šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
-medeni-

#1 šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by -medeni- »

izgleda da je ova banda-lobija uvoznika i auto-salona uspjela da naše korumpirane političare "ubjede" da ne donesu zakon o ukidanju ograničenja uvoza auta starijih od 7 godina
šta bi od toga, zna li neko više
Bakir1

#2 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by Bakir1 »

kada se steknu uslovi za proces homologacije i certifikacije a to se moze ocekivati do 2 mjeseca 2011 godine,postoje naznake da ce se vozila koja udovoljavaju datim kriterijima (najvjerovatnije euro norma 3) bez ogranicenja starosti moci uvesti kod nas.
nije rekla kazala nego rekla znala :D
530i

#3 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by 530i »

Za euro 3 provjeru dovoljan je samo spisak modela i motora od proizvodjača, u EU je obavezno bilo od 2001. godine, ali neki su i ranije imali motore koji su ispunjavali euro 3 normu.
Naši lezihljebovići razbacuju se sa tim pojmom homologacije, a dovoljno je samo uraditi klasični tehnički pregled uz očitanje oznake/koda motora da bi se znalo da li je to euro 3 ili ne i da auto dobije dozvolu za uvoz. Ionako gledaju broj motora prilikom i sadašnjeg sistema uvoza jer u većini zemalja broj motora ne postoji u dokumentima vozila. Ali bitno je da se a)pare hapaju i b)narod handri.
plemba

#4 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by plemba »

ja ne znam sta su zapeli za to 7 godina. ima ljudi koji ne mogu da uvezu auto koje je mlade od 7 godina, pa nam je zato na cestama prosjek starosti auta 15 :-)

da ga hebes, kakvog god da uveze sa euro 3 normom bolji je od 60% auta na nasim cestama koji imaju 20+ godina
skahu

#5 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by skahu »

kako kod koga, moj ima 28 god
:-D
Optimist

#6 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by Optimist »

Da ne otvaram novu temu pitat cu ovdje:

1. Zna li neko kako se moze uvesti skuter iz Svicarske?
2. Ima li neka firma koja se bavi uvozom automobila, i da li bi oni mogli da uvezu skuter?
3. Moze li se voziti u putnickom automobilu preko granice, jeli to kaznjivo?
530i

#7 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by 530i »

Staviš ga u auto i dovezeš do granice, prijaviš uvoz, cariniš ga po želji bilo gdje (navodno su najpovoljniji Gradiška i Hercegovina), registruješ i eto ti skuter na BiH tablama. Ne očekuju ni oni da voziš skuter iz CH do Bosne...
Optimist

#8 Re: šta bi sa ukidanjem ograničenja uvoza auta starijih od 7 god

Post by Optimist »

530i wrote:Staviš ga u auto i dovezeš do granice, prijaviš uvoz, cariniš ga po želji bilo gdje (navodno su najpovoljniji Gradiška i Hercegovina), registruješ i eto ti skuter na BiH tablama. Ne očekuju ni oni da voziš skuter iz CH do Bosne...
Da, ali smije li se ono npr oboriti sjedista i voziti tako?

Da li ima neka autokuca koja bi to mogla dovesti i zna li neko koliko bi to para bilo otprilike? :)
Post Reply