sta bi s jugoslovenima i ostalim iz popisa 1991 ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

suncokret13

#1 sta bi s jugoslovenima i ostalim iz popisa 1991 ?

Post by suncokret13 »

sta bi s jugoslovenima i ostalim iz popisa 1991 ?

u opstinama :

centar,
novi grad,
stari grad,
novo sarajevo
i
ilidza

po popisu bilo je

suma je :
Muslimani - 211.840
Srbi - 117.300
Hrvati - 31.175
Jugosloveni - 52.264
ostali - 17083

a to je ukupno:

360.315

a UKUPNO s ostalim i jugoslovenima 429.662

Jugosloveni i ostali 69.347 ?

gdje su nestali ?

skoro 70.000 ljudi je nestalo !!!
sarlo

Post by sarlo »

Otisli u Jugoslaviju, ili planine (jer tamo nema zime).
district-beg

Post by district-beg »

ccc...ti "ostali" su bili sadasnji bosnjaci, samo se nisu SMJELI tako izjasniti, inace nema posla, da se ne lazemo! voljeli mi tita i titinu drzavu ili ne- to je tako. u vojnoj knjizici mog oca pise- neopredjeljen, i nije samo kod njega nego kod velike vecine bosnjaka
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja sam u Kanadi - a sto pitas :D
Fratris

Post by Fratris »

moje_brcko wrote:ccc...ti "ostali" su bili sadasnji bosnjaci, samo se nisu SMJELI tako izjasniti, inace nema posla, da se ne lazemo! voljeli mi tita i titinu drzavu ili ne- to je tako. u vojnoj knjizici mog oca pise- neopredjeljen, i nije samo kod njega nego kod velike vecine bosnjaka
Joj, nebuloza. Sta je onda s onih 2 miliona koji su se 1991. izjasnili kao Muslimani? Jesul oni svi bili nezaposleni?
ticoroman

Post by ticoroman »

Fratris wrote:
moje_brcko wrote:ccc...ti "ostali" su bili sadasnji bosnjaci, samo se nisu SMJELI tako izjasniti, inace nema posla, da se ne lazemo! voljeli mi tita i titinu drzavu ili ne- to je tako. u vojnoj knjizici mog oca pise- neopredjeljen, i nije samo kod njega nego kod velike vecine bosnjaka
Joj, nebuloza. Sta je onda s onih 2 miliona koji su se 1991. izjasnili kao Muslimani? Jesul oni svi bili nezaposleni?
Nisu bas skroz nebuloze. Nije tako drasticno da nisu mogli imati posao ali muslimani ni u ono vrijeme nisu bili bas "popularni" u svim krugovima. Bosnjaci su mogli izabrati da "budu" Muslimani, Srbi, Hrvati ili Jugosloveni. Mnogi nisu htjeli da se izjasnjavaju kao Muslimani jer (1) nisu htjeli da poentiraju svoju religiju i (2) nisu htjeli da se izjasnjavaju po nekoj izmisljenoj "relinaciji" (naciji baziranoj na religiji). Logicna alternativa je bila izjasniti se kao Jugosloven ili Ostali. Mislim da su Jugosloveni najvecim dijelom ustvari bili Bosnjaci.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Shoshana wrote:Ja sam u Kanadi - a sto pitas :D

si tu habite a Montreal, tu est vraiment heureuse.

:-)

tu pas oublié Sarajevo.

:-)
Fratris

Post by Fratris »

ticoroman wrote:Nisu bas skroz nebuloze. Nije tako drasticno da nisu mogli imati posao ali muslimani ni u ono vrijeme nisu bili bas "popularni" u svim krugovima. Bosnjaci su mogli izabrati da "budu" Muslimani, Srbi, Hrvati ili Jugosloveni. Mnogi nisu htjeli da se izjasnjavaju kao Muslimani jer (1) nisu htjeli da poentiraju svoju religiju i (2) nisu htjeli da se izjasnjavaju po nekoj izmisljenoj "relinaciji" (naciji baziranoj na religiji). Logicna alternativa je bila izjasniti se kao Jugosloven ili Ostali. Mislim da su Jugosloveni najvecim dijelom ustvari bili Bosnjaci.
Jest nebuloza. 1991. je komunizam vec puko ko lubenica i mogo si se izjasnjavat kako hoces. Istina, bilo je nekih 10-11 nacija ponudjenih, ali je bila fino linija ispod na koju si mogo napisat sta hoces. Moj ujak, koji je bio sit izjasnjavanja i nacionalizma, je stavio za sebe i djecu "Marsovac." Moja ujna je ipak bila malo ozbiljnija pa je stavila "neopredijeljen."

