cyprus wrote:Downunda wrote:moje_brcko wrote:ccc...ti "ostali" su bili sadasnji bosnjaci, samo se nisu SMJELI tako izjasniti, inace nema posla, da se ne lazemo! voljeli mi tita i titinu drzavu ili ne- to je tako. u vojnoj knjizici mog oca pise- neopredjeljen, i nije samo kod njega nego kod velike vecine bosnjaka
Mislim da jepitanje šta je ostalima sa popisa
iz 1991.godine, a ne 1968, tako da se većina današnjih Bošnjaka mogla pisati kao muslimani (što naravno nigdje u svijetu nije zabilježeno)., što 1991. godine nije bilo zabranjeno, prema tome provjerimo datume prije nego krenemo sa onim standardnim "opravdanjem": "Nisu nam dali, nismo smjeli i sl" -
danas se reimo ne možeš pisati kako hoćeš (toliko o demokratskim snagama sa početka 90-ih i danas), a svi kake kako se u
samo Titovo doba nisi smio pisati (što je opet tačno)!
Jugovići su uglavnom bili mješai brakovi (mada i svi znamo da je u SA bilo x porodica koje su se pisale kao Jugosloveni)!
Je li vam možda palo na pamet sa u Sarajevu nisu živjeli samo BSH i Jugosloveni , nego su među ostale bili i najmanje 20 različitih narodnosti (Jevreji, Romi, Albanci, Česi,
Austrijanci, Bugari it),samo što su tada bili ostali, a danas moraju u nacionalne torove (ako se identifikuju sa nekim).
1. ovo crveno nije tacno - ako hos mozes se pisat i kao frizider
2. ovo plavo - austrijanci nisu narodnost (narodnost vecine austrijanaca ja njemac), ali zbog ovoga sto sam piso pod 1 neko se moze izjasnjavat i tako
Pročitaj Ustav:
1. Po Ustavu Daytonske BiH se možeš pisati samo kao:
BOŠNJAK
SRBIN
HRVAT
JEVREJ
ROMI i
OSTALI (u šta spadaju svi koji nisu nabrojani)!
1.Ja sam se u Vojsci FBiH htio pisati kao Bosanac i Hercegovac (znači samo BiH), pa su mi rekli da toga nema u Ustavu i da se mogu pisati ili kao Bošnjak ili kao ostali (naravno da sam izabrao Ostali, jer kakva je to demokratija po kojoj te neko tjera da se izjašnjavaš protiv svoje volje - baš kao ona iz doba 1945-1991)
2. Znam porodicu koja je tek rođenu bebu htjela također prijaviti kao Bosanac i Hercegovac (u rodnom listu), pa su dobili isti odgovor - ili Bošnjak ili ostali
3. Da je BiH jedina zemlja na svijetu gdje se građanin ne može izjašnjavati po nazivu zemlje je potvrdio i prof. Grebo koji je X put na gostovanju po medijima ovu činjenicu i naglasio (jer se kao ni masa ljudi po Ustavi Daytonske BiH ne može izjašnjavati kako želi nego kako je dozvoljeno po Ustavu)
pa tebi predlažem da odeš do najbliže Opštine pa se raspitaš možeš li se pisati kao npr Bosanac i Hercegovac, ili Albanac, ili Rumun (reći će ti da možeš, a na dokumentu će ti stajati OSTALI - znači ne možeš)
2. Austrijanci su po Ustavu 1974. bivše SFRJ bili narodnost (zajedno sa Mađarima, Albancima, Njemcima, rusima, Rusinima Česima, Talijanima itd - da ne nabrajam dalje), ane nacionalnost ili narod (Sjećaš se:"SFRJ je država naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Makedonci i Crnogorci) i narodnosti (ovi koji su već nabrojani)
Naravno da se možeš izjašnjavati u BiH kao Austrijanac, ali na dokumentima će ti stajati OSTALI (jer mi nemamo još uvijek (primjenjen) Zakon o nacionalnim manjinama.
JA bih volio da ja nisam u pravu, prvenstveno zbog sebe (jer bih tada znao da se bar mogu i izjašnjavati i pisati kako JA želim), ali već sam ti nabrojao primjere.