Odavno nisam bio na ovoj temi, danas sam pomalo citao postove i procitao sam sve.
Vidim dotakli ste se HSS-NHI i njihove organizacije na prostoru citave BiH i istina je da oni ne stoje bas najbolje u Hercegovini. Evo bas je danas u Capljini tek formiran incijativni odbor (
http://www.onasa.com.ba/vijest.asp?id=1 ... 0590213169).
U tu stranku-koaliciju usla su clanstva dvije stranke, o kojima imam razlicito misljenje. HSS pretezno okuplja hrvatsko stanovnistvo iz ruralnih dijelova, seljake (ne papke

) koji i jesu privrzeni ideji cjelovite BiH.
Medjutim za NHI to se ne moze reci, izgleda da brzo zaboravljamo ulogu Kresimira Zubaka za vrijeme agresije na BiH sa zapada i razloge osnivanja stranke koju je on vodio. Jedino sto se "probosansko" sa ovim covjekom moze povezati je da je na pocetku rata nosio uniformu ARBiH i njegovo odbijanje da svoj potpis stavi na Dejton.
Mrzim sto ovo moram ponavljati, ali stvarno ne podnosim licemjere koji kazu da bi glasali za SDP samo da ode Zlatko Lagumdzija sa mjesta predsjednika. To su oni kojima je Dnevni avaz isprao mozak i opet bi na slijedećim izborima zaokružili "svog" borca za nacionalne interese, onako kako im preporuci Fahro Radoncic ili braca Latici.
Necu reci da je Zlatko Lagumdzija idealan predsjednik, ali ja stvarno ne vidim trenutno u SDP-u bolju osobu za tu poziciju. Pored svih onih akademskih referenci, drug Zlaja je prilicno karizmaticna osoba, ima i dobru spiku ili izbor rijeci kada kritikuje aktuelnu vlast i niko sa njim ne moze se naguravati i javnim debatama. Onosto mu ja zamjeram je to sto se i on malo primakao nacionalistima, clan je jedne kvazinaucne institucije sa bosnjackim prefiksom i prije ces ga moci vidjeti na kafi sa nekim lideom nacionalne stranke, nego sa nekim nasim rudarom, metalcem, mladim ljudima ...
Zeljko Komsic jest nesto dobro sto se desilo SDP-u, ali u ovom trenutku dok je u Predsjednistvu, nebi se mogao potpuno posvetiti vodjenju stranke. Od ostalih ljudi (koji se pojavljuju na TV-u) ne vidim osobu koja bi imala snage da vodi SDP (Nazalost). Kako god, SDP kao i svaka druga stranka ima svoj kongres, skupstinu, konvenciju, ne znam kako se to zove u SDP-u na kojoj su delegati na tom dogadjaju izabrali Zlaju za svo predsjednika, i smatram da niko nema pravo, a pogotovo ne novinari (gdje ja tu novinarska neutralnost) da sugerisu ko treba da ode iz SDP-a.
Istina je da SDP za dugo nece biti u BiH u prilici da sam formira vlast, to nece biti moguce ni na Federalnom nivou i da je potrebno da trazi potencijalne partnere. Do sada su to uglavnom stranke cija su sjedista u Sarajevu (LDP, GDS ... ). Mogli bi da pridobiju u penzinere, ipak jedan fin broj ljudi glasa za tu opciju, onda Pokret mladih, ekolozi E-5, mozda i SDU (mada su i tu potroseni ljudi). Pored navedenih stranaka u BiH postoji jos samo jedna stranka koja ima multietnicki sastav a to je Radom za Boljitak, sa kojim SDP ne bi (po meni) smio koaliratzi ni pod koju cijenu. Ta je stranka nastala iskljucivo na interesu njenih "simpatizera" koji imaju bogatog predsjednika koji ce moci placati dnevnice za one koji promovisu stranku. Ko se imalo razumije u BiH politiku, potvrdice da Lijanovici svoj uspjeh nisu izgradili svojom karizmom, radom za dobrobit gradjana, nego iskljucivo kupovinom glasova.
Mislim da mladi u SDP-u (Forum mladih) treba malo vise dizati glas, da na scenu trebaju malo vise istupati neki mladji, a ne samo Sasa Magazinovic i Damir Masic, za koje vjerujem da jesu onaj bolji dio SDP-a, ali treba dati sansu i drugim.