Ko god je htio je mogo fino napisat "Bosnjak" 1992. Samo, tad jos nije bila dosla direktiva od SDA da se to radi pa vecina nisu. Moralo se jos par godina cekati tu direktivu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Bilo je i na popisu 91-e mescini bar po nekoliko iljada 'Bosnjaka', 'Bosnjaka-Muslimana', 'Bosanskih pravoslavaca', 'Hrvata muslimana', itd... sve moguce kombinacije...
suncokret13

Post by suncokret13 »

bilo je i onih koji su se izjasnjavali kao eskimi.

poznavao sam jednog tipa,koji se je po POTREBI izjasnjavao ili kao turcin ili kao jugosloven. ( kasne 80-te godine ).Bio je u SKJ.
u zavisnosti od potreba.medjutim,sva ostala jegova familija su seizjasnjavali,kao albanci.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

jugoslovena je i danas vise od hrvata...
ticoroman

Post by ticoroman »

Fratris wrote:1991. je komunizam vec puko ko lubenica i mogo si se izjasnjavat kako hoces. Istina, bilo je nekih 10-11 nacija ponudjenih, ali je bila fino linija ispod na koju si mogo napisat sta hoces.
Narodu koji je bio izgubljen i marginalizovan tokom Jugoslavije je bila potrebna "reanimacija". Generacije su se radjale i umirale kao izmisljeni "Muslimani". Taj naziv je jos uvijek prisutan medju narodom. Osvjescivanje izgubljene nacije ide sporo.

Umjesto historijskog Bosnjak smo medjutim mozda trebali malo vise i jasnije prisvojiti ono Bosanac/Hercegovac, jer se samo na tome moze izgraditi zajednicka nacija. A zajedno moramo, na neki nacin. Mnogi bosanski srbi / hrvati se osjecaju kao Bosanci/Hercegovci ali niko kao Bosnjak, i ako to ustvari isto znaci. Ili bi trebalo znaciti. Danas se pogresno tumaci.
in33sa

Post by in33sa »

kozmopolitanac wrote:jugoslovena je i danas vise od hrvata...
Cak imaju i svog predstavnika u Predsjednistvu BiH :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja se preobuk'o u BOSANCA! :D
cyprus

Post by cyprus »

Evo ja sam posljednji Jugosloven u Sarajevu. :D :) Jer smatram da se etnicka pripadnost ne moze "preoblacit". :) :roll:
cyprus

Post by cyprus »

kozmopolitanac wrote:jugoslovena je i danas vise od hrvata...
A ovo je valjda sarkazam :roll:
Santos

Post by Santos »

Ja sam se piso ko Jugosloven .I jesam bio Jugosloven jer sam se tad rodio u Jugoslaviji i najbolji period zivota sam i proveo u Jugolaviji.Dodzose referendumi nacionalisti ratovi i vise nisam Jugosloven jer ona ne postoji a nisam bogumi ni Bosnjak jer mi je to neko samo tek tako namjestio e sad sam Bosanac koji zivi i radi u Zapadnoj evropi.Dok je bilo Jugoslavije nisam imo potrebe da idem u tu zapadnu evropu jer sam imo svega.Ovakvu BiH kakva je sad mislim da niko nije zelio jer smo mi nesposobni da bi vodili nesto sto se zove drzava.Mi smo previse neozbiljan narod,sve nam se svodi na zajebanciju mahalanje a takvi nemogu sjedit na vrhu jedne insitucije kao sto je Drzava.Ja volim Bosnu ali ona mene nije jebala ni 5 posto tj ne Bosna nego lopovi u njoj a bogumi u onoj bivsoj se znalo kako i sta .Rad disciplina ozbiljnost,a sad znate da se ne ponavlja suvisno je.
Downunda

