STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Rasprave o vjerskim temama.
privilegija

Post by privilegija »

privilegija wrote:www.quranm,multicom.ba/barnaba/Barnaba-1.htm
ukucati u google: sta Kur'an kaze o svetom trojstvu-i pronaci gore navedeni link
Selam alejkum i reci: " Ja se samo Gospodaru svome klanjam i nikoga Njemu ravnim ne smatram." (El-Dzin, 20)
privat

Post by privat »

rmesa wrote:Problem danasnjih Jevreja i Krscana je sto su se zagubili originali Objava njihovih
Poslanika, a u jedinu sacuvanu Božiju Objavu - Kur'an, ne žele da povjeruju. Na nama
je prevoditi Kur'an na sve jezike i neumorno je dijeliti, jer i onom ko je cita u prijevodu
biva jasno da joj autor nije covjek. Dok su prijasnjim Poslanicima davana od Boga
cudesa kako bi im ljudi povjerovali, zadnjem je Božjem Poslaniku dat Kur'an kao
najveci dokaz. I sam Kur'an opcetovano poziva sve ljude i džine da se sakupe i sastave
nesto slicno njemu. Danas krscani posjeduju 76 verzija o životopisu Isaovom, a
priznaju od njih samo cetiri, iako se i ove mđ|usobom u mnogo cemu suprotstavljaju.
Ove životopise nazivaju Evađ|eljima (Indžil), kako se zvala Objava poslana po Isau,
iako je malo u tim životopisima ostalo od izvorne Objave. Cak ni u ta cetiri, kod njih,
priznata životopisa, nema nista sto bi upucivalo u božanstvenost Isaovu, jer se “Sin
Božiji” može shvatiti preneseno, a i sam se Isa obraca u tim životopisima svom narodu
sa: “Djeco Božija”. S druge strane, cinjenica je da je Isa rođen bez oca, po Allahovoj
Odredbi, ne znaci da je on Božiji sin. Prvi covjek Adem, stvoren je i bez oca i bez
majke, i niko za njeg ne tvrdi da je Božiji sin, kao sto niko ne tvrdi za Havvu (Evu) da je
Božija kci. Jedan od nepriznatih Isaovih životopisa je životopis koji je zapisan od
strane njegova ucenika Barnabe. Dok se od cetiri priznata životopisa, samo jedan
pripisuje Isaovom uceniku (Matijino Jevanđelje) i u njemu nema spomena “trojstva”.
Ivanovo Jevanđelje koje se pripisuje Isaovom sljedbeniku Ivanu Ribaru, ocito da nije
njegovo jer stil odgovara kakvom filozofu iz drugog stoljeca. To je jedino Jevanđelje u
kojem se direktno spominje Isusovo “Božansko” porijeklo. Druga dva Jevanđelja se
pripisuju ucenicima ucenika. Barnabino Jevanđelje se sacuvalo u grobu svoga autora,
ciji je grob pronađen u petom stoljecu. Odatle je dospio u Papinsku knjižnicu, a iz nje
u Dvorsku knjižncu u Becu, gdje se i sad nalazi. Kad je prvi put preveden na engleski
jejzik i stampan 1907. u Londonu, tajanstveno je nestao iz knjižara. Sacuvane su samo
dvije kopije, jedna u Britanskom muzeju, a druga u Kongresnoj knjižnici u Vasingtonu.
Odatle je krisom iznesen mikrofilm, sto je omogucilo njeno ponovno stampanje. U
ovom životopisu, Barnaba pripovjeda (str. 220) kako su plakali i tugovali za Isaom
skupa sa njegovom majkom Merjemom (Marija), misleci da su ga Rimljani razapeli
skupa s razbojnicima. Međutim, Isa se pojavio nakon tri dana i objasnio im kako je
Allah dao da Juda koji ga je odao Rimljanima, nalici njemu, pa su razapeli Judu
umjesto Isaa i da ce ova varka ostati do pojave Muhammeda, koji ce razjasniti istinu o
Isau onima koji slijede Božiji zakon. I doista, Kur'an veli za ovu zgodu:
“Niti ga ubise, nit ga razapese, vec im se pricini.” (En-Nisa :157).

