ili demokratski orjentiranom društvu. Takav oblik cenzuriranja bio bi izraz nastojanja da se neke od najrasprostranjenijih predrasuda i stereotipa prikažu u svjetlu razmjene mišljenja i argumenata, da se podstakne dublje razumijevanje koncepta različitosti, te da se uistinu shvati i uvaži postojanje svake manjinske zajednice, kako bi se kultura predrasuda i zatvorenih sistema mišljenja transformisala u praksu komunikacije i dijaloga različitosti.
Last edited by margareta on 16/01/2005 17:48, edited 1 time in total.
mrmot

Post by mrmot »

Bože kako je ona pametna! :-)
margareta

Post by margareta »

mrmot wrote:Bože kako je ona pametna! :-)
Boze KOLIKI je ON mediokritet......... :roll:
mrmot

Post by mrmot »

On, ako sam to ja, je to ozbiljno mislio. (zar moram cenzurirati i svoje misli? Avaj!) Volim sve naše različitosti.
mrmot

Post by mrmot »

A wrote:
Glupost.
I Makedonce. (iako su slatki)
margareta

Post by margareta »

Mrmot
ONA - ako sam to JA imam neobicnu naviku ljude sa poznatim imenima/nadimcima - u ovome slucaju nickovima oslovljavati ih po istima
nikadaih ne mijenjati zamjenicama.

ps.pozdrav za "A".
margareta

Post by margareta »

Obzirom da je pisana rijec produkt nasih misli , ne mislim nego sam sigurna da moramo cenzurirati prvo svoje misli pa tek onda ih izreci ili napisati.
Jednostavan stari 'recept' :"Ispeci pa reci".

Priznajem da se tom lijepomi mudrom ljudskom osobinom sama ne mogu pohvaliti, sto se da vidjeti iz 'prilozenog'.
mrmot

Post by mrmot »

Maragareta, vidim da si ljubiteljica dobre misli. Što bi naš narod rekao: Svaka ti je zlatna! (a ona koja još nije - dabogda se pozlatila)
margareta

Post by margareta »

mrmot wrote:Maragareta, vidim da si ljubiteljica dobre misli. Što bi naš narod rekao: Svaka ti je zlatna! (a ona koja još nije - dabogda se pozlatila)
Zalosno je SAMO to sto svaka lijepa misao nailazi na zid KONZERVE u kojoj "ZIVIMO"........

Hvala Mrmot na lijepim rijecima.
mrmot

Post by mrmot »

Ma imam ja još i ljepših. Ti si skroz OK. Ne znam na kakve bi zidove mogla naići?
margareta

Post by margareta »

mrmot wrote:Ma imam ja još i ljepših. Ti si skroz OK. Ne znam na kakve bi zidove mogla naići?
Zivjeti zivot Bh. (de)konstitutivnog' "gradjanina" od prvih "demokratskih" izbora do danas, jednako je zivotu ribe na suhom ili covjeka u konzervi.
Petnaest godina i nije bas kratak period vladavine bezakonja i bezumlja.
beba

Post by beba »

mrmot wrote:
A wrote:
Glupost.
I Makedonce. (iako su slatki)
:skoljka: ma nedam te ja...

ne napadajte mi mrmota molim vas...;)
a ja ne bi cenzurirala nista...apsolutno NISTA 8)
freedom of speach
beba

Post by beba »

zoom66 wrote:
verbal wrote:kako se kaze big brother na makedonskom?

:D
golemi bratko...:D:D:D
golemiot bratko :D hehe
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nije poenta u cenzuri.

Fol je u POSTAVLJANJU DOBRIH pravila, POSTOVANJU datih pravila i urednom SANKCIONISANJU krsenja pravila.

Sasvim jednostavno.

Isto tako stvari stoje i sa 'pravnom drzavom', samo umjesto "pravila" ubaci rijec "zakoni"...
margareta

Post by margareta »

Da sam ja moderator , nebih 'cenzurirala' teme na varijaciju vadjenja utroba, nego bih iste odmah zatvorila. Teme takvoga sadrzaja samo produbljuju i ovako veliku uzajamnu mrznju.Dozvoliti takve teme nije negiranje bilo cijega zlocina, nego saucesnistvo sa pociniocem i nije tacno da se zrtvi uskracuje pravo i potreba za 'ispovjestima' nego se i zrtvi odmaze , obzirom da ovaj medij nije socio-psihijatrijska ustanova nego javni medij koji nebi smio biti u 'sluzbi' cuvara mrznje.
Post Reply