Post by Downunda »

Mislim da jepitanje šta je ostalima sa popisa iz 1991.godine, a ne 1968, tako da se većina današnjih Bošnjaka mogla pisati kao muslimani (što naravno nigdje u svijetu nije zabilježeno)., što 1991. godine nije bilo zabranjeno, prema tome provjerimo datume prije nego krenemo sa onim standardnim "opravdanjem": "Nisu nam dali, nismo smjeli i sl" - danas se reimo ne možeš pisati kako hoćeš (toliko o demokratskim snagama sa početka 90-ih i danas), a svi kake kako se u samo Titovo doba nisi smio pisati (što je opet tačno)!
Jugovići su uglavnom bili mješai brakovi (mada i svi znamo da je u SA bilo x porodica koje su se pisale kao Jugosloveni)!
Downunda

Post by Downunda »

Mislim da jepitanje šta je ostalima sa popisa iz 1991.godine, a ne 1968, tako da se većina današnjih Bošnjaka mogla pisati kao muslimani (što naravno nigdje u svijetu nije zabilježeno)., što 1991. godine nije bilo zabranjeno, prema tome provjerimo datume prije nego krenemo sa onim standardnim "opravdanjem": "Nisu nam dali, nismo smjeli i sl" - danas se reimo ne možeš pisati kako hoćeš (toliko o demokratskim snagama sa početka 90-ih i danas), a svi kake kako se u samo Titovo doba nisi smio pisati (što je opet tačno)!
Jugovići su uglavnom bili mješai brakovi (mada i svi znamo da je u SA bilo x porodica koje su se pisale kao Jugosloveni)!
Je li vam možda palo na pamet sa u Sarajevu nisu živjeli samo BSH i Jugosloveni , nego su među ostale bili i najmanje 20 različitih narodnosti (Jevreji, Romi, Albanci, Česi, Austrijanci, Bugari it),samo što su tada bili ostali, a danas moraju u nacionalne torove (ako se identifikuju sa nekim).
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ticoroman wrote:
Fratris wrote:
Nisu bas skroz nebuloze. Nije tako drasticno da nisu mogli imati posao ali muslimani ni u ono vrijeme nisu bili bas "popularni" u svim krugovima. Bosnjaci su mogli izabrati da "budu" Muslimani, Srbi, Hrvati ili Jugosloveni. Mnogi nisu htjeli da se izjasnjavaju kao Muslimani jer (1) nisu htjeli da poentiraju svoju religiju i (2) nisu htjeli da se izjasnjavaju po nekoj izmisljenoj "relinaciji" (naciji baziranoj na religiji). Logicna alternativa je bila izjasniti se kao Jugosloven ili Ostali. Mislim da su Jugosloveni najvecim dijelom ustvari bili Bosnjaci.
uopce nije istina! Rijetko tko iz 100% nacionalno cistog braka se izjasnjavao Jugoslavenom. Jugoslaveni su bila djeca iz mijesanih brakova. Nakon 1992. i raspada Jugoslavije je postalo smjesno nazivati se Jugoslavenom u Sarajevu, jer je jos postojala SR Jugoslavija, a sa tom zemljom nije niko zelio biti dovodjen u vezu. Postojale su 2 opcije: 1. izjasni se kao tata 2. izjasni se kao mama. I tako su dojucerasnji Jugoslaveni postali Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Albanci, Zidovi ...
cyprus

Post by cyprus »

Downunda wrote:
Je li vam možda palo na pamet sa u Sarajevu nisu živjeli samo BSH i Jugosloveni , nego su među ostale bili i najmanje 20 različitih narodnosti (Jevreji, Romi, Albanci, Česi, Austrijanci, Bugari it),samo što su tada bili ostali, a danas moraju u nacionalne torove (ako se identifikuju sa nekim).
1. ovo crveno nije tacno - ako hos mozes se pisat i kao frizider

2. ovo plavo - austrijanci nisu narodnost (narodnost vecine austrijanaca ja njemac), ali zbog ovoga sto sam piso pod 1 neko se moze izjasnjavat i tako
Downunda