I u onom sto se danas naziva Starim zavjetom i Novim zavjetom i ako sadrže tek
ponesto od originalnog Starog, (Musau objavljenog) odnosno Novog, (Isau objavljenog)
zavjeta, nalazimo pasuse koji upucuju na dolazak Muhammeda (“Pohvaljeni”) kao
poslednjeg Božijeg Poslanika.
U poglavlju “Ponovljeni zakon” iz Starog zavjeta nalazimo:
“Podignut cu im poslanika između njihove brsce, kao sto si ti. Stavit cu Svoje Rijeci u
njegova usta, da im kaže sve sto mu zapovjedim. A ne bude li tko poslusao Mojih
Rijeci sto ih Poslanik bude govorio u Moje Ime, taj ce odgovarati preda Mnom.” (18:18)
Braca Jevreja mogu biti samo Arapi, kao cto smo spomenuli, jer im je zajednicki
predak Ibrahim, a poslije Musaa kojem se ovdje obraca Bog, nije bilo poslanika koji
nije bio Jevrej osim Muhammeda. S druge strane, prijasnji poslanici nisu prenosili
rijeci doslovno, kako su im silazile od Džibrila, nego su prenosili narodu njihovo
znacenje. Muhammedu je međutim naređeno da prenosi Objavu doslovno pisarima,
kao sto se ovdje kaže:
“Stavicu Svoje Rijeci u njegova usta, da im kaže sve sto mu zapovijedim.”
Sto se tice Novog zavjeta, ciji original ne postoji, kao sto je slucaj i sa Starim zavjetom,
ali krscani danas zovu “Novim zavjetom” životopise poslanika Isaa, i kao sto smo
ranije spomenuli, priznaju vjerodostojnim od tih životopisa samo cetiri: Matijino,
Markovo, Lukino, Ivanovo, dok za sve ostale kažu da su proturena, cak i u tim
životopisima za koje kažu da su vjerodostojni, nailazimo na ono na sto nas upucuje
Svemoguci u Kur'anu:
“A kada Isa sin Merjemin rece: ”O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov Poslanik, da
vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat, i da vam donesem radosnu vijest o
Poslaniku cije ce ime biti Ahmed “Pohvaljeni”.
(Es-Saff: 6)
Ako pogledamo Ivanovo Jevanđelje, jedno od cetiri priznata kod krscana, naci cemo
ovaj pasus u kojem se Isa obraca svojim ucenicima:
“Ako me volite držat cete se mojih naredbi, a ja cu se moliti Ocu i On ce vam dati
drugog Utjecitelja koji ce biti s vama zauvijek.” (14:15-16)
“Ali Utjecitelj, koji je duh istine, koga ce Otac poslati u moje ime, potsjetit ce vas
svemu sto sam vam govorio”. (14 : 26)
“Kad vam on, duh istine dođe, vodit ce vas prema potpunoj istini, posto on ne govori
od sebe, nego govori ono sto cuje, i reci ce vam o stvarima koje tek trebaju da
dođu.”(16:13)
Ako se povratimo originalnom grckom prijevodu, vidjet cemo da rijec “Utjesitelj” glasi
na grckom “Parakletos” dok “Pohvaljen” (kako Isa naziva Poslanika iza njega) se u
grckom kaže “Praklete”. Osim zamjene slova, grcki su prevodioci sa izvornog
armejskog jezika jos dodali: “... koji je duh istine...”, sadasnja crkva veli da se to misli
na Svetog Duha, koji predstavlja jednog od cinioca trojstva u kojeg vjeruju: (Otac - Sin
- Duh Sveti). S ovim tumacenjem, da je “Utjesitelj” u stvari Duh Sveti, crkva upada u
nerazmrsivu proturjecnost, jer to znaci da Svetog Duha nije bilo u vrijeme dok se Isa
obraca ucenicima, a s druge strane, kad Isa kaže da ce Otac poslati drugog
“Utjesitelja”, ispada da ima vise “Svetih Duhova”. U isto vrijeme, nalazimo u povjesti
ranog krscanstva veci broj osoba koje su za sebe tvrdile da su obecani “Utjesitelj”, sto
ne bi bilo moguce ako se vjerovalo da je “Utjesitelj” Duh Sveti. Ne nailazimo na
nagovjestaj dolaska poslednjeg Božijeg poslanika samo u krscanstvu. Pogledajmo u
svete hinduske knjige za trenutak:
U svetoj knjizi Hindusa “Bhavishya Purana” nalazimo:
“Pojavit se se duhovni Ucitelj, stranac sa svojim drugovima. Zvat ce se ”Pohvaljeni"...
O, ponosu covjecanstva, stanovnice pustinje! Okupio si veliku silu da ubijes Sotonu, a
sam si zasticen od neprijatelja." (Khand 3, Adhya 3, Shalok 5-8).
U svetoj knjizi stare perzijske vjere “Dasatir” (14) citamo:
“Kad Perzijanci nisko padnu u cudoređu, rodit ce se covjek u Arabiji ciji ce sljedbenici
oboriti njihov prijesto i vjeru. Naduti mocnici Perzije bit ce savladani. Kuca koja je bila
sagrađena, i u kojoj su mnogi kipovi postavljeni, bice ociscena od njih, i ljudi ce se
njoj usmjeravati za vrijeme molitve. Njegovi ce sljedbenici pokoriti gradove Perzije i
okolo nje. Ljudi ce se izmijesati među sobom. Casni ljudi Perzije i drugi pridružit ce se
njegovim sljedbenicima.”
No i pored nagovjestaja o dolasku poslednjeg Božijeg Poslanika, neki su ga porekli.
Stoga danas imamo na svijetu oko cetvrtinu ljudstva koja prihvata posljednjeg Božijeg
Poslanika i slijedi poslednju Božiju Poruku, dok druga cetvrtina covjecanstva naziva
sebe “krscanima”, premda nemaju zajednicke vjere, nego su podijeljeni na bezbrojne
grupe od kojih svaka vjeruje da je samo njeno vjerovanje ispravno i cesto cak ratuju
među sobom, protestanti protiv katolika, katolici protiv pravoslavnih itd. Neki od njih
vjeruju u “trojstvo”, drugi ne vjeruju, nego smatraju da je Isa samo Poslanik, a ne Bog,
a najveci ih dio i ne zna sta vjeruje, niti zna da li bi se Bogu obracao za pomoc ili
kakvom svecu. Veliki broj ljudi u onom sto se zove “krscanskom civilizacijom”, u stvari
žedno je istine i traga za njom.
Sto se tice onih koji ne samo da ne priznaju Muhammeda, nego ni Isaa za Božije
Poslanike, nego jos uvijek ocekuju da im dođe neko od njihova jevrejskog roda, njihov
broj u citavom svijetu ne prelazi 15 miliona, rastrkanih po citavom svijetu, najvise u
SAD, ali su mocni zbog međusobne brige i potpomaganja. Mnogi svjetski centri moci
su u njihovim rukama, poput banaka i sredstava obavjestavanja. Cak su uspjeli uz
pomoc krscanskog svijeta, koji je prema njima osjetio grižu savjesti zbog progona koje
su cinili nad Jevrejima tokom povijesti, otmu od muslimana Palestinu i uspostave
svoju državu u njoj. Ona je otvorena svakom Jevreju svijeta da se doseli i živi u njoj. I
po nasoj vjeri musliman smije da živi samo u muslimanskoj državi kojom vladaju
muslimani. Na žalost, vecina muslimanskih država spremna je materijalno pomoci
muslimanskim manjinama koje žive u nemuslimanskim državama, ali im nije spremna
dozvoliti da se nasele. To je dokaz da su njihovi vladari vise nacionalno usmjereni
nego islamski. Oni pak vladari cija je vjera jaca, otvorit ce vrata bratu muslimanu, sto
im je vjerska dužnost.
Preostala polovica covjecanstva jos uvijek se klanja kipovima i vjeruje u bezbrojna
božanstva, poput Hindusa, Budista, intoista itd. Cak i među muslimanima ima
neznalica koji traže posrednika do Boga i ne shvatajuci da time cine neoprostiv grijeh,
pripisivanje sudruga Allahu. Ima među ljudima i onih koji ne vjeruju ni u sta i misle da
je citav kosmos stvoren slucajno i sam po sebi. Takvi su cak imali i svoje države u
vrijeme komunizma, ali su danas iscezle. I na kraju da se upitamo: Kad bi covjek
vjerovao da je samo Jedan Bog i da Isa nije nego covjek i poslanik Božiji, ali ne vjeruje
u poslanstvo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, poslednjeg Božijeg Poslanika
upucenog covjecanstvu niti se drži propisa koje je propisao, dali mu se takva vjera
prihvata kod Boga?
Ovako odgovara Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to
pitanje:
http://www.islamski.co
“Tako mi Onog u cijoj je ruci dusa Muhammedova, koji god Jevrej ili Krscanin cuje za mene, pa umre ne povjerujuci u ono sto mi je poslano, biva od drugova vatre.” Drugi može da upita: “A
oni koji ne cuju za Islam?"( KITABUL IMAN)
Odgovara Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“Cetvoro se požale Sudnjega Dana: gluhi sto nista ne cuje, nerazumni, od starosti posenilio i ko umre ne cuvsi za Islam. Pa veli gluhi: ”Gospodaru, dođe Islam, a ja nista ne cujem. I veli nerazumni: “Gospodaru, dođe Islam, a ja nista ne shvatam, a djeca se za mnom bacaju balegom.”
A matuh kaže: “Gospodaru, dođe Islam, a ja nista ne razumijem.” A onaj sto umrije ne cuvsi za Islam veli: “Gospodaru, ne dođe mi Tvoj Poslanik.” Potom se obavežu na poslusnost, pa im se
naredi da uđu u vatru. Onaj koji uđe bude mu hlad i spas, a koji ne uđe bude odvucen u nju." (KITABUL IMAN)
A sto se tice djece nemuslimanskih roditelja, veli Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve
sellem:
“Djeca musrika su posluga stanovnika dženneta." (KITABUL IMAN)
Kad spomenusmo djecu, da vidimo sta je s muslimanskom djecom. Kaže Poslanik,
sallallahu alejhi ve sellem:
“Djeca vjernika su u džennetskom brdu, brine se o njima Ibrahim i Sara, dok ih ne povrati roditeljima Sudnjeg Dana.Sretne jedan od njih roditelja svoga pa ga uzme za odjecu i ne pusta ga dok ih Allah ne uvede skupa u džennet." (KITABUL IMAN)
I na posljetku važna napomena. Nije musliman svako ko sebe naziva muslimanom.
Možda ste culi za razlicite cudne nazive: Sije, Ahmedije, Ismailije, Bektacije, Alevije,
Behaije... Svi oni sebe nazivaju muslimanima, ali je njihova vjera sasvim razlicita od
nase. Ahmedije i Behaije vjeruju u nova “poslanstva”. Bektacije i Alevije vjeruju u
trojstvo. Ismailije vjeruju u sedam nepogresivih imama nakon Božijeg Poslanika,
sallallahu alejhi ve sellem, a sije u dvanaest! Rijeci tih imama smatraju objavom! Cak i
oni sto su poznati pod imenom “dervisi” (sufije) vjeruju u nepogresivost svojih
sejhova, a ti sejhovi ih poducavaju kako je ono sto je stvoreno dio Boga! Svi ovi gore
navedeni vjeruju da Kur'an ima svoje vanjsko znacenje za obicne ljude, i tajno
skrovito znacenje, koje samo oni znaju, pa ce vam onda tim svojim tajnim znacenjima
dokazivati ispravnost svoje vjere. No, Božiji nas je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,
unaprijed upozorio da ce se njegova zajednica podijeliti u 73 skupine, 72 ce u vatru a
jedna u džennet. Kad ga ashabi upitase za džennetsku skupinu, odgovori im:
“Zajednica... Koja se drži vjere moje i mojih drugova.” ( KITABUL IMAN)
Veli Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“Moj se ummet (zajednica) nece okupiti na zabludi.” ( KITABUL IMAN)

AHMED DIDAT r.a

Ovo sto si ti napisao ,prestavlja jednu odbranu ,muslimana ,da ne dozvole subraci da i malo povjeruju u istinost Biblije i njenih korjena ,sve se svodi na jednu laznu i okorjelu, gnusnu, laz, da bi se zastitila vjera koja u jednoj drugoj, nema predznaka pozitivnosti!,Ja tebe sada pitam sto je to ,sto Kuran ima a Biblija nema,i sto je to vise pozitivno u Kuranu sto nije u Bibliji,sto je to lose sto Biblija zagovara koja je nastala, davno prije Kurana.Biblija zagovara ljubav i postenje,i sto je to lose u svemu tome
Odgovori zasto je Kuran bolji od Biblije pa da mozemo razgovarati
rmesa

Post by rmesa »

Svi Poslanici su dolazili sa istom vjerom odnosno pozivali su u vjeru u jednog boga Allaha dz.s. i da mu se ne cini sirk
-indzil je predzadnja knjiga
-indzil je izgubio svoju vjerodostojnost odnosno ,ovaj postojeci su napisali ljudi i ubacili u njega sto su htjeli
-ovaj danasnji indzil tzv biblija poziva u vjeru trojstva (otac,sin,duh) i samim tim poziva u sirk tj nevjerstvo.
-svaka objava je mjenjala predhodnu ,pa tako je Kuran zadnja objava citavom covjecanstvu i on mjenja sve do tadasnje objave
-Kuran je jedina knjiga koja se 1430 godina prenosi, od prvih dana kako je objavljenja i ljudi je znaju napamet (hafizi). Tako je Allah dz.s. dao do znanja svima ostalima da je ona vjerodostojna i da se ne mjenja.I takva ce ostati do sudnjeg dana.
-nema ni jednog covjeka da zna indzil napamet..............
eugen-magic

#54 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by eugen-magic »

ibrik wrote:Tekst je poprilicno dug, ali pravo interesantan...sta mislite o ovome???