Post by Downunda »

cyprus wrote:
Downunda wrote:
1. ovo crveno nije tacno - ako hos mozes se pisat i kao frizider

2. ovo plavo - austrijanci nisu narodnost (narodnost vecine austrijanaca ja njemac), ali zbog ovoga sto sam piso pod 1 neko se moze izjasnjavat i tako
Pročitaj Ustav:
1. Po Ustavu Daytonske BiH se možeš pisati samo kao:
BOŠNJAK
SRBIN
HRVAT
JEVREJ
ROMI i
OSTALI (u šta spadaju svi koji nisu nabrojani)!

1.Ja sam se u Vojsci FBiH htio pisati kao Bosanac i Hercegovac (znači samo BiH), pa su mi rekli da toga nema u Ustavu i da se mogu pisati ili kao Bošnjak ili kao ostali (naravno da sam izabrao Ostali, jer kakva je to demokratija po kojoj te neko tjera da se izjašnjavaš protiv svoje volje - baš kao ona iz doba 1945-1991)

2. Znam porodicu koja je tek rođenu bebu htjela također prijaviti kao Bosanac i Hercegovac (u rodnom listu), pa su dobili isti odgovor - ili Bošnjak ili ostali

3. Da je BiH jedina zemlja na svijetu gdje se građanin ne može izjašnjavati po nazivu zemlje je potvrdio i prof. Grebo koji je X put na gostovanju po medijima ovu činjenicu i naglasio (jer se kao ni masa ljudi po Ustavi Daytonske BiH ne može izjašnjavati kako želi nego kako je dozvoljeno po Ustavu)

pa tebi predlažem da odeš do najbliže Opštine pa se raspitaš možeš li se pisati kao npr Bosanac i Hercegovac, ili Albanac, ili Rumun (reći će ti da možeš, a na dokumentu će ti stajati OSTALI - znači ne možeš)

2. Austrijanci su po Ustavu 1974. bivše SFRJ bili narodnost (zajedno sa Mađarima, Albancima, Njemcima, rusima, Rusinima Česima, Talijanima itd - da ne nabrajam dalje), ane nacionalnost ili narod (Sjećaš se:"SFRJ je država naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Muslimani, Makedonci i Crnogorci) i narodnosti (ovi koji su već nabrojani)

Naravno da se možeš izjašnjavati u BiH kao Austrijanac, ali na dokumentima će ti stajati OSTALI (jer mi nemamo još uvijek (primjenjen) Zakon o nacionalnim manjinama.
JA bih volio da ja nisam u pravu, prvenstveno zbog sebe (jer bih tada znao da se bar mogu i izjašnjavati i pisati kako JA želim), ali već sam ti nabrojao primjere. :)
suncokret13

Post by suncokret13 »

danas,

u slucaju popisa,

kinez se moze izjasniti kao kinez ili kao ostali ?

ako ga strpaju u ''ostale''..... nije bas nesto O.K.
Downunda

Post by Downunda »

suncokret13 wrote:danas,

u slucaju popisa,

kinez se moze izjasniti kao kinez ili kao ostali ?

ako ga strpaju u ''ostale''..... nije bas nesto O.K.
Zamisli da se Belgijanac ili Švajcarac ili Španac ne mogu pisati kao Belgijanci, Švajcarci ili Španci, a žive u tim državama.
Ako ima ijedna država na svijetu gdje se ne možeš izjasniti po nazivu svoje zemlje, stvarno bih molio da mi neko navede tu zemlju!!

Živiš u BiH, a ne možeš se pisati da si BiH - :-) ! Divota!
suncokret13

Post by suncokret13 »

znaci DOZVOLJENA je sloboda izbora - za pohvalu,pravo demokratsko drustvo.......mozes se izjaznjavati onako kako se osjecas i kako zelis...........

...ali ta sloboda mora biti u okviru za sada 3-4 ponudjenih opcija.....

super drustvo !!!!

jos samo da kakvim DEKRETOM donesu ''SLOBODU VJEROISPOVJESTI''.......
gdje bi nam bio kraj,onda bi svi bili isti ......
Post Reply