Šta Biblija kaže o Muhammedu s a v s
.
e moj prijatelju, ako misliš da ćeš na taj način nekoga obratiti u islam, pišući ove kilometarske postove, grdno se varaš.

pokušaj ti ovim svojim prijateljima na forumu malo ukazati na ponašanje, možda ćete tako više imati uspjeha.

Biblija ništa ne govori o muhamedu, doduše nešto malo. ali ne bih o tome. drugom prilikom možda.

ajd zdravo.
sirotanovic

#55 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by sirotanovic »

eugen-magic wrote:
ibrik wrote:Tekst je poprilicno dug, ali pravo interesantan...sta mislite o ovome???

.
e moj prijatelju, ako misliš da ćeš na taj način nekoga obratiti u islam, pišući ove kilometarske postove, grdno se varaš.

pokušaj ti ovim svojim prijateljima na forumu malo ukazati na ponašanje, možda ćete tako više imati uspjeha.

Biblija ništa ne govori o muhamedu, doduše nešto malo. ali ne bih o tome. drugom prilikom možda.

ajd zdravo.
Nadji mi mjesto gdje se jednim slovom spominje Muhamed u Bibliji?

Znaci ni malo!
kolega

Post by kolega »

You are the flame in my heart
You light my way in the dark
You are the ultimate star

You lift me from up above
Your unconditional love
Takes me to paradise

I belong to you
And you
You belong to me too

You make my life complete
You make me feel so sweet

You make me feel so divine
Your soul and mind are entwined

Before you I was blind

But since I've opened my eyes
And with you there's no disguise
So I could open up my mind

I always loved you from the start
But I could not figure out
That I had to do it everyday

So I put away the fight
Now I'm gonna live my life
Giving you the most in every way

I belong to you
And you
You belong to me too

Oh I belong to you
I belong to you
And you, you
You belong to me too

Oh I belong to you
I belong to you
And you, you
You belong to me too

Oh I belong to you
I belong to you
And you, and you
You belong to me too

Šefaat ya Resulullah!
zlajaBHF

#57 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by zlajaBHF »

eugen-magic wrote:

.

ajd zdravo.
Nije ovo predizborna kampanja, da se koriste kratke ali precizne poruke :lol:

Duzina teksta nije bitna nego ono sto taj tekst sadrzi.

Nevjerujem da je cilj autora da tebe ili nekog drugog prevede na Islam ovim tekstom, nego samo da ljudima da materijala za razmisljanje, i u tome nema nista lose.

Neka vjeruje onaj ko hoce.... ko nece, ne mora....i obrnuto :-D
a.basko

#58 Re: STA BIBLIJA KAZE O MUHAMMEDU S A W S

Post by a.basko »

eugen-magic wrote:

.

ajd zdravo.
...a gdje je to "malo" :lol: :lol: :lol: znas li ti sta govoris :? :? :?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ajd i ti zdravo biJo... :D
Borg-Resistence is FUTILE

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

rmesa wrote:Svi Poslanici su dolazili sa istom vjerom odnosno pozivali su u vjeru u jednog boga Allaha dz.s. i da mu se ne cini sirk
-indzil je predzadnja knjiga
-indzil je izgubio svoju vjerodostojnost odnosno ,ovaj postojeci su napisali ljudi i ubacili u njega sto su htjeli-ovaj danasnji indzil tzv biblija poziva u vjeru trojstva (otac,sin,duh) i samim tim poziva u sirk tj nevjerstvo.
-svaka objava je mjenjala predhodnu ,pa tako je Kuran zadnja objava citavom covjecanstvu i on mjenja sve do tadasnje objave
-Kuran je jedina knjiga koja se 1430 godina prenosi, od prvih dana kako je objavljenja i ljudi je znaju napamet (hafizi). Tako je Allah dz.s. dao do znanja svima ostalima da je ona vjerodostojna i da se ne mjenja.I takva ce ostati do sudnjeg dana.
-nema ni jednog covjeka da zna indzil napamet..............

Želio bih postaviti nekoliko pitanja, ali i navesti nekoliko netačnosti koje, kako mi se čini, želih iznjeti.

1. Kada je Inđil izgubio svoju vjerodostojnost? Prije ili poslije života Muhameda asw?
-Sura X Yunus 94 / Sura V Al Maidah 70,47 - Ovi stihovi jasno govore da je Quran poslan da "potvrdi i zaštiti" prijašnje objave.

Sljedeći stihovi govore o prijašnjim objavama kako su date od Allaha.
Sura IV An Nisa 54 - Knjiga data Ibrahimu i njegovoj djeci je data od Boga Sura IV An Nisa 136 - "Knjiga koja je data prije" je data od Allaha
Sura VII Al A'raf 169,179 - kontekst jasno govori da je knjiga od Allaha
Sura III Al 'Imran 81 - "Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio..."

Također sljedeći stihovi govore o tome kako se riječ Božija nemože izmjeniti.
Sure, 18 Al Kahf, 28 / 6. Al Anam, 35, 115 / 10. Yunus, 65

Nakon svega rečenog gore, možeš li mi reći kako je moguće da u jednoj objavi Bog kaže da se njegove riječi nemogu izmjeniti, te da u istoj toj objavi kažekako su neke od njegovih prijašnjih objava iskrivljene?

Dalje, iz gore navedenih ajeta, se također može vidjeti da nisu sve objave data da bi bile zamjenjene od narednih, odnosno da Quran nije dat da zamjeni prethodne objave, nego da ih potvrdi i zaštiti prijašnje objave.

Zar nijemalo čudno da se da nova objava da bi se zaštitila ona koja je "napisana od ljudi" i u koju su "ubacili što su htjeli"?

Meni se čini malo nelogičnim, a tebi?

Osim toga, ako je to tačno, onda bi postojalo i neslaganje manuskripta, ili fragmenata, iz 100-te, te 200-te, pa 300-te, 500-te, 600-te (i tako dalje do danas) godine, sa kopijama kojemi imamo danas?
- Međutim to nije tačno. Oni se podudaraju. Čak šta više, postoji čitava knjiga iz perioda od 100 godina prije Krista, koja se u potpunosti podudara sa kopijom te iste knjige koju imamo sada.

Možeš li mi odgovoriti na pitanja molim te?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Da se ne patis bez veze i ne ocekujes ne moguce, odgovor je jednostavan: ko je tebi dao za pravo da vrijedjas muslimane nazivajuci Kur'an i pripadajuce mu ajete nelogicnim? U Kur'anu naravno da nista nije iskrivljeno, Muhammed je skoro tri decenije isti primao od Allaha i isti je zapisivan od strane opet ljudi (pardon, i ucen na pamet, ali su svi bili toliko posteni ali i pametni da niko nikada nije izmjenio ni jednu jedinu rijec).

I, u krajnjem slucaju, ko tebi dade za pravo da uopste tumacis Kur'an? :oops: :D

Ha, jesam naucio :-) 8-)
buba

Post by buba »

_BosanaC wrote:Da se ne patis bez veze i ne ocekujes ne moguce, odgovor je jednostavan: ko je tebi dao za pravo da vrijedjas muslimane nazivajuci Kur'an i pripadajuce mu ajete nelogicnim? U Kur'anu naravno da nista nije iskrivljeno, Muhammed je skoro tri decenije isti primao od Allaha i isti je zapisivan od strane opet ljudi (pardon, i ucen na pamet, ali su svi bili toliko posteni ali i pametni da niko nikada nije izmjenio ni jednu jedinu rijec).

I, u krajnjem slucaju, ko tebi dade za pravo da uopste tumacis Kur'an? :oops: :D

Ha, jesam naucio :-) 8-)
Ama ne znam ali evo pratim neke teme i postove na Religiji i Filozofiji i postaje tuzno kako par vas u svaku temu pokusava infiltrirati svoj sarkazam spram religija. :? Pobogu ljudi, zasto vam to treba? Sta vas to tjera unutra da na nepodoban i nezreo nacin izrazavate svoju ne(vjeru)? Niko ne trci za vama da vam puni glavu svojim vjerskim ubjedjenjima, ne trpa vam religijske knjige u ruke, ne trazi od vas da se idete pokrstiti ili izgovarate sehadet. Ali ako ste vec ovde i zelite sudjelovati na ovakvim temama, procistite svoje komentare da bar budu liseni blatantnih uvreda i svoja misljenja izrazavali na nacin na koji ne biste izazvali nemir i povrijedjenost drugog covjeka. Sto vam to uopste treba? Na stranu religijski momenat teme..zasto uopste nastojati uznemiravati nekoga ko vas nicim nije isprovocirao?? :?
Apsolutno je nebitno kako ko dozivljava Boga i religije licno, jer to je njegova ''licna'' stvar, ali je bitno kako to svoje dozivljavanje ispoljava spram drugih ljudi. Tu je odraz licne kulture i zrelosti. Molim da se okrenete sami sebi po tom pitanju. Niko ne kaska za vama i govori vam da ste idioti, da ste glupi ili da vam zivot smrdi kao govno, zato sto nema vjere u sebi. Jako, jako ruzno i pateticno...nemam sta drugo reci.. :(
RIZVA

Post by RIZVA »

aferim
Borg-Resistence is FUTILE

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Sory nisam bio tu.
_BosanaC Upisano: 06/12/2007 20:17
Da se ne patis bez veze i ne ocekujes ne moguce, odgovor je jednostavan: ko je tebi dao za pravo da vrijedjas muslimane nazivajuci Kur'an i pripadajuce mu ajete nelogicnim?
U Kur'anu naravno da - nista nije iskrivljeno -
- Muhammed je skoro tri decenije isti primao od Allaha - i isti je zapisivan od strane opet ljudi
- (pardon, i ucen na pamet, ali su svi bili toliko posteni ali i pametni da niko nikada nije izmjenio ni jednu jedinu rijec).-

I, u krajnjem slucaju, ko tebi dade za pravo da uopste tumacis Kur'an? Embarassed Very Happy
Ha, jesam naucio Roll Cool
Prvo ako već kritikuješ ne kritikuješ mene nego navode iz Qurana koji u najmanju ruku navode na taj zaključak.

Drugo, ako već pokušavaš da daš neki odgovor barem ga postavi pravilno, jer Quran nije kompajliran u vrijeme Muhameda (ako sam razumio da si to mislio pod "napisan" u izjavi "i isti je zapisivan od strane opet ljudi")
ali je tačno da je bilo djelova napisanih na palminim listovima, kozijim kožicama i sličnom materijalu. Ali je također poznato da su ti dokumenti jako brzo iščezavali (tražio sam referencu pola sata ali sam zaboravio u kojem je dijelu knige "Zapečačeni Đenetski Napitak" izdate pod Sudiskim komesarijatom, gdje je data izjava da je nokoliko palminih listova pojela koza) Naći je pa ću je postirati.

Treće molim te kada već kritikuješ, odgovori mi ti na pitanja iz prijašnjg posta i na sljedeća pitanja.

Zašto je jako teško razgovarati o Quranskom tekstu, u smisu analize teksta?
Koliko ima drugih tekstova (npr. Hadisa, i kako se oni dijele) koji određuju značenje Quranskog teksta?
Da li se mogu, u slučaju tekstualnog kriticizma Qurana, korisiti isti metodi za Quran, i ostala djela drevne literature? Ako ne zašto? Ako da zašto?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@B.R.F Kura'an jeste zapisivan na palminom listu, kori od drveca, drvenim tablama....ali zaboravljas da je u to toba arapska knjizevnost na svom vrhuncu, gdje se cijenilo recitovanje napamet bez greske tj, orginalnost teksta ( isto ces nac u Zapecacenom dzenetskom napitku)
a sto se tice prijasnjih objava Kuran ih ne porice, vec se kaze da se iskrivljene od strane ljudi tako da danas ne znamo koja je tacna
kolko ono imamo Evandjelja 71? a crkva priznaje samo 4, sto li? :shock: :?
a kolko to danas imamo Kurana? :roll:
fia

Post by fia »

Bosanac sa dna kace wrote:@B.R.F Kura'an jeste zapisivan na palminom listu, kori od drveca, drvenim tablama....ali zaboravljas da je u to toba arapska knjizevnost na svom vrhuncu, gdje se cijenilo recitovanje napamet bez greske tj, orginalnost teksta ( isto ces nac u Zapecacenom dzenetskom napitku)
a sto se tice prijasnjih objava Kuran ih ne porice, vec se kaze da se iskrivljene od strane ljudi tako da danas ne znamo koja je tacna
ja stvarno ne razumjem.... ne moj mi reči, da u to doba nisu neki pokušali unositi vlastite poglede i propagirati je kao "Allahove riječi" ili da nije niko morao odlučiti šta je i šta nije pravo...ako sam dobro razumjela, napr. hadise ima one "vjerodostojne" i one manje vjerodostojne. Znači ima neki "uzor", ili neka pravila po kojima je neko to odlučio, isto tako pretpostavljam da tekstove koje je neko citirao, morali su ispunjavatiti neke uvjete, po kojima se prepoznalo da li su prave ... jeli tako?
Bosanac sa dna kace

fia wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@B.R.F Kura'an jeste zapisivan na palminom listu, kori od drveca, drvenim tablama....ali zaboravljas da je u to toba arapska knjizevnost na svom vrhuncu, gdje se cijenilo recitovanje napamet bez greske tj, orginalnost teksta ( isto ces nac u Zapecacenom dzenetskom napitku)
ja stvarno ne razumjem.... ne moj mi reči, da u to doba nisu neki pokušali unositi vlastite poglede i propagirati je kao "Allahove riječi" ili da nije niko morao odlučiti šta je i šta nije pravo...ako sam dobro razumjela, napr. hadise ima one "vjerodostojne" i one manje vjerodostojne. Znači ima neki "uzor", ili neka pravila po kojima je neko to odlučio, isto tako pretpostavljam da tekstove koje je neko citirao, morali su ispunjavatiti neke uvjete, po kojima se prepoznalo da li su prave ... jeli tako?
jendostavno onaj ko se u to doba nije drzao orginalnosti nekog knjizevnog djela nije mogao biti slavan kao recitator stihova, sto je jako bilo popularno medju tadasnjim Arapima.
a sto se tice hadisa, iskrivljavanje nastaje poslije Poslanikove smrti, kada mnogi glumeci poboznost i izmisljajuci hadise nastoje da se domognu polozaja na dvoru....
fia

Post by fia »

Bosanac sa dna kace wrote:
fia wrote:
jendostavno onaj ko se u to doba nije drzao orginalnosti nekog knjizevnog djela nije mogao biti slavan kao recitator stihova, sto je jako bilo popularno medju tadasnjim Arapima.
a sto se tice hadisa, iskrivljavanje nastaje poslije Poslanikove smrti, kada mnogi glumeci poboznost i izmisljajuci hadise nastoje da se domognu polozaja na dvoru....
dobro, sad ali govorimo o vremenu, kad nije se moglo reči da je nešto "književno djelo" kad je bilo u glavi onih koji su recitovali ili na palminom listu.... al to nije tako bitno...
znači da onaj koji se pokušao nešto iskriviti u citiranju, upao je u zaborav...ok, vidi, ovo je razlika... kod onih koji su probali svoje riječi prodati kao "evandjelijum",... jer je bilo zapisano, nije palo u zaborav, ali zato da nije ispunjavalo uvjete po kojima se može dokazati da je originalno, onda se odbacilo... isto kao danas neko koristi te "pogrešne hadise" u svoju korist, isto tako može neko koristiti "pogrešna evandjelija" u svoju korist, gdje je razlika?
Bosanac sa dna kace

@fia kako i na osnovu chega mozemo danas znat koje je Evandjelje ispravno?
fia

Post by fia »

Bosanac sa dna kace wrote:@fia kako i na osnovu chega mozemo danas znat koje je Evandjelje ispravno?
:D dobro pitanje... sad nemam vremena za to, gladni su mi ovdje svi... ali neću to zaboraviti...
Bosanac sa dna kace

fia wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@fia kako i na osnovu chega mozemo danas znat koje je Evandjelje ispravno?
:D dobro pitanje... sad nemam vremena za to, gladni su mi ovdje svi... ali neću to zaboraviti...
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
haj odo ja pokusat ucit Juropijan junion lov :D :D
fia

Post by fia »

fia wrote:

Toliko je komplexna ta tema, da nije jednostavno jednostavno :D … obraditi, ipak ću probati pojednostavniti… :lol: :lol:

Kao prvo je treba shvatiti da je bitna razlika medju time kako vide muslimani „Božju riječ“ - kao direktno diktriranu svaku riječ i kako je napisana Biblija - gdje veči dio nije pisan na takav način, neke riječi je Bog direktno diktirao posredstvom andjela, u drugim prilikama Bog je zapovijedao ljudima da pišu vlastitim riječima o stvarima koje su vidjeli i čuli. Ljudi su pisali pod utjecajem Boga, zato se ponekad i koristi „Božja riječ“ za cijelu Bibliju. Ali opet to nije ništa neobično, jer ako mi je poznato i za muslimane je važno znati ne samo direktnu „Božju riječ“ nego takodjer praxu Muhammeda, koja je bila zabilježena.

Šta je evandjeljum? - izvorno to znači „dobra vijest“. U biblijskom smislu izraz „evandjeljum“ označava dobru vijest koju trebaju upoznati ljudi na čitavom svijetu, dobru vijest o Isusu, njegovoj ulogi u Božjem kraljevstvu i spasenju. Iz toga vidimo da evandjeljum je jedino. Ova „dobra vijest“ je jedina!
Tek kasnije počeo se taj izraz koristiti za opise života Isusa ovdje na zemlji, za izvještaj o njegovom životu. Zato se piše „Evandjeljum prema ..“ Isus nije ga napisao. Te izvještaje o njegovom životu koje su zapisali njegovi učenici - svaki od njih opisuje Isusov život s različitih gledišta i je prilagodjeno različitom publiku. Kad uzmemo u obzir da u hebrejskim spisima se govori da kod dokazivanja važnih stvari nije jedan svjedok dovoljan, jer je treba barem dvojica svjedoka, možemo vidjeti zašto nije dovoljan jedan izvještaj.

Istina je, da nisu se sačuvale originale. Ipak ima dosta prijepisa manuskripata, iz kojih možemo vidjeti, da li se današnje textove slagaju sa njima ili ne slagaju. Neke su velike dijelove, drugi su samo fragmente. Postoji oko 5000 manuskripta na izvornom grčkom, i uz to još preko 8000 na drugim jezicima. Napr. najstariji je papirusni fragment Ivanovog ev. koji je datiran u prvu polovicu 2. stolj. možda oko 125.n.e. Znači, bio je napisan otprilike samo 25 godina nakon izvornog texta. Imamo stvarno bogatstvo dokaza da se dodje do pouzdanog teksta Krščanskih grčkih pisama /tzv. Novog zavjeta/.

I kako danas možemo znati da li su u današnjoj Bibliji baš one „ispravne izvještaje“? Morali su ispuniti odredjene uvjete.
Kao prvo - morali su tvoriti jednu cijelinu sa prijašnijim Pismama i biti u skladu zajedno. Morali su biti opčenito prihvačani skupštinama na tom području i biti javno čitana. Pisci morali su biti na ovaj ili onaj način povezani sa prvom vodječom skupštinom krščana, koja je uključivala apostole, koje je Isus osobno izabrao i koji su bili obdareni svetim duhom i posebnim sposobnostima.
Ostale spise, koje su bile odbačene, nisu ispunjavali te uvjete, unutarnje dokaze potvrdjuju jasnu podjelu, te spise su često nestvarni, djetinjaste i netačne -sad citiram stručnjake. Jedan stručnjak čak je napisao, da „nekanonska evandjelja, u stvari su najbolji dokaz za kanonska“ /G. Milligan/…baš zbog tih velikih razlika.
Neke primjere:
„Evandjeljum Egipčanina“ - nije se pronašlo, ali iz spisa Klemensa se vidi, da je podupiralo ideje „enkratita“, to je bila grupa koja je odbijala konzumaciju mesa, alkohola, i spolnih odnosa /time i plodjenje djece/ i propagirala je ideju da je treba da se ljudski rod vrati do androgynog stanja.
„Evandjelijum prema Judi Iškariota“ - tipično djelo „gnostično“, več ova činjenjica jer gnosticizam sa mistikom je direktno u suprotnosti sa biblijskim učenjem. Opet se čitalo tajno, nije bilo za javnost.
Možda najzanimljivije je „Evandjeljum prema Tomasa“, koje prema nekim stručnjacima možda sadržava autentičnije izvještaje o Isusovu životu nego prihvačena 4 Evandjelija. Ipak mnoge izreke, koje je navodno rekao Isus, su toliko u kontradikciji, napr. da Bog je unutra ljudi, i mnoge ostale,…. diskvalificira je iz „nadahnutih spisa“.
-------
I sad moj ličan komentar - svjesna sam toga da sad ću „dirati zmiju bosom nogom“ - :D
zar nije istina da je bilo nekoliko /4ili5?/ verzija Kurana i morala je neka komisija odrediti koja verzija je prava i ostale su spalili?
Samo da svaka od te dvije grupice to vlastite spaljivanje uvijek objašnjava plemenitim razlozima, dok kod to drugog to je „likvidacija dokaza“. /smiješno/
chinese_water

Post by chinese_water »

fia wrote:
fia wrote:

Toliko je komplexna ta tema, da nije jednostavno jednostavno :D … obraditi, ipak ću probati pojednostavniti… :lol: :lol:

Kao prvo je treba shvatiti da je bitna razlika medju time kako vide muslimani „Božju riječ“ - kao direktno diktriranu svaku riječ i kako je napisana Biblija - gdje veči dio nije pisan na takav način, neke riječi je Bog direktno diktirao posredstvom andjela, u drugim prilikama Bog je zapovijedao ljudima da pišu vlastitim riječima o stvarima koje su vidjeli i čuli. Ljudi su pisali pod utjecajem Boga, zato se ponekad i koristi „Božja riječ“ za cijelu Bibliju. Ali opet to nije ništa neobično, jer ako mi je poznato i za muslimane je važno znati ne samo direktnu „Božju riječ“ nego takodjer praxu Muhammeda, koja je bila zabilježena.

Šta je evandjeljum? - izvorno to znači „dobra vijest“. U biblijskom smislu izraz „evandjeljum“ označava dobru vijest koju trebaju upoznati ljudi na čitavom svijetu, dobru vijest o Isusu, njegovoj ulogi u Božjem kraljevstvu i spasenju. Iz toga vidimo da evandjeljum je jedino. Ova „dobra vijest“ je jedina!
Tek kasnije počeo se taj izraz koristiti za opise života Isusa ovdje na zemlji, za izvještaj o njegovom životu. Zato se piše „Evandjeljum prema ..“ Isus nije ga napisao. Te izvještaje o njegovom životu koje su zapisali njegovi učenici - svaki od njih opisuje Isusov život s različitih gledišta i je prilagodjeno različitom publiku. Kad uzmemo u obzir da u hebrejskim spisima se govori da kod dokazivanja važnih stvari nije jedan svjedok dovoljan, jer je treba barem dvojica svjedoka, možemo vidjeti zašto nije dovoljan jedan izvještaj.

Istina je, da nisu se sačuvale originale. Ipak ima dosta prijepisa manuskripata, iz kojih možemo vidjeti, da li se današnje textove slagaju sa njima ili ne slagaju. Neke su velike dijelove, drugi su samo fragmente. Postoji oko 5000 manuskripta na izvornom grčkom, i uz to još preko 8000 na drugim jezicima. Napr. najstariji je papirusni fragment Ivanovog ev. koji je datiran u prvu polovicu 2. stolj. možda oko 125.n.e. Znači, bio je napisan otprilike samo 25 godina nakon izvornog texta. Imamo stvarno bogatstvo dokaza da se dodje do pouzdanog teksta Krščanskih grčkih pisama /tzv. Novog zavjeta/.

I kako danas možemo znati da li su u današnjoj Bibliji baš one „ispravne izvještaje“? Morali su ispuniti odredjene uvjete.
Kao prvo - morali su tvoriti jednu cijelinu sa prijašnijim Pismama i biti u skladu zajedno. Morali su biti opčenito prihvačani skupštinama na tom području i biti javno čitana. Pisci morali su biti na ovaj ili onaj način povezani sa prvom vodječom skupštinom krščana, koja je uključivala apostole, koje je Isus osobno izabrao i koji su bili obdareni svetim duhom i posebnim sposobnostima.
Ostale spise, koje su bile odbačene, nisu ispunjavali te uvjete, unutarnje dokaze potvrdjuju jasnu podjelu, te spise su često nestvarni, djetinjaste i netačne -sad citiram stručnjake. Jedan stručnjak čak je napisao, da „nekanonska evandjelja, u stvari su najbolji dokaz za kanonska“ /G. Milligan/…baš zbog tih velikih razlika.
Neke primjere:
„Evandjeljum Egipčanina“ - nije se pronašlo, ali iz spisa Klemensa se vidi, da je podupiralo ideje „enkratita“, to je bila grupa koja je odbijala konzumaciju mesa, alkohola, i spolnih odnosa /time i plodjenje djece/ i propagirala je ideju da je treba da se ljudski rod vrati do androgynog stanja.
„Evandjelijum prema Judi Iškariota“ - tipično djelo „gnostično“, več ova činjenjica jer gnosticizam sa mistikom je direktno u suprotnosti sa biblijskim učenjem. Opet se čitalo tajno, nije bilo za javnost.
Možda najzanimljivije je „Evandjeljum prema Tomasa“, koje prema nekim stručnjacima možda sadržava autentičnije izvještaje o Isusovu životu nego prihvačena 4 Evandjelija. Ipak mnoge izreke, koje je navodno rekao Isus, su toliko u kontradikciji, napr. da Bog je unutra ljudi, i mnoge ostale,…. diskvalificira je iz „nadahnutih spisa“.
-------
I sad moj ličan komentar - svjesna sam toga da sad ću „dirati zmiju bosom nogom“ - :D
zar nije istina da je bilo nekoliko /4ili5?/ verzija Kurana i morala je neka komisija odrediti koja verzija je prava i ostale su spalili?
Samo da svaka od te dvije grupice to vlastite spaljivanje uvijek objašnjava plemenitim razlozima, dok kod to drugog to je „likvidacija dokaza“. /smiješno/
Ja nikada nisam cuo za to :oops:
Bas me zanima odakle ti to?
fia

Post by fia »

e.. to moraš ti sam potražit, :D ako se dobro sječam nešto tako mi je pisao Ahmmed, bila je to odluka nekog halife Osmana,da se spale neke privatne primjerke..... još poslije sam ostale detaile čitala sad ne znam gdje
Bosanac sa dna kace

vid fakat ona odgovorila :D
fala na odgovoru :)

fakat i ja prvi put cujem za to da je bilo tako u vezi Kurana :-?
znam da nakon sto je poginulo 40 hafiza u nekoj bici i nakon sto su se muslimani poceli sporit oko ispravnosti izgivira nekih rijeci u novoosvojenim teritorijama da je zato napisana zbirka ili ti Mushaf.
fia

Post by fia »

:D je li si ti sumnjao da ću odgovoriti? nije bila izgovorka sa gladnima u kuči.. :D :D

vidi, ja ne znam kako je bilo tačno sa Kuranom i sumnjam da itko može sigurno reči kako je to bilo, isto tako sa Biblijom, možemo samo po nekim indicijama ili vjerovati ili ne vjerovati. Ja lično trebam dosta tih indicija da u nešto vjerujem.....
Mene samo uvijek može naljutiti, kad neko koristi neznanje ostalih i svoj autoritet, ljuti me ali mi je i žao, kad puno od vas kopira tudje stavove ili kao papagaj ponavlja ono što je čuo i sam nije ništa od toga provjerio.Naravno nije moguče sve provjeriti, često se moramo osloniti na nekoga, ali ja lično uvijek se moram potruditi poznati šta je moguče poznati. Ljuti me, kad mi neko kaže da zna koje su greške u Bibliji, i kad ga pitam, da li ju je nekad barem pročitao, kaže - nisam, samo sam čitao šta su o njoj rekli poglavari moje religije... :roll:

ali dosta o tome :D :D , ako bude neko od vas pronašao tačniju informaciju kako je to sa tim Kuranom, bit ću vam zahvalna kad se podjelite sa mnom...

:D ne znam sad gdje sam čitala rečenicu - "glup je taj koji ne čita, ali još glupiji taj koji vjeruje svemu šta čita".../možda kod Andrića .../
Post Reply